14.06.2026 09:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Djubrenje, EI sistem i ostali nacini djubrenja
kera
Samo me zanima dali su navedene ciljne vrijednosti po ei metodi gnojenja, npr kno3 20ppm , kh2po4 2ppm , preporucene za svaki dan odrzavati tu koncentraciju u akvarijumu , ili su navedene vrijednosti preporucene ukupno za sedam dana pa ih treba dijeliti sa sedam ako zelimo gnojiti svaki dan pomaloččč pocetnik sam pa molim za hitan odgovor...Through wall
Edited by zander on 26.09.2010 22:43

isnogood
Mislim da je to pitanje vec postavljeno negde na forumu.
Ja bi ciljane vrednosti podelio na nedelju dana.

kera
Hvala iznogude , upravo sam tebe htio pitati za mislenje , a dali je tvoj odgovor ujedno i mislenje onih koji su izmislili EI ili ti vise naginjes PPS u pa si mi tako odgovorio , jer kod mene je high light high tech 330 litarski akvarij i vec sam probao pps pa mi neodgovara jer mi je co2 uvijek na maximumu i uvijek mi zafali fosfata po pps nacinu gnojenja (svako treci dan nakon brisanja stakla mi se jave zelene tockaste alge) , a ako je tvoj odgovor ujedno i mislenje onih sto smislise EI onda sam i ja dobio pravi odgovor na moje pitanje , jer mi je akvarij ujedno i puno ubiljen pa mi jedino ta metoda odgovara , mislim , zbog visokog co2 , nadam se da smo mislili na istu stvarThumb up a ako nismo onda te molim da mi ponovo odgovorisGrin ili neko drugi ukoliko je iskusan sa EIGrin...
Edited by kera on 23.09.2010 10:19

nene
Evo nas opet oko ishrane biljaLecture
ja mislim (i citao sam ali malo:redcardSmile da su to preporucene doze u aq u svakom trenutku. Ja sam do sada smatrao da su to doze za 7 dana (tj delio sa 3) ali danas sam bas zapoceo experiment da su to potrebne doze u svakom trenutku (nasao na netu). Rezultati ex nece biti bas brzo vidljivi jer budjim nesto i sa pojedinim solima ali svakako cu ih podeliti sa vama
pozzz Nene

kera
Hvala nene , ija sam nesto razmisljao isto kao vi pa nikako da skontam nasta oni misle sa tim svojim preporucenim dozama , koda mi obicni ljudi znamo i misli da citamo , mozda neko zna ali ja brate ne , pa reko da pitam ove iskusnije sta oni misle i kako rade jer su mi ove mjere sa cajnom kasicicom nekako nesigurne , a nigdje nema objasnjeno ili zadano u gramima ono sto direktno treba da udje u akvarijum u toku sedmice , i upravo to mozda su preporucene za svaki dan , jer ako svaki dan treba da bude co2 30 ppm , zasto bi drugacije bilo sa ostalim elementimaččč+mozda je dr. amano to prvi shvatio , pa je zato onoliko uspjesan (hahaha)+ApplauseApplauseApplause...+ zeljno ocekujem rezultate vaseg experimentaThumb up...
Edited by kera on 22.09.2010 02:59

nene
Kereo ajde prvo da te zamolim da mi ne persiras molim VasBeer
Ja sam siguran da su to potrebne koncentracije elemenata u svakom trenutku (tacnije opsezi koncentracija). Sto se tice cajne kasikice nije ona toliko neprecizna veruj mi ali ako si u mogucnosti napravi rastvor poznate koncentrazije pa meri zapreminu to je lakse i preciznije po meni. Ako ti je neki problem oko preporucenih koncentracija ili bilo kakavog racuna samo se javi snaci cemo se nekako. Oni koji me poznaju kazu da po nesto znam o tom racunu
pozz Nene

