14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
biljke hibridi
Miti
Vrlo cesto se po forumima govori o biljkama hibridima,a retko gde ili gotovo nigde kako se hibridizacija obavlja. Sama hibridizacija je prosta i u samoj prirodi se neretko dogadja bez uuticaja coveka. za hibridizaciju je potrebno imati primaoca i davaoca genetskog materijala tj muski i zenski cvet. Svaki cvet sadrzi oba organa, muski delovi su prasnici a zenski tucak.pre oprasivanja potrebno je sa zenskog cveta pre pntpnuog otvaranja ukloniti prasnike, sa muskog cveta finom cetkicom se pokupi polen i nanese na tucak zenskog cveta.u slucaju da insekti mogu doci i oprasiti ga necim drugim potrebno je cvet zastiti zensk6 najlon carapom. mada kod nas u akvarijumima da se to dogodi sanse gotovo i da nepostoje.posto u akvarijumskim uslovima bije cveta u malim kolicinama moguce je sakupljanje genetskog materijala.samo treba sakupiti polen stavi ti ga u papirnu kesicu i odloziti u frizider posto na sobnoj temperaturi brzo propada.ukoliko se u isto vreme radi sa vise vrsta cetkicu je potrebno pre svakog novog uzimanja polena oprati u alkoholu i dobro osusiti. kada je cvet oplodjen u njemu ce se stvoriti semenke. semenke sakupiti,ostaviti da se dobro osuse par meseci,i onda su spremne za sadnju, i uzivanju u novoj biljci koja nosi osobine oba roditelja. pre nego sto se upustite u ovaj posao sve ovo mozete vezbati na obicnom bastenskom cvecu. nadam se da sam bar nekome pomogao i da ce neko uspeti da proizvede neki novi i zanimljivi hibrid. pozdrav

photoivek
interesantno!
meni stalno cveta echinodorus red special koji je već sam po sebi hibrid koji je tropica napravila.... kada bi mi neki drugi putao cvetove van vode bilo bi interesano ukrstiti ih....

https://minepi.com/photoivek
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,583 jedinstvenih poseta