14.06.2026 06:03
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Evolution
Srky Boy
Evo i mene. Pozdrav za sve clanove. Zovem se Srdjan. Zeleo bih da predstavim svoj AQ i razmenim iskustva sa drugim clanovima sajta. Sve sugestije i predlozi su takodje dobrodosli.

AQ je dimenzija 70d x 35s x 40v, dakle 98L bruto.
Podloga je terra magma supstrat za cvece debljine 1,5cm, (odlezao u vodi 2 meseca) preko jos 0,5cm Tetraplant complete substrate, pa onda preko kvarcni sljunak granulacije 2-4mm. Cela podloga je debljine oko 6cm.
Osvetlenje cine cetiri neonke t8, 18w, i to 1x philips aquarelle, 1x arcadia original tropical, 1x arcadia freshwater, i 1x sylvania gro lux.
Filter je spoljni, stakleni, sa motornom glavom Atman-102, protoka 500 l/h, a u njemu uz klasicne filter medijume jos i zeolit i jecmena slama.
Dodajem CO2 DIY varijanta, 1ml pro fito svaki dan, 1,5ml easy carbo svaki dan. Vodu menjam jednom mesecno po 30%, jer AQ nije u NS-u gde ja zivim.
Doziranje inace vrsi cale po mojim instrukcijama Through wall Ovo je slika akvarijuma odmah po formiranju, 19.09.2010. Moram jos vezbati fotografisanje.

U planu mi je da nadjem dobro drvo, a i makroelemente sam nabavio, tako da za nekoliko dana krece i njihovo doziranje, po PPS-pro sistemu.
AQ nisam video skoro mesec dana, kada dodjem kuci za par dana slede nove slike, a i neke nove vrste biljaka cu doneti.
Srky Boy attached the following image:
1_228.jpg

Edited by Srky Boy on 10.10.2010 13:41

Kum 1229
Pozdrav Srdjane i dobrodosao Thumb up. Sto se tice samog akvarijuma rano je komentarisati da li je sve ok ili ne,to ce pokazati vreme. Jedino sto bi uradio da ne dodje do frke to je da bi izbacio Lotus iz razloga sto se nece uklopiti u ovu litrazu ako krene da raste kako treba,ali to je samo moje misljenje mozda bude i dobra scena,i druga stvar je ta da pod hitno obustavis ubacivanje kiseonika u akvarijum ako vec dodajes co2 jer jedno sa drugim ne ide Thumb up. Pozdrav

sake30
To sa kiseonikom sam i ja mislio da neide ali biobio mi to malo pojasnio.

ZoSo
sake30 je napisao:
To sa kiseonikom sam i ja mislio da neide ali biobio mi to malo pojasnio.

A ta ti pojasnio č

Ne verujem da je sugerisao da u biljni akvarijum treba dodavati O2 !!č

sake30
BioBio -

O2 ne istiskuje CO2 iz vode. Sasvim je moguce imati situaciju u akvarijumu sa puno O2 i puno CO2 (i imamo je svaki dan kada biljke pocnu da perlaju).

Dodavanje vazduha putem vazdusne pumpe i rasprsivaca izaziva istiskivanje CO2 iz akvarijuma i to iskljucivo zbog mehurica koji izazivaju komesanje na povrsini vode i procesa ulaska CO2 iz vode u mehurice dok ovi putuju ka povrsini. Ovo komesanje i mehurici povecavaju povrsinu kontakta vode sa vazduhom kao i mesanje vode (posebno na povrsini vode) i na taj nacin olaksavaju difuzioni izlazak CO2 iz vode u vazduh...

krcko
Prva rečenica Biofizičarovog posta je svakodnevni prirodni proces.
Ostatak govori da istovremenim dodavanjem O2 i CO2,O2- prinudno vazdunom pumpom, ubrzava proces izbacivanja CO2. Znači, ne ide zajedno CO2 reaktor i vazduna pumpa. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
branimir ok
S` obzirom sta ces jos da stavis unutra od bilja ovaj Lotus ce ti biti visak.
Prebaci taj vazduh u spoljni filter kao i grjac ako ima mesta da ne bode oci Thumb up
Neznam koja je kolicina zemlje za cvece u podlozi ali ja ne bih ubacivao NPK.
Izbaci tu Sylvania gro lux neonku po meni dzaba trose struju ubaci neku drugu umeto nje.Wink

luka ivanov
branimir ok je napisao:
Izbaci tu Sylvania gro lux neonku po meni dzaba trose struju ubaci neku drugu umeto nje.Wink

Da li ovo znači da treba izbegavati ovu vrstu neonkič

paleoglodit
Ne mora to da znaci. Ne znam koliko je silvanija losa ali nije najlosija sigurno a ima aq i sa daleko losijim osvetljenjem i rade dobro.

