|
Cyano
|
| daweed |
Posted on 10.12.2010 03:02
|

član
|
Ljudi neto se razmiljam... Jel koristio neko čist penicilin (injekciju) u borbi sa ovom bakterijom... Eritromicin je zamena za penicilin, pa mi je logično da bi penicilin bio jo jači lek protiv ove poasti...
Mimi je imao, ima je jo uvek ali u tragovima, a ja mislim da je imam... Nema je po biljkama i podlozi već, samo je na staklu ispod podloge primetna neka plavo-zelenkasta skrama... Sad da li je to cijano nemam pojma. |
| |
|
|
| Dragan Kinez |
Posted on 10.12.2010 08:14
|

Administrator
|
daweed ako tako gleda Eritromicin nije jedini preparat koji ti moe pomoći u suzbijanju cyano bakterije.
Eritromicin i pencilin imaju samo sličan spektar bakterija koje unitavaju.
Ima i neke druge antibiotike koji imaju iri spektar dejstva koji ti takođe mogu pomoći u unitavanju. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 11.12.2010 22:41
|

Moderator
|
Mimi je imao, ima je jo uvek ali u tragovima, a ja mislim da je imam... Nema je po biljkama i podlozi već, samo je na staklu ispod podloge primetna neka plavo-zelenkasta skrama... Sad da li je to cijano nemam pojma.
Ako misli na prostor gde podloga dodiruje prednje staklo - ne brini. Ta troka je česta pojava. |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 11.12.2010 23:08
|

član
|
Ahaaaaa Isno, ba na to mislim... Dakle da ne brinem, nije cijano... Dobro je...
Hvala za infoe... |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 11.12.2010 23:11
|

član
|
Nije, nije.... tu izmedju sljumka i stakla zavuci kreditnu karticu i struzi. |
| |
|
|
| Dejan Stefanovic |
Posted on 11.12.2010 23:45
|

član
|
Zemljace eritromicin nije zamena za penicilin takodje ne bi smo smeli koristiti antibakterijske lekove u te svrhe i na taj nacin POZDRAV!!! |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 12.12.2010 00:01
|

član
|
"Antibiotik Eritromicin koristi se skoro pedeset godina za lecenje infekcija i visoko je efikasan lek.Eritromicin spada u grupu makrolida koji deluju tako sto inhibiraju sintezu proteina bakterije.Eritromicin se najčeće koristi kod pacijenata preosetljivih na penicilin kao zamena za njega.Spektar delovanja eritromicin-a veoma je sličan spektru penicilina i obuhvata veliki broj gram pozitivnih bakterija(streptokoke, pneumokoke) ali mali broj gram negativnih organizama."
Zato ne bismo smeli antibakterijske lekove da koristimo protiv bakterijačč Koji je drugi tebi poznat način za unitavanje cijanobakteriječ
Edited by daweed on 12.12.2010 00:01
|
| |
|
|
| Dejan Stefanovic |
Posted on 12.12.2010 01:22
|

član
|
Tacno, a penicilin je iz grupe Penicilina i ako se dobro secam onemogucava propuctljivost celijske membrane, a ne inhibira sintezu proteina kao sto to rade makrolidni ab. Oba ab su stara i zamenjena sa nekoliko generacija novih iz iste grupe... Anti-bakterijski lekovi se u borbi protiv bakterija samo in vivo znaci u zivom organizmu (neki smeju i lokalno) i kao krajnja mera terapije. Drugo je to sto se u praksi radi svasta jer svako kome je dostupan AB sa njime moze da radi sta hoce. Regulacija mikroorganizama u spoljasnjoj sredini se vrsi dezinfekcionim sredstvima. naravno da dezificijense koji u baktericidnoj dozi del.na cijanobakteriju ne smemo uneti u akvarijum jer bi nastetio dr.organizmima... Zato moramo uticati na stabilnost mikroflore koja ce odrzavati kompetativni odnos za zivotni prostor i nece dozvoljavati jedna drugoj da se prenamnozi...
E sad rekao bih 2 razloga koja mi trenutno padaju napamet, a ima ih sigurno vise:
1. Mikroorganizmi (MO) vremenom sticu rezistentnost na AB tako da ti AB postaju ne upotrebljivi vremenom, a za proizvodnju (izmisljanje) novog leka prosecno treba oko 40 000 000 dolara... Znaci da MO ne bi stekli rezistentnst AB moramo koristiti na tacno propisan nacin kroz doze, intervale aplikovanja kao i duzinu trajanja terapije.
2. Zasto Eritromicin koristimo kao zamenu za Penicilin zato sto se usled ne pravilne upotrebe AB javlja alergijska reakcija na isti, poztoje i drugi razlozi za alergicnost (senzibilizacijom jedinki) na lekove ali ovo je ona kod koje je glavni krivac covek. Hocu da kazem da ako ne pravilno bivas izlagan penicilinu postaces alergican na njega, pa ces morati da nadjes alternativni lek.
Zato sam u predhodnom postu onako odreagovao rekavsi da eritromicin nije zamena za penicilin, inace slazem se da im je slican spekter delovanja i oba deluju baktericidno samo na MO koji se brzo razmnozavaju, na ostele del.bakteriostatski (znaci zaustavljaju samo rast i razmnozavanje MO). Realno verujem da bi primenom penicilina verovatno delovao na cijano bakteriju ali bi sve ostalo sto dodje u kontakt sa tim rastvorom penicilina bivalo izlozeno riziku da bude brso senzibilisano, pa bi usled ponovljenog tretmana penicilinom imali veliku mogucnost alergijskih reakcija na ovaj lek. |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 12.12.2010 01:24
|

član
|
Znači preporučljivo je da se povade ribe pre upotrebe...
Ali i da se zagasi filter.
Edited by daweed on 12.12.2010 01:25
|
| |
|
|
| Dejan Stefanovic |
Posted on 12.12.2010 02:11
|

član
|
Bas ako bi koristio neki AB na takav nacin nikako ne bi uzeo iz grupe penicilina zato sto je na njih senzibilizacija najveca i najlaksa. Mada ja realno nemam niakava iskustva u koriscenu AB u te svrhe. Cak se preporucuje obaavezno koriscenje rukavica ne samo zbog opasnosti od infekcije u toku rada sa pacijentima nego i zbog mogucnoseti senzibilizacije osobe koja radi sa lekovima pri njihovom kontaktu sa kozom. Ja znam da ovi moji komentari skrecu sa akvaristickih tema ali samo hocu da pojasnim sta su AB. Mozemo da pricamo o ovome i kad se vidimo , ali bolje je da se kaze i ovako da bi i drugi mogli da procitaju. Veca je opasnost od senzibilizacije na AB usled ne pravilnog rada sa njima nego sto je mogucnost od strujnog udara usled ne isklucivanja elektricnih uredjaja prilikom nabijanja ruku u akvarijumsku vodu Ja sve ovo pisem iz glave potrudicu se da procesljam literaturu ovih dana na tu temu, pa cu ti reci ako nesto saznam suprotno ovome sto sam napisao. |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 12.12.2010 08:31
|

član
|
Ja sam cijano suzbio eritromicinom. Nisam gasio filter niti vadio ribe (dodue imao sam 3-4 ribe) niti kozice kojih je bilo mnogo. Potukao sam je i vie se ne javlja  |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 12.12.2010 09:22
|

