|
Kum's Island
|
| Kum 1229 |
Posted on 27.04.2009 23:27
|

član
|
Evo i mene da se predstavim sa novom postavkom koja je nastala pre jedno 5-6 dana.Akvarijum je dimenzije 95x45x40. Filtracija je Atmanov kanister ef1 sa protokom od 400l/h,sto se tice osvetljenja u haubi imam 4x18W t8 dve sylvania aquastar i dve philips aquarelle + jednu t5 od 85cm 21W,zasada dovoljno da ne bi bilo algi,a planiram jace. Sto se tice podloge na prvom mestu je hranjiva podloga koja se sastoji od treseta,5l florabele i od gore je posut sloj izmrvljene lave sto mislim da ce biti pun pogodak,a sve ovo je prekriveno sa sljunkom granulacije od 2-6mm naravno ona krupnija je u gornjem sloju. Od biljaka imam:Rotalu rotundifoliu,Cryptocoryne wendtii green,par pelcera Ammannie gracilis,Vesicularia dubyana i jedna koju sam izvadio iz B.topolskog jezera tj. to je menta sto% samo sto se kod mene formira u sasvim neku cudnu biljku (raste pod vodom ko luda,zapravo tako sam je i ubro). E to bi bilo to u kratkim crtama,inace da napomenem da zelim da postignem divlju varijantu uz dodatne korekcije,i zivo me interesuje kako ce mi Cryptocoryne wendtii green odraditi posao u prednjem planu posto je ima svugde,nadam se gustim zbunovima pa ce to biti nesto sasvim drugacije. Koristim preparate pro fito i easy carbo,ubacivanje co2 na bilo koji nacin za sada nemoze da natera moj mozak da ga koristim (vise volim da hemiju svedem na sto veci minimal)....
Edited by Kum 1229 on 10.08.2009 22:24
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 27.04.2009 23:28
|

član
|
1
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 27.04.2009 23:28
|

član
|
2
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 27.04.2009 23:29
|

član
|
3
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 27.04.2009 23:30
|

član
|
4
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 27.04.2009 23:39
|

član
|
Zaboravih da napisem da je dekoracija lava i drvo sunkenroot,a od stanara ima 4 cheri shrimp + dosta malaca koji se sakrivaju u lavi,4 kom Crossochileus siamensis,3 Corydoras panda i 3 Corydoras bronze,3 Mikrogeophagus ramirezi i jedna zenka albino ancistrusa. Uskoro planiram jos ribica ali cu sacekati prvo biljke da urade posao.. |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 27.04.2009 23:50
|

član
|
Nisam napisao da u periodu dok mi se akvarijum ne stabilizuje menjam svaki drugi do treci dan 50 litara odstajale vode koju drzm u buretu i za sada jos nista od algi,a znam da ih necu ni imati Nasao sam im sistem sa ovim redovnim menjanjem vode i redovno mi uspeva....
Edited by Kum 1229 on 27.04.2009 23:55
|
| |
|
|
| klincha |
Posted on 28.04.2009 02:15
|

član
|
Kume,akvarijum je bas po mom ukusu
Svidja mi se ideja sa zbunovima od cryptocoryne u prednem delu |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 28.04.2009 09:48
|

član
|
Jeste Florabela je pun pogodak,na njoj imas pozadi nacrtan akvarijum i preporucuje se sloj u debljini od 3-5cm.
A tek sljunak u toj lepoj krupnoj granulaciji,extra.
Kume...preporuka....korak nazad na literaturu.
Edited by deep blue on 28.04.2009 09:50
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 28.04.2009 21:24
|

član
|
deep blue je napisao:
Nisam ovo bas nesto razumeo,pa ako moze nesto detaljnije  |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 28.04.2009 21:25
|

član
|
klincha hvala na podrsci za cryptocoryne,nadam se da ce uspeti plan  |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 28.04.2009 22:43
|

član
|
Inace sto se tice florabele nisam na nju mislio da je pun pogodak nego na izmrvljenu lavu , e to je pun pogodak... (nemoze puniji biti) |
| |
|
|
| zander |
Posted on 29.04.2009 00:05
|

