|
Terra preta
|
| Thalassoma |
Posted on 25.02.2011 12:05
|

član
|
Slucajno sam danas nabasao na jedan clanak pa sam to hteo da podelim sa vama. Mozda ovo bude jos jedan element vise u stvaranju jos bolje podloge:
http://en.wikiped...erra_preta
tj. http://metro-port...zone/55773 |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 25.02.2011 12:15
|

član
|
Bogami, po onom Youtube, poslednjem na linku 2, vrlo plodno . Pozdrav |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 25.02.2011 14:53
|

Administrator
|
Dobri linkovi
Edited by branimir ok on 25.02.2011 14:53
|
| |
|
|
| daweed |
Posted on 25.02.2011 15:10
|

član
|
Evo jo jednog zanimljivog linka...
Link
Edited by Srafciger on 25.02.2011 15:11
|
| |
|
|
| Jovan |
Posted on 25.02.2011 15:43
|

član
|
Dawwede nemoj da se ljutis ali ovaj youtube link je zanimljiviji      |
| |
|
|
| shlajmak |
Posted on 25.02.2011 15:58
|

član
|
Davno sam gledao dve emisije na kablovskoj o ovoj zemlji.
Plemena koja su spremala ovu zemlju su uspevala da imaju vise zetvi u toku sezone,ali prava prednost ovog obogacivanja je to sto se zemljiste samo obnavlja i preko 50godina nije potrebno djubrenje uz maksimalnu eksploataciju....
Sve je to lepo, al za nas akvariste to nema nikakav znacaj sem zanimljivosti jer naucnici koji vec decenijama istrazuju ovaj fenomen nemogu da dokuce pravi recept kako su ta plemena spremala to zemljiste... |
| |
|
|
| valisnerija |
Posted on 26.02.2011 11:04
|

član
|
chelydra je napisao:
Pa znači i nama, ja sam razmiljao da li da stavim aktivni ugalj u podlogu. Sad ba formiram podlogu i sigurno ću ga staviti, ne koristim ga u filtraciji pa mi je preostao iz originalnog kompleta.
ja sam stavio par zrnaca aktivnog uglja u podlogu,ali nemoj previse,on,kad se zasiti,vraca sve sto je upio nazad u podlogu,bolje je u filteru,posle mesec dana ga bacis i stavis novi..!!
Bolje stavi zeolit u podlogu!!!!!!!
Edited by valisnerija on 26.02.2011 11:04
|
| |
|
|
| lery |
Posted on 26.02.2011 21:23
|

član
|
Moje misljenje je da moze da se koristi i obican cumur jer se proizvodi na slican nacin,u velikuim zemljanim pecima. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.02.2011 23:42
|

Administrator
|
Cumur od bilo kakvog nepoznatog drveta moze biti problem zbog hemije koja se ne razgradi termickom obradom (recimo terpentini, ulja, fenoli,...) Sa druge strane aktivni ugalj se najcesce pravi od kokosa.
Ja sam ga u u duetu stavio u oba akvarijuma sve i sa zeolitom i jos kojekakvim CECovima - doduse malo. Nek se u podlozi nadje i ugljenik u ovom obliku.
Da li sam uradio pametno - ko to zna...č  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 26.02.2011 23:54
|

Administrator
|
valisnerija je napisao:
ja sam stavio par zrnaca aktivnog uglja u podlogu,ali nemoj previse,on,kad se zasiti,vraca sve sto je upio nazad u podlogu
Ovo nije tacno. Hemijski ili energetski ili kako god ovakvi procesi su neopravdani.
Na ovom sajtu se vec jednom to isto spominjalo za zeolit.
Isto tako materijal ne mora uopste da se zasiti da bi bio u mogucnosti nesto da otpusti. Materijal kao sto ja aktivni ugalj ima veliku moc adsorpcije. Zemlja, glina, humus treset svi oni imaju veliku moc adsorpcije.
Ne bi da zalazim duboko u sve to, ali je jako bitno shvatiti da to nije proces takvog tipa, napuni se bokal vode pa kad se napuni onda se sve to prolije. |
| |
|
|
| valisnerija |
Posted on 27.02.2011 11:33
|

član
|
Sto se tice zeolita da,ali mislim da za aktivni ugalj nisi u pravu!!!!!!! |
| |
|
|
| zander |
Posted on 27.02.2011 12:45
|