član
|
Dejan Stefanovic je napisao:
1. Mikroorganizmi (MO) vremenom sticu rezistentnost na AB tako da ti AB postaju ne upotrebljivi vremenom, a za proizvodnju (izmisljanje)
2. Zasto Eritromicin koristimo kao zamenu za Penicilin zato sto se usled ne pravilne upotrebe AB javlja alergijska reakcija na isti, poztoje i drugi razlozi za alergicnost (senzibilizacijom jedinki) na lekove ali ovo je ona kod koje je glavni krivac covek. Hocu da kazem da ako ne pravilno bivas izlagan penicilinu eritromicin nije zamena za penicilin,.
Ovo sto je boldovano pise se spojeno. Ne zameri mi na korekciji ali posto nisam dugo u Srbiji pitao sam se da li se nesto promenilo a ja se secam da se nekad sve to pisalo spojeno pa vidim da isto vazi i sad.
Pogledaj LINK
Izvinjavam se na off-u i cesto sam zbunjen danasnjim Srpskim pa bih voleo i mene da ispravite ako nesto pogresim jer proslo je mnogo godina i stvari se zaboravljaju
Edited by paleoglodit on 12.12.2010 09:35
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 12.12.2010 10:48
|

Moderator
|
I jedan i drugi govori istinu, ali se ne bih slozio sa Dejanom o bezbednosti koriscenja AB u akvarijumima.
AB u organizmu hidrolizuju u svoj aktivan oblik, kada se kao u nasem slucaju dodaju u veliku kolicinu vode njihovo polu-vreme raspada krece dosta ranije nego u ljudskom organizmu, hocu reci da se njihovo dejstvo ispoljava u samoj vodenoj koloni, dok je u plazmi visih organizama kao sto su ribe nihova koncentracija veoma niska.
Takodje doze predoziranja eritromicinom su jako visoke (doze bezbedne kod dece u teskim klinickim slikama krecu se i do 8 gr)
Rezistencija u nasem akvarijumu na neki AB je gotovo nemoguca, prvenstveno zbog jako retkog koriscenja.
Takodje bih kao i Dejan radije primenio neke druge metode, za resavanje kolonija bakterija u Aq, ali ne bih rekao da je koriscenje AB nebezbedno.
|
| |
|
|
| Dejan Stefanovic |
Posted on 12.12.2010 14:14
|

član
|
Paleoglodit hvala na korekciji napravio sam gresku.
Kojot slazem se da fizicko-hemijski uslovi u vodi znatno uticu na dejstvo leka i da tu ima odstupanja za razliku od kopnene sredine. Hteo sam u samom startu staviti tacku na koriscenje AB na ovaj nacin upravo iz razloga da se ne bi ova praksa omasovila i postala nebezbedna. AB se smeju primenjivati samo za lecnje riba putem injekcija i natapanjem hrane u tacno odredjenim dozama koju bi ribe pojele. Nisam za to da se njima tretira sredina u kojoj se ribe nalaze kao nekim drugim sredstvima. Mada sad i ovo nije tema pocetne price ali terapijko kupanje riba u rastvorima antibiotika nije preporucljivo kao sto je moguce rastvorima NaCL, KMnO4, Formalina, Akriflavina i td. Antibiotici bi se trebali unositi samo (P.O.) putem hrane, (P.E.) putem injekcija i lokalni tretman rane ali ne bilo kojim AB. Znaci tacno se zna koji AB sme per-oralno (PO) koji par-enteralno (PE), a koji lokalno. |
| |
|
|
| lakosta88 |
Posted on 12.12.2010 14:20
|

član
|
mozemo li nastaviti o cijanobakteriji. ulazim na temu i stalno citam dejstva na ribe i ja imam cijanobakteriju u aq pa me zato zanima ova tema. jednom sam je iskorijenio i to amoksicilinom. ali je izgleda ostala izmedju prednjeg stakla i podloge. i sad je opet krenula uz staklo na tom mjestu. ribe nikada nisu imale problema sa ovim antibiotikom ako nekoga zanima |
| |
|
|
| Dragan Kinez |
Posted on 12.12.2010 17:29
|

Administrator
|
Amoksicilin je antibiotik koji pripada grupi pencilina to je antibiotik proirenog dejstava podjednako deluje i na gram pozitivne i na gram negativne bakterije antibiotik novije generacije. |
| |
|