14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Zelena voda
daweed
U subotu stie dafnija. Pa ćemo videti ta će biti s njom. Egzo naručio je na limundu, pre nego to si mi ti poslao poruku, mada moda si je ti i okačio tamoč
Inače imam jedno zapaanje, od kako mi se pojavila zelena voda bilje naprosto buja. Raste duplo bre i duplo je lepe nego pre zelene vode. Ni jedna druga alga ne postoji čak se i sa kamena povukla ona tačkasta. Ako se izborim s ovim definitivno ću pustiti drezgu da pluta i da zaklanja svetlo.

http://daweedaqua.tk
daweed
Danas i zvanično voda je bistra. Zapaanja su sledeća:

Jedini razlog dobijanja zelene vode u formiranom akvarijumu je unitavanje korisnih bakterija koje bi NH4+ prevodile u nitrate.

Blokaut od 2 dana uz malo hidrogena - nije pomoglo.
Eritromicin 750 mg na 200l - nije pomogao.
Grane vrbe - nakon 7 dana nisu ni počele sa putanjem korenja - nema efekta.
Količina dafnije koju sam ubacio u aq sigurno nije uticala na zelenu vodu. Dafnija u filteru sa protokom pumpe od 600 l/h - nemoguća misija.

Od pojave zelene vode do bistrenja je prolo oko 12 dana, sasvim dovoljno vremena da se kolonije korisnih bakterija ponovo grupiu i nasele u filteru.

Juče bistrina vode 5%, danas oko 30%, nakon zamene 50% vode bistrina 60 %, zatim sipan algoren - sada bistrina vode 95%

Naknadan edit: Naravno ukoliko mi se zelena voda vrati... Sve rečeno o korisnim bakterijama pada u vodu GrinGrinGrin
Edited by daweed on 20.07.2010 00:31

Aquamaniac
Juce sam cuo jednu zanimljivost od kolege akvariste. Posto je dobio zelenu vodu,vodu je izbistrio dodavanjem Aquaclay-a,da li ga je slucajno ili namerno dodao zbog zelene vode,nisam razumeo...uglavnom,voda je bila bistra sutradan. Eto,ako je neko,ne daj Boze,dobije,neka pokusa na ovaj nacin da je se resi,pa neka potvrdi pricu. Thumb up

krcko
Dodavanjem, gdeč U filter ili podloguč Malo opirniju informaciju. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Aquamaniac
Na vec postojecu podlogu,a verujem da bi efekat bio isti ako bi se stavio u filter ili u neki dzacic,pa u sam akvarijum.

daweed
Meni je aquaclay jedan od filter medija u svakom akvarijumuGrinGrinGrin

krcko
Pitanje mi je bilo radi opte informacije za sve članove.
Aquaclay F 4-10 koristim nekoliko godina kao sastavni deo jedne od kolona i u svojim filterima. A, zelenu vodu jo nisam imao u akvarijumima. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
daweed
Jedino to mi pada na pamet vezan za aquaclay i zelenu vodu je to, da je ac pogodan za naselje bakterija, a kao i to rekoh u onom gornjem postu, miljenja sam da je njihov nedostatak uzrok stvaranja zelene vode.

Gjuro
Bas sam skoroi ja imao problema sa zelenu vodu, i na pocetku sam radio samo velike izmene vode i namalio prihranu,nakon nekoliko promene stanje je islo samo na losije. Onda sam namalio i foto period i osvetlenje prekinuo prihranu i dodavao FFM i normalno produzio sa izmene vode do 50%. Za cetiri dana voda je cista zelene nema Beer. E sad dali FFm pomaze u to ili ne neznam ali najbitnije da zelene vise nema.
Edited by Gjuro on 15.01.2011 21:58

ZeleniMrav
Tetra algorem (pond) rjesava zelenu vodu u sat-dva....je da je to kemija al navodno ne skodi ni bilju ni ribama...ja sam dva puta koristio po kap-dve u 54l i nakon pol sata voda je bila kristalna.
Nisam primjetio nikakve nuspojave.

sejn
Eritromicin resava problem sigurno,a sto se tice jecmene slame to je prva liga stvar,ali samo kao preventiva protiv algi a ujedno blago i zakiseljava vodu tako da bi je trebalo imati u filteru.Ako nekom treba nek se javi!