Administrator
|
Aktivni ugalj ima veliku moc adsorpcije (o tome mozes malo procitati i na internetu mada sam se ja informisao malo i iz knjiga). Znaci predlazem ti da procitas sta je adsorpcija.
Zeolit, pored velike moci adsorpcije ima i sposobnost apsorpcije i fiksacije određenih elemenata iz vode.
Adsorpcija se desava na povrsini materijala.
Ovaj deo cu kopirati sa wikipedie: "...svi atomi i molekule imaju određene veze (bilo one ionske, kovalentne ili metalne prirode) sa drugim atomima i molekulama. Izuzetak predstavljaju atomi koji se nalaze na povrini materijala, jer nisu potpuno okrueni sa drugim atomima. Iz tog razloga, ti atomi imaju afinitet (veći ili manji) da formiraju veze s nekim drugim atomom koji se nađe u blizini."
Za nas interesantno i mnogo puta spominjan je CEC, kapacitet izmenjivih katjona to jest adsorpcija katjona, dok isto tako postoji i kapacitet izmenjivih anjona iliti adsorpcija anjona...
Tako isto postoje i razlicite vrste sorpcija (mehanička, bioloka, fizička, hemijska, fizičko-hemijska).
Dobri adsorbenti su ujedno i dobri preciscivaci voda, ali za nas (poljoprivredu) je to bitnije jer vezuju minerale iz djubriva i čuvaju ih tako dostupnim za koren biljke. Biljka ima svoje mehanizme kako sa adsorptivog sloja materijala usvaja minerale.
Nikad u prirodi nece doci do tog procesa "izlivanja napunjenog bokala" ako to nije nicim izazvano, kao sto rekoh, mora biti energetski opravdano. Verovao ti ili ne (bez uzvičnika)
Malo sam skrenuo sa teme...
Edited by zander on 27.02.2011 12:52
|
| |
|
|
| katjusa |
Posted on 27.02.2011 13:10
|

Administrator
|
Kad smo vec skrenuli ...
Ima na internetu i puno tekstova, da aktivni ugalj sve ovo sto je adsorbirao, ne moze da vraca nazad, jer mu za to trebaju ektremni hemijski uslovi (pH i temperatura, ...), kojih u normalnim akvarijskim uslovima nikako nemamo.
Evo jedan od tih linkova
|
| |
|
|
| Thalassoma |
Posted on 27.02.2011 17:19
|

član
|
Hajd' kada smo vec "skrenuli" da kazem i da su i meni svi govorili upravo to tj. da aktivni ugalj kada se zasiti da pocne da sve nazad tj.u vodu. Zato ga i nisam stavljao. Istini za volju, nemam ga ni sada niti u filteru niti u podlozi pa je i dalje dosta zdrav akvarijum ali sasvim je moguce da cu da ga ipak posle svega stavim u filter. Ne moze da steti, zar neč |
| |
|
|
| valisnerija |
Posted on 27.02.2011 17:29
|

član
|
Gde god sam citao i kogod sam pitao svi su mi rekli bas to thalassoma,u filterima sam ga jkkoristio kad su ne daj boze ribicee bolesne pa koristio neke preparate,nakon toga ga odmah izbacivao!!!
MOZDA je i istina!
Znaci zender,ti tvrdis da ako se stavi u podlozi da nece ispustiti posle nekog vremena to sto je upioč |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 27.02.2011 20:18
|

