U najkracem ovaj metod podrazumeva iskusno oko koje moze da prepozna promene u akvarijumu, kao i odredjena znanja o potrebama biiljaka koje gajis. Na osnovu bioindikacije (posmatranja) desavanja u akvarijumu vrsisi korekcije odredjenih hemikalija koje dodajes po predlozenim procedurama. Metod takodje podrazumeva HI tech akvarijum u kome CO2 i svetlo nikada nisu u manjku. Neiskusan akvarista moze da previdi neku promenu i ode mast u propast, posto "kontrolisani disbalans" (Controlled Imbalances) u Hi tech akvarijumu vrlo lako i brzo moze da postane nekontrolisan.
Znaci bez soodvetnog znanja t.e iskustva a normalno podrazumeva i opremu je tezak nacin doziranja.Po onome kako se prica u tekstu ja mislim da ako sve ovo posedujes je bolji naci u borbu protiv algi za razliku od drugih sistema.
Pa hteo sam da vidim isksusta nekome ko je vec koristio u sporedbu sa PPS-Pro i EI.
Pa sva ova tri metoda akvarista kako stice iskustva pocinje da primenjuje po osecaju, sa nekim svojim varijacijama i modifikacijama. EI i MCI su svakako za hi tech varijante sa puno svetla i CO2.
-EI propisuje striktnu proceduru i tvrdi da algi nece biti, a rast biljaka ce biti uspesan.
-MCI te sustinski tera da se igras na granicama pojave algi i u zavisnosti koja se pojavi da primenjujes odredjeni njima propisani protokol, a sa druge strane tvrdi da ce rast biljaka biti dobar i da ce alga brzo nestati primenom odgovarajuceg protokola.
-PPS (clasik i pro) igraju na nekom optimumu i mogu se uspesno primenjivati i u akvarijumima koji nisu HI tech. PPS ne tvrdi nista striktno, ali predpostavlja da bi sve trebalo biti OK i po pitanju rasta biljaka i nepojavljivanja algi.
Dok nema algi svaki od njih je dobar i stvar je licnog izbora i afiniteta akvariste, a kada se one pojave ili se mozes boriti MCI protokolima ili slicnim protokolima koje su razvili drugi autori ili nekim svojim sistemima...
Edited by biobiofizicar on 20.12.2010 14:40