14.06.2026 08:22
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Hottonia palustris
Aquamaniac
Steta bi bilo ne predstaviti,po mom misljenu,jednu od lepsih akvarijumskih biljaka,koja pleni svojim izgledom. Sto se tice uslova,ne bih naveo nista vise od onoga sto je u bazi biljaka navedeno,ali bih napomenuo da trazi hladniju vodu,ne preko 25,26 stepeni i jace svetlo.
Baterije su me sprecile da napravim jos neku fotku,pa do sutra kacim samo jednu.
Aquamaniac attached the following image:
1_229.jpg

paleoglodit
Auuu e jbt bas bas fenomenalna fotka. Bravo Kaca = nemam reci jojShockApplauseApplauseApplauseApplauseApplause

Jovan
Ljudi ovo je predivna biljka, drzao bih je i ja! Da li neko zna gde mogu da je nabavim, kupim, sta godččč Kod mene je temperatura 25.5 - 26 C , zbog patuljastih ciklida, inace bih je rado spustio, svetlo 1W/L! Biobio, jesi li je brao na nasim prostorima u okviru drinske podvodne bastice, koja je takodje fascinantna... Pozdrav svima

Aquamaniac
Nema na cemu,katjusa Thumb up!
Fotografija je prelepa,svaka ti cast Applause. Perling govori dosta toga Wink.

biobiofizicar
@Jovane nisam je brao, ma da je tamo ima - zasticena je vrsta u crvenoj knjizi, ali sam i ja dobio par pelcera od Aquamaniaca za biotop.
Za sada kod mene solidno napreduje (ne tako lepo kao kod ovo dvoje), ali raste i uguscuje zbunove. Ova tvoja temperaura je na nekoj gornjoj granici za ovu biljku. Imam te u vidu kada se ova moja malo namnozi....

Dusan79
E ovako, sto rece aquamaniac, uz teske muke, pre jedno mesec dana, mozda i manje, dosao sam najzad u posed ove divne biljcice. Medjutim, u roku od nedelju dana listovi su poceli da zute i otpadaju i to odozdo navise. Nisam se predavao, citao sam na netu, gledao kakvi su uslovi u aq kod ljudi kod kojih uspeva i stelovao uslove u tom pravcu. Temperatura vode je 25C, Ph oko 7,5 mozda i malo blize neutrali, dodajem DIY makro i za sada, dok mi ne stigne CSM+B dodajem profito. Biljka je na moje odusevljenje pocela da pusta gomilu mladara, na svakom pelceru, kojih imam 5 ima po bar 5-6 mladara i pusta ih i dalje. Sad, stvar je u tome sto oni ostaju mali, a biljka pusta nove i nove. Listovi ostaju maleni, lepo formirani, svetlo zeleni, gusti. Svetlo je oko 0,5W/L za sada, a upravo spremam haubu, gde ce biti oko 1W/L 865 i jos dve neonke T8 koje cu da vidim kakvih ce karakteristika biti.
Citao sam da joj odgovara t=20-26C, Ph 6-7,5, da voli da ima fosfata (BTW, upravo ubacivanjem vece doze PO4 ona je zivnula, sad da li slucajno ili...) ,a sto se tice svetla, e tu sam nailazio na drasticno razlicite podatke. Negde pise do 0,5W/L negde oko 0,75, a negde cak da svetlo ne igra bitnu ulogu (naravno ne u smislu da moze bez njega, nego da moze i sa slabijim i sa jacim da lepo uspeva).
Moje pitanje je: Da li i sta sve dodajete od "hrane" da ova biljka lepo raste. Ponavljam da dodajem DIY makro, znaci KNO3 , K2SO4 i KH2PO4 i to "posolim" aq, znaci ne rastvaram prethodno. Vecim dodavanjem KH2PO4 biljka je zivnula! Da li dodajete ekstra Feč Uskoro mi stize CSM+B pa cu umesto profita njega da pocnem da dodajem.
Dajte mi neku smernicu, kako da joj poboljsam uslove. Thumb up

zander
Uglavnom probaj neto da preduzme, nemam bolji savet.
Ja bi probao recimo 10-15 zrna Osmocota da joj ubacim pod koren, a uz to to kae da "posoli", iako ne znam koliko čega stavi, probaj ureu da stavi za početak jedno zrno na 100litara, za dva dana 2-3 zrna na 100 litara, pa tako nastavi sa tom količinom desetak dana pa će videti...
Akvarijumi su u početku (a opet zavisi od podloge), tako gladni sa azotom da to to ubacuje nitrate preko vode nije bukvalno ili da kaem skoro nita...
Recimo da ima slabiju podlogu i samo 10-20ppm NO3 u vodi, to nije dovoljno za mnoge biljke, plus to na jakom svetlu imaju veće apetite.

Aquamaniac
Dusan79 je napisao:
listovi su poceli da zute i otpadaju i to odozdo navise.

Pretpostavljam da su vrhovi zelenič
Po izgledu biljke se moze videti da su joj apetiti za svetlom veliki,jer gusto raste. Normalno je da ce donji listovi zuteti upravo zbog nedostatka istog. Naravno,ukoliko djubris na pravi nacin,to moze biti uzrok problema,a ukoliko ne djubris na pravi nacin,pojacaj azot Thumb up.

ACA_NIS
Cao drustvo!!!!Imam problema s navedenom biljkom,pa da se pozalim,i mozda dobijem uzrok,jer ste mnogo duze u ovim vodama od mene,a i imate evidentno mnogo znanja gledajuci vase slike tj.postavke!Listovi i vrh mi prvo pobele,otpadaju i skapu polako,pa opet izadju novi zdravi pelceri bocno,pa posle nekog vremena i oni propadaju i tako u krug....Imam je nekih tri meseca,i sve se isto desava.....Akvarijum 22 litara,stedljiva 23w panasonic 6500k,1485 lm.Prihrana redovna po PPS-u....Hvala unapred!!!!

biobiofizicar
Mozda temperatura. Voli hladniju vodu, a evo i meni je lepo rasla u malom akvarijumu, a kada sam je prebacio u veliki biotop sa max temp oko 26celz pocela je da usitnjava i mrljavi.... Mozda je i nesto drugo razlog, ali u malom aq temperatura je bila oko 23-24

Jovan
Nemam iskustva sa Hottoniom, ali svejedno,biljka je, nije vanzemaljac! Grin Iz mog iskustva znam da je pps-pro slab ukoliko nemas jaku podlogu. Imas li ti neku hranljivu podloguč dodajes li gvozdje i mirkoelemente ili samo makroč CO2č Bas si bio skrt na informacijama! Lecture Grin
Mozda da pojacas pps-pro (to sam ja radio i bilo je dobro, obicne doze nisu imale zadovoljavajuce rezultate bar kod mene) ili da predjes na EI... Sa druge strane nisam bas siguran da je ovo biljka za 22L akvarijum, ali to nije moje da se mesam... Daj jos neki info ili jos bolje sliku, pa ce neke stvari biti jasnije, blize ce ti pojasniti ljudi koji je gaje kao sto je akvamanijak i ostali..
Pozdrav! Beer

ACA_NIS
Dodajem i mikro i makro elemente,uglavnom easy life paleta(profito,carbo,nitro,kalijum,ferro...),CO2 je u fullu,drop konstantno zut,a sto se tice podloge,tera magma(zemlja za cvece),a preko toga Aqua clay.Temperatura vode mi je od 23-26 C.Tih 7 sati kada mi je svetlo upaljeno,ona poraste od 23 do 25-26 C,posle opet vraca na 22-23 C i tako....Da napomenem da mi je ostalo bilje uglavnom jako zdravo izgleda,i lepo napreduje!!!!Hvala na pomoci!Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,717 jedinstvenih poseta