|
Algae's Requiem (Zander)
|
| zander |
Posted on 24.06.2010 11:12
|

Administrator
|
grujanic87 je napisao:
Nego mene interesuje taj Makromod Turmalin ččč Kakav je to materijal ... Jel ima neku hranljivu vrednostč
Makromod Turmalin, kriv sam ja to sam tako napisao
To je jedan mineral koji koristi Amano u svojim podlogama, tj i prodaje ga po lepoj ceni, koristi ga i Octopus pa sam se ogrebao od njega nekih 300grama. Makromod Turmalin je ustvari turmalin slikan u makromodu, izvinjavam se za zbunjivanje 
Evo malo na Engleskom o njemu, a i ima i na wikipedia po koji podatak...
ADA Tourmaline F 250g
Tourmaline is a mineral compound of iron, aluminium, sodium, boron, lithium and magnesium which are gradually dissolved into the water enriching it of important trace elements. Tourmaline F is an electrostatic mineral that improves water quality as it flows through the filter. Moreover it inhibits with the creation of free radicals (active oxygen). |
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.06.2010 11:35
|

Administrator
|
grujanic87 je napisao:
Od hranljive podloge samo malo glistenjaka i tresetačččZnaci baziras se na prihranu preko spricač Ispravi me ako gresim...
Bas me zanima kako ce ovo da "radi" jer sam ja planirao u podlogu da stavim jako malo hranljive podloge a da bude dosta porozna.
Koliko je glistenjak hranljiv pokazuje na jako malim količinama, treset to se tiče hranljivosti je mnogo ispod njega ali ima neke druge kvalitete a i isto tako i mane... Treset i nije kompletno snabden svim potrebnim stvarima za rast biljaka a mislim da se ljudi time mnogo zavaravaju to misle obrnuto... Nebitno. Uglavnom nisam hteo da preterujem ni sa jednim ni sa drugim.
to se tiče aquascapinga, ne znam ni sam ta ću da pravim i ne planiram nita posebno, hoću da napravim jedan deo sa Lileaopsisom da li uz celo prednje staklo ili jedan deo kroz sredinu i ako to uspem da uradim biće to uspeh za mene...
Osmocot za malo da zaboravim da stavim, ali njega ću svakako i kasnije da ubacujem pod koren ako negde mislim da je potrebno...
Charuga, nisam ni ja tako mlad da ne znam New kids on the block  Moraću avatar da promenim
Edited by zander on 24.06.2010 11:36
|
| |
|
|
| krcko |
Posted on 24.06.2010 11:40
|

član
|
Obzirom da si u podlogu stavio male količine treseta, ali puno kiselog, i glistenjaka, nadam se da neće doći do neeljenih posledica zbog prisustva Aluminijuma u Tourmalinu, nata upozorava Fikus u delu članka o tresetu, kao materijalu za korićenje u hranljivoj podlozi. Pozdrav
Edited by krcko on 24.06.2010 11:41
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.06.2010 14:48
|

Administrator
|
Ovako neto je već isprobano kod Octopusa, kombinacija Turmalina i treseta, ali ipak nisam hteo mnogo da stavljam treseta.
ADA podloge imaju isto dosta kiselu reakciju.
Mislim da u turmalinu ima aluminijuma procentualno malo, vie gvođa, magnezijuma i bora.
I jedan detalj to se tiče treseta nisam napisao, prvo sam ga prokuvao i drao jedno 2-3 nedelje u vodi, i kasnije pre upotrebe samo isprao...
Zato ne verujem da vie ima istu tu kiselost kao na startu. |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 24.06.2010 17:58
|

član
|
 |
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.06.2010 18:52
|

Administrator
|
Treba o tome ipak pitati Octa, jer on sa tim stvarima malo due radi... Meni je svaki put probni i jo uvek samo isprobavam svata, mislim da sam jednom imao ba taj problem koji je naveo Fikus u tekstu sa tresetom i glinom u podlozi, bilo ne ponovilo se, ali vredi spomenuti to svaki put  |
| |
|
|
| Marko_Smed |
Posted on 24.06.2010 19:28
|

član
|
kojot je napisao:
Hvala Zander na iscrpnim informacijama vezanim za formiranje podloge
Svaka cast Zander,ovakve informacije i prezentacije retko ko prikazuje javno,a ovo sto ti radis je za svaku pohvalu i postovanje! 
Inace,slicnu kombinaciju podlege imam i ja,samo bez vulkanita,a liapor je zamenjen necim drugim.O turmalinu sam dosta citao,ali ni u mislima nisam pomisljao da probam da nabavim. Extra materijal! Cekamo nastavak!
Pozdrav!  |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 24.06.2010 19:36
|

član
|
zander je napisao:
To je jedan mineral koji koristi Amano u svojim podlogama, tj i prodaje ga po lepoj ceni, koristi ga i Octopus
I Aquamaniac,naravno zahvaljujuci Octopusu !
Drago mi je da si uspeo da nabavis turmalin . Sta je bilo na kraju,breg Muhamedu ili Muhamed bregu č
Lepo prezentovano,cekamo dalji nastavak,odnosno ono sto nas najvise interesuje,skejp i sadjenje/odabir biljaka . |
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.06.2010 22:09
|

