14.06.2026 07:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
pomoc oko odabir svetla
dariodassa
akvarijum: 70l 70*30*35
podloga: terra magma
biljke: nezahtevne(cripte,rotale,ehinodorus...)

u pocetku sam hteo da stavim dve tornado stedne 6500k 23w,ali mi je neko reko da ce mi akvarijum biti bezbojan,pa sad razmisljam da umesto jedne stedne ubacim aquarelle ili gro lux kako bih "obojio" akvarijum. Sta vi mislite koja je bolja za ovaj moj slucajč posto vidim da gro lux daje nekako crvenkastu boju...a ja zelim da mi akvarijum izgleda sto prirodnije...
i da li je ovo uopste dobra kombinacijač

Nikouro
Aquarella ili gro lux neonka neboje samo akvarijumsku vodu vec zbog spektra boje koje isijavaju pogoduju rastu biljaka sto je mnogo bitnije. Kombinacija teju dveju neonki nije uopste losa, cak sto vise u kombinaciji sa jos jednom sa indeksom 865 ili 965, bilo bi idealno a mislim da bi to veoma brzo uocio i po biljkama.

Miti
@dariodassa
Nikouro je u pravu Grplux lampa je napravljena za rast biljaka jeste da pod njom i ribe na "oko" izrazenije boje, ali ako hoces da tvojim ribama obezbedis prirodniju vodu dodaj neki komad drveta, treseta, lisca.. pa neka ti boji vodu....
Moja preporuka za tu velicinu aq (ako zelis da pravis lepo ubiljen aq) bi bila
2xgrolux 18w t-8
2xdaylight 18w t-8 ili 1xdaylight 18w t-8 + philips aquarelle 18w t-8
sve ukupno 72w
tako da dobijas nesto malo vise od 1w/l

dariodassa
ok,hvala vam,ali mislim da je to mnogo skuplje od ove moje varijante sa stednom....koju od te dve (gro lux ili aquarelle)da stavim sa stednom tornado 6500kč koja je bolja od te dveč

cikazuba
koju od te dve (gro lux ili aquarelle)da stavim sa stednom tornado 6500kč koja je bolja od te dveč

stedna ti je spektra daylight 6500K

gro lux ne znam tacno
ali dosta nizeg spektra oko 2700K

aquarelle takodje spada u daylight
ali actinik tj malo vise plave 10000K

odgovor na tvoje pitanje je bio da kombinujes daylight lampe (stedne,aquarelle) i lampe nizeg spektra tj Grolux

ali ako hoces sto jeftinije da prodjes (ne i najbolje) onda uzmes stednu sijalicu(daylight) i Grolux.

pozz

dariodassa
ok,sad sam odlucio sta zelim da nabavim,ali nigde nemogu da nadjem to sto zelim,AQUARELLE...da li je neko iz beograda skoro uzimao ovu neonku,pa da mi kaze gde i za kolikoč interesuje me ta od 18w,60cm...čččShock

Djuraa
planiram da formiram biljni akvarijum (koji je u izradi-150l; 75x45x45), koja svetla i kolike snage mi preporučujete...hvalaSmile

daweed
Drue sve je na tebi... Pisalo se o svetlu ba doooostaaaa... Za tu veličinu je izbor samo na tebi... MH, T8, T5, mix sa tedljivim. Kao to rekoh izbor je samo na tebi i tvom depu...
Edited by daweed on 29.12.2010 16:11

http://daweedaqua.tk
Batke
Ja sam za akvarijum od 70 litara kupio Gro lux 18W i DAYLIGHTSTAR UV STOP 18W 5000K obe su SYLVANIA. Da li su ovo dobre neonke i da li je to dovoljno za akvarijumč

cikazuba
kombinacija spektra tj tipa lampi je ok

a sto se jacine tice sve zavisi od tipa biljaka koje imas ili zelis da imas, i jos od niza parametara...

u tvom slucaju to bi bilo negde oko 0.5 w/l za odredjene biljke je to OK
a za neke nije....

Batke
A ako dodajem sta bi trebalo da dodamč

cikazuba
pa samo od iste vrste po jos jednu lampu

ako ti biljke to zahtevaju i ako zelis tako da koncipiras svoj aq

ZoSo
@Batke
Otvori novu temu , predstavi akvarijum , koje biljke gaji ta su ti planovi pa bi onda mogli da ti damo pravi savet za osvetljenje Thumb up

Ja lično mislim da je 0,5 w/l dovoljno osvetljenje u 90% slučajeva , znači ne bi vie nita dodavao !

Batke
Hvala za savete,akvarijum je trenutno u izradi,jos razmisljam sta cu od biljaka da stavim ali planiram da bude dosta biljaka.

Batke
@ZoSo@
ako imas neki predlog za biljke reci.

Manic
Evo i mog slucaja: za aq od 70 l, koga sam nedavno pazario i upravo ga oformljujem, napravio sam haubu sa dve neonke od po 18w (60cm), sto mu u zbiru dodje 36 ili 0,5w/l - sto se uklapa u neki prosek. Od neonki sam stavio jednu standardnu T8 i drugu planiram da uzmem Gro-lux. Dakle: to je to - ako se ne varam.

Ribice i biljke su standardene i ne-preterano-zahtevne. Dubina je 40cm.

Samo sam hteo da rezimiram (na mom slucaju) vec receno Grin

Nisam promasioč

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,549 jedinstvenih poseta