14.06.2026 08:24
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Infuzorija
Blue
KBDNK je napisao:
Malopre sam konačno nabavio UV lampu dodue staru kao svemir na kojoj pie da treba da radi (ili da sme da radi) samo 30 min. Verovatno se greje pa mu to dođe kao neka zatita od crkavanja.
Uključio sam je na tajmer da radi 30 minuta a 45 da se hladi. Ta lampa je reklo bi se kao običan reflektor snage oko 330 w (220V i 1,1A), a nije onakva kakvu imamo priliku sada da vidimo netu, da je zatvorena u neku cev kroz koju protiče voda.
Dafniju ću teku nabaviti.
ta misle oni koji imaju iskustva sa UV filtracijom koliko će mi biti potrebno vremena da vidim prve efekte od ove lampe...
Lampa je inače na oko 5 cm iznad nivoa vode...
Pozz svima

Jesi ti siguran da je to UVC lampa za sterilizacijuč Ako stvarno jeste, 330W ce pobiti sve zivo u akvarijumu u rekordnom vremenu, a opasna je i za tebe. Te lampe nisu dzabe uvek u zatvorenom kucistu koje ne propusta UVC zracenje.

KBDNK
Blue, popodne ću da okačim sliku lampe. zaključio sam da je od oko 300 w jer piđe 220 v i 1,1 i da radi max 30 min. Kako je P0U*I to dalje znači 220*1,1=330 w. To je stara lampa koja se nekada korstila u bolnici....Ima i tajmer...Da li je taj tajmer stavljen zbog pregrevanja ili nečegf drugog ne znam.
Pozz

biobiofizicar

Sto rece Blue, prijatelju VELIKI OPREZ!!!, a posebno sa starim UV lampama!!!

Stare UV lampe menjaju spektar, a UV zraka ima od ultra stetnih do manje stetnih (tvrdi i meki UV) i mogu biti stetni i po tebe koji se nalazis u blizini (cak i kancerogeno stetni).
Ako vec oces da je koristis nemoj da zracis tako dugo ceo aq i sebe, nego napravi neku zatvorenu kutiju kroz koju prolazi providno crevo ka filteru i tu eksperimentisi....

isnogood
Nije za 3aje6anciju nikako!

paleoglodit
Auuuu dokle si dogurao ShockShockShockShockShockShockShockShockShock

Ziko apelujem!!! Samo skrsti ruke i ne trazi djavola.

Sta mislis sta su radili dok nisu postojale te lampe. Pa ako nam treba UV lampa da odmutimo vodu ja se onda ne bi ni bavio akvaristikom....Shock
Edited by paleoglodit on 09.10.2009 11:52

isnogood
UV zracenje je mnogo zajebano, a narocito kada su u pitanju STARE lampe, tj. lampe iz vremena kada se nije mnogo znalo ili zelelo da se zna.
Pionirski koraci nisu bili toliko davno, tako da tvoja stara lampa datira iz tog pionirskog vremena. A svi znamo da, sta god da je u pitanju, prvi model sluzi da se uci na greskama koje su se tada pravile. Narocito kad su nove tehnologije u pitanju.

An overexposure to UVB radiation can cause sunburn and some forms of skin cancer. In humans, prolonged exposure to solar UV radiation may result in acute and chronic health effects on the skin, eye, and immune system.[10] However the most deadly form - malignant melanoma - is mostly caused by the indirect DNA damage (free radicals and oxidative stress). This can be seen from the absence of a UV-signature mutation in 92% of all melanoma.[11]

UVC rays are the highest energy, most dangerous type of ultraviolet light. Little attention has been given to UVC rays in the past since they are filtered out by the atmosphere. However, their use in equipment such as pond sterilization units may pose an exposure risk, if the lamp is switched on outside of its enclosed pond sterilization unit.

Citat je sa Wikipedije.

