Vezano za ovaj prethodni post da dodam i ja neto. Čini mi se da sam na florabelli koju mnogi koriste za aquariume video da pie da se sastoji samo od humusa i treseta. Ja sam koristio umsku zemlju i treset (čarobna zemlja jer sam mislio da je svaki treset ba treset, a čarobna zemlja je u stvari čist treset) uz dodatak one crvenice i peska.
I o tome sam raspravljao na ovom forumu jo kada sam smućkao tu meavinu u buretu. Čudim se odakle bih mogao da imam amonijak u aq jer nemam mnogo riba niti sam ga unosio nekim djubrivom ali ne moram ja sve da znam...moda nastane nekakvom reakcijom između nečeg...
U svakom slučaju odustajanja nema. Rat je počeo i trajaće do istrebljenja (mislim i na alge i na sebe). Redovno ću izvetavati o promenama ma kakve god da budu...bilo dobre ili loe.
Vas, a pogotov deep blue da zamolim samo da prati ovu temu jer mi je stalo do njegovog miljenja vezano za ovu bedu...
Hvala unapred i pozz
Edited by KBDNK on 07.06.2009 01:10
Ubedjenja su za popove za nas je da probamo,procenimo i na kraju da ocenimo.
Ja sam ovu podlogu od KBDNK-a ocenio, a vi ocenjujte dalje Sa tim u akvarijumu dalje nece moci
Upravo sam taj problem sa glinom ja imao dok nisam sve izvadio napolje. Govorim ti iz iskustva, a ne uverenja.
KBDNK javi kako si prosao
ovaj akvarijum je radjen sa florapolom 2x propisana doza i vlasinskim tresetom (u tom trenutku nisam imao Spahgnum koji sad koristim) a bome nisam ni uputstvo procitao na kutiji od florapola pa sam samo sasuo glinu na dno preko treseta.Voda je tvrda i svaki dan sa automatsku udje unutra 5%/zapreminu akvarijuma.Opet sve funkcionise.Kljucna stvar za ovaj akvarijum je izbor biljaka.
Sad sam tek video da koristis reaktor.Sa reaktorom svakako treba da bude manji,jaki protoci 10-15x su namenjeni za difuzore a pogotovo venturi sistem koji drugacije funkcionisu od reaktora.Protok od 5x/100%aq/h max.1-2x preko povrsine spray barom ostalo ispod povrsine.Ja se stalno igram sa pozicioniranjem difuzora i motornih glava stalno.
Nebilo ti tesko,izmeri Kh i Dh nekako pa makar i Serinim ili tetrinim testom a za Ph neznam,trebalo bi da nadjes nekog ko ima elektronski ph-metar u okolini neki akvarista i sl i da izmeris ph pre paljenja svetla i uvece nesto pred gasenje.Meri vodu iz aq. a ne sa cesme ko zna dali nesto u tvojoj podlozi jos dodatno otvrdnajva vodu.Mnogi ljudi cije si akvarijume video imaju vodu sa relativno niskim Kh,Dex(beograd u nekim delovima ima super vodu za nase potrebe),Gliga i ostali iz J.Srbije.Ovo su cesto jeko previdjene stvari ali ako malo procesljate po svetskim forumima.....
Sacekaj da se sve smiri,filter se ciklira 6-8 nedelja a u stvarnosti 6-12 meseci,nisu nitrifikacione bakterije sve sto cini filter danas postoje nova istrazivanja i nove informacije.
Nerece koji ti je KNO3 i KH2PO4čDali je P.Ač
Nadji vise biljaka (OBAVEZNO) za tvrdu vodu,Hygrophile su br.1. a nisu ni skupe.
Ako neuspe sve iz pocetka...ja sam u pocetku bar 2-3 puta rasturao aq. dok nisam poceo da primecujem stvari, sta je bolje a sta losije,sta moze da prodje a sta je odlicno i ono sto uopste nefunkcionise.
Edited by deep blue on 07.06.2009 09:57
Evo i ja cu da ti se pridruzim kao neko ko ima problema sa istom ili slicnom (ne vidim dobro na slikama) vrstom algi u akv. Kod mene je problem znatno manje izrazen (za sada, da kucnem u drvo), ali to ne smanjuje nerviranje zbog pogresnih odluka. Dakle, ne mogu da ti kazem kako da ih se resis, ali cu izneti nekoliko svojih zapazanja, pa mozda, nekako, dodjemo do kakve korisne ideje. U krajnjem slucaju mozemo da probamo razlicita resenja, pa da uporedimo rezultate.
