14.06.2026 08:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Limnophila aromatica - savijeni vrhovi listova
ZeleniMrav
Imam problem sa La,stari listovi su se savili prema dole,ovi crveni pri vrhu su ok.
Inace raste normalno,primjetio sam da ima i dosta bocnih izdanaka(na pol stabljike rastu nove).
54l,63w,co2 boca,seachem flourish + npk + fe i podloga flourite + florabela.....gnojim tako tako,ne bas previse jer sam stalno nesto presadjivao i pol bilja povadio,La nisam dirao.....
Mislim da bi to necega falilo al nikako da izguglam,osim da je La dosta velik potrosac nutrijenata....

lh5.ggpht.com/_5b2EuBsPmqo/TRN-3z_y8eI/AAAAAAAACPk/60W5bXf-Sww/s800/IMG_3967.JPG

č

darkoh
Ako dobro vidim povijeni listovi su trenutno zaklonjeni pa je u tome problem. Ova biljka ne podnosi zaklonjenu svetlost. U pocetku mi se isto desavalo ali pojacanjem svetla ona se povijala ka istoj i dobro uspevala. Mislim da ti je prihrana ok, samo pripazi na svetlost jer najbolje uspeva kad je direktno ispod samog izvora svetlosti. PozdravBeer

ZeleniMrav
Aha....
A isao sam bas presadjivat da biljkama dam vise prostora kojeg je ionako uvijek premaloWink
Lampe sam razvukao tako da ce svugdje isto svjetlosti dobivat...al ako je to i ne smeta biljci onda i nije toliki problem....

lh5.ggpht.com/_5b2EuBsPmqo/TJUFedCGk1I/AAAAAAAAB6A/LZS1rwXr5ls/s800/IMG_3353.JPG

Neznam sta bi drugo mogao napravit....podrezivat mozdač

branimir ok
Kod mene je dobro uspevala na sredini akvariuma .Kada sam je sadio ovako sa krajeva nikad nije bila u punom sjaju verovatno zbog ovih krajeva lampi .Sadi je u grupi od tri ili 5 biljki na razmaku .

ZeleniMrav
Sad sam opet u dilemi sta da napravim.....
Al sad sta je tu je,ne cupam vise nista....bio sam se zeznuo sa echinodorus ozelotom kad sam ga vadio da sam toliko podloge(zemlje) izvukao pa dobio zelenu vodu....
Jel zna netko dal je Pogostemon stellatus isto takav sta se tice svjetlač
Dosta su slicne biljke....

Kum 1229
Sto se tice aromatice ja bi je samo skratio na pola i pelcere posdio malo dalje,sto znaci da bi donji listovi dobili vise svetlosti,a i mogao bi da napravis zbunastu formu od nje,i ja je isto posedujem cekam da krene malo jace da raste i na isti nacin cu da radim, posto sam imao iskustva sa takvim biljkama kojima je potrebno svetlo i za donje listove i nije nikada bilo problema,samo je treba trimovati. U sustini bitno je da znas da li uopste zelis zbunastu formu ili da se biljka istice kao individua Thumb up

branimir ok
Biljke jesu slicne ali P .Stelatus ima gigantski koren za razliku od L.Aromatice .Zato ako ovu Aromaticu premestas moj ti je savet da samo malo razgnes podlogu odseces bez cupanja i premestis na drugo mesto .Ono sto ostane u podlozi posluzice kao hrana ostalom biljlu koje tu zasadisThumb up

ZeleniMrav
Tako sam i mislio da....pogotovo sta je ispod pjeska zemlja(florbela) puna organskih tvari.

@kum - kako mislis da napravim zbunč
Da ih posadim vise na jednome mjestu ili da nekako obrezujem stabljiku da se pocne sirit tj dobivat nove stabljike iz glavneč
Nov sam jos dosta i ne poznajem bilje,to mi je najgore,neznam sta da ocekujem i kako ce rast,sirit se...zato toliko i mjenjam nesto po akvariju....izvadio sam kompletno tepih od HC cube jer je prebrzo rasla i trebao bi je stalno sisat da ne zuti....sad sam posadio E.parvulu koja mi pak raste jako jako sporo,mislim cak da i nije parvula nek mi netko uvalio acicularis.
Al dobro,bit ce to iskustvo za veci akvarij.....

