|
Plutajuće ostrvo
|
| Arcus |
Posted on 16.11.2010 19:24
|

član
|
U zadnje vreme razmiljam kako popuniti onih mojih 200l pogotovo jer je dosta visok - 50cm. Jedna od ideja je i plutajuće ostvro. Video sam ovu sliku od Barra i jako mi se sviđa njegovo ostrvo.
Video sam par dobrih skejpova sa granjem koje ide od povrine prema dnu. Vrlo interesantno i dekoratovno.
Zanima me:
- Koje bilje koristitič
Postavlja se pitanje da li je potrebno pricati liće npr Bolbitis h. ako ga veem za plutajući panjč Ili moda koren uroniti u vodu.
-Da li je neko probao Blyxu j. vezati za panj pod vodom ili ona mora biti strogo posađenja u podloguč
Na plutajuće ostrvo mislim da bi mogao ići Bolbitis, mahovine, lopoči, moda cuba,,, ta joč
Koja je ovo biljka, ima interesantan koren:
Link 1
Link 2
Ovaj lopoč, koja je to biljkač
Link 3
Link 4
Link 4
Tom
Ako ima neko neku dobru sliku ili link neka doda 
Arcus attached the following image:
Edited by paleoglodit on 16.11.2010 19:53
|
| |
|
|
| silwert |
Posted on 16.11.2010 19:36
|

član
|
ovo vise nije domen akvaristike vec teraristike |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 16.11.2010 19:44
|

Administrator
|
Super tema -super ideja - kreni u realizaciju - ima puno da se eksperimentise. meni u nekim tako poluemerznim uslovima rastu i anubije, mogu hidrocotile, mikrozorumi, mnoge higrofilne biljke na grane iznad ili delimicno potopljene u vodu.
Kod mene su izvrsna plivajuca ostrva od raznih mikseva riccije, C. demersuma, Ceratopteris je odlican kao plivajuce ostrvo. A ako se par tih vrsta uplete sa HMom HCom, Glosom, Riccijom nastaje plivajuce cudo......
Edited by biobiofizicar on 16.11.2010 19:45
|
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 16.11.2010 19:52
|

član
|
silwert je napisao:
ovo vise nije domen akvaristike vec teraristike
Zatoč
Ja bih grane okrenuo od povrine vode prema dnu. A na vrhu panja koji pluta stavio neke biljke koje putaju koren ili mogu rasti poluemerzno/emerzno.
biobiofizicar je napisao:
Super tema -super ideja - kreni u realizaciju - ima puno da se eksperimentise. meni u nekim tako poluemerznim uslovima rastu i anubije, mogu hidrocotile, mikrozorumi, mnoge higrofilne biljke na grane iznad ili delimicno potopljene u vodu.
Kod mene su izvrsna plivajuca ostrva od raznih mikseva riccije, C. demersuma, Ceratopteris je odlican kao plivajuce ostrvo. A ako se par tih vrsta uplete sa HMom HCom, Glosom, Riccijom nastaje plivajuce cudo......
Da li rica bilje koje je skroz izvan vode i koliko čestoč Ili su sve uronjene u vodu barem delomično. Mislim da su hidrocotile vrlo zgodne, imaju lep koren, lep list i rastu dugačko u lozi tako da uvek jedan deo moe biti u vodi.
Je li ovo Amano stavio Bolbitisč
Arcus attached the following image:
|
| |
|
|
| krcko |
Posted on 16.11.2010 19:58
|

član
|
Moda je moj komentar neumesan. Ponestaje im ideja, opada reklama, pa ovi akvarijumi pomalo počinju da liče na bare a, forsiraju ih kao novi trend. Pozdrav |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 16.11.2010 20:06
|

član
|
krcko je napisao:
Moda je moj komentar neumesan. Ponestaje im ideja, opada reklama, pa ovi akvarijumi pomalo počinju da liče na bare a, forsiraju ih kao novi trend. Pozdrav
Obratite panju na one akvarijume sa linkova. Onako bi neto.
Ovo od Amana i Toma su ekstremi. Oni sa linkova su puno prirodniji  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 16.11.2010 20:23
|

