14.06.2026 08:11
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Ferral-gvozdje
Aquamaniac
Kolega Baia i ja smo od jednog drugara koji se bavi gajenjem i prodajom cveca dosli u posed Ferral-a,firme Grow green,preko kojeg on dodaje gvozdje. Dosli smo na ideju da ga isprobamo u aq. Rastvoricemo 5g na 500ml vode i dodavacemo 17ml svakog drugog dana,odnosno,da sa tih 17ml podignemo gvozdje za 0.2ppm-a. 17ml iz razloga brzeg trosenja rastvorenog elementa,odnosno,plasimo se da isti ne izgubi svojstvo ako bude duze stajao rastvoren u vodi.
Da li neko ima iskustva sa ovim proizvodomč

Na pakovanju pise sledece:
Ferral 6,mineralno vodotopivo djubrivo na bazi mikroelemenata,gvozdje Fe u helatnom obliku,EDDHA.
Sastav Fe:6%,Gvozdje Fe u helatnom obliku:6
Dakle,u pitanju je sestoprocentna mesavina,tj. gvozdja ima 6% u tom prahu.

Baia
Kad malo bolje razmislim i ova kolicina ima mnogo da stoji tj ovim tempom necemo je potrositi dva meseca a ako to gvozdje zaista reaguje sa necim onda ce ono odreagovati mnogo pre isteka ta dva meseca.

Dakle hocu da pitam da li je nekome poznato da li gvozdje u helatnom obliku reaguje sa destilovanom vodom i koliko ga eventualno smemo drzati tako rastvorenog a da ne izgubi svojstva.

zander
Ne reaguje sa destilovanom, treba da potrazite malo o Eddha helatu na netu. Uglavnom se spominje pH do kog je helat stabilan. Ali obicno se svugde spominje i uticaj fosfata na takva đubriva ali nigde nita konkretno...
Ako se radi o onom crvenom helatu Fe, jeste stabilan na visokim pH ali to boji jako vodu i mislim da je fotoosetljiv, ali ne znam piem napamet, uvek meam te helate, treba pogledati po netu, ili ako ste ga koristili i ako ste zadovoljni, eksperimetiite Smile

Baia
Da dosta boji vodu ali bitno da je stabilan a sto se fotoosetljivosti tice javicu Aquamanijak-a da ugasi svetlo u flasiSmile))

zander
A u akvarijumuč Grin
Ne znam, kaem nisam siguran, znate verovatno bolje Engleski od mene pa ukucajte u google pa pogledajte: Eddha, fotoosetljivost... Wink moda nije to taj moda sam pomeao taj i neki drugi helat

Aquamaniac
Sipao sam 5g na 500ml destilovane vode. Voda je bas crvena,pa ako ga budemo dozirali,sto kaze Baia,voda ce biti kao u Amazonu kada padne kisa,pa povuce mulj Grin.
Ukoliko je fotosenzitivan,to znaci da bismo trebali posle gasenja svetla da ga doziramoč
Za sada ne mogu nista vise da saznam o EDDHA helatu preko Interneta...

zander
Za sada ne mogu nista vise da saznam o EDDHA helatu preko Interneta...

I ja sam trazio ranije, jako malo informacija ima o tome na netu.
Moda na Ruskomč ko zna, ajde Miti...
Kad pretrauje na Ruskom to ti je kao da si pronaao jo jedan internet Wink

Mislim ipak da su Glukonat (Seachem) i DTPA helati neto najbolje za ono to nama treba. Nije reenje dodavati Fe samo preko noći.
Za sve ostalo, od mikroelemenata koji mogu da prave helate je EDTA helat dovoljan.
Edited by zander on 28.04.2010 22:14

Baia
Losmi nisi me izgleda razumeo danas, fotosenzitivan znaci osetljiv na svetlost pa ga treba skladistiti u neprovidnoj ambalazi ili ga drzati u mraku pa sam zato rekao da "treba ugasiti neonku u flasi".

Znaci stekaj rastvor na nekom mracnom mestu dok ne saznamo da li je zaista osetljiv na svetlo...