Administrator
|
Kako ja shvatam pricu, (a mislim da sam i ja dugo bio u toj akvaristickoj zabludi da aktivni ugalj ispusta) trebalo bi da je ovako:
1. Aktivni ugalj u filteru.
Radi, radi radnju lepi na sebe ono sto nalpiti moze i zasiti se. Obzirom da je zasicen a supljikav, prestaje da radi radnju i postaje staniste za bakterije (postaje on to od prvoga dana).
E sad. U vodu sam od sebe ispustiti nece samo po koncentracionom gradientu i po principu na meni ima, a u vodi nema, daj da dam to sto imam i vodi, pa da se izjednacimo...
Ali bakterije se lepe na njega i pocinju da zive svoj zivot. One svakako mogu promeniti donekle mikroklimu na povrsini uglja lucenjem koje cega, a to koje sta moze dovesti da se hemijskim putem oslobodi ono sto se na ugalj zalepilo.
Ili varijanta dva. Ako je to nalepljeno na uglju stetno i otrovno ili se bakterije nece ni naseliti ili se moze desiti da ce se naseliti i uzimati ga sa uglja i deponovati u sebi, a delimicno i izbacivati u vodu. U nekoj hipotetickoj varijanti to deponovano u bakterijama moze u nekom trenutku dostici letalnu dozu, bakterije umiru, filter se zagadjuje, ugalj vise ne radi (zasitio se necim drugim) i sve truje filter i iz njega ide napolje u vodu - dozivljavamo (nekada i nagli) disbalans i pojavu u vodi koje kakvih otrova predhodno deponovanih u sad mrtvim bakterijama, kao i "trovanje" akvarijuma samom organikom mrtvih bakterija.
Hipoteticki ovo pricam za akvarijum... U prirodi ovaj lanac deponovanja i ugradje kojekakvih otrova i teskih metala u kompletan lanac ishrane je vise nego dobro poznat. Trovanje reka nije opasno samo u trenutku akcidenta nego se oseca i godinama posle. Ide deponovanje u podlogu, pa ga pokupe biljke, bakterije i nizi orgamizmi, koje zatim jedu ribe, i sve zavrsi u nasim tanjirima... Moji drugari ihtiolozi seciranjem riba i skoljki (one su najosetljivije i najveci skupljaci) i na osnovu znanja o vremenu poluraspada kojekakvih gadosti, deponovanih kolicina (najcesce u jetri riba) tacno mogu da odrede kad, kakvo i koliko je zagadjenje bilo. Tako su otkrili mnoga neprijavljena trovanja reka, a bilo ih je....
Ja sam i dalje pobornik ideje da se iz filtera odradjeni aktivni ugalj izvadi sta god da je pre toga radio i bez obzira sa kojom namenom je ubacen u filter....
2. Aktivni ugalj u podlozi.
Muckanje aktivnog uglja (kokosovog porekla) sa zdravom podlogom ili mikroelementima po meni ima smisla. Jednom zasicen korisnim mikroelementima i onako supljikav em daje poroznost podlozi i mesto za naseljavanje korisnih bakterija, em ce korencici biljaka jednom kad ga dohvate naci nacina da iz njega te korisne mikroelemente i izvuku. Mozda uspeju da iskoriste i jos po nesto od samog aktivnog uglja (ponajpre mislim na ugljenicna jedinjenja i proste organike) jer sam proces proizvodnje aktivnog uglja ipak njega od kokosa ne pretvara u cist grafit (ostaje tu jos po nesto svasta). Bitno je da to jos po nesto svasta nije stetno - jer da jeste aktivni ugalj kao filtracioni materijal davno bi bio izbacen iz upotrebe....
Eto ovako ja razmisljam sto naravno i ne znaci da sam u pravu...
Edited by biobiofizicar on 27.02.2011 20:19
|
| |
|
|
| Marko_Smed |
Posted on 27.02.2011 22:42
|

član
|
Kad ste zapoceli off, da nastavim i ja, sad mozda je pitanje bezveze, ali da li dolazi u obzir obican ugalj, koji se upotrebljava u domacinstvima za lozenje ili cumurč Koliko sam upoznat ugalj predstavlja neku vrstu treseta, kakva bi mu bila funkcija u podlozi u akvarijumuč
Pozdrav!  |
| |
|
|
| cautnenad |
Posted on 28.02.2011 11:20
|

član
|
Ja sam uTemerinu i nasa voda je toliko losa da ako promenim samo trecinu i dodam sveze sa cesme,ribe pocrkaju.Taj problem sam resio tako sto vodu punim preko vojnih filtera sa aktivnim ugljem. U filteru ima 20tak litara aktivnog uglja.Koristim ga 3ili 4 godine.Proslo je na hiljade litara vode kroz njega i jos radi.Na ovaj nacin mogu da ostavim vode samo na dnu i da sipam sveze,a da ribama ne bude nista.Sigurno je da ugalj nije samo bakterioloski sredio vodu,nego je skinuo jos nesto.Ja nemam mogucnosti da analiziram vodu sa cesme i posle pustanja preko uglja,a mozda bi bilo zanimljivo videti sta je sve skinuto.Ugalj ne treba bacati kad se izvadi iz filtera,jer se moze ponovo aktivirati.Samo treba da se uzari i ponovo je aktivan.Neki kazu da moze i u rerni,to nisam probao.Grejao sam ga u pesi koja greje do 900 stepeni.Pec sam gasio kad vidim da se usijao.Ne znam koja je bila temperatura. |
| |
|