14.06.2026 13:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Kako poboljsati moju podlogu ?
godzzila
Pozdrav prijatelji !!! Posto polako sredjujem rasvetu zahvaljujuci vasim predlozima zanima me kako bih mogao poboljsati podlogu č Posto mi je podloga od sitnog belog teraca ( mislim da se tako zove - kamencici za staze u basti i sl. ) i ocigledno to nije dovoljno molio bih vas da mi pomognete da bi biljke mogle da uzivaju !!! Kako je deep blue rekao ( I ja bih se malo ukljucio u diskusiju.Mislim da je za tepih najmanji problem svetlo.Pitanje je koliko je covek upucen u ostale aspekte odgoja vodenog bilja a cini mi se po slici(ako mogu tako da sudim) da bi trebao da savlada podlogu,co2,vodu,prihranu. ) , zeleo bih ove stvari da uradim kako valja !!!Through wall Jedino me brine stvar oko CO2 !!! Koliko sam se raspitao za to bi mi trebalo par stotina evra da odradim !!! Da li to bas toliko kosta ili su probali da me osisaju Red card!!!ččč

photoivek
godzzila je napisao:
Jedino me brine stvar oko CO2 !!! Koliko sam se raspitao za to bi mi trebalo par stotina evra da odradim !!! Da li to bas toliko kosta ili su probali da me osisaju!!!ččč

mene je komplet sa bocom od 10 kg izaao oko 150 evra... manometar i el.mag. ventil sam kupio u Ljubljani a bocu sam naavio ovde polovnu. koliko sam razumeo, a neko će ti sigurno reći koliko tačno su bili iznosi, moe i do 100-tinak evrića da se uradi....

godzzila je napisao:
Pozdrav prijatelji !!! Posto polako sredjujem rasvetu zahvaljujuci vasim predlozima zanima me kako bih mogao poboljsati podlogu č Posto mi je podloga od sitnog belog teraca ( mislim da se tako zove - kamencici za staze u basti i sl. ) i ocigledno to nije dovoljno molio bih vas da mi pomognete da bi biljke mogle da uzivaju !!! ....

to se same podloge tiče nisam ba razumeo tvoj problem ali biljke najvie vole, bar koliko sam ja razumeo, podloge granulacije 2-3mm ili moada malko vie ali ne vie od 5mm jer se u krupnijm granulacijama ne moe dobro razvijati koren. sama podloga (ne mislim na hranljiv deo podloge, naravno) nije po mom miljenju toliko bitna kao njena granulacija...

https://minepi.com/photoivek
dexter
Boca za Co2 se krece otprilike: 1kg-10eur,5kg-50eur itd.Manometar se krece od 35-55eur zavisi ko ih proizvodi,naravno ima i skupljih i jeftinijih.Iglicasti ventil 5 eur,za to se javi ljudima iz N.S.

Za podlogu (hranjiva)bi mogao da probas neku firmiranu,mislim da bi ti bilo mnogo lakse posto tek ulazis u celu ovu pricu sa Biljnim Aq.Sto se tice zavrsnog sloja mozes da biras,samo da granulacija ne prelazi 5mm.

www.aquaplants.org
godzzila
Nije mi jasno samo da li moram vaditi moju podlogu koja je granulacije do 5mm i manja ili mogu preko nje dodati nesto drugo !!!! Meni su spominjali cifre od 500 evrica pa na dalje za CO2 !!!Through wall

photoivek
pazi nije isključeno da toliko kota ali onda na tome pie neki opasan brand koji ti nije potreban.
bitno je da je pouzdan u radu, da ima preciznu regulaciju protoka gasa igličastim ventilom i da ti je boca atestirana!

to se podloge tiče ako je do 5mm ako ba ne eli da se bahće ne mora da je menja, a uvek moe... ne mora nita ni dodavati od gore ako neće... to sve traba da radi ako će ubacivati neku hranljivu podlogu ispod ljunka...

grujanic87
Evo malo i ja da pripomognem coveku Thumb up
U podlogu mozes a i ne moras nista da stavljas.To da ne moras nista da stavljas govori i bogat i prelep akvarijum naseg kolege Dexter-a ciji setup ulepsava nasu naslovnu stranu Wink Ali u tom slucaju moras biljke da prihranjujes tecnim djubrivima.CO2 u bilo kojem slucaju je prioritet.

Ja sam opet za to da se i podloga obogati bilo sa diy varijantom ili nekom brendiranom,za koju bas nismo svi u mogucnosti da priustimo sto ne znaci da se ne moze napraviti kvalitetna diy podloga.