Dodajes ga onako kako EI sistem doziranja preporucuje...ja sam se odlucio za PPS Pro pa po njemu treba da dodajem sat vremena pre paljenja svetla(tesko da cu to ikada uraditi jer ustajem dva sata posle keve koja upali svetlo u akvarijumuSmile)))

Kad smo vec kod gvozdja imam jedno zapazanje vezano za preparat TOTHEM. Jedan kolega je citao da ga dodaju oko 0.5ml na 50-tak litara vode i ja ge poslusah ali ne lezi vraze posle 2-3h ribe pocinju da hvataju vazduh kao da su trcale maraton i da se penju na povrsinu. Kada se ovo prvi put desilo nisam bio siguran zbog cega je pa sam eliminacijom mogucih uzroka dosao do toga da kada posle izmene vode i konstatacije da ribe dizu normalno pa dodam tothem dolazi do ubrzavanja disanja.

Kada se ovo desi izvrsim promenu vode i momentalno uocim normalizaciju ritma disanja kod rodostomusa i neonki. Rodostomusi su mi uvek bili dobar pokazatelj uslova u akvarijumu jer su pri najmanjem stresu gubili boju. U ovom slucaju to nije tako, dakle obojenu su savrseno i alavi na hranu ali disu kao da su trcali 200m sa preprekama. Ima li neko slicno iskustvo ili objasnjenje za ovu pojavuč
Edited by Baia on 28.04.2010 23:09

zander
Ako je Fotoosetljiv onda je to to.
Helat osetljiv na svetlo je osetljiv na svetlo iako je stabilan u baznoj sredini.
U akvarijumu kada ti se svetlo upali, helat je doviđenja i nema nita od toga... Fe tada oksidira i pada kao talog, a nije to ono to si hteo...

I na taj način si ti dodao gvođe u akvarijum ali je put do usvajanja malo drugačiji, komplikovaniji i tei, naročito za neke zahtevnije biljke kojima po bazi biljaka pie da trae meku vodu...
Edited by zander on 28.04.2010 23:09

Miti
sve rastvore treba cuvati na tamnom i hladnom mestu, pozeljno je da se doda i malo sone kiseline videti pravi recept za PMDD, dodaje se da bi se sprecilo pojavljivanje budji i plesni usled nesterlnosti. sutra cu da izguglam na stranskom,nemogu veceras.

Baia
zander je napisao:

Sad ste me zbunili, da li je neko procitao da je ovaj helat fotosenzitivan ili samo konstatujete da ako jeste treba ga zastititič

zander
Taj helat jeste fotoosetljiv. Nebitno za skladitenje... Ti njega stavlja u vodu u kojoj će ti se upaliti svetlo. Helat se tada razgrađuje i Fe vie nije u helatnom obliku nego je slobodno...

Baia
razmenio sam sa zanderom par poruka pa bih da ih prikazem ovde mozda ce nekome koristiti:

Ja: Za sada me zanima koliko cesto bih trebao onda da dodajem gvozdje i sta se sa njim desava kada predje u slobodan oblik ili slobodno stanječ

zander:Prelazi u slobodno stanje, to mozemo samo da kazemo tako, Fe čim pre reaguje sa nečim, sa Fosforom npr ili oksidira jako brzo i prelazi u trovalentni oblik a pada kao talog i u zonu korena biljke. Tada dolazi na red priča o vrstama biljaka, npr Kripte, one će to Fe lako da iskoriste, ali ta sa onim biljkama kao to su Utricularia koja ima slab korenov sistem, Tonina, rotala wallichi... I na kraju pitanje sta sa algama.

Koliko često i koliko dodavati Fe i koje Fe pa to mora sam da proceni. Nekad je 0,1ppm nedeljno dosta, nekad 0,5 a nekad moe da stavlja i 1 pa i 1,5ppm... Probao sam i to. I mogu samo reći da sam najsrećniji sa Wuxalovim Fe i to se tiče kvaliteta i to se tiče odnosa cena kvalitet ali nebitno to. Ako bi koristo neto skuplje onda bi to bio isključivo Seachem Iron, al neću da bacam pare na to

Baia
Ok sad me zanima kada bih uzeo tester za gvozdje i izmerio pa dobio recimo koncentraciju os 0.3ppm jel bi to znacilo da u vodi ima slobodnog gvozdja koje jos uvek nije odreagovalo i koje je kao takvo najdostupnije biljkama koje ga usvajaju folijarnoč Ili tester meri cak i ono gvozdje za koje ti kazes da je odreagovalo i palo na dno kao talogč
Edited by Baia on 29.04.2010 00:07

zander
Zezno si me pa si napisao sta sam ti rekao na PP, al dobro...

