Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Epalzeorhynchos frenatus
nasdvoje
Epalzeorhynchos frenatus, jeli opasan po neonke i guppy-ječ Ima li obicaj da jede mladj zivorodkič Ubacili smo ga u jedan aq u kome se nalaze samo pomenute ribe plus jedan borneo sucker, hoceli ih ugrozavati, njih ili mladjč

www.arandjelovcani.com
paleoglodit
Zbog velicine moze se lako desiti da ugrozava mladj kao i vecina ostalih odraslih riba. Za odrasle neonke i gupije nece biti problema. Uostalom mladj je je ugrozena i od samih roditelja.

Treba da imate neku gustu biljku gde ce mladj da se krije i onda su problemi minimalni. Za mladj je narocito kritican trenutak rodjenja a kako dani prolaze sve je bezbednija.
Frenatus je uglavnom algar ali ne preza da pojede i nesto mesnato.
Edited by paleoglodit on 20.10.2010 21:03

nasdvoje
Rasterao je sve sa dna, nisam primetio da juri male gupike, nesto se zentam da ga stavim u grupni aq hoce li da juri lisice, corydorase ili ancitruse sa dna takodječ

www.arandjelovcani.com
nasdvoje
ima li obicaj da jede koziceč

www.arandjelovcani.com
Dejan Stefanovic
nije on toliko opasan da jede ostale vrste (nije predator i ubica), pa cak i ako jede mladunce mora neko tu da vrsi prirodnu selekciju... nego je opasan sto juri i plasi odrasle ribe pogotovo one u crvenoj boji ako se nasele u tank posle njega (bukvalno ih sabija u coskove i ne dozvoljava da plivaju po akvarijumu)... da ne govorimo o ne trpeljivosti medju pripadnicima iste vrste e tu je borba do smrti...
Mislim da je agresivniji od bikolora Smile Nista samo nas ti obavestavaj kako se ponasa u akvarijumu... POZDRAV!!!
Edited by Dejan Stefanovic on 21.10.2010 00:05

nasdvoje
par malih,(danasnjih pliva tu i tamo po aq, cini mi se da ih ignorise situacija se normalizovala... doduse jato neonki mu se sklanja sa puta, vecinu vremena snjuva nesto po staklu i po biljkama, cimne malo brze kada mu se neka guppy nadje na putu, ona zbrise i on nastavi po starom... izgleda da nece praviti probleme... ali videcemo. kako znas da nevoli ribe crvene boječ

www.arandjelovcani.com
paleoglodit
Ne voli ribe koje lice na njegovu vrstu jer je teritorijalan i ponasa se suparnicki. Zato ih rasteruje. Da je jos jedan frenatus u aq (ili cak bikolor kao vrlo srodna vrsta) tukli bi se dok jedan ne bi crko od iscrepljenja a ne od ujeda. Mada ni to ne mora da znaci 100% sigurno.

Uglavnom ne voli ribe koje mu zalaze u teritoriju.
Ako su sve ribe ubacene u isto vreme u aq vremenom se priviknu ali svaka novo-pridosla riba frenatusa iritira i on je tera jer mu ugrozava teritoriju. Neke ribe to proganjanje lose podnose i mogu se iscrpeti jer su stalno u bekstvu a ne mogu ni jesti na miru te ostaju i gladne.Znaci pod stresom su.

Kod mene je on proganjao sve u pocetku ali vremenom se napravio kompromus izmedju njih i mirno je sad. Imam botije (cetri vrste) Neonke ,Rodostomuse i Sijamce. Najvise je proganjao botije makrakante u pocetku . Verovatno jer imaju crvena peraja i iste su velicine kao i on. Manje vrste manje dira.

Usta mu nisu predatorska i ne znam koliko su zgodna za zdranje mladji ili kozica. Ipak mozda bi pokusavao jer je jako brz plivac ali ne znam koliko je brz na zalogaju.

Takodje ima faze kad je izrazito nervozan a i faze kad je cool. Isto tako nisu svi primerci podjednako agresivni a to naravno zavisi i od velicine aq, naseljenosti aq i izbora vrsta koje su u aq.
Edited by paleoglodit on 21.10.2010 03:49

Dejan Stefanovic
Upravo tako. Konkretno sam to primetio u mome akvarijumu kada sam pustio Xiphophorus helleri i Xiphoporus maculatus. Ubacio sam cisto 4 da bude nesto crveno Smile i on je podivljao (kasnije sam i citao o tome posto mi se riba bas svidja), mada ga ge iritirala i jaka rasveta, a akvarijum u to vreme jos nije bio dovoljno ubiljen, pa je stalno bio izlozen svetlu sto mu je smetalo jos vise. Jedino je trpeljiv sa ribama dna (algarima i muljasima). Na kraju sam morao da ga zamenim, ali planiram da ga pustim ponovo (ovaj put kao poslednjeg stanovnika) u novu postavku za par meseci kad se bolje ubilji i ustali...

nasdvoje
On je poslednji dosao u nov aq, cini mi se da se srodio sa ekipom. Pojuri malo ako mu neko bas pliva pred nosom i to je to. Ako se iskvari znam kome cu ga pokloniti Smile

www.arandjelovcani.com
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com