Oprezno sa tim i ako nije bas, bas neophodna, izbegni UV lampu.

kojot
Ziko slazem se sa kolegama,danasnje uv lampe za filtraciju su snage 3,5,8w,a 330w je care preveliko zracenje,pogotovu ako si to stavio preko celog aq,moze imati poguban efekat na sve ,ne samo na infuzoriju.Baci u kantu ili vrati to cudo-OZBILJNO!!!No no

Dusan79
Ajde malo da spustim loptu. UV zracenju smo izlozeni svakodnevno, a da toga vecina nas nije ni svesna. Od ovog zracenja, stiti nas atmosfera, koja je sva u rupama Smile
Medjutim na sve ovo dodao bi i sledece, bolje nemoj da se igras sa lampom. To ti je kao i pusenje, znamo da je stetno , ali opet pusimo, jer ne ostavlja trenutne posledice. Moj ti je iskren savet, da ti to sve lepo rasformiras, operes doooobrooo i ponovo se uz uzivanje igras slaganja bilja.

Zakljucak: NE ZAJEBAVAJ SE SA OVOM LAMPOM!!!!

Au al' sam spustio loptu! Smile

KBDNK
Vraćam lampu...I ovako je delovala na infuzoriju otprilike isto kao i da sam zvao popa da opeva pesmu akvarijumu...
Hvala u svakom slučaju...
pozz svima

Blue
Ma da, bolje tako, nikad se ne zna sa tim starim uredjajima. Ako vec hoces da probas sa UVC, probaj da pozajmis/iznajmis od nekoga na par dana. Postavi oglas po forumima, mozda se nadje neko voljan da pomogne ko ima lampu a da nije u funkciji.

KBDNK
Ljudi, evo dobrih vesti...
Voda se izbistrila znatno...Ako bi trebao da izrazim na skali 1-10 pri čemu je 10 najmutnija voda kada je vidljivovost bila 5-10 cm od stakla sada je zamućenost oko 3-4. Neverovatan napredak za vrlo kratko vreme.
Ne znam kako je dolo do toga jer nisam nita preduzimao poto nisam imao vremena. Iznenadio sam se jutros kada sam video aq. Juče celog dana nisam bio kod kuće..., a prekjuče je bilo katastrofa. Zamućenost 10...moda i 11.
Nadam se da će nastaviti da se bistri ovim tempom i da ću uskoro imati ponovo bistru vodu... Izgleda da sam nesvesno posluao paleoglodita i njegov savet oko "skrćavanja ruku" i to je donelo uspeha...
Sad vidim da imam drugi problem. Ribice u aq su se razbolele, a ja ne znam kojim lekom da ih tretiram. Repovi svih ribica su se slepili i dobili picastu formu. Znam da je to česta bolest ali ja ne znam kojim lekom da ih lečim...
Ako neko ima savet neka izvoli.
Ova bolest verovatno ima veze sa infuzorijom pa zato nisam otvarao novu temu.
Hvala svima na odgovoru.
Edited by KBDNK on 11.10.2009 10:00

Kum 1229
Nemam pojima da li ima veze sa infuzorijom,ali je definitivno neka bakterijska infekcija unutrasnjih organa u pitanju. To se najcesce desava zivorotkama koje pretpostavljam da ih imas,a nije iskljuceno ni za druge vrste ribica. Lek za to mozes da nabavis od Serinih proizvoda recimo Sera baktopur,ali nemoj na svoju ruku da lecis ribice,sacekaj jos koji odgovor. Moje misljenje je da ti imas dosta los kvalitet vode usled cega i dolazi do ovakvih problema,puno si ti problema imao sa ovom postavkom,mozda nebi bilo lose sve opet izpocetka. Ko zna kako je odreagovala podloga,mozda je i ona problem! Thumb up

paleoglodit
Neka pustite Ziku da se opusti i neka istraje sa ovim aq. Sredice se to sve samo da ne panici i ne čačka stalno.
Ziko opusti se.Wink
Edited by paleoglodit on 11.10.2009 13:31

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,722 jedinstvenih poseta