14.06.2026 04:53
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Tehnike fotografisanja
 Print Thread
Obrada fotografija
biobiofizicar
Sa FastStone Image Viewer-om se do sada nisam sretao, tako da ne mogu da odgovorim na pitanje. Ipak vecina drugih programa za obradu fotki sa kojima sam se sretao imala je ove opcije. Mozda malo drugacije nazvane, ali kod vecine se i isto zovu.

ZoSo sto se tice tvog pitanja o velicini fajla.

Velicina fotke od 300kb je dovoljna i za stavljanje velikih fotki (preko 1000pix u sirinu). Jednostavno kod sejviranja zavrsne cropovane i sredjene verzije fotke treba podesiti jpg opcije na manje vrednosti i fotka ce biti manja u Kb-ajtima. Sve vrednosti (kod jpg sejviranja) smanjenja kvaliteta fotke i velicine fajla koje su na 60-70% od maksimalnih nisu lako vidljive golim okom, a znacajno smanjuju velicinu fajla u odnosu na maksimalnu (i do 10 puta).
Ipak treba imati u vidu da nas trenutni prikazivac fotki na forumu ne prikazuje velike attach fotke u punoj velicini i da ih je takve moguce videti tek kada se otvore posebno u novom prozoru pretrazivaca. Ovo sabijanje po velicini koje vrsi forumski prikazivac takodje umanjuje kvalitet prikazane fotke na monitoru. Ovo jeste nedostatak trenutnog prikazivaca, ali sta da se radi. Mozda superadmin uspe i to vremenom da poboljsa, kao i prikazivac fotki iz galerije.

ZoSo
Problem praine u mom akvarijumu ne mogu izbeći iz vie razloga:
1. Podloga je stara skoro 4 godine
2. Omiljene ribe viđam samo pri hranjenju, a tada uopte nisu mirne
(ono crveno ispred nosa ancija je tetra diskus)
I da jo dodam da se jako slabo sluim računarom, pa zbog toga i koristim onaj program to sam naveo, jel sam taj jedino uspeo da svatim Through wall
Probat ću instalirati jo neke, pa da vidim I don't know

ZoSo
Bio, hvala na edukaciji odma' ću da proverim da li imam i tu opciju pri smanjivanju slike.....
Ja sam to do sada znao reiti samo sa smanjivanjem cele fotografije Through wall

ZoSo
Skinuo sam najnoviju verziju tog programa, ova čak i ima retu, pa sam malo vebao...
Sramota gospođe trihogaster je bila idealna prikika.....
Meni se čini da program iako skroz prost, ipak pobolja kvalitet fotografije I don't know
I da, sad sam video gde se moe smanjiti kvalitet slike, pa tu opciju sam uvek i imao, hvala Bio Beer
ZoSo attached the following images:
2_306.jpg 1_399.jpg

boban
Ako zelis da se igras sa ovim stvarima onda je Photoshop to sto trazis. GIMP je opcija, besplatan je sto je velika stvar. Ja ga licno nikada nisam svario a zasluga za to je bas photoshop sa kojim se druzim vec dosta godina, negde od verzije 5.
Photoshop CS6 radi odlicno i neces se pokajati sa njime ali ni ranije verzije CS-a nisu nista manje vredne.

Inace daleko od toga da si ti popravio kvalitet slike, upravo si uradio obrnuto. To izostravanje i kojekakve korekcije ovde prolaze zato sto mi to gledamo na ekranu a tu je sve dobro, sve lepo izgleda Smile Slika je 800 x 531 px a rezolucija 72. Tu nema nikakve ispravke niti ima prostora za to. Korekcije se rade na velikim rezolucijama.

Dakle skini ozbiljniji program za obradu slika. Posle toga slikaj u vecoj rezoluciji a mislim da ti to ionako radis i onda popravljaj sta ti smeta. Na kraju smanjis sliku ako zelis da ide na forum.

ZoSo
Da, tako i radim. Te korekcije radim dok je slika u originalnom formatu, pa posle tek kompresujem....
Nema mi druge nego da pokuam sa Photishop-om Thumb up

ZoSo
Odustao sam od ozbiljnih programa, ostao sam veran ovome za uzrast do 5 godina.....,
svejedno na ovom mom starom LG monitoru i ne izgleda loe Photo
Evo jo jedne malo obrađivane, čisto da se neto deava Smile Beer
dsc_0114_1.jpg obr_2.jpg

ZoSo
Na Bobanov savet zadnju seriju sam kljocao u RAW formatu, u najvećoj rezoluciji, i sve korekcije sam radio dok je slika velika (9-10MB )...
Evo jedne iz te serije Cool
dsc_0040_2.jpg fren.jpg

prodz
Fino, fino...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,903 jedinstvenih poseta