Kum 1229
Upravo tako ZeleniMrav,trimujes je na pola i sadis na nekih 5 cm od glavnog zbuna,cim poraste u visinu koja ti ne odgovara ti je opet istrimujes,zapravo sve pelcere koji se ne uklapaju u zeljenu visinu,velicinu tj.sirinu i visinu zbuna odredi sam kako ti se najvise svidja,treba malo vremena za to ali meni su biljke uvek najlepse kada su grupisane Thumb up

ZeleniMrav
Da,La mi se cini da najbolje dolazi do izrazaja kad ih ima vise......
Upikuo sam ispred tih bas dve male,mislim da ih rezem da najvise budu iza pa se pomalo zbun spusta naprijed....
A to sta ce ono lisce u sredini bit bez svjetla i slablje kvalitete im valjda nece smetat toliko da bi biljka propalač!
Hvala vamBeer

Kum 1229
Ma nece smetati nista posebno,nema veze sto ti sami donji listovi trunu,bitno da se biljka pravilno razvija u delu gde se vidi i naravno ako joj prijaju uslovi nema sanse ni da pomisli na propadanje Wink

ZeleniMrav
Hm....sad sam primjetio da su se savinuli i listovi Blyxe japonice!
Neznam dal je to normalno,ne izgleda previse lose al mozda bi moglo bit nesto drugo....nedostatak nekog elementa ili nestoč!

ZeleniMrav
Uspjeo sam nesto izguglat.
Posto imam dosta meku vodu,jacu rasvjetu a malo gnojim nasao sam da bi to mogao biti nedostatak kalcija!
Mogu pojacat doziranje Sachem flourisha al to gdje sam ovo procitao su isto koristili ovo gnojivo...
Kako bi mogao dodat kalcij u vodu,mozda onaj za reef,neki mineralni kamen stavit u akvarij(vidjeo sam da se to koristi za kozice),smrvljeni koralj u filter stavit....al to ce potrajat tjednima dok ne nabavim nesto pa me zanima dal ima netko prakticnije rjesenječ
Akvarij je pun stanovnika tako da se sa nekim jacim kemijama nebi igrao.

lp
To je tipičan simptom nedostatka co2...pojačaj to postepeno prije dodavanja bilo čega. Wink
Edited by lp on 27.12.2010 09:47

www.hraquascape.org
ZeleniMrav
Pokusat cu sa co2 mada mislim da bi ga trebalo biti dosta.
Koristim inline difuzer spojen na izlaz filtera tako da je otapanje dosta dobro.
Uginule su mi i dve kozice u 2-3 mjeseca bas kod presvlacenja a to se isto dogadja zbog nedostatka kalcija....
Imam svoj rezervar u sumi iza kuce i sad mi se sve cini da je to ustvari kisnica....cini mi se dosta meka voda.
Narucio sam Seachem Equilibrium za remineralizaciju vode,mada sad vidim da sam mogao i bolje proc....

Ako je kalciji ili co2 i to ustimam kako spada nakon koliko bi trebao vidjeti rezultate na biljuč

Kum 1229
Evo moje aromatice sada trenutno, od koje ocekujem jos jacu boju posto je zasadjena pre mesec dana i naravno bez co2

Kum 1229
...
Kum 1229 attached the following image:
2_175.jpg

ZeleniMrav
LijepoThumb up
Moja je vidim dosta lose....tvoja je nekako gusca,kod mene je razmak izmedju redova listova min. 1cm a negdje i po 1.5cm....
Negdje nesto grijesim....
Pada mi na pamet jos jedna stvar.Cupao sam Echinodorus ozelot i izvadio brdo zemlje sa korjenom,to je uzrokovalo zelenu vodu koju sam rjesio sa par kapi TETRA POND ALGOREM....neznam dal je moguce da je to naskodilo bilju vidim da se i listovi anubijasa savijaju....

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,667 jedinstvenih poseta