Administrator
|
Nadam se da ti zemlja za cvece nece praviti problem. Jedna bitna stvar kod nje je da protok vode u akvarijumu bude MALI (sto je dobro jer ti imas 400L/h) , ali ti je granulacija malo krupnija i mozda i to moze da napravi veliki problem!
Sa manjim protokom vode ili pomeranjem samo povrsine vode imas vece mirovanje u donjim delovima (u blizini podloge) koja je prepuna svega i svacega. Rastapanje takve podloge se svakako desava i super je ako to moze da se resi nedeljnim izmenama vode. Kod takvih sistema rizicno je usisavati podlogu jer kad mu otvoris kanal kroz koji ce da krene svo to sranje napolje, na.ebao si... Po meni takav sistem je odrziv neko vreme, mozda i do godinu dana, zavisi od mnogo stvari... Za to vreme mozda i napravis neki aquascape ako je to poenta (i ako imas srece u samom startovanju akvarijuma)....
Mislim da je ipak bolje praviti sopstvene supstrate, ako vec to radimo (jeftinija varijanta) od nekog proverenog treseta npr, ili glistenjaka, gline u manjim kolicinama, laterita, vulkanita ili zeolita i slicno nego koristiti takve stvari u kojima mozes ako pogledas malo naci i zecijih govanaca, suvih travcica, neobradjene organske materije...
Moje misljenje samo... a zato smo i tu da diskutujemo   
Inace lepo zamisljen akvarijum, samo da se granje ne zagubi medju ovim biljkama kada se razraste |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 29.04.2009 10:43
|

član
|
Kum 1229 je napisao:
deep blue je napisao:
Nisam ovo bas nesto razumeo,pa ako moze nesto detaljnije 
Moze.To znaci sledece.Jos vise citati.Ako neko voli da pomogne ljudima to sam ja ali takodje brzo odlepim na neke stvari koje se ovde vrte vec godinama a nesluze nicemu.Savet.Treseta u podlozi ti treba taman toliko da se dno providi.Ako zelis mikro i makro elemente OBICNA ZEMLJA SA NEKOG PROPLANKA ce mnogo vise uraditi za tebe nego neka florabela koliko god to sumanuto zvucalo.Zastočprocitajte sta je glavni sastojak Topsoila ili ti povrsinskog sloja kvalitetne zemlje.Cela halabuka oko zemlje za cvece je nastala od knjige Ecology of planted aquarium,Diane Wallstad koju je neko citao selktivno misleci da je pametniji od drugih.No nije to bas tako.U knjizi se naznacava da je zemlja za cvece zemlja koja se nakopa na proplanku koji nije tretiran nikakvom hemijom.Verovatno je halabuka jos veca zato sto ona pise da je zemlja koja se koristi u aq. kupljena u nekom garden centru i zapakovana.No ljudi neshvatise da se kod njih cista kvalitetna zemlja bogata prirodnim lako dostupnim mineralima prodaje zapakovana u kese.zasto kad je ta zemlja lako dostupnačPa nije to bas svuda tako a i kvalitet zemljista nije svuda isti i treba ga poznavati.Nauka nije za dzabe izmisljena sa njom nam netrebaju vracevi.Jad i beda pocinju.Moja majka je biolog koji se bavi uzgojem biljaka u Gradskom zelenilu.Mogu vas odvesti kod nje da vidite kako izgleda ista biljka iz neke zemlje nakopane na Fruskoj Gori.Dolina Kestena ima retko dobro zemljiste koje je vec kiselo.Ludi koji se bave uzgojem saksiskog bilja ga cesto posecuju Onda sam video akvarijume u koje se sipa florabela biljke pocnu da propadaju pa se krivi MH i sl. pa onda jos jedan akvarijum koji nema Mh a biljke jos uvek propadaju....itd.Onda biljke dodju sebi a kasnije pocne sranje u vidu algi i smrada.Oni koji vise znaju je drze natopljenu mesec dana da bi odbacila iz sebe nepotrebnu hemiju.Zbog cega onda zemlja za cvece ako nema u njoj nista osim tresetačNeko je bio pametan i skontao je da je glevni sastojak florabele sphagnum treset koji se koristi za akvaristiku.Florabela kosta oko 300-400 din ako se nevaram a treset koliko ga je potrebno za aq. 200-300l oko 150-200din.
Florabela se proizvodi u Nemackoj ako se nevaram ali ja na njihovim forumima nisam video nikoga ko je koristi a nemojte se zaludjivati da tamo nema DIY podloga.E onda kad pogledam gde su oni stigli a gde smo mi sve mi je jasno netreba biti bas puno pametan.Ljudi sa nasih prostora su inace poznati po toloj vodi i "malom egu".nezavaravajte se trenutnim uspesima trazite uspeh na duze staze.Citajte, posebno kvalitetne strane tekstove a ima ih dosta.Znam ljude koji pricaju da su veliki akvaristi a neumeju da izvedu ni mrest ramirezija ,koje u NS klinci rade a pricace vam svoja velika otkrica.
P.S Lava nije nista nesto posebno hranjiva nego sluzi za nesto drugo.Pumice stone/kamencici lave je ono sto i amano koristi na dnu svojih akvarijuma a sluzi za cirkulaciju vode i kao staniste raznim mikro organizmima.granulacija lave je ovde jedan od kljucnih faktora.CEC,mikro i makro...nista vredno paznje.6,5e kosta ceo dzak u Splitu u nekom garden centru Jadro ili tako nesto.Hocete brz ali kontrolisan ras u pocetkučosmocote je resenje.a zasto ne i azot i ostalo iz zemlje za cvecečPa zato sto je osmocote stabilan i polako se otpusta gde ga korenje odmah preuzima a zemlja za cvese sve otpusti naglo.Dobar akvarijum=stabilnost i kontrola.
Nisam ja sve ovo smislio ja samo puno citam i puno eksperimentisem. |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 29.04.2009 18:34
|

član
|
E hvala na odgovoru,uzecu u obzir neke stvari koje si napisao....  |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 29.04.2009 18:43
|

član
|
Zaboravih da kazem da se salazem u potpunosti sa zanderom sto se tice diskusije,treba diskutovati pitati i kazati,upravo sam i zato postavio pitanje deep blueu posto je njegova konstatacija bila samo "krupna granulacija,extra,pa vrati se nazad na literaturu,a nista nije rekao sa time... I evo konacno nekog redovnog odgovora,a ne da ja pogadjam sta si mislio ili sta bi ti trebalo da mislis da bi se ja zapitao gde sam pogresio.. Jos jednom hvala  |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 24.05.2009 22:34
|

član
|
Evo posle nekih mesec dana gde se i nevidi bas neki napredak ali ja sam zadovoljan kako se akvarijum formira polako ali sigurno,sto se tice prednjeg plana tj.Cryptocoryne wendtii green jako sporo i tek je sada malo krenula posto su joj se listovi istopili,rotalu redovno sisam i uskoro cu dobiti zeljenu formu dok je Ammannia gracilis krenula iako nekoristim co2 i osvetljanje je nekih 0,5W /l. Najbitnije od svega je da algi nema ... Za jedno mesec dana opet nova slika. |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 24.05.2009 22:35
|

član
|
1
|
| |
|
|
| klincha |
Posted on 26.05.2009 01:25
|

član
|
Sve cryptocoryne imaju dug period prilagodjavanja.
Mislim da bi se biljke mnogo brze razvijale kad bi imao co2. |
| |
|
|
| SnikS |
Posted on 26.05.2009 17:58
|

član
|
Lepa postavka samo sto ce za kratko vreme da ti Rotala sakrije kamenje ili ako imas vremena non stop da je odrzavas na ovoj visini kao na slici.
Probaj Ricciu da stavis na granama ali ne skroz da je prekrije. |
| |
|