14.06.2026 09:18
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
33 litra, prvi put
isnogood
I..... tadaaaaam!
Pojavila se, mislim Staghorn alga. Sad, da li je ona ili ne videcemo. Ali da je alga, alga je.
Samo na HMu, i to na listovima i stabljikama koji su bili u losim uslovima. Sve sto je novo raslo je lepo zeleno i netaknuto.
Necu dirati nista. Samo cu da posmatram, pa cu u zavisnosti kako ce se situacija razvijati reagovati.
Ako neko imam kakav savet i iskustva rado cu saslusati.
isnogood attached the following image:
dsc05300-01lowres.jpg

Edited by isnogood on 24.09.2009 20:13

Blue
Vise CO2, Easy Carbo, uravnotezena prihrana,...

isnogood
Malo krupnije.
isnogood attached the following image:
dsc05299-02lowres.jpg

paleoglodit
Moj dodatni savet:
Odmah seci i bacaj te zarazene stabljike. Ove koje vidim nece se oporaviti i bice samo rasadnik za alge.
Mislim da imas dovoljno zdravih jos pa ne brini.HM brzo raste.
Ako joj je vrh zdrav njega iskoristi i zasadi.

Mozda da ukines ili smanjis prihranu neko vreme... ako ima neceg u podlozi
Edited by paleoglodit on 24.09.2009 22:39

isnogood
Ajde da probamo oba.
Sutra pada seca, a prehrana na pauzi nekoliko dana.

isnogood
Osim na HM-u i na "limunu" se u tajnosti instalirala drugarica alga, kao i na Windelowu, te sam sve tri biljke sishnuo malo.

HM se nalazi u zadnjem levom cosku, ispod filtera i napadnut je samo u donjim delovima.
"Limun" se nalazi u desnom cosku, visoko i manje je osvetljen od HM-a i napadnut je u gornjim delovima.
Windelov je u prvom planu (privremeno) na sredini akvarijuma, odlicno osvetljen, napadnut je na krajevima.

Sad, pitanje za sve: na osonovu informacija i fotografija koje sam postovao da li neko ima odogovor na pitanje koja je ovo algač

To sto sam uklonio vecinu sechom knezova nece mi pomoci da je se otarasim. Kao sto rekoh, prehrana ce biti na pauzi neko vreme.

Blue
Staghorn. Moje misljenje je da ukidanje prihrane nije resenje. Ono sto sam napisao u prethodnom postu je iz licnog iskustva. Napisi sta tacno dodajes od prihrane i u kojoj kolicini.
Imas u odeljku foruma 'Alge' jednu dugacku temu o tome koju je zapoceo KBDNK. Ako te ne mrzi procitaj je celu, ima tu dosta tupljenja, ali i korisnih stvari.
Edited by Blue on 25.09.2009 07:35

kojot
Moj predlog i zakljucak je:mala biljna masa,a standardna prehrana=alge.
Resetuj sistem sa bar 70%izmane vode i prihranu prepolovi,pogotovu fosfate.Nadam se da si KH2PO4 precizno izmerio,jer par grama vise u rastvoru na tvoju litrazu moze da dovede do lepog suficita.
Iseci sve sto je zarazeno,bice bilja....

zander
To sa algama nije nikakav problem, bar koliko ti imas. Za početak nije strano... ali moglo bi i bez toga. Rasadi te biljke koje su ti zdrave. Ove poseci i izbaci...
Nemoj da oduzima hranu biljkama, to bi imalo kontra efekat. Nastavi da đubri samo malo utanji sa prihranom. Ubacuj jedan dan mikro drugi dan makroelemente.

A sad malo u Off:
Nekog sam miljenja da je ono to biljkama fali u vodi u većini novih akvarijuma a da podloga nije "zemlja za cveće" ili "ada aqua soil" Wink ili "osmocot" da je to Amonijak. Jer sve ostalo ubacujemo a amonijak ne. Ono to se čeka po nekoliko meseci da se stvar stabilizuje pa da biljke krenu "normalno" je mislim ba to. Bilo to slabo ili jako osvetljen akvarijum, ali pogotovo ako je ovo drugo, gde su potrebe za njim dosta veće. Naravno jako mali viak amonijaka pogotovo u baznoj vodi i bez CO2 i alge su tu Smile
Treba ga jako malo u vodi, ali bez njega biljke ne rastu kako bi trebalo i to koriste alge.
Stara podloga, napunjena ribljim izmetom, otpacima od propalih biljaka, starim korenjem u raspadu, nepojedenom hranom itd i situacija je onda ok.

