14.06.2026 09:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
33 litra, prvi put
daweed
Ajde da krenemo od ponedeljka... Dobijes nove biljke... Malo popunis aq, pa onda da krenemo.... Sto se tice svetla meni je "full" svetlo 10 sati plus 2 sata 60w, od 12 do 22h full, a onda od 22 do 24h 60w (mada mi je mozda to i problem). Pogledaj malo bolje bilje njima krene sirenje listova oko 11h (bar meni) a zavrsava sklapanjem oko 23h tako da 8 sati sigurno nije tajming.
Edited by daweed on 27.09.2009 00:21

http://daweedaqua.tk
isnogood
Pustio sam CO2 i aktivirao svetlo. Posle 10 sati CO2 i nesto manje svetla uoceno je da od perlinga nema nista, a da su skoro sve ribice prikovane za povrsinu.
Zivo me je zanimalo sta ce se dogoditi ako ubacim nesto prehrane jer je evidentno da biljke ne rade svoj posao.
Dao sam im 1/3 doze koju sam ranije stavljao i biljke su pocele da rade svoj posao, a nesto malo posle toga ribice su se odlepile od povrsine.

EDIT: dodatno oshishane napadnute biljke, a na tu temu pitanje: da li neko zna gde mogu da nadjem duuuuugace makazeč Jeste da je samo 33l, ali smor je guranje ruke do lakta u vodu.
Edited by isnogood on 27.09.2009 20:12

katjusa
isnogood je napisao:
katjusa, da li znas sta je bio uzrok pojave staghorna i kako si ga se resilač
Znam da je svaki slucaj zaseban, ali me zanima kako si ti tvoj slucaj servisirala.
Vec je proslo 48. Danas se menja 20% vode, vraca CO2, a svetlo cu paliti u dva intervala po 2-3 sata.

Ne znam tačno za staghorn, bilo je tu puno greaka u 2-3 dana i zbog toga i staghorn bila je samo jedna izmedju mnogih Through wall
Mislim, da je konstantan nivo CO2, velika biljna masa i adekvatan nivo mikro i makro elemenata pravo oruje za pobijedu.
Kad biljkama nedostaje jedan od elemenata, evo alge imaju slobodan put Sad

isnogood
A kako moja drugarica staghorn reaguje kada ima viska jednog ili vise elemenata, tj. zna li se sta joj je favorit u ishrani... Kako sam nezahvalan, sorry.
Koliko ti j etrebao vremena da se resis staghorn-ač
U utorak stize nesto, ne znam koliko, novog bilja. Tada cu dodatno da rasadim sve.

katjusa
Od vika glava ne boli Grin - ala
Zaista ne znam, meni je pribliak Redfield ratio bio u pomoč.
Nisam ja ba neki ekspert, ali mislim, da je i CO2 ovdje glavni faktor Wink
Pozdrav

krcko
Malo prisećanje iz pročitanih tekstova Tom Barr-a , Greg Watson-a , Diane Walstad i Duka Bojića koji kau uopteno za sve pojave algi da prihranu ne treba smanjivati i filter da bude čist . Staghorn moe nervirati , ali se zadrava uvek na jednom mestu i javlja se neposredno ispod svetla i na izlazu iz filtera . Povieni nivoi amonijaka ( zaputena podloga , nizak nivo CO2 ) pogoduju razvoju , kao i manjak svetla . CSA je moe drati pod kontrolom kao i povećanje biljne mase . Uklanjanje zahvaćenih listova pomae .
Neki moj off , izem ti akvarijum u kome nema bar neto algi , sa njim neto nije u redu No no . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Mislim da tu ima jedna začkoljica oko njihovog spominjanja nivoa Amonijaka. I to nebi trebalo da nas plai, ba toliko, jer je to osnovna hrana biljkama. Ali treba naravno biti oprezan. Pored svega toga, moda je te tekstove malo pregazilo vreme...

Neka proba bilo ko da izbegnete amonijak (tj amonijum jon) iz biljnog akvarijum i imaćete alge. Svi oni, sa jedne strane imaju taj stav, sa druge strane Amano kojem je podloga bogata kao prvo sa amonijakom ima ba suprotnost od svega toga.
Napravio sam jedan experiment, ako je neko pratio, gde sam pokazao ba to, da u biljnom akvarijumu u samom početku moe da bude ba mnogo amonijaka i da neće da bude nita, biljke rastu, a algi nema... Iako su koncetracije bile prevelike. Tako da mi se ne sviđaju ba te njihove teroije, ako tako kau... Wink

Na primer:
Imate nov akvarijum, stalne promene vode u početku, đubrite akvarijum sve osim amonijaka ubacujete, naravno podloga vam je neka bez izvora amonijaka. Nek je akvarijum i prepun biljaka, CO2, sve imate kako treba...ta će bitič
1. Imaćete alge
2. Nećete zaciklirati akvarijum 2 meseca kako treba...