A za CO2...ja sam co2 bocu kupio za 20e (mislim da je 3 kg) i uz nju dobio manometre Cool a kolega me juce zove i kaze da ima ponudu za bocu od 5kg za 2000 din.Znaci ja sam za ceo co2 sistem potrosio 25e sa punjenjem.Ali moja boca nije atestirana,moji manometri su sa nekog co2 aparata za varenje koji su prilikom pada boce za varenje polupani...Zato sam i prosao sa 25e Grin Ali imam bombu u sobi za koju nisam siguran 100% da nece procuriti.
Znaci mozes proci sa malo para a mozes i sa 500e na tebi je da odlucis.
Eto u par reci moje iskustvo Grin

deep blue
moraz da znas da u biljnom (i svakom drugom uspesnom aq.) imas krug u kojem su nekoliko faktora koje moras da zadovoljis.dovoljno je da jedan nefunkcionise i da akvarijum nevalja.podlogu je lako resiti svetlo i co2 su malo zahtevnije stvari.sto neprobas nesto ovako za pocetakčmahovinu mozes rasiriti po celom dnu.ovaj low-light je moj omiljeni.slikan je posto je zavrsen sad se razrastao.izgleda extra (a bome zena kojoj sam ga pravio ga i odrzava sama jako dobro-disciplinovano) stavicu nove slike ovih dana.
deep blue attached the following image:
img_0273_manja.jpg

Edited by photoivek on 08.05.2009 11:01

deep blue
silikon je zajebao stolar a mene mrzi da to ispravim u f.shopu

godzzila
Recite mi jel vredi da sada recimo na staru podlogu stavim neku hranljivu podlogu pa da od gore opet naspem kamencice ili to tako bas i ne ideThrough wall I jos da pitam deep blue kako si tu mahovinu stavio tu gde jeste !!!ččč Jel vezana ili kako ččč Ja se izvinjavam ako su pitanja glupa Sad ali tek pocinjem da ucim o ovim stvarima pa mi nemojte zameriti !!!
Edited by godzzila on 08.05.2009 08:23

photoivek
godzzila je napisao:
Recite mi jel vredi da sada recimo na staru podlogu stavim neku hranljivu podlogu pa da od gore opet naspem kamencice ili to tako bas i ne ide...

moe sve, samo je pitanje kako će da izgleda. ti sada na ovu podlogu doda jo 1 cm neke hranljive, pa preko doga jo 5-6 cm, u zavisnosti od toga koliko ti je dubok akvarijum i koliko podloge već ima moe da ti dođe do trećine visine akvarijuma i ukoliko ti aq nije dublji od 60 cm ispaće ba kao to si ti već napisao:
godzzila je napisao: Through wall

godzzila je napisao:
I jos da pitam deep blue kako si tu mahovinu stavio tu gde jeste !!!ččč Jel vezana ili kako ččč

ne znam kako je blue reio ali ću ti reći kako sam ja to radio. uzme lepo tanak najlon za pecanje uvee ga tao gde eli da stavi mahovinu i ona je (ja sam pincetom da to ravnomernije to uradim) lep zabode između najlona i drveta ili kamena ili gde si već vezao najlon...

godzzila je napisao:
Ja se izvinjavam ako su pitanja glupa Sad ali tek pocinjem da ucim o ovim stvarima pa mi nemojte zameriti !!!

nema zameranja, kao ni glupih pitanja. postoje samo glupi odgovori....

kojot
ako ti se tvoja postavka dopada i ne bi sve da vadis napolje mozes da kositis i tablete za prehranu,zabodes ih blizu korena biljke i to je to.

deep blue
godzzila je napisao:
Recite mi jel vredi da sada recimo na staru podlogu stavim neku hranljivu podlogu pa da od gore opet naspem kamencice ili to tako bas i ne ideThrough wall I jos da pitam deep blue kako si tu mahovinu stavio tu gde jeste !!!ččč Jel vezana ili kako ččč Ja se izvinjavam ako su pitanja glupa Sad ali tek pocinjem da ucim o ovim stvarima pa mi nemojte zameriti !!!

najbolje je da iskljucis filter izvadis svu vodu u neko bure gde nije bilo hemije i sl.,izvadis podlogu (1/2 operes a drugu 1/2 ostavis u kanti),stavis hranjivu podlogu,vratis prvo neopran sljunak pa onda stavis opran sljunak preko svega.vratis vodu,ukljucis filter.nedelja je najbolja za ovo od ujutro do uvece ces zavrsiti.

godzzila
Cuo sam za tablete za prihranjivanje bilja jos da mi kazete koje valjaju a koje ne jer stvarno ima filozofa po prodavnicama pa kad jos vidi da nemas pojma sta ti treba uvali ti kao u onoj humoristickoj seriji FOLIRANTI - dosao covek po uloske za zenu a kupio camac i pribor za pecanje !!!Red card
Edited by godzzila on 08.05.2009 12:17

zander
Mislim da dosta ljudi sa foruma slabo i koristi kupovne tablete. Ali ako dri biljke sa jačim korenom (koje hranu uzimaju najvećim delom preko korena) npr neki Lotus ili Cryptocorine... onda je i to OK, ali je malo skuplja varijanta tako prihranjivati.
Za podlogu (hranjiva)bi mogao da probas neku firmiranu,mislim da bi ti bilo mnogo lakse posto tek ulazis u celu ovu pricu sa Biljnim Aq.Sto se tice zavrsnog sloja mozes da biras,samo da granulacija ne prelazi 5mm.
Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,135 jedinstvenih poseta