Administrator
|
Evo dok ste vi pisali ja skoknuo do mog nedavno proredjenog plivajuceg ostrva od Ceratopterisa i puknuo par fotki. Sve sto posle sisanja u akvarijumu strujanje nosi po povrsini zakaci se na njega. Bilo je tu i marsileje i HM i mikrozoruma, ali ja proredio i ubacio par pelcercica HCa koje sam dobio. Reko ajd da vidim mozda se razrastu.
I slika govori vise nego 1000reci: HC se udesetostrucio i ugustio za par nedelja, eno je i glossa, a i jedna kozica izasla da se proseta.....
Ova ostrva od Ceraptopterisa prave mocnu sumu od korenja ispod povrsine vode. Korenje podseca na pistijino, ali mnogo duze i gusce (kao visece lijane). Fora je u tome sto ova biljka kada pluta skoro na svakom pazuhu svog slozenog lista pocinje da stvara beba biljku, koja pusta i svoje korencice.
Ja ovim mojim ostrvima ne radim nista. Plivaju tu gde jesu na par cm od lampe koja ih przi. Ako neki izdanak pridje previse blizu lampi bude sprzen kao Ikar.... Gajio sam ih i u otvorenim i u zatvorenim akvarijumima, ma da se sistem sa staklenim poklopcem na akvarijumu za sama ostrva pokazao najboljim. Kondezat ih konstantno vlazi kapajuci sa staklenog poklopca. Naravno ovo nije resenje za postavku kakvu ti hoces i tu treba malo eksperimentisati, ali mislim da u stabilnim sobnim uslovima biljke ima da krenu da puzu uz grane...
|
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 16.11.2010 20:38
|

član
|
Bravo Biobio 
Hajde slikaj ostrvo odozdo da vidimo tu mreu korenja. To me jako zanima 
Ovako neto bi moglo imati jo jednu namenu. Uskoro mi dolazi 30ak rodostomusa pa se bojim da nebi iskakali, akvarijum je potpuno otvoren (90x45) i u dnevnoj sobi na prometnom mestu tako da bi ostrvo moglo posluiti kao neki vid zatite od iskakanja riba dok se ne adaptiraju. 
Kod mene bilje nemoe biti spreno od stane lampe jer je lampa 15-20cm od povrine vode.
Eto kako najjednostavnoje uzgojiti cubu i glosu 
BioBio s nestrpljenjem očekujem slike korenskog sistema ostrva.  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 16.11.2010 20:55
|

Administrator
|
Posluzice i ova fotka iz teme "Drvo" da se stekne utisak. Povremeno kidam to korenje odozdo da previse ne zagusti.

Poznato je da sam ja veliki ljubitelj inverznog aquascapinga (od povrsine vode ka dole) i skoro u svim mojim akvarijumima uvek nesto pliva i pravi guzvu na povrsini vode ili ispod same povrsine. Doduse uvek sam vodio racuna o tome kakav utisak to ostavlja ispod povrsine, ali sve cesce pocinjem da razmisljam i o nadvodnom delu price.... |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 16.11.2010 21:11
|

član
|
Vrlo interesanto.
Sada zamisli neki panj kojem se grane uranjaju u vodu a oko njega to interesantno korenje i kojekakve biljke isprepletene - taj nadvodni deo priče...
Čim nabavim panj odmah krećem u slaganje ikebane 
A umeđuvremenu skupljam bilje koje ću ubaciti pa nek pluta.
Monosolenium bi mogao dobro da se zaplete u sve biljke, ali koliko se sećam on ne pluta. Ricciju neću da stavljam, kad mi se uvuče u mahovinu onda ću proklinjati ovaj dan kada sam doao na ideju o plutajućem ostrvu. 
Ipak ti nas biobio počasti slikom onog ostrva odozdo. Nebitno to će koristiti običan aparat. Da vidimo to korenje izbliza.
Ova pistia naraste tako velikač
Link
Kao da sam negde video neku biljku sliču pistiji ali nemogu da se setim imena  |
| |
|
|
| Dragan Kinez |
Posted on 16.11.2010 21:46
|

Administrator
|
Biljka koju si linkovao pod Link3 i Link4 je Hydrocotyle verticillata u emerznoj formi dobija tako izrazito velike listove |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 16.11.2010 23:47
|

Moderator
|
Moda je moj komentar neumesan. Ponestaje im ideja, opada reklama, pa ovi akvarijumi pomalo počinju da liče na bare a, forsiraju ih kao novi trend. Pozdrav
Biznis i nista vise. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 17.11.2010 00:15
|

Administrator
|
evo korenja slikano idi"j"otom, ma da je prosle nedelje kraceno i prorednjivano...
korenje ko korenje.....
Edited by biobiofizicar on 17.11.2010 00:29
|
| |
|