14.06.2026 08:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Energy Saver
grujanic87
Pozdrav drustvo...
Evo treba mi mali savet oko rasvete na mom novom akvarijumu.
Akvarijum napravljen,postolje by Grujanic wood kabinet isto napravljeno,kanistrer kupljen i sad dilema...da li hauba ili otvoren aq.
Posto bi da to izgleda malo lepse 80% sam za otvoren aq sa visecim svetlom.Hauba bi ga nekako zatvorila i nebi to bilo to.
E sad meni bi trebao savet od vas da li bih mogao od stednih sijalica da napravim one male reflektore pa da ih spustim na desetak cm od povrsine vode...a da pri tom mogu da uzgajam HC kao glavnu biljku koja ce ciniti vecinu akvarijuma (samo jos da krene sa napredovanjem i bice super Through wall )
Evo par slika odakle sam dobio ideju...
grujanic87 attached the following image:
1_34.jpg

Edited by grujanic87 on 24.04.2009 19:28

grujanic87
...
grujanic87 attached the following image:
2_25.jpg

grujanic87
E sad ja bih na mojih 90l stavio dva viseca reflektora sa po dve philips stedne sijalice.Znaci nekih 120w na 90l.Ali bih reflektore napravio kockaste sa dve stedne jednom pored druge ne ovako duzno kao na drugoj slici.
Nadam se da shvatate sta vam objasnjavam,oci mi se sklapaju a ja ne odustajem od formiranja akvarijuma pa sam totalno izgubio koncentraciju i baljezgam Through wallThrough wallThrough wallThrough wallThrough wall

krcko
Nadam se da akvarijum nije puno dubok , pa ovo pije vodu . E , sad , ako moe da obezbedi neto drugo kao reflektujući materijal . Ova folija mnogo rastura svetlost jer se teko napegla da bude idealno ravna , pa bude puno prelamanja na sve strane . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
grujanic87
O tome sam i razmisljao,napraviti dobro senilo i moglo bi da prodje.Akvarijum ja 40 dubine ali kad se doda podloga i sve sto sam zamislio ne verujem da ce vodeni stub preci 35cm.
Moze li predlog kako napraviti dobro senilo...tj. od cegač

paleoglodit
Ja ne kapiram sta vam je to senilo. Jel mislite na senku ili stač
Mnogo je lepsi otvoreni aq ali je problem brze isparavanje. To ti kazem iz iskustva preko zime. Kad krenu vrucine racunam da ce biti jos brzek isparavanja a to smara pa se razmisljam da napravim neki stakleni poklopac ali i to opet ima svojene dostatke.
Koliko dugo vec cekas na HC da mrdneč Da li je uopste mrdnulač Ako jeste ne brini.
Za reflektujuci materijal mozes kupiti neke samolepljive folije mada ni ovo nije strasno.
Edited by paleoglodit on 24.04.2009 22:51

krcko
Veoma tanak sjajni rostrfraj lim bi lepo odradio posao, ako moe da ga nabavi . Nisi rekao dimenzije kućita , moda bi stvar reio i jedan odsjajivač - reflektor za neonke . Video sam i reenje sa reflektujućom bojom za saobraćajne znake . Na kraju , čak i unutranjost presečene konzerve , lepo obrađene , sve je boje nego alufolija . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
deep blue
Najbolje sto mozes da nadjes je mylar ili tako nesto na hidroponikinom webu.Koristi se kao reflektujuca folija u hidroponiji.gledao sam testove sa Par metrom i sasvim dobro radi.Ljudi se zaludjuju sa svetlom misleci da je slabo a kod mene 145w/240l t8 gaji 40 vrsta biljaka na 45cm....naravno uz dobre reflektore

zander
Moze lepo da se smisli viseca rasveta sa stedljivim sijalicama. E sad na tebi je kako ces to da izvedes da nebude veliki budz Wink Dzabe lepog akvarijuma kad iznad njega stoji skalamerija ovakva kakva je kod mene Wink
Danas sam pravio ovo, i sad reko ajde da uslikam mozda nekom bude od koristi. Ovi reflektori stoje kod DeepBlua na po 2X T8 i rade posao.... Ja sam ih ovde iskoristio za stedljivu sijalicu
zander attached the following image:
dscn1620_resize.jpg

silwert
ma i presecena kanalizaciona cev na pola ofarbana sa hrom bojom ce da reflektuje svetlostu aq Grin

zander
Mozda se ovde malo bolje vidi...
Vidi se sa predhodne slike kako rasveta stoji (vakum gumice) zalepljene na zadnju stranicu akvarijuma. Moglo je ovo bolje da se izvede ali za ovaj akvarijum mi to nije bilo bitno Thumb up
zander attached the following image:
1623a.jpg

Edited by zander on 25.04.2009 00:16

grujanic87
paleoglodit je napisao:
Ja ne kapiram sta vam je to senilo. Jel mislite na senku ili stač
Koliko dugo vec cekas na HC da mrdneč Da li je uopste mrdnulač Ako jeste ne brini.
Za reflektujuci materijal mozes kupiti neke samolepljive folije mada ni ovo nije strasno.

Senilo-reflektujuci materijal...bar ja to tako zovem
Ma krenuo je HC ali ko zna koliko ce mu trebati da dostigne kolicinu koja je meni potrebna.Uslikacu promene pa ces videti.

grujanic87
krcko je napisao:
Veoma tanak sjajni rostrfraj lim bi lepo odradio posao, ako moe da ga nabavi . Nisi rekao dimenzije kućita , moda bi stvar reio i jedan odsjajivač - reflektor za neonke

Dimenzije jos ne znam tacno...videcu kad sastavim dve stedne koliko prostora zauzima pa cu po tome i praviti kuciste.

Zander Thumb up nije lose,samo jos malo da se nasminka Wink
Rece mi kolega sa posla da uzmem aluminijum i da probam sa njim a ako imam pastu za poliranje jos dodatno da ga ispoliram Frown

Potrudicu se da to napravim da izgleda na nesto pa cu nakaciti i slike da vidite.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,625 jedinstvenih poseta