Inace botije su potencijalni ozbiljan problem kod biljnih aq. Nekima uspeva sa manjim ili vecim fondom biljaka a li ako budes nesto novo sadio moze da se desi da ti sve pocupaju kad im naidje "zuta minuta". Imaj to u vidu. Biljke koje najbolje odolevaju botijama su Microsorumi , Anubije, Kripte. Sve ostalo moze lako otici u propast.
Edited by paleoglodit on 11.10.2010 22:21

branimir ok
Da me pogresno ne shvatite nisam mislio da je Sylvanija Gro Lux losa nego sa njom problemi nastaju kada se akvarium dobro ubilji ima malo kelvina .To je moje iskustvo sa njomBeer

Srky Boy
branimir ok je napisao:
S` obzirom sta ces jos da stavis unutra od bilja ovaj Lotus ce ti biti visak.
Prebaci taj vazduh u spoljni filter kao i grjac ako ima mesta da ne bode oci Thumb up
Neznam koja je kolicina zemlje za cvece u podlozi ali ja ne bih ubacivao NPK.

Svo bilje koje je sada u akvarijumu je iz stare postavke, a kad se AQ propisno ubilji onda cu izbacivati ono cemu tu nije mesto. Dotad cu pokusati da lotus kontrolisem rezanjem listova.
Silvanya ima malo lumena, kad samo nju ukljucim, kao da je i nisam ukljucio. Cim naletim na nesto bolje zamenicu je. Razmisljao sam o sera daylight briliant, ili plantcolor, mada u NS-u su dosta skupe.
Za grejac nema mesta u filteru, to je Atman 300w, morao sam da uzmem taj jer se ta soba ne greje zimi, a i kad bi stajao u filteru razlika u temperaturi vode u AQ i u filteru bi bila nekoliko stepeni.
Zasto mislis da mi NPK nije potrebanč Ja se u stvari plasim da mi neke biljke poput HC, pogostemon stellatus, limnophila aromatica, rotale, a koje tek treba da mi stignu Thumb up nece uspeti bez toga. Mada kod tebe to funkcionise i bez NPK, koliko sam video.

paleoglodit je napisao:Inace botije su potencijalni ozbiljan problem kod biljnih aq. Nekima uspeva sa manjim ili vecim fondom biljaka a li ako budes nesto novo sadio moze da se desi da ti sve pocupaju kad im naidje "zuta minuta". Imaj to u vidu.

To nisu botie vec barbus tetrazona, priznajem los sam fotograf, ali vezbacu.

Kum 1229 je napisao:
druga stvar je ta da pod hitno obustavis ubacivanje kiseonika u akvarijum ako vec dodajes co2 jer jedno sa drugim ne ide Thumb up

Do sad sam uvek ubacivao CO2 dok je radio rasprsivac, tacno je da se CO2 tada oslobadja brze nego bez rasprsivaca, ali posto me nema po mesec dana plasim se sta bi bilo ako dodje do prezasicenja sa CO2 po ribice. Prvo cu smanjiti ubacivanje O2, a kad se poveca biljna masa mozda i potpuno iskljucim O2. Mada sam primetio da i pored ubacivanja O2 i brzeg oslobadjanja CO2 zbog toga, biljke brze napreduju kad se dodaje CO2.
Edited by Srky Boy on 12.10.2010 14:03

paleoglodit
Srky Boy je napisao:

paleoglodit je napisao:Inace botije su potencijalni ozbiljan problem kod biljnih aq. Nekima uspeva sa manjim ili vecim fondom biljaka a li ako budes nesto novo sadio moze da se desi da ti sve pocupaju kad im naidje "zuta minuta". Imaj to u vidu.

To nisu botie vec barbus tetrazona, priznajem los sam fotograf, ali vezbacu.

