14.06.2026 08:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Eleocharis Vivipara
zander
Super biljka, sliku ćete dobiti kada mi pomognete ukratko sa prevodom ovih par komentara Grin na primer Ako tu moda lei odgovor...Ili jednostavno pitanje, da li biljka puta runnere ili je moram stalno seckati i saditič
Jer desava mi se da pelcer koji je posađen lepo krene sa rastom a matična biljka stane ili propadne Through wall

paleoglodit
Ukratko biljka pusta ranere a ovaj Bugarin se zali da kad je secka ruzno izgleda i kace se alge. Onaj jedan mu kaze da ne secka nego da cupka drzeci podnozje biljke da ne izadje iz podloge pa tako prirodnije izgleda. I jos mu kazu da u sustini ta biljka nije za trimovanje jer iseceni listovi nece rasti ali da se trimovanje ipak upraznjava tj moguce je iz istog busena da izrastu novi listovi.Daju mu i predlog da razredjuje busenje ili da sece ranere koje treba prorediti po potrebi. Jos jedna opcija je ako sam dobro shvatio da iscupa glavni busen i odsece vrhove biljke i njih posadi.Pominju da ce CO2 i dobra cirkulacija uticati na rapidni razvoj.
Koliko kapiram pelcer koji je skracen ne raste vise osim sto mozda pusti nove listove.
Sve u svemu predlazu mu da eksperimentise i prati nacin na koji se biljka raste i pusta pelcere pa da je shodno tome oblikuje po zelji .
Nadam se da ti neso vredi ovo skraceno prepricavanje temeSad
Edited by paleoglodit on 14.04.2009 11:30

zander
Thumb up
Hvala ti, nadam se da ce jos nekom nekad pomoći tvoj prevod, ukratko ali sad mi je malo jasnije Cool

paleoglodit
Nema na cemu nego daj sliku Grin CoolGrin
Veliki pozz

P.S. I dali su mu predlog da nabavi kracu sortu elecharisaGrin (mudro) Ja predpostavljam da ce ranere pustati kad izraste do dovoljne visine a posto je to visa sorta onda mozda popricekas duze nego kod onih kracih. To samo ja kontam onako laicki a ne mora da znaci Grin
Edited by paleoglodit on 14.04.2009 11:28

zander
Izgleda da dobro kontas, jer nisam je pustao nesto preterano da naraste nego sam je seckao i opet zabadao u podlogu a nje skoro sve manje i manje Frown
Sad cu da vidim kako se ponasa kada je pustim da se savija preko povrsine, mozda stvarno krene sa runnerima.

paleoglodit
A da li si imao prilike da vidis formiranje pelcera na vrhovima starih listova ili si sekao pre togač To je njena specificnost da pravi pelcere na vrhovima starijih listova pa je to jos jedan nacin za njeno sirenje.Odseces te pelcere i posadis.
Mislim svakako bi trebao da je pustis na miru i cekas...
Edited by paleoglodit on 14.04.2009 11:57

zander
Pusta ona pelcere na nekoliko cm od same podloge, pa onda opet i na tim "pelcerima" opet jos po koji.... Tako da se sto je blize povrsini vise zgusnjava. Zato je obicno u aquascapingu donji deo sakriven sa biljkama srednjeg plana.
Juce sam uzeo cesalj (malo redji) i sa njim izbacivao prljavstinu iz ove biljke, normalno po koji pelcer se iscupa na taj nacin, njih sam opet sadio. Mozda je to ok, kad vec ne trpi klasicno trimovanje. Videcemo... Slike nisu neke za ovaj renomirani forum No noGrinBeer

deep blue
neznam,ja je vec imam za jedan solidan zbunic uskoro citav cosak,meni se ona zaista "nedoima" kao neka teska biljka....stavio sam pre mesec dana jedan jedini struk...

zander
Nije zahtevna po pitanju uslova neto posebno, ali za odravanje jeste, kada se malo zgusne videće. Ja sam eto pravio greku to sam je seckao sa makazama a ne podnosi to bas kao E.acicularis ili parvula

deep blue
Razmisljao sam malo o toj biljci.Ako pogledas neke akvarijume videces da se kroz tu biljku svuda "providi" transparentna je daje utisak dubine u akvarijumu.Ta biljka se ni nesadi gusto ali se ostavi 15-stak dubine za nju.Gustim zbunom sa njom nebi imao pravi efekat transparentnosti.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,624 jedinstvenih poseta