Sa plodnom batenskom ili umskom zemljom i tresetom, a postoje i neka gotova pakovanja toga pod istim nazivom 'zemlja za cveće' istina imaju jo ko zna kakve dodatke u sebi, ali ima i onih ne tretiranih hemijom... Svaki početnik ili bilo ko drugi ima veću ansu da napravi dobar biljni akvarijum. Vie sam akvarijuma video zaalganih na primer od loe gline (JBL) nego od zemlje, kakve god.... i mnogo zdravijeg bilja, da dodam Thumb up Ima to sve svoju meru, kada počinje da smeta ribama ali za biljke je Thumb up

isnogood
Nemojte pogresno da me shvatite. Zasto to kazemč Uzimam u obzir sve sto ste rekli na ovde i uopsteno sve sto se da naci na temu algi na netu.
Vodim se nekim svojim, da kazem instinktom, imajuci u vidu sve vase komentare.
Siguran sam da sam preterao sa KH2PO4 i to je cisto, 100% moja glupost. Mislim da je Kojot vise nego u pravu.
Sinoc kasno sam povadio skoro sve sto sam mogao da vidim od algi.
Uveden je blackout 48h.
Sledeci korak (sad sam dosao sa posla) ide zamena vode i to 30%.
Drugi dan 20%, treci dan 20%. Da polako izvadim visak hrane (znaci ne da oduzmem sve vec visak).
Posle 48h blackout-a ide kraci fotoperiod od 5h (do sada je bio 9, pa sam smanjio na 8h).
U odnosu na stanje u akvarijumu videcu kako cu dalje da delujem.

Da napomenem jos jednom, svaki vas komentar je dobrodosao i koristan je izvor informacija i ulazi u pravljenej taktike za borbu protiv nove drugarice - Alge.

EDIT: za vreme blackout-a nema CO2 zbog faune. Posle 48h ide CO2 punom parom. EC ide i dalje svaki dan, po uputstvu.
Edited by isnogood on 25.09.2009 19:19

zander
Pa mislim da grei sa tim gaenjem svetla. Bar to to ti ima nije razlog za paniku. Gaenjem svetla neće pomoći biljkama nikako, to se radi samo kad je ba gusto stanje sa algama, al ti nema razlog za to. Bar koliko sam video Frown
Nastavi sve normalno kako si i do sada, eventualno smanji malo prihranu i moda fotoperiod...
Popuni malo akvarijum sa biljkama tako to će ih rasaditi

katjusa
Slaem se z Zanderom. Ja sam imala potpuni blackout 7 dana i nestale su sve alge osim staghorn i BBA Angry
Bilo jih je manje da, ali preivjele su Through wall

isnogood
katjusa, da li znas sta je bio uzrok pojave staghorna i kako si ga se resilač
Znam da je svaki slucaj zaseban, ali me zanima kako si ti tvoj slucaj servisirala.
Vec je proslo 48. Danas se menja 20% vode, vraca CO2, a svetlo cu paliti u dva intervala po 2-3 sata.

isnogood
Evo rezultata posmatranja nakon (nepunih) 48 blackout-a:
Alge ima i dalje, tj. nije se povuka ni malo, cak mi se cini da je ima vise (kad kazem vise mislim da velicine sa postovanih fotografija). Posekao sam vecinu, skor sav HM, Windelow i "limun" na kome se nastanila alga. Mozda sam sad, smiren, bolje zagledao i video sam je na mestima na kojima je nisam primetio ranije (kao npr. Sagittaria). Svi "koncici" su mali, tj. kratki i javljaju se samo na starijim listovima. Mlade listove ne napadaju, oni su cisti i lepo zdravi.
Takodje sam primetio da su Rotala i Prosperinaca znacajno porasle u visinu. Sad, delom su se ispravile u potrazi za svetlom, ali izdanak koji je na Prosperinaci i koji nije mogao da se toliko "ispravi" je izdzigljao kao lud (bez svetla i CO2).
Voda je izmenjena, sprema se CO2 i palim svetlo na 3 sata.
Neki komentarič
Sutra cu, ako stignem, seckati biljke kako bi ocisto najzarazenije listove i kako bi rasadio zdravo bilje po akvarijumu.

daweed
Pozdrav druze, prvo nemoj stvarati paniku oko male kolicine algi. Ako je ono sto si slikao makro-om na hm-u to sto te zabrinjava veruj mi da je to najnormalnije cak i posle godinu dana. Tako da slobodno se mozes opustiti.
Kod smanjivanja prihrane imam jednu filozofiju: "Imas travnjak u dvoristu, medjutim pojavi se korov. Neces ga unistiti time sto ces prestati da zalivas travu vec suprotno. Sto vise zalevas i dodajes djubrivo to ce "prava" trava vise rasti i samim tim ugusiti korov. Naravno uvek ces morati da povadis po koji korov rucno."

Kolicina staghorna koji sam ja imao naverovatnije bi te nanela da povadis svo bilje i poseces pa zasadis ponovo. Medjutim ja sam strpljivo cekao da se situacija stabilizuje (sto je i najbolje kod "svezih" aq kakav je bio moj a tvoj sada). Jedino sto sam preduzeo to je bilo pojacavanje svetla i prihrane. Pa se alga izgubila, odn. ima je toliko da je ne primecujem.

Sada npr. imam "problem" sa zelenim koncastim koje su mi okupirale ricciu (nju izbacio), hm i rotalu nanjenshan koe redovno sisam i obradjujem cetkicom...

Pazi sad, ta kolicina algi je mnogo veca nego kod tebe ali jedino sto sam preduzeo je to da sam smanjio fosfate pojacao nitrate i ubacio one tvoje puzeve amazonce plus jos nekih 2,3 vrste, nadam se 4 sijamca ako uspem da nadjem, takodje i kozice ako uspem da nabavim, pa cu onda presuditi dalje sta i kako. (jbg, nadao se da ce mi bez algojeda aq biti cist)

S' toga nema nervoze polako pa ces videti sta i koliko fali, samo nemoj ici do krajnjih mera (blockout) kada jos nije doslo do toga.

Naravno Redovna izmena vode pod obavezno.

http://daweedaqua.tk
isnogood
Mene najvise zanima razlog zbog kojeg se drugarica pojavila.
A sad nesto razmisljam, ne zanima li to isto sve koji su imali ili imaju alge. Bas sam bistar, do mojeg. Through wall
Radikalan tip, valjda. Salim se. Blackout nije pokazao rezultate, samo mi nije jasno kako su biljke uspele da porastu toliko za 48h bez svetla i CO2č Shock
Definitivno cu morati da osmislim pravi nacin za nastavak prehrane. Ne znam da li da pocnem sa manjim kolicinama, a kako bi biljke posisale sve sto postoji, uz cesce izmene vode ili....č
Sutra cu se definitivno potruditi da nadjem vremena za rezanje svih matorih listova.
Ako ko iz BG ima da donira brzorastuceg bilja bilo koje vrste rado cu prihvatiti donaciju. Od ponedeljka stize Glosa, a krajem sledece nedelje ce biti mozda jos neceg, ali do tada ako ima kakav kosilac u BG....
Pozdrav i hvala na vasem vremenu.

EDIT: Ksifoi, u nedostatku hrane kljucaju bilje, ali tacno na mestima gde ima algi. Malopre sam ih posmatrao.
Edited by isnogood on 26.09.2009 23:37

daweed
U ponedeljak osim glose ce stici i malo brzorastuceg bilja GrinWink (tacnije u utorak posto u ponedeljak saljem). E to je pocetno resenje... Dosta biljaka pa vremenom menjaj sta ti se ne svidja, da ima sta da "pojede" te nutrijente. Gupike, molike, ksifo i ostala banda vole da jedu alge... Uz njih bih ti preporucio i koze pa taman i meni da posaljes neku Grin.

http://daweedaqua.tk
isnogood
Da, zaboravio sam gupiku, koja je u nedostatku svojih pocela da oponasa Ksifo i da im se "shljamci" u ekipu. A dok Ramirez nije dosao u akvarijum niko se nije smucao po dnu i medju biljkama u potrazi za hranom, a od kad je on dosao, a on redovono obidje vise puta ceo akvarijum da vidi da li se negde nesto zaturilo i ostale ribice to rade. Sta preostane omrsi cistac, a 10tak puzeva koji su ostali obidju najzaturenije delove.
Hvala za biljke, stizu upravom trenutku Wink

zander
Mani se 3 sata osvetljenja, daj tim biljkama razloga da ive. To malo algi nije strano... I ako bude vie algi, pobediće ih biljke ali im mora dati sve uslove da bi pobedile.
Gaenjem svetla ili sa tako kratkim fotoperiodom neće imati neka lepa iskustva i cela stvar moe samo da potraje malo due

isnogood
Ako pustim fotoperiod kao do sada, (osam sati posle cega se biljke zatvaraju pa kapiram da im je dosta svetla) da li da prehranu minimiziram, pa da tu dozu polako povecavam ili...č
Pitam jer ako se odlucim na full fotoperiod ne znam kako da tretiram prehranu. Da li da napravim pauzu od nekoliko dana pa da povecavam pazljivo prateci rezultate ili...č

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,789 jedinstvenih poseta