14.06.2026 07:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Pomoc...oko svega
Oloriel
Prvo da se predstavim moje ime je Sanja,drzim malawi ciklide ali posto je pre par dana do mene dosao aq.od 120l(120x45X20) pozelela sam i mojoj majci da ispunim zelju i da oformim jedan biljni akvarijum,sa gupikamaSmile pesak je jako sitne granulacije,malo sam ukrala od mojih ljubimaca,ali kontam da taj pesak bas i ne odgovara...onda riknula mi je rasveta,bilje se susi,haos u akvarijumu,jesen,tuga..naravno krenula sam od najjednostavnijeg bilja,samo sto ni to ne uspeva:/
Zato vas molim za pomoc...Koja rasveta,jacina i sve pratece dolazi u obzir na ovu litrazu,takodje me zanima kakva podloga,granulacija ,filter je atman AT-F102,takodje imam pumpu sa gumenim rasprsivacem-ono crevce-sve u kompletu je doslo sa aq...ako ste voljni pisiteWink

krcko
Dobrodola, Sanja. Prvo da Vas pitam, odakle steč Moda neko od nas moe i neposredno da Vam pomogne.
Pa evo za osnovno jedan link sa prijateljskog Foruma
http://www.akvari...t=986.html Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Oloriel
Prvo hvala puno na dobrodosliciSmile ja sam iz Apatina. Procitala sam i stvarno sam iznenadjena,bice da je ovo mnogo teze nego sto sam navikla sto se tice akvarijuma...ali...posto krecem od same nule...veoma detaljno i korisno. Sada,zanima me da li su mi potrebne dve neonke,posto sam ja dobila sa akvarijumom haubu-hm,haubu,palsticni poklopac,tacnije ono za obicne sobne neonke i unutra neke dve neonke,stare,skoro crveno isijavaju,kao sto rekoh i krepale suFrown. E sad,kome treban da se obratim za pravljenje haube,posto ovo ne izgleda privlacno,a plastika je pa kontam,brljava...Ima pet shop kod nas,samo sto je malo teze nabaviti duzinu haube 120cm,ne prave za veleprodaju,a kazu da kosta i da li ce zbog litraze aq biti potrebne 2 ili jedna jaca...

zander
Sanja ja već upoznata dosta dobro sa akvaristikom, sada je treba samo usmeriti na biljnu akvaristiku.
Da ukratko odgovorim, zavisi sve sta si od biljaka zamislila da drzis u akvarijumu. Neke su biljke po pitanju jačine svetla malo zahtevnije, zajedno sa jakim svetlom ide i dodavanje CO2, pa onda sa tim i dodavanje djubriva (mikro i makroelementi)... Dok sa slabijim svetlom to sve moe da izbegne.
Podloga, zavisi, isto tako... Ali kao neki optimum je granulacija 2-4mm ok.
Dimenzije akvarijuma, spomenula si 120x45x20, tu je 20 ili 45 visina akvarijumač
Koje biljke nameravas da stavis u taj akvarijum, ako znas naziveč
A ako treba javi se u "razmenu biljaka" pa ce ti neko poslati koji pelcer kada bude viska...
Dobrodosla na forum Thumb up

Oloriel
Sto vise rovam po forumu sve mi se cini zanimljivijim,bilje,sarenilo,izgleda mama nece ni prici aqSmile
CO2,hm,to me sad muci,znam da se drugarica igrala sa kvascem u njenom 50-o litrasu,nisam videla poboljsanje,hihi...znaci da meni treba boca i prateca oprema,ali za sada da se manem toga jer je to ocigledno daleko,CO2,djubrivo,mikro,makro,aaaah Shock......krenucu od manje zahtevnih biljaka,anubias,on je i kod ciklida super rastao,dobila sam bacopu,krsa plutajucih biljaka,neke male lokvanjcice sto se sire kao blesavi,kriptokorina,sagitaria(sve po naski)..to je sto je,za sada.
Visina aq je 45,dosta je uzak i ne znam kako sa njim postici da izgleda popunjeno,a ne pretrpano..