kera
Ok nene , u stvari da pojednostavim , u sustini mene zanima samo koliko treba ppm fosfata i nitrata da dodajem ako hocu da gnojim svaki dan a ne tri puta sedmicno , a da su koncentracije po EI nacinu doziranja , akvarijum 330 litara dobro ubiljen high light high tech , ali nemem nikakvu podlogu vec samo kvarcni pjesak i malo ribica koje nehranim puno , tako da mi je jedini spas EI (ako niradicega drugog , a ono zbog odsustva hranjive podloge) , ali opet se plasim da nepretjeram sa hemijom pa sam zato postavio ovo pitanje , znaci koliko bih po tebi trebao da dodajem n i p svaki dan izrazeno u ppm jer mi je upotreba kalkulatora jednostavna + hvala unaprijed...Frown + vec imam 65 grama no3 rastvoreno u 500ml destilat i 6 grama kh2po4 posebno u 500 ml destilate , pa odgovor moze i u mililitrima na dnevnoj bazi u330 litarski akvarijum , znaci samo za ova dva elementa ,a ostalo nadoknadim sa profitom i potrbne doze su mi mozda i tri puta vece od preporucenih odkako mi se povecala biljna masa , a to mi pokazuje npr sagitarija koja je pocela malo da zuti pa vidim da mi fali mikroelemenata...
Edited by kera on 22.09.2010 03:00

nene
dakle ja nisam za djubrenje svaki dan jer nije dobro mesati mikro i makro elelemente ali ada ne bude da izbegavamo odgovor Lecture
Ja se vodim podacima da u aq u svakom trenutku treba biti
NO3- 5-30 ppm (ja licno dodajem 10-15 ppm svaki drugi dan)

pO4 3- 1-2 ppm (ja dodajem 1 ppm svaki drugi dan)

ako ti treba jos neki precizniji racun daj koje koncentracije soli imas ili ako hoces cvrsto da dodajes smao reci pa cmemo nesto sracunati
pozzz Nene

kera
Ok , nene i ja sam nesto razmisljao da nije dobro mijesati mikro i makro ali recimo u malim koncentracijama npr mikro i makro u 1 litar destilate ali u akvarijum kada se zajedno mijesaju mislio sam da nece lose odreagovati zajedno , ono pa da su neupotrebljivi , a mozda se upravo to kod mene dogodilo pa izgleda iako dodajem puno mikro , trava mi pokazuje kao da mi fali tih mikro (a ono nefali nego samo lose odreagovalo zato sto dodajem isti dan kada i makro) , o tome moram dobro porazmisliti tj najvjerovatnije da cu ija preci na tvoj nacin dodavanja jedan dan mikro drugi makro , ali onda bas moram biti pazljiv sa tim mikro da ih nedodam previse , u svakom slucaju puno hvalaShock... + nije mi bilo jasno po kasikicama kada kaze dodaj jednu sesnaestinu ili tri cetvrtine cajne kasikice , pa kako da to odredim , valjda na osnovu izgleda kolicine praha u kasikici , ili stačččShock
Edited by kera on 22.09.2010 03:01

nene
Nista bre druze samo ti soli i javljaj rezultate. svaki aq je prica za sebe kao sto si vec mnogo puta cuo a ako mozemo jos bilo kako pomoci samo se javi
pozzz NeneBeer

kera
Hvala druze , dao si mi smjernice pa sada imam o cemu da razmisljam sledecih nekoliko kilometara bavljenja ovim hobijem , pa se cujemo , mislim da cu jos dobro porazmisliti oko ovog kako se meni cini "zavrsnog" pitanja pa mi sigurno nece biti na odmet jos ovakvih informacija jer ja imam nesto znanja sa neta , ali vrlo malo iskustva sa biljkama , mozda par mjeseci u svakom slucajuThumb up+
Beer
Edited by kera on 22.09.2010 03:02

kera
uuu , druze sada sam tek vidio na kalkulatoru koje su to koncentracije koje ti dodajes ja sam dodavao puno manje do sada , jesi li ti siguran u to sto si napisao , izvini jer tek sam sad primjetio da su to poprilicne kolicine , a u prethodnim postovima si napisao da tek zapocinjes sa tim experimentom , pa onda odjedanput , pises da si siguran da su to dnevne mjere(sto i ima smisla) i ja bih probao isto ko i ti , ali me strah da nebude boooom!!! , ma samo mi nije jasno ono u prethodnim postovima da tek eksperimentises sa tim koncentracijama , a onda u jednom od sledecih da si siguran da su to dnevne doze , izvini sto to tek sada sa zakasnjenjem primjecujem , ali ako mozes da mi to prokomentiras one tvoje prijasnje postove (gdje se pominju experimenti), jer ja i pola ako dodam koliko ti dodajes kod mene ce iz akvarijuma iskakati ili biljke ili alge uz svo postovanje sa moje strane:ShockBeer+samo da kod mene nebudeThrough wall+hahaha...
Edited by kera on 23.09.2010 10:21