zander
Sejn, pa gde bre eritromicin resava zelenu voduč LectureWink

(Znaci lepo vam je bilo juce u Osijeku) BeerWinkGrin

sejn
Da bilo je extra u OsijekuGrin Mi smo kod kolege uspeli da suzbijemo zelenu vodu eritromicinom naravno ako je to jedini problem u prikazanom akvarijumu,al kolko se meni cini tu ima gomila problema,svetlo,podloga,filter.....Neznam u svakom slucaju treba probati,jel eritromicin nece skoditi,a moze i hloramin-T malo zesca varijanta.

zander
To je ono sto su sve stvari u vodi tesno povezane, pa obicno ne mozemo da kazemo "e to je to". Nego jedna stvar za sobom povlaci neku drugu... Sta se deseva i kako nastaje z.voda ne znam, imao sam je par puta i resavao je na razlicite nacine. Imao sam je i sa zemljom i bez zemlje u podlozi...
Kod Panca je recimo upalilo to sto je u akvarijum ubacio neko organsko djubrivo i tako se resio zelene vode. Sad prvi put cujem i ovo za eritromicin... Tako da ne treba ni te stvari odbacivati ali treba opet gledati sta su one dalje mogle da prouzrukuju...
Nizi nivo kiseonika u vodi recimo usled organskog raspada ili raspada cijanobakterije, jer dosta O2 bude povuceno za nitrifikaciju, recimo, razmisljam samo naglas... Sto kasnije moze da dovede do razvoja ili naglog uginuca nekih bakterija... Sto opet vodi dalje... Dok se akvarijum ne stabilizuje... Tesko je nekada sve to pohvatati i ukapirati sta se stvarno desava.
Al iskreno, pomislio sam da si overdose Beer bio sinoc kada si to napisao Wink

Baia
Cao kolege! U mresnom akvarijumu imam zelenkastu vodu. Nakon dodavanja dodatne stedljive sijalice voda se jos jace zamutila. Iz svega pomenutog u ovo temi pretpostavljam da ova situacija nema nikakv stetan uticaj na mladj, po meni mogla bi i da prija jer su algice hrana za mnoge mikroorganizme koji su opet gobra hrana za mladj. Da li neko ima drugacija iskustva? Da li zelena voda moze da nasteti mladji?

biobiofizicar
Ne znam kako rade odgaivaci - valjda ce se javnuti i neko sa pricom iz prakse - ja samo teoretisem.

Zelena voda znaci i fotosintezu na svetlu i dovoljno O2. Nocu bi tolika zelena nevidljiva bio masa mozda mogla da posisa sav O2 mladji ribe i da je ugusi. Naravno ovo resava jedna dobra vazdusna pumpa.
Znam da se ovo desavlo u zaalgavljenim prirodnim vodenim stanistima kada alge umeju da isisaju O2 iz vode.

Eto isteoretizirah naglas - tek kao tema za razmisljanje...Surprized

Baia
Probacu da drzim pod kontrolom kolicinu algi bar vizuelno, menjacu svakodnevno deo vode a pumpu cu drzati na malo jace od uobicajenog. Ova dodatna sijalica bas daje gas cvetanju vode. Mogu da kontrolisem algu gasenjem sijalice na dan dva ukoliko pretram.

pedja
provereno i sigurno resenje za zelenu vodu je uv lampa.resava problem za bukvalno par sati.nisu tako skupe,a mogu biti veoma korisne,posto prociscavaju vodu od svih stetnih mikroorganizama ,a samim tim i poboljsavaju kvalitet vode.
ja sam muku mucio u mom inace biljnom akvarijumu skoro 3 nedelje.menjao sam svakodnevno 20 -30% vode,dodavao tetrapond algorem(koji je isto odlican u pocetnom periodu)... iresio za 12 sati rada uv lampe.eto neka moja zapazanja

Slovenski1000
Iscitavam ove stare tekstove, ne bez posebnog razloga. Imam kamen u cipeli to je jasno kao dan. Pitam se dali je neko imao i novijih iskustava sa ovim cudom. Voda u akvarijumu mi je vec dve nedelje sve mutnija. Vidim kuda vodi, pitanje je sad samo eritromicin ili FM? Akvarijum je vec 8 meseci u postavci. Podloga je od RF, kao i ono sto se dodaje. U poslednjih 3 meseca osim sisanja i zamena vode, nista se nije menjalo. E saad ako neko ima novih ideja ili novijih resenja. Through wall Da napomenem biljke pored ovog cirkusa perlaju i rastu sasvim normalno, algi rekao bih da ih i nema.
Edited by Slovenski1000 on 19.02.2014 20:23

zander
Jedino ti mogu preporuciti Tetra pond algorem, ja kad je imam resim je na taj nacin I don't know

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta