|
220x60x45
|
| drlessa |
Posted on 13.05.2010 11:27
|

član
|
Kako ovaj moj novi akvarijum ne pripada niti jednoj od gore datih podforuma, postaviću ovde info o mom novom "mezimcu". 
Dimenzije akvarijuma:
220x60x45 (povrina dna 220x60)
Filtracija:
2 spoljna filtera od po 50 litara sa pumpama jačine 1200 L/h po filteru
Podloga:
sitni crni kvarcni pesak
Dekor:
Frukogorski kamen
Ribe:
Aulonocara Blue Neon
Aulonocara baenschi benga
Aulonocara Jacobfreibergi Undu reef
Cyrtocara Moori
Otopharynx tetrastigma
Dimidiochromis compressiceps "gold"
Dimidiochromis strigatus
Copadichromis Azureus
Copadichromis borleyi Kadango
Copadichromis borleyi Namalenje
Protomelas Taeniolatus Boadzulu red
Protomelas spilonotus Tanzania
Fossorochromis rostratus
Sciaenochromis fryeri Iceberg
Nimbochromis venustus
Nimbochromis linni
Placidochromis sp. ''Phenochilus Tanzania''
U pitanju su ciklidi iz jezera Malawi, plivači pod generalnim nazivom Malawi haplochromine. Pojedine vrste ovih riba dostiu veličinu i do 40 tak cm. Vrste koje ja imam rastu, generalno, oko 20 cm.
Ukupno imam negde oko 70 riba, plan je da u ovom akvarijumu bude oko 90 komada. Zvuči jako puno ali ovim ribama to zapravo odgovara.
U planu je pojačanje filtracije (planiram da po filteru protok bude 2500 L/h).
Kao to i sami vidite, velike ribe, slike istih ćete videti u sledećem postu a slike konkretnog akvarijuma ću postaviti danas popodne.
Ribe koje ja imam će izgledati kao na slikama, sada su male a ove ribe se farbaju na veličini od 5 do 10 cm, zavisi od vrste. |
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 13.05.2010 11:43
|

član
|
Placidochromis sp. Phenochilus Tanzania

Sciaenochromis fryeri Iceberg

Protomelas Taeniolatus Boadzulu red

Protomelas spilonotus Tanzania

Otopharynx tetrastigma

Nimbochromis venustus

Nimbochromis linni

Fossorochromis rostratus

Dimidochromis strigatus

Dimidiochromis compressiceps gold

mujak

enka
CyrtocaraMoori

Copadichromis Borleyi Kadango

Copadichromis borleyi Namalenje

Copadichromis Azureus

Aulonocara jacobfreibergi Undu Reef

Aulonocara Blue Neon

Aulonocara baenschi benga
Edited by drlessa on 13.05.2010 12:30
|
| |
|
|
| silwert |
Posted on 13.05.2010 14:15
|

član
|
ima lepih riba koje bi cak i ja stavio u moj aq  
Edited by silwert on 13.05.2010 14:19
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 13.05.2010 15:06
|

Moderator
|
Au Silwert , nije ni cudo sto su zidovi na tvrdjavi propali, kazu krivi narkomani sa Exita kad ono medjutim.
Koliko to ima litarač |
| |
|
|
| silwert |
Posted on 13.05.2010 15:36
|

član
|
e to nije moj vec drlesin moji su jos uvek mnogo manji od ovog ali ne zadugo |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 13.05.2010 16:36
|

Administrator
|
silwert je napisao:
ima lepih riba koje bi cak i ja stavio u moj aq 
Au , pa vi ciklidai se samo hvaliti znate 
da te samo upitam gde si bio kad je grmilo 
ZoSo attached the following image:
Edited by ZoSo on 13.05.2010 16:39
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 13.05.2010 18:49
|

član
|
Jel ovo neki akvaristicki udarč... pokusaj pucha na biljnu akvaristiju
Edited by paleoglodit on 13.05.2010 18:50
|
| |
|
|
| krcko |
Posted on 13.05.2010 19:07
|

član
|
Ne verujem Pal. Ovo tvrdi ciklidai pokuavaju da oplemene svoje akvarijume biljem, da ne liče na kamenjare i borilita za dominaciju. Pozdrav |
| |
|
|
| dexter |
Posted on 13.05.2010 19:08
|

član
|
A gde su ovde biljke, ne vidim da je prikazana ni jedna koja ce se naci u ovoj grdosiji. |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 13.05.2010 19:16
|

Administrator
|
dexter je napisao:
A gde su ovde biljke, ne vidim da je prikazana ni jedna koja ce se naci u ovoj grdosiji.
Tako će i da ostane .... |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 13.05.2010 23:22
|

član
|
ZoSo je napisao:
dexter je napisao:
A gde su ovde biljke, ne vidim da je prikazana ni jedna koja ce se naci u ovoj grdosiji.
Tako će i da ostane .... 
Ja brisem ovu temu onda hehehe jao sta bih ja ovde radio...pa i zaplivao bogami
Edited by Rasta on 13.05.2010 23:23
|
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 14.05.2010 08:40
|