nene
Al se svi naplase kada spomenes eksperimente obecavam da vas vise necu plasiti CoolCoolCool
jeste dobro si procitao da tek eksperimentisem ali kada god de me uhvatis da imama malo vremena ja sam uvek u nekim eksperimentima oko akvarijuma Thumb up. A kada radim radim i neke malo ozbiljnije eksperimenteLectureLectureLecture
dakle ja trenutno eksperimentisem sa solima ali je dominantan Mg tj danas sam dodao 2 ppm MgSO4 i imama nameru da ga dodajem jednom sedmicno u toj kolicini cim promenim 50 % vode iako mi je voda gH14 jer zelim nesto da proverim. dalji eksperiment ce se sastojati u posmatranju bilja kada dodajem i kada ne dodajem Mg ali ce to potrajati.
Sto se tice kolicina ja nije mi jasno zasto si se prepao kada sam ti poslao preporucene doze zar neč Mozda je niki nesporazum oko racunanja koncentracijač
Pozzz Nene

kera
Druze kada sam vidio da svaki drugi dan dodajes nitrata kako si napisao 10 do 15 ppm + 1 do 2ppm fosfata ikada sam to na kalkulatoru usporedio sa dosadasnjim mojim dodavanjem koje je puno manje , odmah sam se sjetio tvog prvog posta u kojem ni ti nisi bio siguran dali su to dnevne ili sedmicne koncentracije , a iskreno da ti kazem malo me zacudilo kada si u jednom od sledecih postova naglo napisao da si siguran da su to dnevne doze , sigurno , pa se sjetim da si napisao da tek sa tim pocinjes da experimentises , a ja nemam taj dodatni eksperimentalni akvarij pa moram biti siguran nasta se misli kada se pominju preporucene doze za ei , i zato mi je bilo cudno kako si odjedanput siguran da su to dnevne doze ij koncentraciječShockWinkSmile Cool
Edited by kera on 22.09.2010 03:02

nene
OK da pokusam da razjasnim NE ZELIM NIKAKO DA MISLIS DA SAM TI JA POTROVAO AQ No noNo noNo noAko zelis ti nastavi sa trecinama doze kao i do sada a ako ti treba bilo kakava pomoc samo javi (mislim oko racuna i tako to)
Pozzz Nene

kera
Covjece sve je ok idem prema tvojim mjerama ali postepeno , u medjuvremenu sam shvatio da si vjerovatno u pocetku ti mene provjeravao , ko sam sta sam ,jer sam novi ali sve je ok i bice mi puno drago ako se ispostavi da sam do sada dodavao premalo makro , a to se jedino experimentom moze provjeriti , u sustini puno ti hvala jos jedanput meni neiskusnom na smjernicama , pa se cujemo , i kako ti kazes pozzzThumb upApplauseBeer
Edited by kera on 22.09.2010 03:03

nene
Ma druze nisam zaista nikoga provjeravao sta ti jeBeer. Samo ja sam stalno u nekim eksperimentima pa se gubim malo i zao mi je sto sam izazvao konfuziju. Dakle moje ciljane koncentracije su one koje sam ti napisao ali to vazi za jako jako ubiljen aq u to sam siguran.
Ma bilo kakao bili izvini za nesporazum i tu smo za dalje
Pozzz Nene

kera
Vazi druze i kod mene slijede experimenti , hahaha ,:pCoolGrin , pa se cujemo...
Edited by kera on 22.09.2010 03:03

kera
Covjece jutros sam odmah usuo 1 ppm fosfsta i 5 ppm nitrata + pojaco co2 i evo neprestano gledam sta ce da se desi jer kod mene ili se nista nedesi ili u pola dana buknu , alge , pa reko da sam spreman na izmjenu vode ako je ovo drugo , mislim da je perlanje pocelo ranije nego juce , za sada ili mi se to cini jer pazljivije promatram...pozz + cujemo se uskoro...
Edited by kera on 22.09.2010 03:04

nene
Stani stani i gledaj evo i ja jutros buljim u aq nakon jucerasnjeg dodatka bombe od Mg i cini mi se da prija biljkama ali sam mozda ja subjektivan. Znam samo da su ribice jos uvek zive Grin
Cujemo se naravno

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta