14.06.2026 13:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Predlozi za rasvetu
godzzila
Pozdrav braćo i sestre po aqwarijumu !!! Imam aq velicine 115x50x50 i zamisao mi je da na podlozi formiram biljni tepih !!! ALI ... Rasveta za tako neto mi je ravna nuli ! Naime imam 3x20w ( neonke od 60cm ) i u planu su mi da stavim one od 90cm ali izgleda da ni one ne reavaju problem !!!!!!!!!!!!!!!!!! Zato bih vas molio da mi pomognete predlozima ali budite neni to se finansija tiče jer sam trenutno bez posla !!!

Edit: Naslov prebacen u mala slova. Molim sve clanove foruma da nazive tema ne pisu velikim slovima!
Srafciger
godzzila attached the following image:
godzzila640x313.jpg

Edited by Srafciger on 31.03.2009 21:42

photoivek
godzzila je napisao:
Pozdrav braćo i sestre po aqwarijumu !!!

pozdrav i tebi brate i dobro nam doao!

godzzila je napisao:
Imam aq velicine 115x50x50 i zamisao mi je da na podlozi formiram biljni tepih !!! ALI ... Rasveta za tako neto mi je ravna nuli ! Naime imam 3x20w (neonke od 60cm)

to te izađe oko 0,2 w/l..
to je poprilično malo.
inače neonke od 60 cm bi trebalo da su 18w ali nije ni bitno, to samo jo dodatno smanjuje količinu svetla koju ima...
ako hoće tepih od bilja bitno je da svetlost dopre do tih biljaka koje rastu na dnu. tvoj aq nije jako dubok akoliko mi se čini ni rasveta nije visoko dignuta od vode tako da neonke koje ima mogu da se upotrebe!
treba samo da postigne odgovarajuću količinu svetla!
treba da vodi računa o tome da povećanje svetla trai od tebe i neke druge stvari da se ne stvore problemi razni zvani alge...
za dobar biljni akvarijum nije samo dovoljno dodati svetla! treba biljke i nahraniti kako "hranom" tako i ugljendioksidom. trebali bi malo na tu temu da popunimo forum i sekciju tekstovi ali mi smo jo mlada ekipa i biće i toga. do tada se moe u hodu raditi!

godzzila je napisao:
Zato bih vas molio da mi pomognete predlozima ali budite neni to se finansija tiče jer sam trenutno bez posla !!!

to se samih finansija tiče T8 rasveta koju ima nije jako skupa. ne znam tačno cifre ali moe jednu po jednu dodavati dok ne postigne ono to ti treba!
do tada uvek moe praviti tepih, malo čupav kao jambolija, od raznih vrsti kriptokorina... Wink

svakao nemoj samo moj odgovor da slua jer tu ima jo stavri da se kae koje sam ja sigurno zabaoravio jer mi ovo doba mozak malko slabije radi pa će već ujutru videti neke nove odgovore i savete!

https://minepi.com/photoivek
KBDNK
Probaj sa 4xT5HO 54W koje su duge (za tebe idealnih) 1149 mm i oko 66 lm/l. Kompletna instalacija kota oko 4.300 din a trebalo bi da traje preko 8 godina...Jeftinije od toga ne znam da li će naći.
Nisam siguran da će to biti dovoljno za tepih a to interesuje i mene poto imam aq sličnih dimenzija. Moj aq je dublji za 10 cm i ima dimenzije 110x50x60 a ove sijalice sam već kupio...dodue jo ih nisam namontirao tako da ne mogu da ti kaem nita iz iskustva. Prema podacima sa foruma highlight osvetljenje je 20-60 lm/l to se postie u konkretnom slučaju ali...nikad se ne zna...
Pozz

zander
Dobrodosao.
Bas nezgodna dimenzija za T8 rasvetu. Ali ako imas mogucnost da pojacas rasvetu sa stedljivim sijalicama bilo bi super, ako imas mesta u haubi. Na primer 4x90cm T8 sa reflektorima i jos po dve stedljive od 23w bi bio neki minimum odokativno govorim za rast na primer billjaka tipa Glossostigma. Ventilacija u haubi obavezno...
Ali kao sto ivek kaze, nije sve u rasveti. Vidim sad da ti je podloga tanka, nadam se da bi sredio to, kao i CO2.
Sad primetih...Biljke kao sto su Anubie se ne sade u podlogu, mozes procitati u bazi biljaka. Trebao bi ih prcvrstiti za panjeve ili kamenje da rizom bude u vodi, nikako zatrpan.
Edited by zander on 31.03.2009 00:45

photoivek
KBDNK je napisao:
Probaj sa 4xT5HO 54W koje su duge (za tebe idealnih) 1149 mm i oko 66 lm/l. Kompletna instalacija kota oko 4.300 din a trebalo bi da traje preko 8 godina...Jeftinije od toga ne znam da li će naći.

samo ga treba naći.
da li je to sa cevima ili je to bez cevič
ja sam kontaktirao one koje si mi poslao na PP i nemaju one koje meni trebaju (2x39w) i to me strano nervira jer ću ih izgleda dosta teko nabaviti ili ne znam gde da traim. danas organizijem sebi internet prtragu...

