14.06.2026 08:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Braon alge na staklu...
grujanic87
Kao sto naslov kaze...problem sa braon algom koja se hvata po staklu.
U akvarijumu nemam ni jedne alge,da ne cuje zlo Cool, osim algi koje mi se u svakom setupu pojavljuje a to je braon i zelena tackasta po staklu.Za zelenu znam sta mi je ciniti,to je lek povecavanje doze fosfata.Ali sta raditi ovoj braon algi Lecture Negde sam procitao da treba pojacati svetlo Frown
Kad razmislim malo ona mi se javlja najvise na zadnjem staklu i po negde po bocnim stranama akvarijuma a posto koristim stedljive sijalice bas to zadnje staklo je najmanje osvetljeno i tu imam braon algu na staklu.

Kakva su vasa iskustva sa braon algom na stakluč

BeerBeerBeerBeer

Kum 1229
Upravo si odgovorio na svoje pitanje,braon alge se javljaju samo usled nedostatka svetla tako da znas sta ti je ciniti.... Beer Beer Beer. A da, ovih iskuskustava sa braon algom nemam...Thumb up
Edited by Kum 1229 on 14.04.2009 23:56

Kum 1229
I da zaboravio sam da napisem da se braon alge javljaju u tek formiranim akvarijumima i da nestaju posle nedelju dana same od sebe cim pocne da se stabilizuje situacija.
Edited by Kum 1229 on 15.04.2009 01:13

deep blue
Kod mene su isto prisutne samo kad je akvarijum "svez"

grujanic87
Znaci da cu ih imati uvek u nekim delovima akvarijuma jer koristim stedne sijalice i kako god da ih namestim negde je senka Through wall.Pokusacu jos da eksperimentisem sa polozajima stednih.Hvala na pomoci Thumb up Beer

Juice_93fu
Znaci nije nista neobicno da se pojave braon alge u formiranom akvarijumu pre 20 dana, puno biljne mase, 75 litara zapremina, 2 day light sijalice od 18 wati osvetljenje, podloga sitni kvarcni pesak. Primetio sam alge na staklu i po biljkama, posto nisam u situaciji da nabavim sijamskog algara sta mi je ciniti č Smile

biobiofizicar
Ancistrus, kozice, puzevi,...ili ne ciniti nista,...
U 90% slucajeva ona nestane sa stakla kako akvarijum ulazi u ravnotezu (2-3 nedelje od pojavljivanja). Po meni nema smisla cak ni mehanicki je skidati jer samo razmazujes i razmuljavas po akvarijumu....

isnogood
Moja iskustva sa braon algom kazu da pojava iste nema veze sa kolicinom svetla.

Ja sam je zapatio u novo oformljenom akvarijumu. Pojavila se odjednom, i nakon nekog vremena se povukla sama. Od pojave do nestanka nisam preduzimao nista iako je prizor bio grozan.

Ono sto se moze procitati, pored toga da se pojavljuje u slabo osvetljenim akvarijumima (u sta ne verujem) je i da povecani slikati uticu na pojavu ove alge. Negde, kao izvor vece koncentracije silikata, optuzuju staklo i silikon novog akarijuma. Da li je istiina ili ne, ne znam. Samo prepricavam procitano.

Moja preporuka, ukoliko je tek startovan akvarijum u pitanju - ne dirati nista, bez obzira koliko grozno izgledao prizor.

Juice_93fu
Moja iskustva sto se tice braon alge su pokazala da se uvek pojavljuje na tek formiranom akvarijumu i sama nestaje posle 2-3 nedelje. Citao sam da ako je akvarijum tek napravljen da se braon alga stvara zbog visokih niova silikata u vodi zbog silikona kojim je lepljeno staklo.

Probao sam to namerno da vidim sta ce biti i nista ribice su zive i zdrave. A silikon je otrovan samo u tecnom stanju, i kada se zavrsi proces hladne vulkanizacije bezopasan je.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,649 jedinstvenih poseta