Totalni sam laik za ovo ali me zanima pa eto par "glupih" pitanja:
1. Da li taj ivi kamen moemo naći u Jadranu? Tj. sami ga doneti kući sa letovanja.
2. Da li se hemija moe koristiti u DIY varijanti kao kod biljne akvaristike ili to mora kupovno i nikako drugačije?
3. Morska so ne dolazi u obzir! Edited by charuga77 on 04.05.2012 14:54
charuga77 je napisao:
Totalni sam laik za ovo ali me zanima pa eto par "glupih" pitanja:
1. Da li taj ivi kamen moemo naći u Jadranuč Tj. sami ga doneti kući sa letovanja.
2. Da li se hemija moe koristiti u DIY varijanti kao kod biljne akvaristike ili to mora kupovno i nikako drugačiječ
3. Morska so ne dolazi u obzirč!
1. Jadranski kamen nije dovoljno porozan kao ovaj tropski (to znači onda da i nije tako kvalitetan te neće vriti filtraciju kao to vri tropski). Napominjem, kamen je temelj akvarijuma, ne treba tedeti i zezati se nego kupiti najbolji i najkvalitetniji.
2. Slabo koliko ja znam. Jod se moe kupiti u apoteci i neki koriste jod iz apoteke. Ja se ne elim igrati sa tim. Previe su mi vredni organizmi da bih pokuavao uitedeti 5 za jod...
3. Ne. Kupovna so namenjena za morsku akvarisitku samo. U njoj se nalazi idealan omer kalcijuma, magnezijuma i drugih elemenata potrebni za optimalan rast korala i razvijanje skeleta.
biobiofizicar je napisao:
Jesu li sve ove slike detalja iz malog akvarijuma ili ima i iz velikoga i koliko ti veliki akvarijum pomaze u odrzavanju stabilnosti malog...
Mislim da sam napisao na početku slika da sam dodao i neke slike stanovnika ostalih akvarijuma.
Veliki i mali akvarijum su kod mene uvek bili dva odvojena sistema, veliki kod kuće a nano u studentskom stanu. Nikada nisam prebacivao vodu iz velikog u mali akvarijum i sl. Nisam imao potrebe, vrlo brzo sam im ustabilio parametre. Da je bilo drugačije verovatno ne bih prosipao vodu pri izmenama nego bih tu vodu iz akvarijuma koji ima stabilne parametre ubacivao u ovaj drugi. To se inače radi pri cikliranju, prvih mesec dana, ako je moguće doći do vode. Edited by Arcus on 22.02.2012 17:45
Svaka cast na moru
Zelja mi je od uvek bila da imam 3 aq, biljni, ciklidni i morski.
Ovaj treci mi je izgledao nekako nedostizno jer sam znao da je oprema a i zivi svet dosta skup kao i da se tesko nabavlja u Srbiji.
Gledajuci ovaj tvoj aq ostao sam bez teksta. Sa malo ulaganja i dosta volje i znanja izgleda da moze da se napravi odlican morski akvarijum.
Definitivno cu morati oformiti jedan.
Po tebi da li je bolje krenuti sa nano varijantom od 50-60l ili od starta uzeti veci akvarijum (150l+)č
panterone je napisao:
Po tebi da li je bolje krenuti sa nano varijantom od 50-60l ili od starta uzeti veci akvarijum (150l+)č
More,to je veće to je lake zbog stabilnosti parametara, hlapljenja vode, prostora za korale, većeg spektra riba koje bi mogli biti stanovnici...ali je naravno mnogo skuplje.
Za nano akvarijum treba biti strpljiv, dobro se informirati pre svakog ubacivanja organizama, odravati konstantan salinitet, biti redovan u izmenama vode i filtr.materijala jer je to mali ekosistem i lako se narui balans i akvarijum krahira ali to nije nikakav problem,verujte mi Edited by Arcus on 22.02.2012 21:34
Dosta nas se na ovoj temi zagrijalo za more. Pa evo neto na tu temu, da razbije famu i predrasude o kojima je i Arcus govorio.
Izvinjavam se na skretanju sa teme!
Od 7:15 početi sa gledanjem! Ima i jedan dobar lapsus na 03:33.
YouTube Video Edited by charuga77 on 23.02.2012 13:32
SVAKA CAST,STVARNO JE PREDIVAN
Evo da li bi moglo par saveta, posto planiram da se upustim u pravljenje manjeg akvarijuma do 60-70l.