KBDNK je napisao:
Nisam siguran da će to biti dovoljno za tepih a to interesuje i mene poto imam aq sličnih dimenzija.

(4x54w=216w)/287,5l=0,75w/l i to bi moralo biti dosta za dva tepiha.... Wink

KBDNK je napisao:
Moj aq je dublji za 10 cm i ima dimenzije 110x50x60 a ove sijalice sam već kupio...

biće i tebi to dobro...

zander
Ja sam mozda u predhodnom postu malo preterao za minimum rasvete, ali ako ima mogucnosti i tako da se zapocne pa posle da se pojaca bilo bi dobro, narocito sto se dve stedljive od 23W mogu posle kada budes imao para zameniti za jace, 33W.
Ova dvojica opet pricaju o T5 ShockGrin ako u startu imas novca za to bilo bi dobro.... hocu reci skuplja stvar na kraju nas izadje jeftinije, tako to obicno bude.

photoivek
ja nisam opet pričao o T5 jer se u prvom savetu nije ni pominjao...
vie je bilo o optim uslovima.
sviđa mi se ov da skuplja stvar na kraju izađe jeftinija i to uglavnom jeste tačno!

deep blue
I ja bih se malo ukljucio u diskusiju.Mislim da je za tepih najmanji problem svetlo.Pitanje je koliko je covek upucen u ostale aspekte odgoja vodenog bilja a cini mi se po slici(ako mogu tako da sudim) da bi trebao da savlada podlogu,co2,vodu,prihranu....a mi smo trenutno malo slabiji sa tekstovima.Postoji jedna biljka koja ce cesto previdjena za pravljenje tepiha a moze da se napravi cak i u low-light varijanti a to je Javanska mahovina.Easy Carbo,T8 i redovno podrezivanje mogu da naprave lep tepih koji treba redovno cistiti i podrezivati.Lepo izgleda sa kriptama,anubijama i microsorumom,mozda i nekim povrsinskim biljkama.Naravno ne previse ribe 1 tetra na 3-4l akvarijuma i algari obavezno.Kozice u ovakvom setupu izgledaju ekstra.

deep blue
A one Spathyphilume iz akvarijuma stavi u saksiju bolje ce napredovatiWink

klincha
imam i ja jedno pitanje u vezi rasvete,mozda je glupo,ali meni bi koristio odgovor,kada se racuna koliko wati imam po litru,racuna se zapremina aq ili koliko je vode sipano u aq,jer uvek stane manje vode od zapremine zbog podloge i dekoraciječ

photoivek
ja računam bruto zapreminu aq-a...
uzmi i izračujan oba slučaja i vidi koilka je procentualna razlika pa če videti da nije verovatno tako jako bitno koju varijantu računa...

KBDNK
photoivek je napisao:
KBDNK je napisao:

samo ga treba naći.
da li je to sa cevima ili je to bez cevič
ja sam kontaktirao one koje si mi poslao na PP i nemaju one koje meni trebaju (2x39w) i to me strano nervira jer ću ih izgleda dosta teko nabaviti ili ne znam gde da traim. danas organizijem sebi internet prtragu...

KBDNK je napisao:
Nisam siguran da će to biti dovoljno za tepih a to interesuje i mene poto imam aq sličnih dimenzija.

(4x54w=216w)/287,5l=0,75w/l i to bi moralo biti dosta za dva tepiha.... Wink

KBDNK je napisao:
Moj aq je dublji za 10 cm i ima dimenzije 110x50x60 a ove sijalice sam već kupio...

biće i tebi to dobro...

Ivek ja sam to platio toliko sa sve 4 cevi. Nisam ni traio ove od 39w a bio sam ponovo kod njih prole srede. Pitao sam ih za prigunice 2x39w i cena je malte ne ista kao i za 2x54w to me je začudilo.Shock
Hvala na ohrabrenju za tepih kod mene. Ne zna ti kakva sam ja nesreća...dok ne vidim svojim očima tepih ne verujem jer svo to moe da krene naopako...krenuće u to ne treba sumnjati...a tek to sam stručnjak da zeznem i upropastim stvar...e to je neverovatno.Through wallThrough wall
Pozz svima...Zenderu pogotovoGrin

photoivek
@ KBDNK
blago tebi kada si ti tako dobro proao...
kakve si ti to cevi kupovaoč
ja sam kupio
2x Giesemann Aquaflora T5 39 W za 2x16,96 EUR
i
2x Giesemann Midday T5 39 W za 2x16,18 EUR
to je 66,28 evra samo za cevi... uz to sam kupio i reflektore, koji sada nisu deo priče, a prigunice te jačine ne mogu jo uvek da nađem (ustvari mogu ako ću da poručim 20 komada...) sve mi se čini da ću morati dex-ov patent sa prigunicom za T8 od 36w, elektronskom naravno, jer mi se čini uzaludno da traim vie...

to se tiče cene za prigunice isto je kao i za cevi. cena je manje vie ista za sve jačine, a ti uzmi ta ti najvie odgovara...
Edited by photoivek on 01.04.2009 08:09

deep blue
http://www.fitchf...hting.html

KBDNK
photoivek je napisao:
@ KBDNK
blago tebi kada si ti tako dobro proao...
kakve si ti to cevi kupovaoč
ja sam kupio
2x Giesemann Aquaflora T5 39 W za 2x16,96 EUR
i
2x Giesemann Midday T5 39 W za 2x16,18 EUR
to je 66,28 evra samo za cevi... uz to sam kupio i reflektore, koji sada nisu deo priče, a prigunice te jačine ne mogu jo uvek da nađem (ustvari mogu ako ću da poručim 20 komada...) sve mi se čini da ću morati dex-ov patent sa prigunicom za T8 od 36w, elektronskom naravno, jer mi se čini uzaludno da traim vie...

to se tiče cene za prigunice isto je kao i za cevi. cena je manje vie ista za sve jačine, a ti uzmi ta ti najvie odgovara...

Ja stvarno ne znam kako to nalazite toliko skupe T5HO cevi. Ja sam ove platio 315 din po komadu a to su 54w/865 u onoj prodavnici to sam ti pustio link na pp...valjda su ispravne poto su toliko jeftineShock
Moje miljenje je da je bolje kupiti jače prigunice i staviti manje sijalice ukoliko ne moe naći odgovarajuće jer bi to trebalo da radi. U svakom slučaju treba teiti elektronskim...ili barem na prigunice iz tedljivih sijalica...
Pozz
Edited by photoivek on 01.04.2009 08:09

deep blue
Jbg,cevi za akvaristiku daju zaista lepsu boju biljaka i zivotinja u aq. a i sam spektar je sigurno uskladjeniji za rast biljaka.Radice i ta tvoja ali neverujem da ces imati toliko zadovoljstvo kao Ivek.Svi ti ultra aq sa neta imaju i dobru tehniku na sebi od podloge do svetla.Neko to u nekom trenutku moze sebi da priusti a neko ne.

photoivek
KBDNK je napisao:
Ja stvarno ne znam kako to nalazite toliko skupe T5HO cevi. Ja sam ove platio 315 din po komadu a to su 54w/865 u onoj prodavnici to sam ti pustio link na pp...valjda su ispravne poto su toliko jeftineShock

u sloveniji, ali Giesemann... ima u prethodonom postu linkove gde sam ih uzeo...
ako svetle sigurno su ispravne...
ali takođe ima lano reklamiranje ali ako si 100% siguran da su 54w onda jesu T5 HO. ima likova koji prodaju T5 od 21w kao HO a te nisu HO već HE....

KBDNK je napisao:
Moje miljenje je da je bolje kupiti jače prigunice i staviti manje sijalice ukoliko ne moe naći odgovarajuće jer bi to trebalo da radi. U svakom slučaju treba teiti elektronskim...ili barem na prigunice iz tedljivih sijalica...
Pozz

ovo za jače ne znam koliko je to dobro, a za tu jačinu iz tedljivih sijalica me kota isto kao i da kupim prave T5 prigunice ali samo uz to jo moram i da budim...
Edited by photoivek on 01.04.2009 08:10

KBDNK
Ivek, ja stvarno ne mogu da procenim da li je u pitanju kano deklarisanje ali kod jednog mog prijatelja je instalirana jedna u neposrednoj blizini obične T8 od 36w marke horoz i razlika je vie nego evidentna.
Ove koje sam ja kupio su marke Generalc electric...ili barem tako pie. Mogu i da ih slikam (taj natpis mislim)...ali ta tu ima da se vidi.
Pozz
Edited by KBDNK on 01.04.2009 16:59

photoivek
nije to to sam ja rekao lano deklarisanje. te jesu od 21w ali to nije HO....
na to sam mislio!
to se tiče slikanja nema potrebe, ako na cevi pie 54w to je to...
Edited by photoivek on 01.04.2009 17:19

godzzila
U par poruka pominjete reflektore , da li mislite na deo iznad neonki koji odbija svetlost nazad ili sta !!! ččč

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,135 jedinstvenih poseta