Mislim da ako čovek krene da čita sve tekstove, koji su pisani na internetu, ima da se zbuni samo tako... I na kraju od svega ima nita da ne zna... Jer ova biljna akvaristika uzela je maha poslednjih nekoliko godina i svi mi, Oni... Pipamo u mraku, kuburimo sa algama itd, dok Amano koristi ono to ustvari ima Amonijaka u sebi i lepo mu ide Wink

Malo off, ali eto neko moje zapaanje..... Wink

isnogood
Krcko, eto dokaza da je moj akvarium OK. Sad nek ide alga, dokazala je Smile

Moje drugarice ima i u zoni filtera, gde sam je prvo i uocio, zatim na osvetljenim mestima, ali i po drugim zonama. Stariji listovi su najvise zahvaceni i njih sam, gotovo sve, odstranio. Mladji su postedjeni, u ogromnoj vecini.
Filter cisitim najmanje jednom nedeljno. Jednom nedeljno obavezno, a ako vidim da je protok slabiji onda ide vanredno ciscenje, i nisam ni jedom do sada pogresio sto sam to radio.
Protok vode je poboljsan tako sto su otvori na cevi koja izlazi iz filtera (vidi sliku) smanjeni tako da je pritisak i snaga mlaza pojacana. Sada se cirkulacija vode lepo vidi na listovima koji se nalaze na suprotom delu akvarijuma.
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/p9120411lowres.jpg
CO2 je intenzivniji sada, a praticu ponasanje biljaka (i algi) pod svetlom detaljno i u odnosu na to cu odrediti fotoperiod.
Prehranu sam smanjio i tako ce ostati do daljnjeg jer postoji mogucnost da sam preterivao pre pojave algi.
Kada se stanje stabilizuje, tj. kad krenu alge da se redukuju, a ako biljke ne pokazu da pate u medjuvremenu, pojacacu prehranu.

Zander, mislis na tvoju temu Ureač
A da se moze procitati sve i svasta, ziva istina. Za amonijak ne znam, ali razmisljam na tu temu. A narocito ako je test dao negativne (citaj: pozitivne) rezultate.

Kad bi Ilija Cvorovic dohvatio tog Amana priznao bi on sve...

Meni je OFF ako bi se polemisalo na temu muzike i ukoliko nije u pitanju muzika koja se pusta biljkama u akvarijumu. Grin

Pozdrav i hvala svima.

zander
Koliko ti dugo taj filter od cigarete izdri, mislim jel se brzo zaprljač Na koliko dana potroi kutiju PallMall-a č Wink

isnogood
Kad menjam mix secer, kvasac, voda promenim i filter. Znaci na dve nedelje.
Ne znam kakva iskustva drugi imaju, ali meni je nepoznato to prljanje.
Veceras cu, ako smognem snage, malo da experimentisem sa filterom, da vidim moze li to jos bolje.
Inace, alge napreduju, jedva, ali cini mi se da napreduju.
Da li neko ima odgovor na pitanje kako su biljke bez CO2 i u mraku vidno porasleč

katjusa
Biljkama treba svetlo, i kad ga nema, one ga trae ... a obično to nije njihova najbolja forma, nego neka iztegnuta Sad
Ja sam trebala glosu nakon blackouta izvaditi, porastla je na nekih 10cm Angry
lp

isnogood
Da, daleko od najbolje forme, ali su se bas trudile da ga nadju. Grin

Malopre sam stavio vatu koja se koristi za filtere za aq i dobio sam isti rezultat kao sa filterom cigarete. Eto resenja za nepusace. Samo da vidimo da li ce da se prlja.
Edited by isnogood on 28.09.2009 22:31

isnogood
Uzeo bih NO3 i PO4 testere, a kako bi merio koncentraciju u akvarijumu, a i kako bi izmerio tacne vrednosti rastvora koje koristim.
Imate kakva iskustva sa testerima i nekakvu preporukuč

daweed
Evo preporuke... NE TREBAJU TI...

http://daweedaqua.tk
Blue
Ne mozes testerima da izmeris NO3 i PO4 u rastvoru koji dodajes osim ako pravis mnooooogo blag rastvor, a to, verovatno, nije slucaj. Ja sam imao najbolja iskustva sa JBL testovima, mada mislim da su svi slicni. Sledeci put kad budem nabavljao, gledacu da to bude Salifert, procitao sam razne pohvale za njih, ali nisam probao.
Osnovno pri kupovini je da budu 'svezi', odnosno da im je rok vaznosti daleko u buducnosti jer, u protivnom, neki ne daju dobre rezultate, ili ih daju, ali posle znatno vise vremena od naznacenog u uputstvu.
Moje misljenje je da su daleko od neophodnog ako se drzis nekog od oprobanih sistema doziranja (recimo EI), ali ako nemas puno prakse i znanja, onda znaju da budu vrlo korisni.
O njihovoj tacnosti ne raspravljam, jer nisam u mogucnosti da proverim, mada je i to jos jedna tema za razmisljanje.

