14.06.2026 06:03
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
underground filter, cirkulacija kroz podlogu
cikazuba
Trazio sam po forumu i nisam nasao dovoljno podataka o ovoj temi

Sta mislite o ovom nacinu kotrole protoka kroz podlogu
ne da konstantno ide filtracija kroz podlogu naravno i ne iz razloga filtracije
vec nesto kao
hidroponik sistem , mracna komora,kiseonik i po potrebi da se ukljuci strujanje

to je jako delotvorno kod suvozemnih biljaka,ne znam kako bi se pokazalo u nasem slucaju,

mozda bi se na taj nacin moglo eliminisati mrtve i zapusene zone u podlozi čč

razmisljam da napravim jedam mali mali aq gde bih ovo isprobao.
cikazuba attached the following image:
filter_podz1.jpg

Edited by cikazuba on 02.10.2010 10:28

paleoglodit
Mogu da se kupe neki plasticni umetci resetke koji odvajaju podlogu od dna aq.To ima slicnu funkciju.

Ne znam sta rade tacno te vertikalne cevi na tvojoj slici (levo i desno) čččč Jel to kao neka pumpa tera vodu ispodč
Edited by paleoglodit on 02.10.2010 11:19

cikazuba
ma to sam skinuo sa neta samo da imamo skicu tj okvirnu shemu

moze i obicna vazdusna pumpica da potera malo vode sto je sigurno bolje nego neka el pumpa ,mislim zbog brzine protoka kada zatreba.

nego da li ima smisla zamisao sto se tice bilja,korenovog sistema i same podloge tj cirkulacije kroz nju, oksigenacije i ostalih procesa koji se u njoj odvijaju čč

krcko
Da ne bih prepričavao, ima dve-tri teme, na Akvaristikayu.com o filtraciji u Fluidizovanom sloju. Tekst na naslovnoj od Pece, koji govori i o ovakvoj filtraciji, uz sve ostale načine. Uglavnom se ovo odavno vie ne koristi, zbog zaguenja koje se ne moe otkloniti bez rasturanja akvarijuma. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Ovo je stara tema, a pronasao sam je preko googla i to bas ovde Smile

Razmisljam se i ja dugo da isprobam ovako nesto ali nikako da uzmem da napravim ovakav filter.
Sto se tice zagusenja podloge to sam mislio da resim tako sto ce voda ici u kontra smeru od ovog kako je cikazuba nacrtao a da pritom pumpa koja gura vodu u podlogu ima jedan obican predfilter od sitnog sundjera ili kombinacija sundjera i vate.

Prvo bi morao da isprobam kako bi to funkcionisalo na nekom manjem akvarijumu...
Stara ali dobra tema Thumb up

biobiofizicar
Kontra smer podrazumeva da u akvarijumu imas "podzemne" izvore koji stalno dizu talog na gore i mute vodu... Imaju da se kupe ovi filteri, a ima ju ih i neki Kineski (Atman) all in akvarijumi.
Probao sam ja jedan ovakav akvarijum sa Manado podlogom (ili je to bio aqua clay) i sljakalo je neko vreme kod drugara dok se nisu preselili.

evo linka na temu
http://www.mojbil...ad_id=1552

zander
Znam, uglavnom je preporuceno da to bude u tom smeru kao na crtezu, ali ja planiram da napravim kontra.

Pod predpostavkom da se sitne materije podizu iz podloge one opet moraju proci kroz pumpu koja ih vraca nazad u podlogu, a ako pre pumpe stavim sitan filter materijal kao sto je vata, onda bi se ta 'necistoca' zadrzavala na vati, nju periodicno izvadim i operem...

Neka krupnija prljavstina bi ipak ostajala u podlozi jer ne planiramda napravim neki bas mnogo jak protok vode kroz povrsinu podloge, nego onako, malo sporije -adagio Smile

U podlogu bi stavio cist kvarc. A ostalo, idejno resenje kako to napraviti, za pocetak eksperimentalno (da vidim cisto kako se ponasaju neke biljke) imam vec nesto zamisljeno pa ako napravim okacicu slike...

Taj smer koji je predvidjen mi se ne svidja bas zbog toga sto je Krcko naveo, a to je zapusavanje sistema i na kraju vrlo brzo verovatno i rasformiravajne...

Rainforest
Citao sam da vlada strucno misljenje da se ovi filteri nikako ne preporucuju za biljne akvarijume dok se za one bez biljaka toplo preporucuju. U slucaju bez biljaka podloga sa ovim filterom predstavlja odlican bioloski filter jer u celoj podlozi vladaju aerobni uslovi , za biljke opet nije dobro da je podloga sva aerobna i neophodni su i delovi sa anaerobnim uslovima.

http://www.rainforestsrbija.com
ZliBrka
Cisto kao info (da se mogu lakse pronaci iskustva na netu) - i Eheim ima u ponudi takav filter:
http://www.aquari...U61M5KnVtw

zander
Rainforest wrote:

Citao sam da vlada strucno misljenje da se ovi filteri nikako ne preporucuju za biljne akvarijume dok se za one bez biljaka toplo preporucuju. U slucaju bez biljaka podloga sa ovim filterom predstavlja odlican bioloski filter jer u celoj podlozi vladaju aerobni uslovi , za biljke opet nije dobro da je podloga sva aerobna i neophodni su i delovi sa anaerobnim uslovima.

Razmisljao sam bas o tome kojim biljkama bi to aerobno odgovaralo a kojima ne bi. Crypte verovatno necu tu saditi, misim da njima tu nikako ne bi bilo ok (a ne znam 100%), ali recimo probao bi sa Pogostemonom, Elatinom i jos nekim biljkama pa da vidim kako bi to funkcionisalo. Probacu i sa nekim zahtevnijim biljkama koje trenutno imam (Tonine). Ili npr Persicaria koja mi cesto zakuca sa rastom u akvarijumima sa zemljom u podlozi.
Vodena kolona ce znaci biti isto sto i podloga sto se tice parametara KH, pH, tds... I to cu sve morati meriti i pratiti...
To cu u nekom uzgojnom akvarijumu probati jer kako sam zamisio da sistem izgleda i kako predfilter da stoji ne bi bilo bas zgodno da bude u ukrasnom akvarijumu...
Danas krecem sa izradom sistema Wink

@Zli , sa ove slike ako sam dobro razumeo voda se krece u tom smeru kako sam i ja zamislio, znaci cista voda ide u podlogu. A gore ima slavinica koja regulise da li ce i koliko voda da se krece kroz sprey bar tj kroz podlogu... Thumb up

www.aquaristikshop.com/pictures_g/354000.gif

Slovenski1000
A sta mislis da se koriste creva od PPP sistema za ulazak vode? Sa tim da se napravi mozda malo gusci otvori, rupe veceg precnika na manjem rastojanju??? Mozda bi to i fukcionisalo Beer

zander
Pa mozda. Ali nisam tako zamislio sa crevima, nego cu ici na varijantu da izdignem podlogu tako da izmedju nje i dna akvarijuma bude jedno 1,5-2cm razmaka. Na taj fazon imam trenutno i PPP sistem, a creva sam ranije koristio, sad ih vise ne koristim. Misim da je ovo bolja varijanta kada se ostavi praznina izmedju podloge i dna...

---
Mozda mali offtopic, nacuo sam nesto da u prodaji ima nekih bakterija za razgradjivanje prljavstine iz podloge, jel neko zna o tome nesto i jel neko mozda to koristio pa da zna kako to odradjuje posao? Nisam to nikad vidjao u prodaji...

zander
U jednom akvarijum od 40-50l sam napravio ovako nesto za probu, skicirano je malo nestrucno ali nadam se da je dovoljno razumljivo... Nesto malo biljaka je posadjeno pa cu za koji dan videti kako to funkcionise.. Smile
zander attached the following image:
filter_u_podozi.gif

Slovenski1000
Kaci slike Majstore. Ako i ima neki problem Novosadski majstori ima da ga otresu ko beba zvecku. Rofl

Biohazard
Bas me interesuje dali ce ovo i kako da sljaka. Ideja je za 10.
Dali si ovo ubacio kroz raspirator co2 da ide i onda kroz podlogu da ulazi u vodeni stup?

zander
I mene bas interesuje.

Stavio sam par biljaka, Walichii, Toninu, Syngonathus, Didiplis, Ceratopteris i planiram jos da stavim Pogostemon helferi pa cu videti sta ce sa kojom od tih biljaka da bude...

Na crevo od CO2 sam stavio iglu i nju ubacio u powerhead, tako da CO2 odlazi ispod podloge a ne vidi se da negde izlaze mehurici jer se verovatno sav rastvori.
Drop checker sam stavio da proverim CO2, u zutom je.

Voda je malo omeksana, sa jako kiselom i baznom smolom pomesana jednim delom sa cesmovacom i zatim sam je zakiselio sa sircetnom kiselinom. Podesio sam pH na oko 6,2 pa cu pratiti sta se desava.
Od parametrara sada sto je u podlozi isto je i u vodenoj koloni, jer voda kruzi stalno...

To na kraju sve uporedim sa drugim akarijumom gde je ppp sistemom i trecim akvarijumom gde je zemlja za cvece i onda izvodim zakljucke Grin
Igram se...

Nisam nista od toga slikao kako sam sta napravio I don't know Ali javicu kako napreduje Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,278 jedinstvenih poseta