|
Obrada fotografija
|
| biobiofizicar |
Posted on 03.02.2013 12:49
|

Administrator
|
Sa FastStone Image Viewer-om se do sada nisam sretao, tako da ne mogu da odgovorim na pitanje. Ipak vecina drugih programa za obradu fotki sa kojima sam se sretao imala je ove opcije. Mozda malo drugacije nazvane, ali kod vecine se i isto zovu.
ZoSo sto se tice tvog pitanja o velicini fajla.
Velicina fotke od 300kb je dovoljna i za stavljanje velikih fotki (preko 1000pix u sirinu). Jednostavno kod sejviranja zavrsne cropovane i sredjene verzije fotke treba podesiti jpg opcije na manje vrednosti i fotka ce biti manja u Kb-ajtima. Sve vrednosti (kod jpg sejviranja) smanjenja kvaliteta fotke i velicine fajla koje su na 60-70% od maksimalnih nisu lako vidljive golim okom, a znacajno smanjuju velicinu fajla u odnosu na maksimalnu (i do 10 puta).
Ipak treba imati u vidu da nas trenutni prikazivac fotki na forumu ne prikazuje velike attach fotke u punoj velicini i da ih je takve moguce videti tek kada se otvore posebno u novom prozoru pretrazivaca. Ovo sabijanje po velicini koje vrsi forumski prikazivac takodje umanjuje kvalitet prikazane fotke na monitoru. Ovo jeste nedostatak trenutnog prikazivaca, ali sta da se radi. Mozda superadmin uspe i to vremenom da poboljsa, kao i prikazivac fotki iz galerije. |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 03.02.2013 12:55
|

Administrator
|
Problem praine u mom akvarijumu ne mogu izbeći iz vie razloga:
1. Podloga je stara skoro 4 godine
2. Omiljene ribe viđam samo pri hranjenju, a tada uopte nisu mirne
(ono crveno ispred nosa ancija je tetra diskus)
I da jo dodam da se jako slabo sluim računarom, pa zbog toga i koristim onaj program to sam naveo, jel sam taj jedino uspeo da svatim 
Probat ću instalirati jo neke, pa da vidim  |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 03.02.2013 13:00
|

Administrator
|
Bio, hvala na edukaciji odma' ću da proverim da li imam i tu opciju pri smanjivanju slike.....
Ja sam to do sada znao reiti samo sa smanjivanjem cele fotografije  |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 04.02.2013 17:39
|

Administrator
|
Skinuo sam najnoviju verziju tog programa, ova čak i ima retu, pa sam malo vebao...
Sramota gospođe trihogaster je bila idealna prikika.....
Meni se čini da program iako skroz prost, ipak pobolja kvalitet fotografije 
I da, sad sam video gde se moe smanjiti kvalitet slike, pa tu opciju sam uvek i imao, hvala Bio 
ZoSo attached the following images:
|
| |
|
|
| boban |
Posted on 05.02.2013 10:21
|

član
|
Ako zelis da se igras sa ovim stvarima onda je Photoshop to sto trazis. GIMP je opcija, besplatan je sto je velika stvar. Ja ga licno nikada nisam svario a zasluga za to je bas photoshop sa kojim se druzim vec dosta godina, negde od verzije 5.
Photoshop CS6 radi odlicno i neces se pokajati sa njime ali ni ranije verzije CS-a nisu nista manje vredne.
Inace daleko od toga da si ti popravio kvalitet slike, upravo si uradio obrnuto. To izostravanje i kojekakve korekcije ovde prolaze zato sto mi to gledamo na ekranu a tu je sve dobro, sve lepo izgleda Slika je 800 x 531 px a rezolucija 72. Tu nema nikakve ispravke niti ima prostora za to. Korekcije se rade na velikim rezolucijama.
Dakle skini ozbiljniji program za obradu slika. Posle toga slikaj u vecoj rezoluciji a mislim da ti to ionako radis i onda popravljaj sta ti smeta. Na kraju smanjis sliku ako zelis da ide na forum. |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 05.02.2013 15:24
|

Administrator
|
Da, tako i radim. Te korekcije radim dok je slika u originalnom formatu, pa posle tek kompresujem....
Nema mi druge nego da pokuam sa Photishop-om  |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 11.02.2013 17:38
|

Administrator
|
Odustao sam od ozbiljnih programa, ostao sam veran ovome za uzrast do 5 godina.....,
svejedno na ovom mom starom LG monitoru i ne izgleda loe 
Evo jo jedne malo obrađivane, čisto da se neto deava 
|
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 11.02.2013 18:25
|

Administrator
|
Na Bobanov savet zadnju seriju sam kljocao u RAW formatu, u najvećoj rezoluciji, i sve korekcije sam radio dok je slika velika (9-10MB )...
Evo jedne iz te serije 
|
| |
|
|
| prodz |
Posted on 13.02.2013 18:31
|

član
|
Fino, fino... |