-Dakle ona klasicna prica : Sve biljke mi lijepo napreduju , samo imam problema sa lischymachiom , naime kod nje mi zute i propadaju donji i srednji listovi , a ja pojma nemam zasto sve sam pokusao da provjerim(razloge) ali nisam uspio pa se zato javljam vama za pomoc...
-Rasvjeta nije bas jaka 0,5 w po litru ali je lisimahija postavljena na mjesta gdje je svjetlost najjaca i fotoperiod je 16 sati i ima novih mladih biljcica (lisimahije) koje su i na manje osvjetljenim mjestima , ali izgledaju lijepo i nepropadaju , pa zato mislim da nije nedostatak svjetla u pitanju...
-Podloga je florabella 2 cm postavljena prije 4-5 mjeseci i dobro je isprana pripremljena , a i vodu sam cesto mijenjao(za ovih 5 mjeseci od starta akvarija) , pa mislim da nije otrovana h2s-om , + 4-5 cm sljunka granulacije 1-3 mm..
-Co2 je u zeleno zutom , dodajem kalijum sulfat , nitrati su 30 ppm , fosfsti su u vodi 0,5-1 ppm(u podlozi ih ima i vise-florabela) , dodajem i profito + javilo mi se malo i koncaste , pa mislim da nije nedostatak mikroelemenata i zeljeza (prije moze biti visak) - cak mi se ucinilo da vise pocne propadati nakon dodavanja mikroelemenata , ili se varamččč
-U tom akvariju imam rotalu rotundifoliju , hemiantus mikrantemoides , par kriptokorina(afinis , pontederifolija,i ona smedja) , ludvigiju repens rubin ,mahovinu i ehinodorus tenelus koji jako lijepo napreduju..
-Ako treba jos koji podatak - napisacu - jos jedanput molim pomoc za uzrok zasto stariji i srednje stari listovi lisimahije propadajuč...
+ Temperatura je 26-27 , a citao sam da njoj odgovara do 25 , da nije i to mozda uzrokčččEdited by kera on 19.02.2011 22:05
-Hvala , probao sam i to i jos cu pokusavati...
-Neznam , pocecu da sumnjam na puzeve , cinjenica je da ih vidim na oboljelim listovima , ali nisam siguran dali su oni ostetili-naceli zdrave listove lischymachije ili su dosli na propadajuce listove
-Da mozda puzevi nemaju sklonost prema ovoj biljci , ako neko ima slicnog iskustva , volio bih da mi javiččč
-Lijepa je biljka , a doslo mi da je se rijesim ali me sprjecavaju druge biljke iste vrste koje su potpuno zdrave i prelijepo izgledaju , pa jos uvijek gajim nadu...
+Imam dva otocinklusa i 2 sijamca + 40-setak red cheri kozica u tom 300-litrasu , od algi samo vidim malo koncaste po lisimahiji i malo klodaphore , mozda puzevima fali algi , pa su presli na lisimahiju - neznam vidim i da mi je populacija puzeva prestala da raste , primjecujem i prazne kucice po dnu - male- sto znaci da nisu puno narasli a uginuli su-tu nedrzim bociječččEdited by kera on 08.03.2011 01:33
Valisneria vam sve objasnio covek,mada dodao bih da ti ,po mom misljenju, postoji mali disbalans izmedju nitrata i fosfata,smanji nitrate na 20ppm,30ppm nitrata je ipak mnogo u odnosu na 0.5-1ppm fosfata.Moje misljenje....
-Valisnerija , akvarijum je 300 litara dobro ubiljen-pun(danas sam ga timovao i smanjio biljnu masu na pola) , rasvjeta nije jaka 0,5w po litru ,pa je zato toliki fotoperiod , a ova biljka voli jacu rasvjetu pa nisam siguran da joj smeta duzi fotoperiod...
-Vodu mijenjam sedmicno30 %...
-Sto se tice slike , podaci se kose sa nekim podacima koje sam citao na netu gdje se recimo nedostatak zeljeza prikazuje kao zucenje najmladjih listova , dok ova slika taj nedostatak opisuje kao zucenje cijele biljke - utoliko je slika i interesantnija , pa ti hvala sto si je postavio
-Simptomi na mojoj biljci najvise lice na nedostatak fosfata i nitrata-jedino ako mi testovi nisu uredu-ali cisto sumnjam jer naprimjer nemam zelene tackaste unatoc fotoperiodu od 16 sati , a sa nitratima sam jedno vrijeme cak i pretjerao(digao sam ih na 80ppm slijedeci neki svoj pogresan instikt , i smanjio sam ih zamjenama vode, na 30 ppm po jbl-ovom no3 testeru)
-Aco , pokusacu da jos malo smanjim nitrate-vrijedi pokusati iako florabela u sebi sadrzi omjer fosfata i nitrata u korist fosfata , a biljke radije uzimaju fosfate preko korijena dok nitrate preko lista- u vodi su mi fosfati 0,5 do 1 ppm dok ih u podlozi ima mnogo vise ...
-Naime na mjestu ostecenju biljke mi se javlja i koncasta alga pa je vrlo moguce da su mi puzevi poceli da napadaju lisimahiju zbog gladi-neznam dali je to moguce i ako jest zasto bas lisimahijuččč-dali je ona nijezna biljka i dali je puzevi voleč
Edited by kera on 13.03.2011 13:22