14.06.2026 08:23
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
NEW
valisnerija
Zdravo svima,zelim da mi date predlog oko formiranja ovog akvarijuma:
dimenzije akvarijuma su 140x40x50 ,rasvetu sam stavio 4x36w daylight,i kupio TETRIN supstrat...za sada je to sve, opremu za CO2 imam DENNERLE profi 2000 komplet...kanister filter EMEIM profesional 2228,protok 750 l,25w,3 komore..
Zelim da mi date savete o rasporedu bilja,kog bilja,podloge...itdSmile
Edited by valisnerija on 29.09.2011 19:03

Kum 1229
Pozdrav valisnerija i dobrodosao. Sto se tice opreme koju si naveo je sve ok. Ne znam koliko iskustva imas u gajenju bilja,zato i nisam siguran sta bi ti preporucio od istih,u sustini bitno je da znas sta zelis, tacnije kakav stil biljnog akvarijumač Za svaku biljku koju zelis da gajis pise u bazi biljaka u koji plan se stavlja,na tebi je da osmislis kolicinu i vrstu. Mozda bi bilo najlakse kada bi napisao kojim biljkama raspolazes pa bih mogao da ti kazem gde i sta. Podloga koju si naveo je verovatno dobra i verovatno si je kupio u dovoljnoj kolicini za litrazu akvarijuma koju si naveo,preko nje ti je dovoljno da stavis jedan deblji sloj sljunka granulacije od 2-3mm, debljine oko 7cm. E sad pitanje je da li zelis da pravis pad sa zadnje strane prema napred,ili da svugde bude ista debljina,moze pad sa jedne od strana (levo i desno) ili da bude u sredini brdasce. Dekoracioni maerijal je isto bitan sta hoces od toga kamenje,granje ili panjeve ili nistač

valisnerija
pozdrav kume 1229 i hvala na dobrodoslici..u biljnu akvaristiku sam upucen onako solidno,ne da sad baratam svim temama ali one osnovne stavri znam..
ljubitelj sam vise hard stila,svidjaju mi se razgranati panjevi,ali ih jos uvek nemogu naci...
Od bilja imam ovako cripte,valisneriju giganteu(nju zamisljam da stavim celom duzinomu zadnjem delu),Microsorume,ludwigu,pogostemone,marsilea hirsuta,onako imam solidan izbor bilja,mada za prvi plan oskudujem,sagitariju nemam ali pokusacu da nabavim..
da za podlogu sam uzeo dve kantice one vece tetrinog supstarta,a razmislajo sam za gornji sloj da stavim one kuglice pecene gline(4-8mm)
pad bih napravio ali ne nesto veliki cisto blag....Through wall
sliku pokusavam da ubacim i nikako mi neide....smanjio sam i kb i rezoluciju i nece..

Dusan79
Valisnerija, svaka ti čast za izbor opreme, međutim, ja lično ne poznajem nikoga ko je počeo da se bavi ovim hobijem sa tolikim staklom. Poto si se opremio do zuba, sa kvalitetnom opremom i odličnim gabaritima, ostaje da se upozna sa biljem. to se podloge tiče, preporučujem ti da kvarc koji bude stavljao odozgo, odnosno preko hranjljive podloge, stavlja tanje u prednjem delu, pa sve deblji sloj kako ide ka zadnjem staklu. Tako dobija utisak dubine, tj. da je akvarijum jo dublji nego to jeste. iz istog razloga se i bilje tako "slae" da u prednjem delu bude ono najnie, pa sve vie i vie bilje.
Poto nisi proturio kroz ruke većinu bilja, to ti ne gine kao deo sazrevanja u ovom hobiju. Zbog toga je većina nas ,vremenom kako je učila tako i rasla sa litraom stakala.
Teko da ti neko moe reći : "e stavi to tu, ono onde" i slično. Vebaj, proturi to vie bilja kroz ruke, kako bi ih upoznao... Gledaj po netu slike akvarijuma, kradi ideje i uivaj. Beer

biobiofizicar
Dusanov savet je dobar. Proturi sto vise razlicitih biljaka kroz staklo i upoznaj se sa njima - sta one zele kako i koliko rastu i da li ti umes da im pruzis to sto zele.
Sto se tice slika probaj da preimenujes da u imenu nema razmaka i previse karaktera. Wink

sejn
Staklo i oprema na mestu nema staThumb up Mislim da su te drugari dobro posavetovali, ostalo je na tebi samo napredThumb up

valisnerija
hvala svima na savetima....ako ima neko na prodaju razgranate korene uzo bih...
Edited by valisnerija on 29.09.2011 19:04

valisnerija
evo i slike stakla,...hvala na pomoci dusanu 79...Thumb up
valisnerija attached the following image:
treca_2.jpg

biobiofizicar
Odlicne grancuge. Obecavaju! Thumb up

valisnerija
evo rasvete...
druga_1.jpg

valisnerija
i opreme...
prva_3.jpg

krcko
Lep početak. Ovi rasteri za osvetljenje, ispravi me ako greim-VITO, imaju jako loe elektronske upaljače. To moe predstavljati problem jer ba i nisu neto izdrljivi u duem vremenskom periodu. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
valisnerija
jeste VITO a reci mi da li se oni menjaju..pozzz

daweed
Bolje da si uzeo Horoz... Jeftini su takođe, a odlični.... Ima i garanciju...

http://daweedaqua.tk
krcko
Sve se moe zameniti, a da li ima, pitaj prodavca. Ja sam pokupio od drugara dve, samo manje. U svakoj od njih je prestao sa radom po jedan od startera. Za dalju upotrebu sam iskoristio spoljanje napajanje Vossloh-Schwabe elektronikom. Kada su potamneli odsijavači, prestao sam da koristim ovu rasvetu. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
valisnerija
videcemo sta ce biti sa njima,zvao sam prodavca juce i dao mi je 6 meseci garanciju...

valisnerija
Ovaj akvarijum nikad nisam postavio ,zapoceo temu ,pa rekoh da se i on nadje malo u savetima i kritikama.....

Uz malo prepravki ovih dana,sadanje stanje akvarijuma je ovako!
1_323.jpg

valisnerija
....
2_237.jpg

valisnerija
detalji........
3_181.jpg

valisnerija
Utricularia..
4_117.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,717 jedinstvenih poseta