1. Skoro sam siguran da je uzrok ove posasti i u tvom i u mom slucaju sastav podloge. Bez mnogo razmisljanja sam ispod kvarcnog peska stavio tanak sloj neke zemlje za cvece koju su ljudi preporucivali po forumima (ne secam se kako se tacno zove). Rezultati sto se tice rasta bilja su stvarno odlicni, ali ni alge ne zaostaju i to samo jedna jedina vrsta koja lici na sivkaste grancice (po netu je, uglavnom, zovu staghorn). Akvarijum je formiran pre nekoliko meseci i, od tada, nisam video niti jednu drugu vrstu (ne racunajuci povremeno po neku zelenu tackicu na staklu). E sad, kako sam zakljucio da je nesto iz podloge problemč Dosao sam jednog dana na prepametnu ideju da bih mogao malo da usisam podlogu. Sklepam 'usisivac' na brzaka, taman predjem pola dna, kad zazvoni telefon, okrenem se, nepaznjom zabodem vrh usisivaca duboko u podlogu, i eto problema. U roku od par dana su pocele da se pojavljuju po ivicama starijih listova i po kamencicima na podlozi, ali samo tamo gde sam presao usisivacem, kao da je neko postavio nevidljivu ogradu na podlozi. Zakljucio sam da sam ovim usisavanjem podloge, osim ciscenja povrsinskog sloja, zapravo izvukao nesto iz 'mracnih dubina'.
2. Na delovima podloge gde imam bilo kakvo bilje uopste nema algi. Da li je to zbog samih biljaka, odnosno njihovog korenja ili zbog manjeg intenziteta svetla u tim delovima, nisam siguran, ali mi se cini da je prvi odgovor tacan jer nije to ne znam kakva senka. Cak i kada sam vrsio neke intervencije u ovim delovima akvarijuma (cupanje - sadjenje), nisu se pojavile posle toga alge, dok u delovima gde nema biljaka pa zasadim nesto novo, posle par dana dolazi do masovne pojave algi. Neko ce reci da je resenje da zasadim celu podlogu biljkama, ali to i nije neka ideja jer nemam dovoljno materijala, a ne bih bas da posadim bilo sta bilo gde, pa posle da se drzim za glavu na sta lici akvarijum i da stvorim 5x vece probleme masovnim presadjivanjem.
3. U jednom uglu akvarijuma imam CO2 reaktor sa motornom glavom ciji je izlaz okrenut na dole. Na delu podloge koji je direktno izpod reaktora nema vise ni jedne alge iako je ta povrsina i usisavana i na njoj nema biljaka. Ovo me je najvise ohrabrilo u borbi protiv algi, samo jos da odgonetnem sta je uzrokovalo njihov nestanak na toj povrsini. Prva mogucnost je visoka koncentracija CO2 jer je direktno ispod reaktora, a druga je da sam 'isprao' iz podloge ono sto je izazivalo alge povecanim protokom vode ka toj povrsini.
4. U nekom momentu sam znatno smanjio prihranu biljaka (KCl, KNO3, KH2PO4, Profito) u nadi da ce to zaustaviti alge, ali ne, dobio sam suprotne rezultate, biljke su usporile, a alge pocele da vode kolo. Brzo sam se vratio na raniji rezim prihrane, jer sam video da to ne utice na alge vec samo na biljke. Planirao sam da ovih dana malo promenim doziranje makroelemenata u smislu povecanja doze K i P, a smanjenja N, ali jos nisam doneo konacnu odluku sta cu tacno i kako.
5. Probacu da upotrebim Easy Carbo u nesto povecanoj dozi i to nanosenjem na kriticna mesta, da vidim ima li to kakvog efekta, mada me mrzi da svaki dan umacem ruke u akvarijum, pa pokusavam da smislim neko pametno resenje za ovo.
6. Nisam primetio nikakav uticaj rezima izmene vode na 'moje' alge. Negde sam cak procitao da je u ovakvim situacijama bolje ne menjati vodu neko vreme, ali se to ne usudjujem da pokusam.
7. Nisam vrsio nikakve eksperimente i izmene sto se tice osvetljenja (oko 0.5W/l cool daylight, 10h dnevno), pa mi je i ovo otvoreno za pokusaje, ali idem redom, jedno po jedno.
Ako se setim jos necega, ili primetim bilo kakve promene, napisacu, u svakom slucaju, zelim ti puno srece i uspeha u ratu i izvestavaj ako dodje do neke promene.
Edited by Blue on 07.06.2009 09:56
4.Da,jaka prihrana je kljuc u mnogim slucajevima no neznamo sta je kod KBDNK nekad je lucenje podloge problem a nekad manjak hrane.Ljudi su se cesto pre zanosili zemljom za cvece jer ona ima u sebi sve.Niko nije razmisljao o kontroli i proporcijama svega toga.Kljuc je cesto u znanju sta je u vodi.
5.Da,zaistaje s.... prskati alge svaki dan,bolje ga je dodavati u vodu kad je sve ok nema nikakve potrebe za tim.
7.Da tako je najbolje ,eliminisati faktor po faktor.
Deep blue nisam ba najbolje razumeo ovo: "...Voda je tvrda i svaki dan sa automatsku udje unutra 5%/zapreminu akvarijuma..." ali ni ovo: "...Sa reaktorom svakako treba da bude manji,jaki protoci 10-15x su namenjeni za difuzore a pogotovo venturi sistem koji drugacije funkcionisu od reaktora.Protok od 5x/100%aq/h max.1-2x preko povrsine spray barom ostalo ispod povrsine...".
Pokuaću da izmerim ph i kh ovih dana a da li ću uspeti ne znam. U svakom slučaju obavestiću javnost o tome. Ako je za neki podatak moje zapaanje je da su biljke bolje perlale uveče iako je CO2 dolazio konstano (osim kad se sam ne razdesi igličasti) danonoćno u istoj količini pa se konstantno i rastvarao.
Djubrivo koje sam koristio nije P.A. kvaliteta ali da sam ga koristio preterano jesam. Iveku sam u jednom pp objasnio (dodue rekao mu da to ne priča nikom ali...) da sam stavljao 10x veću dozu. Normalno to sam radio nenamerno jer sam pogreio u proračunu. U početku nisam imao nikakve probleme, bilje je raslo ali posle 2 nedelje krah. Kada kaem da je bilje raslo to znači da se za 2 nedelje učetvorostručilo, a liće na hrastu ( ne znam laatinski naziv) je dobilo ne onako izreckane listove nego listove koji su bili veliki, bez recki, iroki i dugački i ličili su na listove limuna.
Kada sam posle tri nedelje izgubio bitku sa tim algama povadio sam svo bilje i preuredio aq ne dirajući podlogu. Smanjio djubrivo i počeo sa PPs pro načinom prihrane i liće na hrastu se normalizovalo. Dotadanja zelena končasta i ona alga kao abokrečina, kao paučina (koja se zavlači u glosso) se vie nije pojavljivala ali se onda pojavila ova staghorh alga koje pre toga nije bilo. One prethodne alge ih sada nema. Sada je samo ova staghorn mada ima i nekih končastih u manjoj meri ali ove končaste nisu zelene nego iste boje kao ova staghorn.
U toj prethodnoj postavci sam imao poyspermu koju mi je poklonio paleoglodit kada je dolazio iz Grčke. E ona je rasla kao nenormalna. Prertila je opasnost da okupira ceo aq. Nije mi se svidjala pa sam je poklonio jednom mom prijatelju ali ću je ovih dana traiti nazad jer vidim da je ona delom i pomoć u ovoj situaciji. Ovu biljku one alge nisu napadale isto kao to sada ove alge ne napadaju cabombu,a cabomba raste 1,5 cm dnevno, perla i izgleda savreno kao da je plastična.
Oko reaktora ili difuzora nisam siguran na ta ko misli kada koristi ove reči. Meni motorna glava u jednoj komori filtera gura vodu kroz poklopac flae od voda vode od 0,5 l čije sam dno odsekao a CO2 iz boce uvodim u crvo koje spaja glavu sa flaom tako da smatram da se CO2 dobro rastvara i da je dovoljan jer gupike stoje na plafonu. Deep blue ne znam na ta si mislio kada si govorio ovo oko protoka vode i kako se to odraava na moj slučaj.
A sad oko zapaanja kolege blue.
Zamisli mene pametnjakovića. Kada god sam menjao vodu to sam radio crevom i to usisavanjem prljavtine sa dna jer sam mislio da je tako bolje a u stvari. Sada ne mogu da verujem da sam uvek za ovih 5 nedelja a to sam radio za to vreme barem 20 outa uvek imao vremena i da nikada nisam urio pa da sam zbog urbe morao da mernjam vodu kofom.Sledeće menjanje vode ću raditi kofom.
I ovo zapaanje da je nema tamo gde ima bilja je tačno. Na čistini koju sam svesno ostavio da bi se pojedino bilje razraslo na tom mestu se javljaju alge najvie. Na tim mestima primećujem i zelenu algu to je verovatno zbog svetla jer tu nema bilja niti ima ta da zakloni povrinu.
I jo ovo. Kada kaem da imam spray bar nisam siguran da sam bio precizan. To je u stvari jedno crevo koje vodi vodu iz filtera u aq izbueno na nekoliko mesta kroz koje rupice izlazi voda, a vazduhg manje iki ne uopte. Tako sam oslabio izlaz na kraju tog creva jer je jak mlaz kopao podlogu, a ovako sam i poboljao distribuciju CO2 u aq. Vodu iz filtera vraća motorna glava koja ima protok 1100 l/h a realno neto vie od 800 l/h. Napominjem da mi je filter spoljni i nalazi se sa strane aq uz bočnu stranu. Sam aq je dugačak 110 cm i nisam imao drugog izbora. Svo bilje talasa u aq.
Ne znam kako utiče na alge i na aq uopte to to mi je aq pregradni zid u hodniku i sa jedne strane ima veliki prozor. Taj prozor je dodue na severozapadnoj strani kuće tako da moda i nema nekog uticaja ali ipak moda...
Vidi se to na jednoj od slika kroz aq...isto kao to se vidi i enin razboj za tkanje...(ena mi je razbojnik...ta će...tako je...).
Sinoć u ponoć sam promenio 25% vode, večeras ću opet toliko...dodue ustajalom česmovačom.
Hvala svima koji pokazuju interesovanja za ovu temu, pogotov ,deep blue. Pratim dalje stanje i izvetavam. Uostalom rat je tek počeo. Tek ćemo se ganjati ja i alge...
Pozz
Edited by KBDNK on 07.06.2009 12:41
ja bi reko da rat nije vec poceo-nego si ga komotno izgubio, bilje ti je toliko osteceno da tesko da ce se oporaviti pobediti biljke, moj predlog ti je sve jova nanova....al ovog puta bez gline i zemlje za cvece-ima toliko lepih akvarijuma i na ovom i na ostalim sajtovima koji uspevaju bez zemlje za cvece-jednostavna prehrana preko lista ili neka brendirana podloga je bolja,a nije bas puno ni skupla-samo malo kad preracunas....
KBDNK je napisao:
Deep blue nisam ba najbolje razumeo ovo: "...Voda je tvrda i svaki dan sa automatsku udje unutra 5%/zapreminu akvarijuma..." ali ni ovo: "...Sa reaktorom svakako treba da bude manji,jaki protoci 10-15x su namenjeni za difuzore a pogotovo venturi sistem koji drugacije funkcionisu od reaktora.Protok od 5x/100%aq/h max.1-2x preko povrsine spray barom ostalo ispod povrsine...".
Pokuaću da izmerim ph i kh ovih dana a da li ću uspeti ne znam. U svakom slučaju obavestiću javnost o tome. Ako je za neki podatak moje zapaanje je da su biljke bolje perlale uveče iako je CO2 dolazio konstano (osim kad se sam ne razdesi igličasti) danonoćno u istoj količini pa se konstantno i rastvarao.
Djubrivo koje sam koristio nije P.A. kvaliteta ali da sam ga koristio preterano jesam. Iveku sam u jednom pp objasnio (dodue rekao mu da to ne priča nikom ali...) da sam stavljao 10x veću dozu. Normalno to sam radio nenamerno jer sam pogreio u proračunu. U početku nisam imao nikakve probleme, bilje je raslo ali posle 2 nedelje krah. Kada kaem da je bilje raslo to znači da se za 2 nedelje učetvorostručilo, a liće na hrastu ( ne znam laatinski naziv) je dobilo ne onako izreckane listove nego listove koji su bili veliki, bez recki, iroki i dugački i ličili su na listove limuna.
Kada sam posle tri nedelje izgubio bitku sa tim algama povadio sam svo bilje i preuredio aq ne dirajući podlogu. Smanjio djubrivo i počeo sa PPs pro načinom prihrane i liće na hrastu se normalizovalo. Dotadanja zelena končasta i ona alga kao abokrečina, kao paučina (koja se zavlači u glosso) se vie nije pojavljivala ali se onda pojavila ova staghorh alga koje pre toga nije bilo. One prethodne alge ih sada nema. Sada je samo ova staghorn mada ima i nekih končastih u manjoj meri ali ove končaste nisu zelene nego iste boje kao ova staghorn.
U toj prethodnoj postavci sam imao poyspermu koju mi je poklonio paleoglodit kada je dolazio iz Grčke. E ona je rasla kao nenormalna. Prertila je opasnost da okupira ceo aq. Nije mi se svidjala pa sam je poklonio jednom mom prijatelju ali ću je ovih dana traiti nazad jer vidim da je ona delom i pomoć u ovoj situaciji. Ovu biljku one alge nisu napadale isto kao to sada ove alge ne napadaju cabombu,a cabomba raste 1,5 cm dnevno, perla i izgleda savreno kao da je plastična.
