14.06.2026 09:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Pocetni akvarijum 15l
Giske87
Pozdrav svim ljubiteljima akvaristike i podvodnog sveta i sve cestitke na odlicnom forumu!

Hteo bih da Vam predstavim svoj pocetni akvarijum, koji sam dobio na poklon i na kome bebecim koracima ulazim u akvaristiku, sve dok jednog dana ne sredim ocev stari akvarijum od 240l i pocnem ozbiljnije da se angazujem po uzoru na izvanredne primere koje sam video listajuci forum.

Nista specijalno, sto se i da videti:
15 litara, spoljni stakleni filter sa potopnom pumpom, jedna neonka od 10W
Anubia barteri, 3 male kripte i crvena ludwigia
5 plavih neonki

Hteo bih da cujem vase kritike, sta sam kao pocetnik uradio pogresno, i sta bih trebao da popravim iz ovih stopa i cemu mogu da se nadam (sem da ce mi biljke prerasti aq) Smile

evo i slika od pocetka formiranja:

URL=http://img42.imageshack.us/i/s6003065.jpg/]img42.imageshack.us/img42/8716/s6003065.jpg[/URL]
Edited by Giske87 on 07.01.2011 19:52

Giske87
Jedna bez pozadine

img832.imageshack.us/img832/4638/s6003089.jpg

Giske87
i jedna sa pozadinom

img703.imageshack.us/img703/3293/s6003095.jpg

Uploaded with ImageShack.us

biobiofizicar
Pozdrav i dobrodosao.
Za sada ovo je pocetak, a za ozbiljniji razgovor potrebno je jos detalja o akvarijumu, ali na prvi pogled pada u oci ovo morsko kamenje koje bi prema trenutnim akvaristickim saznanjima moglo da izazove dosta problema u akvarijumu. Ako je ovo ono crvenksato Crnogorsko kamenje u podlozi (plaze oko Petrovca) i ono moze da podigne tvrdocu vode u akvarijumu i neiskusnom akvaristi napravi belaj (posebno ako je uzimano direktno sa plaze...)

Giske87
img214.imageshack.us/img214/2129/s6003098.jpg
Edited by Srafciger on 08.01.2011 09:27

Bogoljub
Cao Giske,

veruj mi da ce ti kasnije, kad se malo vise budes informisao i zeleo nesto drugo, ovaj aq biti smesan Smile

Ne bi bilo lose da malo podbocis policu sa strane, jer koliko mi se cini nije prava pa ti stoga voda bega levo. Vrlo je bitno da aq stoji na ravnom i da bude u vagresu da ne bi doslo do pucanja. E sad ne znam dal to isto vazi i za tako male litraze, ali svejedno lepse ce da bude Smile
Eto prvi savet za pocetak.

Pozdrav i srecno!

Giske87
Hvala na dobrodoslici i brzim odgovorima...

Bio, upravu ste za sve! Svo kamenje je morsko, uzeto sa plaze... Nisam bio u mogucnosti da na brzinu trazim neko adekvatno recno kamenje po ovakvom vremenu, pa je ovo posluzilo za prvu priliku. Poznato mi je da to nije uobicajena praksa, ali sam se nadao da necu napraviti veliki disbalans ako ga prokuvam vise puta! Za sada je sve dobro, stoji vec nedelju dana ovako...
Jedino sto sam sakupio pesak iz Dunava, ali ga nisam stavio ovaj put, verovatno sam trebaoč! Sledeci akvarijum ce imati ozbiljniji pristup, ovo je ipak eksperimentalni...

@Bogoljub, dobro si zapazio da ormaric stoji ukrivo Smile to nameravam da popravim

Pozdrav

Dejan Stefanovic
Lepo je sto si se zainteresovao za ovaj hobi Smile pored pocetnickih greski koje se svima desavaju... Vidi se da imas smisla za uredjenje, a nadam se i volje za preuredjenje Smile Prednost kod ovih malih akvarijuma je sto se vrlo lako mogu isprazniti i formirati ponovo. Uz veliku dobrodoslicu pozeleo bih i da se nezasitis brzo akvaristikom Grin

biobiofizicar
Predpostavljam da ces odvaditi malo vode kako bi nivelisao komodu. Nikako nemoj da nivelises samo akvarijum nego celu komodu na kojoj akvarijum stoji.
Kad vec odvadis vodu u kofu prebaci ribe u nju i dobro bi bilo da zamenis ovu crveno-belu podlogu obicnom kvarcnom granulacije 2-4mm ili sitnim sljunkom-peskom iste granulacije. Ova podloga je meni pravila dosta algavih problema. Belo supljikavo kamenje obavezno izvadi, a ako je i ono desno sa plae i njega zameni.
"Morsko" kamenje vri nevidljivi, ali veliki uticaj na hemizam vode u akvarijumu, a kada uticaj postane vidljiv kroz par nedelja ili meseci obično je kasno i vidljiv je kao masa problema i sa algama, i sa uticajem na rast biljaka i sa zdravljem riba (posebno ovih tvojih mekovodnih neonki).
Nisi rekao koje drvo si ubacio, ali ako je četinar i ono mora napolje iz akvarijuma.

Giske87
@ Dejan
Hvala na lepim recima! Bez brige, nameravam da se dozivotno bavim akvaristikom, jer sad kako sam poceo, postaje mi jasno da vise nema nazadGrin A preuredjenja ce naravno biti, i to odmah na pocetku, jer sam na brzinu potrpao svasta...

@Bio

Hvala na izdasnim savetima, puno mi znace... Drvo je mangro, poklon od drugara dugogodisnjeg akvariste... Znam da je cetinar najgore sto se od drveca moze staviti u akvarijum, po malo sam citao pre formiranja, ali nisam ozbiljno shvatio savete za kamenje Through wall

U medjuvremenu sam saznao da su od kamenja za slatkovodni akvarijum dobri: bazalt, granit, pescar, skriljac... Pa me interesuje koliko je lako iste naci negde u prirodi, posto ne bih da se finansijski ispruzim za ovako mali akvarijum, jer ne mogu bas nesto spektakularno da napravim, pa bih sa kamenjem eksperimentisao sa necim najosnovnijim, samo da ne skodi celokupnom malom biotopu...

Unapred hvala i pozdrav

biobiofizicar
Ovo je mali aq i za podlogu lako je naci malo kvarcnog sitnog sljunka , a moze i dunavac, moravac,... Sto se tice kamena opusteno nadji neki koji ti se svidja pa ga operi i malo na nekom mestu pospi sonom kiselinom ili koncentrovanim sircetom. Ako peni onda je krecnjak i nije preporucliv, ma da sve je bolje od ovih morskih krecnjaka.

Giske87
Evo novog lica starog akvarijuma! Po savetu biobiofizicara, svo morsko kamenje je povadjeno i zamenjeno sa ovim na slici (iz okoline ledinackog jezera). Takodje je zamenjena morska podloga sa kvarcnim sljunkom i malo frakcije...

Nadam se da sad bar ne odise pocetnickim greskama na prvi pogled:

img508.imageshack.us/img508/3839/51207232.jpg

Giske87
samo jos da navezbam slikanje... Smile

img543.imageshack.us/img543/8410/56012851.jpg

valisnerija
..hm mislim da ti ovo n ije kvarcni sljunak vise mi lici na onaj kamen za fasadu,ako je to onda nevalja ima u sebi krecnjaka...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta