14.06.2026 08:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Mutacija ili nesto drugo?
dexter
Jedan veom zanimljiv detalj koji sam zapazio na Rotala rotundifolia-ji.
Da li je doslo do mutacije ili nekog drugog,treceg faktora ko ce ga znati.Da dodam da ovo nije jedini primerak na kojom je doslo do ovog fenomena,ovaj mi je bio najbolji za slikanje.
dexter attached the following image:
2_30.jpg

www.aquaplants.org
zander
Rotala rotundifolia var. dexter Wink

Ovo jos nisam nigde primetio, odprilike znam kakvi su ti uslovi za rast i kako ti sve buja od biljaka... Deluje mi kao da joj odgovaraju potpuno svi uslovi u akvarijumu.
Koje ti mikroelemente dodajes u taj akvarijumč I na kojoj se visini ovo desavač
Edited by zander on 04.05.2009 22:29

photoivek
koliko sam ja upoznat sa tematikom za mutaciju mora da se pojavi cvet ili vie i da polen jednog cveta oprai tučak drugog cveta a da pri tom budu različitog genetskog materijala koji bi se mogli ukrstiti. tako nastaju varijacije echinodorusa koje su uzgajene sorte i slično....
mislim da ukoliko nisi ovakve uslove ispunio nije mutacija ali neke posebne karakteristike je biljka kod tebe prikazala....
u svakom slučaju fotografija je opet na zavidnom nivou i mora da usledi pitanje u vezi objektiva.... da li je neki makro u pitanju ili je običan objektivč!č!

https://minepi.com/photoivek
kojot
Moze da bude da su uslovi tipa poviseno gvozdje doveli do povecanja pigmenata(ksantofila i karotena),ako takve ostanu i posle promene uslova i rasadjivanja onnosno ako im to postane stalna pigmentacija mozes zaista da je nazoves varijetetom.
Bravo Dex,kod tebe me ne bi cudilo da biljke pocnu da pevaju i stave prst u uvo koliko im je dobro:p

deep blue
hm,da ni ja ovo jos nisam video.ako nije od svetla (uslov bi bio da je nabijena na povrsinu) onda je definitivno prihrana tj. odnos nekih elemenata unutar aq....valjda....Frown

dexter
kojot je napisao:
Moze da bude da su uslovi tipa poviseno gvozdje doveli do povecanja pigmenata(ksantofila i karotena),ako takve ostanu i posle promene uslova i rasadjivanja onnosno ako im to postane stalna pigmentacija mozes zaista da je nazoves varijetetom

Mislim da nije do toga,bas naprotiv u poslednje vreme ne dodajem Fe,ali ko ce ga znati pratim situaciju i obavestavam vas sta se desava.

www.aquaplants.org
dexter
photoivek je napisao:
u svakom slučaju fotografija je opet na zavidnom nivou i mora da usledi pitanje u vezi objektiva.... da li je neki makro u pitanju ili je običan objektivč!č!

Hval Ivek.Sto se tice objektiva nije makro(valjda ce uskoro da bude),objektiv je sigma 18-200.

www.aquaplants.org
kojot
Od svetla nije sigurno jer bi onda vrsna kapa bila znatno vise obojena od listova koji su ispod,a sa slike se vidi da je pigmentacija zastupljena dosta i na nizim listovima.Jos da primetim da se obojenost javlja na lisnom mesu izmedju nerava,sto govori da nije direktna posledica hranljivih materija iz podloge.Ako hoces Dex mozemo to da turimo pod mikroskop da vidimo bar koje vrste celija su obojene pa onda da lupamo glavu sta jeThrough wall

dexter
Ovo je otprilike na jedno desetak santimetara od povrsine vode,hemija je standardna vec duze vreme Easylife Profito,i N,P,K iz domace radinosti.Dodavanje Fe sam trenutno obustavio.

www.aquaplants.org
deep blue
kojot je napisao:
Od svetla nije sigurno jer bi onda vrsna kapa bila znatno vise obojena od listova koji su ispod,a sa slike se vidi da je pigmentacija zastupljena dosta i na nizim listovima.Jos da primetim da se obojenost javlja na lisnom mesu izmedju nerava,sto govori da nije direktna posledica hranljivih materija iz podloge.Ako hoces Dex mozemo to da turimo pod mikroskop da vidimo bar koje vrste celija su obojene pa onda da lupamo glavu sta jeThrough wall

iz podloge nije sigurno,koliko ja znam dex nema nista u podlozi nego hrani preko vode.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,636 jedinstvenih poseta