14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Aponogeton madagascariensis
biobiofizicar
Juce sam uzeo na oporavak nekoliko saksijica A. madagascariensisa. Lukovice su stajale u polumracnim prohladnim akvarijumima u saksijicama sa kamenom vunom vise od 1,5 godina i za to vreme se mucile pokusavale da izrastu, listovi propadali,.... Ni u jednom trenutku nisu dostigli velicinu vecu od 10-15 cm i tek par braonkastih listova. Pre godinu dana uzeo sam jednu od tih saksijica i posadio u moj tek formirani aq (Kucica u cvecu), a tada sam bio totalni duduk. Kod mene je rastao sa promenjivim uspehom (ali se dosta mucio) i na kraju propao pre 6-7 meseci. Od tada ta lukovica je stajala u vodi i nije ponovo kretala pre mesec dana izvadio sam je iz vode pa cu probati ponovo da je vratim U medjuvremenu podelila se na 2 manje sredina propala -rogici su i dalje tvrdi.
Iscitao sam dosta toga(mnogo ) na netu i podaci su kontradiktorni. Uglavnom se slazu da temperatura treba da ispod 25celz meksa blago kisela voda sa jacim svetlom dok krece i kada krene u senci plivajucih biljaka, ali ima i dosta drugih primera. Ima i ta caka sa periodom mirovanja, propadanjem ako procveta, oko podloga i nacina sadnje su ogromna neslaganja, a sve ovo receno je podkrepljeno i sa gomilom primera koji su poprilicni izuzetak u odnosu na neko opste pravilo.

Biljka mi je prelepa zeleo bih da je vratim u nasu domacu akvaristiku i preuzeo sam obavezu da oporavim ove lukovice i zatim vratim vlasnicima istu kolicinu oporavljenih biljaka koliko sam i saksijica uzeo.
Treba mi pomoc i neka licna iskustva.

Ono sto ja u ovom trenutku planiram da im ponudim je: lukovice zasadjene u moje kokosove saksijice sa vermikulitom, perlitom, lavom i tresetom i sitnim kvarcom odozgo u 25lit rasadnom aq, 965 Philips rasvetu oko 0,5w/lit, PPSpro i moju BGD cesmovacu ph 7,8 KH10 GH14, bez grejaca.
Neke ideje i predlozi i licna iskustva su dobrodosla. Spreman sam da zbog njih uvedem i CO2, pa i da nekome maznem malo RO vode u kanisterima...
I evo fotke onog mog koji je propao u njegovom najboljem izdanju od pre vise od godinu dana u tek formiranom aq.
Pomagajte drugovi...
biobiofizicar attached the following image:
madagascariensis1.jpg

Edited by biobiofizicar on 23.05.2010 10:29

paleoglodit
Licno iskustvo imam samo sa njegovim jako bliskim takodje čipkastim srodnikom za koga vaze skoro isti uslovi. Rec je o Aponogeton henkelianus

Skoro godinu dana raste ekstremno sporo pod jakim svetlom i sa CO2. Temperatura prelazi 25C posebno leti kada dostize i 29C. Podloga se menjala ali listovi su mnogo manji nego sto bi trebalo da budu. Deluje zdravo ali eto raste sporo i patuljasto. Ne mogu ni da predpostavim sta hoce ova biljka.Through wall

Ali ako joj smeta visoka temperatura ne mogu joj pomoci...
Edited by paleoglodit on 23.05.2010 11:28

biobiofizicar
Vec sam iscitao ovu tvoju temu, kao i Oktov clanak http://www.akvari...tid=2.html
Kao i ostale clanke i dosta diskusija na vodecim aqbiljoloskim sajtovima i forumima. Zato i kukam za pomoc i molim za licna lokalna iskustva jer pametniji od svega ovoga nisam.
Je li tvoj cipkasti prijatelj jos uvek u zivotu i kakva je njegova situacija bila sa periodima mirovanja i lepljenjem algi na njegač Da li je pokusao da raste i odvojen od lukovice (krtole) i izbaci mladare ili je to jos uvek ona jedna biljkač Koliko orjentaciono u cugu ima zdravih listova na biljcič Ako je ziv baci neku fotku tamo u temu...
Edited by biobiofizicar on 23.05.2010 11:56

paleoglodit
Ziv je raste jako sporo tako da ne mogu reci ni da miruje ni da ne miruje. Alge su ga zaobilazile cak i kada sam imao sve alge sto postoje u abnormalnim kolicinama.

Nije pokusao da raste odvojen od krtole, nije cvetao i to je znaci jos uvek jedna biljka. Ima 4-5 mini listova. Ma koliko stari listovi skoro da ne trule. Fotku mi je tesko da uradim jer ispred njega ima tenelusa pa ne mogu da izostrim i ne vidi se dobro. Znaci opkoljen je E.tennelusom

branimir ok
El ima neko viska lukovice da se proba u Krusevackoj vodiThumb upMozda je do vode...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,593 jedinstvenih poseta