|
Niskobudetni Grow Box
|
| zander |
Posted on 14.12.2010 22:58
|

Administrator
|
Niskobudetni Grow Box, a ujedno i malo eksperimetnisanja to mi je na prvom mestu i malo igranja, pa kako bude.
Zima dola, a vie volim ovakve stvari da radim i čupam alge nego TV da gledam   
Pre neki dan sam oformio ovaj akvarijum sa ciljem da čuvam neke biljne vrste koje nemam u drugim akvarijumima jer mi se ne uklapaju u postavku ili neto drugo isprobavam sa njima.
To su: Utricularia graminifolia, Hygrophila Pinnatifida, Blyxa Japonica, Lileaopsis Brasiliensis, Eleocharis Acicularis i između posudica ću drati mahovinu (fissidens) i moda kasnije jo neku. Sa desne strane planiram da proirim UG, ali za sada je imam jako malo...
I tako, nita posebno, samo da predstavim ovo sa čime sam se ovih dana zezao 
Da dodam jo po koji podatak...
Filtracija i cirkulacija je korner filter sa liaporom i malo sljunka na dnu, koji noću radi non stop, dok ga u vreme fotoperioda gasim (ali se pali na svakih 60-90minuta - po 15 minuta). Znači voda u to vreme skroz stoji.
CO2 je ećer kvasac i stakleni difuzor, malo sam ga preterao sa konc. za početak jer sam preterao sa kvascem, ali ću to podeavati kasnije...
Voda je pola kinica, pola Novosadska česmovača
Fotoperiod je od prvog dana 10 sati.
Rasveta je 3XT8 Flora i Biolux sa reflektorima. (Svetlo je prilično jako, i posuda je dosta plitka)
U svakoj saksijici ima oko dve ake osmocota (6meseci), sphagnuma i vulkanita pomeano. Pored toga đubrenje je od prvog dana; GrowHow, WuxalFe, Urea, KNO3 i za početak malo KH2PO4 i KCl, kasnije ću sve to odokativno menjati. A litrau iskreno ni ne znam, odprilike, sve je odokativno... 
I eto, valda sam sve napisao, sve to bude od napretka ili od algi obavezno ću slikaću pa se javljam... Kasnije ću ubaciti i kozice a od riba samo Ancistrusa 1-2 ali samo da primirim ovaj CO2.
Nadam se da i sam naslov opravdava ovakvu situaciju, i da neću ukaljati do sada stečeni ugled   

zander attached the following image:
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 14.12.2010 22:59
|

Administrator
|
.
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 14.12.2010 22:59
|

Administrator
|
.
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 14.12.2010 23:00
|

Administrator
|
Lileaopsis
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 14.12.2010 23:00
|

Administrator
|
Blyxa Japonica
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 14.12.2010 23:01
|

Administrator
|
Prelazak E.Acicularisa na submerzno gajenje
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 14.12.2010 23:04
|

Administrator
|
I ovo bi bilo sve za početak od slika.
Hygrophila Pinnatifida, isto tako prebačena iz emerznog uzgoja u podvodni.
|
| |
|
|
| daweed |
Posted on 15.12.2010 01:14
|

član
|
Gde niskobudetno, jo da mu grune bocu i bilo bi full ...
Ala ga đubriiiii  
Daj neku sliku tog emerznog uzgajalita Poto nameravam ovih dana da poteram jedno emerzno uzgajalite... |
| |
|
|
| zander |
Posted on 15.12.2010 01:23
|

Administrator
|
E mislim da nemam te slike, sve su se te biljke uzgajalo emerzno u istom tom akvarijumu, bez vode, samo poklopci. Onda sam to rasturio i napravio ovo. |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 15.12.2010 01:40
|

član
|
Hygrophila Pinnatifida ti je bas super biljka. Kako napreduječ Jesi li zadovoljanč
Inace ovo ti je pravi mali raj podrumski (izvini kredenački)
Sve deluje ko turija
Edited by paleoglodit on 15.12.2010 02:08
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 15.12.2010 03:11
|

Administrator
|
Volim ovaj koncept "kutije sa igrackama" i takodje ga primenjujem. Doteras neke usrednjene parametre u vodoenoj koloni (ma da su tvoji daleko od usrednjenih ) i onda svakoj biljci pod koren guras sta joj prija. Biljke koje nisu u postavkama i podredjene postavci na ovaj nacin mozes da odgojis du njihove pune lepote i sjaja, a ujedno cuvas i pelcere dragih ti biljaka.
Svakome ko je zagrizen za biljnu akvaristiku savetujem jedan ovakav rasadnik...
Neoptereceno posvetis se samoj biljci, a ne postavci...
 |
| |
|
|
| godzzila |
Posted on 15.12.2010 11:30
|