član
|
Kamen,kamen i samo kamen! 
Ok,ok...ima tu ideja,dve da se stavi po koja nana i neto slično, neto to recimo moe u pesak u kom nema ničeg sem peska naravno 1000% snail free!!!!...ali...videćemo.
Ma jedva sam uspeo da izbacim iz glave pokuaj usađivanja ideje da u ovaj akvarijum stavim 3-4 vrste patuljastih američkih cilida i da ga ubiljim onako, ba,ba... Ipak, iako su sa obe strane bili ciklidi, patuljasta amerika vs malawi plivači, plivači su pobedili. 
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.05.2010 08:53
|

Administrator
|
ajd malo o konstrukciji ovog dzina. Debljina stakla, ima li on to metalni ram oko stakla, ko je kako i kada lepio, koliko i kakvog svetla planiras, ojacanja da ili ne, metalno postolje karakteristike, sta je izmednju metalnog postolja i staklenog dna osim stiropora,....ččč
I sam polako planiram jednog biljnog polatonskog dugajliju cca 300x40x40cm +/- 5cm, pa me ovakvi detalji sve vise interesuju
Edited by biobiofizicar on 14.05.2010 09:12
|
| |
|
|
| silwert |
Posted on 14.05.2010 09:08
|

član
|
Au , pa vi ciklidai se samo hvaliti znate 
da te samo upitam gde si bio kad je grmilo [/quote]
oooooopa to nesto na moj racun grmilo je tu mnogo nas
metalni ram to je izaslo iz mode kada je turbofolk usao u modu , spajanje samo staklo -silikon |
| |
|
|
| marko_pa |
Posted on 14.05.2010 10:10
|

član
|
biobio, tebi bi kombinaciju zavrsila osmica sa duplim dnom a moze dno i iz delova. Na tu duzinu su neophodna uzduzna ojacanja i dve pracke. Mala je visina vodenog stuba pa nema potrebe za desetkom.
Postolje 40x40 kutija i izmedju stakla i metala mozes i samo stiropor. |
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 14.05.2010 11:12
|