branimir ok
Moze i neke mahovine samo je dimenzija akvariuma malo cudnaBeer

Oloriel
Hm,dimezije su stvarno cudne,ima ojacanja na svakih 20 sm,ako bi drvo htela stavljati onda bi morala u delovima,msm to mi izgleda privlacno,mahovina na drvetu. Skontah da cu staviti neku pozadinu,tamniju. Gledala sam slike aq od gospodina Amana,majko bozija,odusevljenaaaa....savrsenstvo...jednom,jednom Wink

charuga77
Hm, i ja imam te čudne dimenzije. 80*20*30.
Ajde evo ti slike mog staklenca pa vidi kako uklopiti u "čudne" dimenzije i drvo i mahovinu na njemu i neko sitnolisno bilje...a da sve skupa izgleda
pristojno.
Poto si Apatinka, a ja Prigrevčan...pa red je pomoći.Smile
charuga77 attached the following image:
img_58711.jpg

Edited by charuga77 on 03.11.2010 10:45

http://dalmacija.atspace.com
charuga77
...
img_58761.jpg

charuga77
...
img_59001.jpg

Oloriel
Prvo komsijaBeer Grin Izgleda veoma lepo,samo kao sto sam rekla kod mene ne moze tako dugacko drvo da stane,takodje sam se namucila dok sam biljke stavila u akvarijum,iskekla sam se na ojacanjima,ne mogu bas da baratam na tako malim razmacima u sustini uopste ne kontam to gornje ojacanje :/
Niko mi nije odg.sta sa rasvetom,posto nema svrhe vise drzati bilje u njemu,a nema sanse da ga premestim u aq sa Labidochromisima jer ce ih poruckati. Dakle od prilike najhitnije mi treba rasveta sa polopcem,gde,sta i kako,nisam bas genije sto se tice napravi sam majstorija tako da...Wink

charuga77
Poto sam na poslu pa ne mogu detaljno, ali ima u temi URADI SAM, temu o pravljenu haube za rasvetu. Ba ovu to vidi na slikama.
Od vodovodne cevi se pravi i nije teko, navataj dečka, brata ili ćaleta...pa nek majstoriu...nije teko a i jeftino je!

charuga77
Evo linka pa baci pogled malo...
http://www.mojbil...ead_id=953
Edited by charuga77 on 03.11.2010 11:24

Oloriel
Uff,pogledala,pitala ko ce od mojih biti dobar kao sto je lep i pametan,izgleda niko...u svakom slucaju nekako sam dovela u funkciju-sama-stari poklopac,sad radi kako tako...uzela sam 15 kg sljunka granulacije 2-4,izgleda fino,sad se bacam na kupovinu bilja,samo sto mi se bas za kriptokorinu ne daje 300 din.ali ae... Ne znam odakle vi narode nabavljate bilječ I jos jedno pitanje: imam taj rasprsivac vazduha,ali skontala sam da to vecina ovde ne koristi,ostavila sam ugasenu pumpu preko noci ali ujutru su se sve ribice skupile na povrsini.... zasto toč

Kum 1229
Biljke nemoj da kupujes,nego postavi oglas uvek ima nekog ko ce da ti posalje za dzabe,trenutno nisam u mogucnosti da ti posaljem,ali cu imati mahovine i jos po nesto za nekih mesec dana. Ribice ti trenutno nemaju vazduha u akvarijumu jer verovatno nemas dovoljno biljaka,zato ukljuci pumpu neka gura dok ti se ne napuni akvarijum sa biljnom masom...

Oloriel
pa to sam i kontala,gledam vase akvarijume pune bilja,zeleni,a ja ukupno imam 6-7 biljcica i to kriptokorine 4...mislim da bi mogle napolje da lete jer su velike,a oduzimace svetlo ostalim biljkama-kad ih budeWink
Isto tako me zanima gde nabavljate co2 boce i ostalu aparaturu sto ide uz to,koliko je to stabilno,da ne bi dobila aq na pogon,da li preporucujete da uzmem iako sam totalni pocetnik...

Kum 1229
Sto se mene tice ja ti ne bi preporucio co2 upravo iz razloga koji si navela da si pocetnik,kasnije kada malo upznas biljke njihov rast itd. onda je na tebi da se odlucis da li zelis da bildujes biljke. Ja licno ne koristim co2 pa ne mogu neka iskustva da podelim sa tobom sto se toga tice...

Oloriel
Dobila sam sera CO2 tabs plus,pa cu to da ubacima,ali za sada sam premestila biljke u manji oq od 50l,da vidim kako ce tamo da idu,za taj aq imam rasvetu i filter...pa ako budu isle sa ovim co2 oda cu da pustim da u njemu biljke rastu pa da premestim u taj veci....nadam se da ce uspeti.Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,549 jedinstvenih poseta