Ups dobro ti slikas nego matori stari-oglodit corav.Thumb upThrough wall
Edited by paleoglodit on 12.10.2010 01:06

biobiofizicar
sake30 je napisao:
BioBio -

O2 ne istiskuje CO2 iz vode. Sasvim je moguce imati situaciju u akvarijumu sa puno O2 i puno CO2 (i imamo je svaki dan kada biljke pocnu da perlaju).

Dodavanje vazduha putem vazdusne pumpe i rasprsivaca izaziva istiskivanje CO2 iz akvarijuma i to iskljucivo zbog mehurica koji izazivaju komesanje na povrsini vode i procesa ulaska CO2 iz vode u mehurice dok ovi putuju ka povrsini. Ovo komesanje i mehurici povecavaju povrsinu kontakta vode sa vazduhom kao i mesanje vode (posebno na povrsini vode) i na taj nacin olaksavaju difuzioni izlazak CO2 iz vode u vazduh...

Biobio je rekao to u vezi ubacivanja vazduha vazdusnom pumpom u akvarijum.

Ali Biobio je razmisljao i na sledeci nacin u jednoj drugoj temi:

U akvarijumu sa izuzetno visokom koncentracijom O2 i izuzetno niskom koncentracijom CO2 (i ako je upaljeno svetlo) moze doci i do inhibicije fotosinteze kod C3 biljaka usled procesa fotorespiracije kada RUBISCO pocinje da vezuje O2, a ne CO2.

Sa aspekta biljaka i odnosa koncentracija O2 i CO2 u vodi i ova situacija je moguca u akvarijumu. Ovo pokazuju istrazivanja. Za konkretne vrednosti koncentracija kada dolazi do ovog procesa za razne vodene biljke treba jos malo pronjuskati.
Predpostavljam da se moze desiti situacija kada aerisemo biljni akvarijum u koji ne dodajemo CO2 da vestackom aeracijom i komesanjem vode izbacimo i to malo CO2 koje je nastalo disanjem i izazovemo fotorespiraciju... Treba razmisljati i u ovom pravcu...

Naknadni edit:
Evo i jedan linkhttp://www.ncbi.n...269;page=1
ka starom clanku kada su na suvozemnim biljkama ispitivali ove efekte i odnose.
I po ko zna koji put dolazimo do price o balansu u akvarijumu. Znaci i O2 i CO2 trebaju akvarijumu (I biljkama i ribama), ali je vrlo znacajno kada i koliko cega... Pa ne ubacuje Dedica u svoje akvarijume dzaba O2, ali iskljucivo kada ugasi svetlo....
Edited by biobiofizicar on 12.10.2010 11:08

Srky Boy
Po pitanju fotografisanja nazadujem, to je definitivno. Stigle su mi nove biljke, koje su vec posadjene. Ovom prilikom zelim da se zahvalim jednom clanu koji ih je poslao u vecoj kolicini nego sto sam ocekivao. Branimire ok HVALA DO NEBA! Applause Inace akvarijum je u mom odsustvu postao prava dzungla. Medjutim HC i HM se muce. Nisam ga slikao po dolasku vec sam ga prvo uljudio, i posadio biljke. Jedino sto me muci je sto ima sve manje mesta za drvo koje sam planirao. Eh sto nije duzi, bar 20 cm.
1_230.jpg

Srky Boy
.
4_77.jpg

Edited by Srky Boy on 14.10.2010 21:14

Srky Boy
.
7_34.jpg

Srky Boy
.
3_125.jpg

Srky Boy
Jel zna neko sta moze biti problem sa HC-om i HM-omč Polako ali sigurno mi propadaju. Nesto im definitivno ne odgovara, a ja ne znam sta im fali. Svetlo je 1w/1L doziram EC i Pro fito, CO2 DIY, terra magma podloga.

branimir ok
Prejaka podloga definitivno isti je slucaj i kod mene gde imam vece kolicine zemljeThumb up

Srky Boy
Jel postoji sansa da HC gajim emerzno, pa da je tako sacuvam. Sta tu treba da pripremimč S druge strane rotala indica koja je kod Branimira ok onako lepo crvena, kod mene je pocela da zeleni i pusta korenje na stablu. Dodajem 1 ml profita svaki dan, u njemu ima i gvozdja, prosto mi je neverovatno da nema dovoljno makroelemenata.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,273 jedinstvenih poseta