14.06.2026 06:04
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Plutajuće ostrvo
Arcus
U zadnje vreme razmiljam kako popuniti onih mojih 200l pogotovo jer je dosta visok - 50cm. Jedna od ideja je i plutajuće ostvro. Video sam ovu sliku od Barra i jako mi se sviđa njegovo ostrvo.
Video sam par dobrih skejpova sa granjem koje ide od povrine prema dnu. Vrlo interesantno i dekoratovno.
Zanima me:
- Koje bilje koristitič
Postavlja se pitanje da li je potrebno pricati liće npr Bolbitis h. ako ga veem za plutajući panjč Ili moda koren uroniti u vodu.
-Da li je neko probao Blyxu j. vezati za panj pod vodom ili ona mora biti strogo posađenja u podloguč

Na plutajuće ostrvo mislim da bi mogao ići Bolbitis, mahovine, lopoči, moda cuba,,, ta joč

Koja je ovo biljka, ima interesantan koren:
Link 1
Link 2

Ovaj lopoč, koja je to biljkač
Link 3
Link 4
Link 4

Tom

Ako ima neko neku dobru sliku ili link neka doda Thumb up
Arcus attached the following image:
frontadadec092.jpg

Edited by paleoglodit on 16.11.2010 19:53

silwert
ovo vise nije domen akvaristike vec teraristike

biobiofizicar
Super tema -super ideja - kreni u realizaciju - ima puno da se eksperimentise. meni u nekim tako poluemerznim uslovima rastu i anubije, mogu hidrocotile, mikrozorumi, mnoge higrofilne biljke na grane iznad ili delimicno potopljene u vodu.
Kod mene su izvrsna plivajuca ostrva od raznih mikseva riccije, C. demersuma, Ceratopteris je odlican kao plivajuce ostrvo. A ako se par tih vrsta uplete sa HMom HCom, Glosom, Riccijom nastaje plivajuce cudo......
Edited by biobiofizicar on 16.11.2010 19:45

Arcus
silwert je napisao:
ovo vise nije domen akvaristike vec teraristike

Zatoč
Ja bih grane okrenuo od povrine vode prema dnu. A na vrhu panja koji pluta stavio neke biljke koje putaju koren ili mogu rasti poluemerzno/emerzno.

biobiofizicar je napisao:
Super tema -super ideja - kreni u realizaciju - ima puno da se eksperimentise. meni u nekim tako poluemerznim uslovima rastu i anubije, mogu hidrocotile, mikrozorumi, mnoge higrofilne biljke na grane iznad ili delimicno potopljene u vodu.
Kod mene su izvrsna plivajuca ostrva od raznih mikseva riccije, C. demersuma, Ceratopteris je odlican kao plivajuce ostrvo. A ako se par tih vrsta uplete sa HMom HCom, Glosom, Riccijom nastaje plivajuce cudo......

Da li rica bilje koje je skroz izvan vode i koliko čestoč Ili su sve uronjene u vodu barem delomično. Mislim da su hidrocotile vrlo zgodne, imaju lep koren, lep list i rastu dugačko u lozi tako da uvek jedan deo moe biti u vodi.

Je li ovo Amano stavio Bolbitisč
Arcus attached the following image:
amanov.jpg

krcko
Moda je moj komentar neumesan. Ponestaje im ideja, opada reklama, pa ovi akvarijumi pomalo počinju da liče na bare a, forsiraju ih kao novi trend. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Arcus
krcko je napisao:
Moda je moj komentar neumesan. Ponestaje im ideja, opada reklama, pa ovi akvarijumi pomalo počinju da liče na bare a, forsiraju ih kao novi trend. Pozdrav

Obratite panju na one akvarijume sa linkova. Onako bi neto.
Ovo od Amana i Toma su ekstremi. Oni sa linkova su puno prirodniji Thumb up

biobiofizicar
Evo dok ste vi pisali ja skoknuo do mog nedavno proredjenog plivajuceg ostrva od Ceratopterisa i puknuo par fotki. Sve sto posle sisanja u akvarijumu strujanje nosi po povrsini zakaci se na njega. Bilo je tu i marsileje i HM i mikrozoruma, ali ja proredio i ubacio par pelcercica HCa koje sam dobio. Reko ajd da vidim mozda se razrastu.