1. Da li je moguce uzeti bilo koji najobicniji akvarijum debljine stakla 6mm, bez duplog dnač
2. Vidim da mnogi fabricki akvarijumi(kojima jos nisam finansijski dorasla) imaju takozvanu haubu sa integrisanim osvetljenjem. Da li je za morski akvarijum potreban bilo kakav stakleni poklopac pa onda iznad da ide osvetljenje ili morada bude bez poklopcač Koji je tvoj savetč
3.jel je potrebna steam pumpa i hang on filter sa nekim posebnim karakteristikamač
Naime pokusavam da stavim sve na papir koliko bi za pravo vreme to sve kostalo, moja ideja je bila da prvo napravim akvarijum kupim koral pa onda polako postepeno da ga dopunjujem sa koralima koliko finansije dozvoljavaju naravno, ali na kraju sa maksimalno 2 ribice. Polako bih ga dopunjaval nema razloga za zurbu jedino ako me decica ne pozure za ribice , onda bi se to svelo na po kamen , 2korala max i 2 ribice za pocetak
maja je napisao:
SVAKA CAST,STVARNO JE PREDIVAN
Evo da li bi moglo par saveta, posto planiram da se upustim u pravljenje manjeg akvarijuma do 60-70l.
1. Da li je moguce uzeti bilo koji najobicniji akvarijum debljine stakla 6mm, bez duplog dnač
2. Vidim da mnogi fabricki akvarijumi(kojima jos nisam finansijski dorasla) imaju takozvanu haubu sa integrisanim osvetljenjem. Da li je za morski akvarijum potreban bilo kakav stakleni poklopac pa onda iznad da ide osvetljenje ili morada bude bez poklopcač Koji je tvoj savetč
3.jel je potrebna steam pumpa i hang on filter sa nekim posebnim karakteristikamač
Unapred se zahvaljujem na odgovorima
1. Naravno. Ni ja nikada nisam imao duplo dno, osim za verc korala (alim se)
2. Stakleni poklopac je zgodan jer sprečava ribama da iskaču iz akvarijuma i također smanjuje isparavanje vode. ZA poklopac
3. Nikakve posebne karakterisitke hang-ona, kakav god da kupi, spuve i vate napolje a unutra ugalje i fosfat remover...
Hvali ti puno na savetima
samo bi ti postavila jos par pitanja, za ovaj manji nano reef do 70l
1. pri zameni vode i dolivanju vode da li potrebno koristiti destilovanu ili RO voduč Na koliko dana bi za ovaj akvarijum isla zamena i da li je to 30% od 70Lč
maja je napisao:
Hvali ti puno na savetima
samo bi ti postavila jos par pitanja, za ovaj manji nano reef do 70l
1. pri zameni vode i dolivanju vode da li potrebno koristiti destilovanu ili RO voduč Na koliko dana bi za ovaj akvarijum isla zamena i da li je to 30% od 70Lč
Svejedno, DI ili RO, ja sam u početku kupovao destilovanu vodu a kasnije sam kupio RO uređaj.
Savetujem ti da kupi RO odmah od početka. Po mogućnosti novi.
Moj savet je 20-30% vode jednom nedeljno! Ja sam radio oko 20%.
Majo, tesko da moze neko da ti kaze koji aparat da kupis. Pogledaj za koji ti je najjednostavnije da nabavis potrosne delove i odmeris sta ti se najvise isplati.
Srafciger je napisao:
Majo, tesko da moze neko da ti kaze koji aparat da kupis. Pogledaj za koji ti je najjednostavnije da nabavis potrosne delove i odmeris sta ti se najvise isplati.
I ja Ti preporučujem isto, najbolje je da pokua pretragom pronaći domaće zastupnike ovih uređaja, pa se odluči za najpovoljniju varijantu. Ovde jako značajnu ulogu ima cena rezervnih predfiltera i RO membrana, u odnosu na osnovnu konfiguraciju, koja moe biti i veća od konkurentske, ali ima povoljnije cene delova koji se menjaju. Pozdrav
Evo razmisljam o pravljenju ovakvog akvarijuma, nije komplikovano moze hauba sama da se napravi a izgleda efektno, http://www.nano-r...3895&st=40
Nadam se da cu uspeti trenutno samo da uradimoproracun sto se osvetljenja tice, sta mislis o ovome posto je do pola zatvorenč