član
|
Ne stigoh da dam te tehnikalije ranije, plairao sam da dam ovih dana, al evo sada sam uhvatio nesto slobodnog vremena pa onda idemo redom:
Postolje:
Metalno postolje je rađeno od 3x3 profila, L-ovi i kocke. Ulogu ploče preuzela je na sebe iverica od 0.8cm (sirova bez laminata inače je sa laminatom 1cm) na koju sam stavio stiropor od 3cm gustine 12, dakle, niti previe mek, niti previe tvrd... Naravno dodatna ojačanja su napravljena ispod dna akvarijuma.
Staklo i dimenzije akvarijuma:
Staklo 10ka. Čovek mi je rekao da mu dam dimenzije određenu litrau i cenu koju mi je ponudio. Litraa je 600 L a cena je manje bitna. Prvo to mi je bilo na umu je da akvarijum MORA imati povrinu dna od XX x 60cm, dakle dno mora biti 60cm i kraj!
Odmah sam imao na umu dimenziju 200x60x50 to mu tačno dođe 600 litara. Sa tom dimenzijom sam ispunio traenu kvotu u dlaku ali pomisao da smanjivanjem vodenog stuba za 5 cm dobijam u duini akvarijuma 20cm i sa tom dimenzijom sam opet u kvoti, čak ta vie i neto ispod iste: 220x60x45 = 594 litara je prevagnula. Totalno mi je nebitna visina vodenog stuba,ali ba,ba. Estetski bi bilo lepe ali da je malo vilji ali mi ne smeta nikako. Na tih 45cm ide jo 16cm poklopca i sve će to jako lepo i da izgleda...
Ojačanja:
Nisam radio nikakvo duplo dno. Neki su mi savetovali da na tu duinu trebam staviti duplo dno ali kako sam bio 100% siguran da ne treba, to se pokazalo ispravnim, nisam ga ni stavio već sam samo (opet neka moja teorija) na sredini duine akvarijuma stavio jednu kocku od 10ke. I dve lajsne (na skici 1 vidite kako).
"kocka" na dnu
Gore nisam stavljao klasični venac, imam samo dve lajsne koje slue za postavku poklopca ali imaju i neku ulogu ojačanja jer na njih naleu dve praćke debljine 10cm. Iako sam bio i idalje sam 100% siguran da mi te praćke ne trebaju, stavio sam ih na nagovor osobe koja mi je lepila akvarijum. (vidi skicu 2).
praćke
Filtracija:
Nisam eleo da niti jedan litar ili cm ne izgubim u akvarijumu i odlučio sam se za spoljne filtere. Prva ideja je bila da napravim filter uz duinu celog akvarijuma, irine 10tak cm ali sam odustao od toga jer stvarno nema nikakve potrebe za tako nečim te sam se odlučio i napravio dva komada dimenzija 55x20x45. Dno filtera od 10ke a stranice su od 6ce. Filter masa..standardna..pumpe su od 1200 L/h ali,kao to sam već ranije napomenuo nameravam da,vremenom, ubacim 200 L/h po filteru. Prelivne cevi su dosta debele, čini mi se da im je FI 2cm (veoma tanke zidove ima) i imam po 2 komada po filteru. Imam spremljene jo dve (zahvaljujem se rafcigeru na tome) koje ću postaviti po potapanju 2000 litarke jer će sigurno trebati veći protok vode u filter od sadanjeg. Sada,niti razlike,niti oscilacija u visini vodenog stuba u filteru i u akvarijumu nema.
poloaj filtera
Napravio sam dva sprej bara kojima se voda vraća u akvarijum, po jedan za svaki filter, vezao ih za prečke i sasvim dobro rade. Sprej bar je odličan jer opet imam FI 2cm (cev sa sa veoma tankim zidom). Za sapajanje pumpe i tih sprej barova iskoristio sam crevo i ugaone kanalice za strujne kablove (ovim putem zahvaljujem se radmanovcu na informaciji i savetu koji mi je pruio pri reavanju problema povratka vode iz filtera u akvarijum).
Osvetljenje:
Na duinu od 220cm savreno leu armature i neonke od 120 i 90cm, ali, nisam eleo da ih tako psotavim. Iz tehničkih razloga odlučio sam se za 2 armature sa po 2 neonke od 120cm. Kada kaem tehnički razlozi, prevashodno mislim na to da neonke od 90cm nisu standardne neonke i dosta sam ih do sada koristio i imao problem da, ponekad dodue, ne mogu da pronađem eljenu neonku na toj duini... 120ke sam uvek mogao da pronađem, bez problema! A i cena amratura za 120ku (jedna za dve neonke kota oko 800 din) je bila sasvim povoljna, mnogo povoljnija od armature za 90ku (cena oko 1250 din za dve neonke). Malo se u jednoj tački preklapaju te neonke ali nikakv problem mi to ne predstavlja...za sada.
Prvo sam pazario OSRAM i PHILIPS neonke (flora i aquarelle). Ta mi se kombiancija jako dopala, odlične su izgldale i ribe i dekor u akarijumu, te sam prvo imao tu kombianciju, da bih, po pojavljivanju algi, reio da floru uklonim i postavim samo aquarelle. Nisam odkrio odakle toliko algi odjednom na akvarijumu te sam to uradio da bih kasnije shvatio tj. odkrio da je razlog tome bio problem sa tajmerom koji nije bio dobro nameten te je svetlo radilo 24h bez prestanka a kako nema ta da troi svetlo, alge su krenule...
Sada trenutno osvetljenje čine 4 neonke PHILIPS aquarelle od 120 cm ali nameravam da se malo igram sa tim. Namravam da prvo drim samo 2 upaljene,pa da vratim OSRAM-ove neonke, pa da nabavim TROPICAL neonke...no to je neka druga priča.
Dekoracija:
to se tiče kamenja u akvarijumu ga nema previe, nekih stotinjak kilograma, peska ima oko 60kg...ima vode i tako... Siguran sam da ću ubaciti nane u skorije vreme..
Ovim putem iskoristiću priliku da zamolim sve koji imaju vika nana i radi su da mi istu poklone ili prodaju po nekoj razumnoj ceni, mogu to da urade na okupljanju koje će biti u NS uskoro. Preferiram nanu sa manjim listovima al se neću buniti ni za onu sa većim listovima.
Ako je neko raspoloen da dođe i da vidi moj Tank Room, dobro ste doli kad god vam to odgovara, da li pre okupljanja ili ne vezano za okupljanje...
Ne znam da li sam neto propustio da napomenem ako jesam dopuniću se kad skontam ili kad mi vi napomenete...
Edited by drlessa on 14.05.2010 11:13
|
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 14.05.2010 11:15
|

član
|
marko_pa je napisao:
biobio, tebi bi kombinaciju zavrsila osmica sa duplim dnom a moze dno i iz delova. Na tu duzinu su neophodna uzduzna ojacanja i dve pracke. Mala je visina vodenog stuba pa nema potrebe za desetkom.
Postolje 40x40 kutija i izmedju stakla i metala mozes i samo stiropor.
Ima to smisla ali dve osmice te duzine su skuplje od jedne desetke, a desetka mu radi posao bez problema, u potpunosti (govorim o dnu), zar neč |
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 14.05.2010 13:08
|

član
|
paleoglodit je napisao:
Jel ovo neki akvaristicki udarč... pokusaj pucha na biljnu akvaristiju 
čuj pokuaj...ja ne pokuavam, ja samo smiljeno delam!
 |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.05.2010 14:06
|

Administrator
|
Hvala za info!
Da ne miniram dalje ovu minersko ciklidasku temu mojim buducim projektom docice i to na red.... Za sada sam rasctio i okrecio 4metera zida |
| |
|
|
| marko_pa |
Posted on 14.05.2010 17:20
|

član
|
Pa nisu bas mnogo skuplje. 2315 dinara je desetka a osmica 1200.
Sa dve osmice za 2400 dobija 16mm debljinu dna. Jedino sto ode tuba silikona vise. |
| |
|