I slika govori vise nego 1000reci: HC se udesetostrucio i ugustio za par nedelja, eno je i glossa, a i jedna kozica izasla da se proseta.....Grin
Ova ostrva od Ceraptopterisa prave mocnu sumu od korenja ispod povrsine vode. Korenje podseca na pistijino, ali mnogo duze i gusce (kao visece lijane). Fora je u tome sto ova biljka kada pluta skoro na svakom pazuhu svog slozenog lista pocinje da stvara beba biljku, koja pusta i svoje korencice.

Ja ovim mojim ostrvima ne radim nista. Plivaju tu gde jesu na par cm od lampe koja ih przi. Ako neki izdanak pridje previse blizu lampi bude sprzen kao Ikar.... Gajio sam ih i u otvorenim i u zatvorenim akvarijumima, ma da se sistem sa staklenim poklopcem na akvarijumu za sama ostrva pokazao najboljim. Kondezat ih konstantno vlazi kapajuci sa staklenog poklopca. Naravno ovo nije resenje za postavku kakvu ti hoces i tu treba malo eksperimentisati, ali mislim da u stabilnim sobnim uslovima biljke ima da krenu da puzu uz grane...Grin
biobiofizicar attached the following image:
img_2832aa.jpg

Arcus
Bravo Biobio Applause
Hajde slikaj ostrvo odozdo da vidimo tu mreu korenja. To me jako zanima Wink
Ovako neto bi moglo imati jo jednu namenu. Uskoro mi dolazi 30ak rodostomusa pa se bojim da nebi iskakali, akvarijum je potpuno otvoren (90x45) i u dnevnoj sobi na prometnom mestu tako da bi ostrvo moglo posluiti kao neki vid zatite od iskakanja riba dok se ne adaptiraju. Smile
Kod mene bilje nemoe biti spreno od stane lampe jer je lampa 15-20cm od povrine vode.
Eto kako najjednostavnoje uzgojiti cubu i glosu Applause
BioBio s nestrpljenjem očekujem slike korenskog sistema ostrva. Beer

biobiofizicar
Posluzice i ova fotka iz teme "Drvo" da se stekne utisak. Povremeno kidam to korenje odozdo da previse ne zagusti.

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_2638aa.jpg

Poznato je da sam ja veliki ljubitelj inverznog aquascapinga (od povrsine vode ka dole) i skoro u svim mojim akvarijumima uvek nesto pliva i pravi guzvu na povrsini vode ili ispod same povrsine. Doduse uvek sam vodio racuna o tome kakav utisak to ostavlja ispod povrsine, ali sve cesce pocinjem da razmisljam i o nadvodnom delu price....

Arcus
Vrlo interesanto.
Sada zamisli neki panj kojem se grane uranjaju u vodu a oko njega to interesantno korenje i kojekakve biljke isprepletene - taj nadvodni deo priče...
Čim nabavim panj odmah krećem u slaganje ikebane Grin
A umeđuvremenu skupljam bilje koje ću ubaciti pa nek pluta.
Monosolenium bi mogao dobro da se zaplete u sve biljke, ali koliko se sećam on ne pluta. Ricciju neću da stavljam, kad mi se uvuče u mahovinu onda ću proklinjati ovaj dan kada sam doao na ideju o plutajućem ostrvu. Through wall
Ipak ti nas biobio počasti slikom onog ostrva odozdo. Nebitno to će koristiti običan aparat. Da vidimo to korenje izbliza.
Ova pistia naraste tako velikač
Link
Kao da sam negde video neku biljku sliču pistiji ali nemogu da se setim imena Through wall

Dragan Kinez
Biljka koju si linkovao pod Link3 i Link4 je Hydrocotyle verticillata u emerznoj formi dobija tako izrazito velike listove

"Dve stvari na svetu su beskrajne. Ljudska glupost
isnogood

Biznis i nista vise.

biobiofizicar
evo korenja slikano idi"j"otom, ma da je prosle nedelje kraceno i prorednjivano...
korenje ko korenje.....Wink
biobiofizicar attached the following image:
koren.jpg

Edited by biobiofizicar on 17.11.2010 00:29

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,278 jedinstvenih poseta