Administrator
|
Mene najvie interesuje kad će ta L.Arcuata od tebe da mi stigne
Danas tek sam stigao da stavim ljunak i prekrijem hranljivi sloj...
Pre toga sam stavio Osmocot, 35 grama, zatim mreicu i preko toga ljunak.
ta ću dalje ne znam ni sam, imam slab izbor granja i kamenja i to mi je najveći problem. Lileaopsis mi stie u subotu od Panca dotle imam vremena da smislim ta pravim od ovog akvarijuma 
zander attached the following image:
Edited by zander on 24.06.2010 22:10
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.06.2010 22:17
|

Administrator
|
Nisam imao mreicu sa krupnijim otvorima, ali neće smetati ni ova.
|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 24.06.2010 22:31
|

član
|
zander je napisao:
Mene najvie interesuje kad će ta L.Arcuata od tebe da mi stigne
Bice,bice,taman dok ti smislis kakav ces skejp da odradis,dotle ce ona da naraste . |
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.06.2010 22:40
|

Administrator
|

Od nedelje ću da smislim  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 05.07.2010 12:00
|

Administrator
|
U akvarijum je posadjeno nesto malo biljaka, hardscape jos nisam nikakav ubacio pa dabe i da slikam akvarijum...
Rotala sp. green, Ludwigia Aruata, HC i Lilaeopsis brasiliensis su biljke koje sam ubacio za sad, a ovoj poslednjoj cu gledati da udovoljim koliko mogu, da raste lepo, pa mi to opet dodje kao neki eksperiment... Kasnije cu i neki aquascape da sklepam kada nabavim hardscape 
Djubrim akvarijum od prvog dana kada sam posadio biljke samo sa ureom, dok svaki 2-3 dan dodam jos po nesto od makro i mikroelemenata (jako malo), fotoperiod je krenuo sa 5, pa 6 i sad je 8 sati. Perling je krenuo od treceg dana.
Vodu sam u pocetku menjao na svaka 2-3 dana po 50% |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.07.2010 00:39
|

Administrator
|
Ovo je najbolji skimer koji sam do sada koristio! Ali ipak, mnogima se to neće svideti jer ulazna cev stoji dosta visoko postavljena od podloge...
Sa slike se vidi pad nivoa vode u skimeru i vidi se kako se voda lagano sliva kroz gornju rupicu.
Skimer sam napravio od čega drugog nego od prica 
Evo kako to izgleda...
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.07.2010 00:50
|

Administrator
|
Kau obično da je glavni problem, loa filtracija, amonijak i slab protok...
Ja od samog početka dodajem ureu, kanister atman ef2 je priguen na slavini i protok je oko 1-1,5 X zapremine akvarijuma na sat. ta će da se desi videću i javiću u ovoj temi...
Evo par slika, da se vidi kolika je biljna masa na startu, fotoperiod je 8 sati.
Par pelcera Lilaeopsis Brasiliensis-a
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.07.2010 00:51
|

Administrator
|
Lilaeopsis Brasiliensis
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.07.2010 00:55
|

Administrator
|
Ako mi krene onako kako sam zamislio sa L.brasiliensis, onda cu ovaj HC sa leve strane polako da izbacujem... Za sad je sve prazno, ne zato to nisam imao biljaka za start, nego zato to... sve radim ipak pomalo kontra, da bi neto od svega i naučio 
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 09.07.2010 07:52
|

Moderator
|
Mozda stvarno premalo brzorastuceg bilja, nadam se da ce experiment da prodje bez algi...
Ako bi mogao samo nesto vise o skimeru jer sam mislio da budzim nesto kao ono sto si ranije ti pravio, ali ovo mi deluje jos bolje |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.07.2010 09:10
|

Administrator
|
kojot je napisao:
Ako bi mogao samo nesto vise o skimeru jer sam mislio da budzim nesto kao ono sto si ranije ti pravio, ali ovo mi deluje jos bolje 
One dve strelice pokazuju gde postoji fabrički ostavljan prostor gde moe voda da ulazi. Poto je taj prostor mali, jako malo vode ulazi kroz njega ali dovoljno da se napravi skimer, tj da povuče vodu sa povrine. Taj prostor se vidi koliki je sa ove slike ako se uporede prečnici 1. ulazne cevi i 2. ovaj crni deo ću nazvati Inflow.
3. pric od 20ml presečem sa obe strane, jednu stranu ugrejem u vreloj vodi i navučem na taj inflow, sa druge strane prica pravim otvor gde ulazi voda sa povrine.
Taj otvor je jako bitno kakvih će dimenzija biti, jer mora biti usklađen sa jačinom protoka, tako da ne vuče vazduh u kanister, a da pritom skuplja sav povrinski sloj vode.
Kod izrade ovog skimera se to i deava, pa odma u apoteci uzmi nekoliko priceva da moe da napravi otvor pravih dimenzija....
Ja sam potroio 2-3 prica dok nisam namestio.
I to je to 
Bitna stvar je da se napravi pad vode unutar tog prica koja će biti od jedno 2-5cm nia od nivoa vode u akvarijumu.
A slučaj koji je kod mene...
Poto sam ja jo dodatno zavrnuo protok vode u kanisteru kod mene skimer uopte nije hteo da vuče vodu sa povrine, pa sam u inflow stavio parče sunđera kako bi veći deo vode povlačio sa povrine a ne iz inflowa... Ako bi kanister pustio normalno da radi to mi ne bi bilo potrebno.
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 13.07.2010 21:10
|

Administrator
|
Oko 18 dana od formiranja pojavljuje se braon alga malo po staklu pri dnu... Nita vie od algi se ne pojavljuje.
ubrenje je komplet od starta, stim da sam od pre 2-3 dana počeo i sa dodavanjem Fe.
|
| |
|