zander
isnogood je napisao:
Uzeo bih NO3 i PO4 testere, a kako bi merio koncentraciju u akvarijumu, a i kako bi izmerio tacne vrednosti rastvora koje koristim.
Imate kakva iskustva sa testerima i nekakvu preporukuč

Tačne vrednosti u rastvoru dobija sa Chuck-ovim kalkulatorom. U rastvoru znači netreba da meri.

A u akvarijumu, moe da meri, ali nije neto preko potrebno. Naročito ako će da đubri sa EI sistemom.
EI sistem ne znači po tome da je najbolji ili najjeftiniji ili bilo ta drugo... On jednostavno sa nekim akvarijumima daje rezultate a sa nekim malo drugačijim po pitanju vrste biljaka, količine i svata drugo... NE.

Jako je jednostavan sistem, nema potrebe da meri koncetracije itd, jer Tom Barr kae da viak (taj koji je on izračunao) ne pravi alge, jer biljkama nita ne fali (ukratko)... Po meni taj sistem odgovara, jako ubiljenim akvarijumima, pod znacima navoda Holandskim, sa brzom potronjom hrane, jakim svetlom.... Probaj Nature postavku da radi na tom sistemu i imaće sigurno loije rezultate, ima tu mnogo stvari ali ovo je samo uopteno...
Da li će taj sistem odgovarati tvom akvarijumu, najbolje da proba. Zato za kupovinu testera najbolje malo da sačeka Thumb up

krcko
Zander je u pravu to se testova tiče , sačekajte malo . Korisni mogu biti da bi smo znali parametre vode koju upotrebljavamo za nae akvarijume , ako hoćemo Biotopske akvarijume ili koristimo vodu iz nekog oblika filtracije ( RO, jonomat , demineralizator ) da bi smo imali uvida ta treba dodati . Korisni su i da bi smo znali do kakvih promena dolazi i na vreme intervenisati . Posmatranjem ponaanja stanovnika moemo najvie zaključaka izvesti da li im stanje vode odgovara . Jo uvek je izbor testova ovde ograničen na 2-3 proizvođača . Neću ih hvaliti ni kuditi , treba voditi računa o roku upotrebe ( Blue ) i pravilnom skladitenju . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
Moj DIY makro elementi nisu precizno mixovani. Sad

Sta je bila moja ideja:
1. 33 litre cesmovace, odstajale, sipam u kofu i izmerim vrednosti NO3 i PO4. (da utvrdim vrednosti tekuce vode)
2. Dodam mililitrazu KNO3 i KH2PO4 koju sam izracunao Chuck-ovim kalkulatorom i izmerim vrednosti NO3 i PO4 u kofi . (da saznam preciznije vrednosti mojih rastvora)
3. Izmerim vrednosti NO3 i PO4 u akvarijumu pre dodavanja prehrane.

Po rezultatima sva tri testa izracunam koliko bi trebalo mililitara KNO3 i KH2PO4 rastvora da dodam ili ne.

Nakon par dana ponovo izmerim vrednosti u akvarijumu.

Eto, zato sam mislio da nabavim testere.

isnogood
Akvarijum se ubiljio jos zahvaljujuci daweed-u. Daweed, moze spisak biljakač Blue, hvala i tebi na Ricciji i na utesnim recima.

Deo Riccie je u 33l, a u 5l se pravi tepih. Onako, cist minimalizam. U taj ce samo CO2 i svetlo, a podloga je vec postavljena - JBL AquaBasis Plus.
Deo Riccie ide sutra u Zemun u 100l.

Sada je u akvarijumu prava dzungla. Sadio sam samo da posadim. Cekam da se sad sve to ispravi, da vidim kako ce da napreduje, a u medjuvremenu cu probati da nadjem logiku u organizaciji biljaka.

Slike sutra, kad se biljke lepo isprave.

Jos jednom hvala vam svima.

EDIT: ko ce da ceka sutra za slikanje. Evo 33l.

Pre:
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/dsc05234lowres.jpg

I posle:
isnogood attached the following image:
dsc05387lowres.jpg

Edited by isnogood on 30.09.2009 02:00

isnogood
I malac od 5l. Ispod kamena je rupa za udenuti biljku kad Riccia nabuja.
isnogood attached the following image:
dsc05391lowres.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,788 jedinstvenih poseta