član
|
Uvek sam te smatrao za akvarijumskog carobnjaka ali sada sam ostao bez teksta ...Nemam reci ...Svaka cast ... ... Jednom kad budes imao vremena moram doci na obuku jer mene bilje ocigledno ne voli jer ikako da mi krene kako treba ...
Edited by godzzila on 15.12.2010 11:32
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 15.12.2010 12:20
|

Administrator
|
Ma polako, ko zna sta me ceka ovde Kazem ovo je i eksperiment i sve ostalo, rasadnik itd. Mozda i algarijum, videcemo na kakve ce muke da me stavi
Razmisljao sam da stavim komplet podlogu, ali ovako mi je prednost sto saksijicu uvek mogu da izbacim, obnovim hranljivu podlogu u njoj ili premestam, dodam jos koju itd.
Edited by zander on 15.12.2010 12:24
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 15.12.2010 12:49
|

Administrator
|
Nago to zezanje sa paljenjem i gasenjem filtera ne znam koliko je dobro (posebno na duzi period). KOrisne bakterije generalno trebaju konstantan protok i dotok O2. Oce da izumru na duze periode bez protoka. Kada izymru em nerade radnju, em dodje do dodatnog ispustanja amonijaka iz filtera. Ako zelis da smanjis cirkulaciju nemoj na ustrb kompletnog zaustavljanja protoka kroz filter. Neka uvek malo curka kroz njega, a cirkulaciju mozes smiriti sprybarovima ili jednostavno sacekas par dana da se sundjer zaprlja sto ce znatno usporiti protok i cirkulaciju, ali je nece zaustaviti.
Kakva je cirkulacija u podlozi obzirom na gomilu malih plasticnih kutijicač Kako se to odrazava na stanje korenač Verovatno je rano, ali moze doci do anaerobnih procesa. Treba i o tome porazmisliti. Ja sam koristio one kokosove sksije u mrezastim plasticnim bas radi toga, ali su se na zalost kokosove pokazale neprakticne, jer su se posle jedno 4 meseca pocela raspadati, pa em se sadrzaj rasipao, em su uzasno prljale aq. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 15.12.2010 13:02
|

Administrator
|
@Za bakterije, neka crkavaju (ako će crkavati) ta da ima radim, ko se snadje da preivi preiveće 
Ideja mi je bila da ceo fotoperiod isključim filter, ali se tako jako podigne koncetracija CO2, pa mi ovo periodično ukljucivanje filtera slui da malo isteruje viak CO2 iz vode, (mrekanjem povrine).
Ono to se u toku noći isfiltrira kroz taj jadni filter to je to, filtracija me ne interesuje toliko u ovoj posudi sa vodom, da ne kaem akvarijumu.
Edited by zander on 15.12.2010 13:47
|
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 15.12.2010 17:08
|

Administrator
|
Samo napred sa eksperimentom . Mada ovaj korner filter ti i nije neko resenje ali tvoje je da dokzes ono sto si zamislio.Ja bih u njega dodao malo lave ,sto imas sigurno. Valjda si pojeo jos neki sladoled da napunis i onu desnu stanu .  
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 29.12.2010 01:36
|

Administrator
|
Update
Ovde se ne desava nista specijalno, ali evo ipak da napravim presek stanja.
- Na samom pocetku sam sa jako hladnom kisnicom najverovatnije zeznuo Blyxu i stari listovi su joj skroz propali, mislio sam da je skroz gotova, ali ipak krenuli su mladi listovi i bice nesto od nje, nadam se.
- Krenula je cijanobakterija iz mahovine, da se ne bi sirila dalje to sam odma resio sa malo eritromicina, promenio vodu, usisao propalu CB...
- Krenula je braon alga, zato su ubacena 3 mala ancistrusa. Stanje se popravilo.
- Ostale biljke su lepo krenule da rastu, period prilagođavanja biljaka je proao... Nadam se da sam se i ja prilagodio na količinu kvasca i ećera koju treba da ubacim u DIY CO2, jer mi se desilo nekoliko kozica da poubijam.
- Pinnatifida je rasađena u drugu saksijicu sa malo drugačijom podlogom i sad pratim ta se deava...
Uglavnom to je to, evo jedne slike...
|
| |
|