Mislim da bi svako trebao da pročita od početka do kraja tekst "Gvođe u akvarijumu" sa www.akvaristika.o... LINK.

Uvek je pitanje koje biljke ima, koliko svetla, koju podlogu... Neko doda 0,1ppm pa mu bukne alga, nekom ni 0,5ppm Fe nije dovoljno. Tu nema pravila

krcko
Ovde se postavlja i pitanje isplativosti Brandname proizvoda, za koji pouzdano znamo da je ono to elimo bez ikakve bojazni dodati kao prihranu. Moja Matematika kae, ako dodajem svaki dan Seachem Iron 0,5ml, a nemam potrebe svakodnevnog dodavanja, pakovanje od 500ml imam za 1000 doza, cena je 1500 din. Znači 1,5din. dnevno. Kako izgledaju Vae Matematikeč Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Aquamaniac
Baia je napisao:
Losmi nisi me izgleda razumeo danas, fotosenzitivan znaci osetljiv na svetlost pa ga treba skladistiti u neprovidnoj ambalazi ili ga drzati u mraku pa sam zato rekao da "treba ugasiti neonku u flasi".

zander je napisao:
Helat osetljiv na svetlo je osetljiv na svetlo iako je stabilan u baznoj sredini.
U akvarijumu kada ti se svetlo upali, helat je doviđenja i nema nita od toga... Fe tada oksidira i pada kao talog, a nije to ono to si hteo...

Zbog ovoga sto je napisao zander sam ti sinoc poslao SMS... Logicno,ako je neki proizvod fotoosetljiv,to znaci da je takav i u aq sa upaljenim svetlom Wink.

krcko je napisao:
Ovde se postavlja i pitanje isplativosti Brandname proizvoda...

Da,cika Krcko,ali se takodje postavlja i pitanje dostupnosti takvih proizvoda,u ovom slucaju kvalitetnog/kvalitetnih... Rado bih kupio bilo koji Seachem proizvod kada za takvo nesto ne bih trebao da potegnem cetvrtog kolena vezu... Ako se nudite,ja cu Vam dati novac u zamenu za ono sto zelim Wink.

Bilo kako bilo,svakako necu pocinjati sa doziranjem Ferral proizvoda i pored toga sto imam tester za gvozdje... Skeptican sam za one stvari koje nisu namenjene upravo za akvaristicke svrhe.

zander
Da, problem je sto nemamo gde da ga kupimo. Svakako bi probao i njihove mikroelemente i ko zna ta jo... ali volim i da eksperimentiem sa onim to nije namenjeno za akvaristiku toga se neću odreći nikad :p ne samo zbog novca...

Na tu cenu od 1500din bi trebao da dodam sve troskove narucivanja preko interneta jer bi jedino tako mogao da ga nabavim.

krcko
zander je napisao:

Na tu cenu od 1500din bi trebao da dodam sve troskove narucivanja preko interneta jer bi jedino tako mogao da ga nabavim.

Postoji i ovaj momenat kao bitan. Apsolutno je neisplativo poručiti samo jedan Fertiliser. Ako poručimo od Aquashopa svih 6, novac kojim plaćamo je
oko 114-115 evra-svi trokovi, slanje avionom, carinjenje i na PDV. Promaaj u cifri mi moe biti +/- 5 evra. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Baia
Dodao sam ovaj preparat i za sada nema kontaindikacija, ribe su ga na prvi pogled lepo prihvatile, nema promena u disanju i ponasanju, hranu uzimaju regularno i rodostomusi su malo bezobrazniji i slobodniji sto pripisujem zatamnjenju vode.

Dakle bitna stvar je da preparat jako boji vodu i ne znam koliko ce obojenost da traje ali cu da pratim i da javim. Zao mi je sto nemam testere za Fe pa sve ovo verovatno nece ni imati nekog smisla...videcemo.

Kao sto je Aquamanijak rekao dodajemo 17ml na 50l sto bi trebalo da koncentraciju Fe podigne za 0.2ppm-a, zbog jakog bojenja vode dozu smanjujem na 1/3 od proracunate pa cu dodavati iz vise puta.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,622 jedinstvenih poseta