Oko reaktora ili difuzora nisam siguran na ta ko misli kada koristi ove reči. Meni motorna glava u jednoj komori filtera gura vodu kroz poklopac flae od voda vode od 0,5 l čije sam dno odsekao a CO2 iz boce uvodim u crvo koje spaja glavu sa flaom tako da smatram da se CO2 dobro rastvara i da je dovoljan jer gupike stoje na plafonu. Deep blue ne znam na ta si mislio kada si govorio ovo oko protoka vode i kako se to odraava na moj slučaj.
A sad oko zapaanja kolege blue.
Zamisli mene pametnjakovića. Kada god sam menjao vodu to sam radio crevom i to usisavanjem prljavtine sa dna jer sam mislio da je tako bolje a u stvari. Sada ne mogu da verujem da sam uvek za ovih 5 nedelja a to sam radio za to vreme barem 20 outa uvek imao vremena i da nikada nisam urio pa da sam zbog urbe morao da mernjam vodu kofom.Sledeće menjanje vode ću raditi kofom.
I ovo zapaanje da je nema tamo gde ima bilja je tačno. Na čistini koju sam svesno ostavio da bi se pojedino bilje razraslo na tom mestu se javljaju alge najvie. Na tim mestima primećujem i zelenu algu to je verovatno zbog svetla jer tu nema bilja niti ima ta da zakloni povrinu.
I jo ovo. Kada kaem da imam spray bar nisam siguran da sam bio precizan. To je u stvari jedno crevo koje vodi vodu iz filtera u aq izbueno na nekoliko mesta kroz koje rupice izlazi voda, a vazduhg manje iki ne uopte. Tako sam oslabio izlaz na kraju tog creva jer je jak mlaz kopao podlogu, a ovako sam i poboljao distribuciju CO2 u aq. Vodu iz filtera vraća motorna glava koja ima protok 1100 l/h a realno neto vie od 800 l/h. Napominjem da mi je filter spoljni i nalazi se sa strane aq uz bočnu stranu. Sam aq je dugačak 110 cm i nisam imao drugog izbora. Svo bilje talasa u aq.
Ne znam kako utiče na alge i na aq uopte to to mi je aq pregradni zid u hodniku i sa jedne strane ima veliki prozor. Taj prozor je dodue na severozapadnoj strani kuće tako da moda i nema nekog uticaja ali ipak moda...
Vidi se to na jednoj od slika kroz aq...isto kao to se vidi i enin razboj za tkanje...(ena mi je razbojnik...ta će...tako je...).
Sinoć u ponoć sam promenio 25% vode, večeras ću opet toliko...dodue ustajalom česmovačom.
Hvala svima koji pokazuju interesovanja za ovu temu, pogotov ,deep blue. Pratim dalje stanje i izvetavam. Uostalom rat je tek počeo. Tek ćemo se ganjati ja i alge...
Pozz
Odmah nabavi KNO3 i KH2PO4 P.A kvaliteta inace ces imati jos sranja ovo smo svi probali.Ono za algare...neznam ja imam super iskustvo sa njima ancistrusi,sijamci,otocinklusi i to u izobilju posebno ako ti je akvarijum poklopljen....da nisam te pitao dali imas staklene poklopce na aq.Rekoh ti ja da ti je voda tvrda,samo ti vrati te polisperme,iseci stare listove(nogu da se kladim da imas vise algi na starim listovima nego na novim...ako uopste imas nove).Dali ti ubacujes CO2 u motornu glavu koja razbija mehurice ili ubacujes mehurice u reaktor(flasa od voda vodeč.Moram da priznam da mi nije jasan koncept,dali imas 1 ili 2 motorne glave.Ok imas neki spray barr to sm shvatio.Dali ti sa motornom glavom 1100l/h pomeras povrsinučTo je previse,upola manje ti treba da bi se CO2 sto duze zadrzao u vodi.Povrsina treba da se pomera tek toliko da nemas skramu na povrsini.ostalo pokretanje treba da bude vise ka dnu.Ovo ti je reaktor[url] http://www.aquash...5329.shtml [/url] a ovo difuzor http://www.aquash...2871.shtml.Koncepti se razlikuju,cilj je isti.Sa reaktorima savetujem manji protok a sa venturi ili difuzorima treba da bi se baloncici CO2 ugurali u biljke gde ce se lahano topiti.Co2 se u reaktoru otapa,greska je staviti ga na mot.glavu i terati ga kroz reaktor.treba uvoditi mehurove i pustiti da lagano skakucu u reaktoru i tope se.
Hm,neznam i meni se akvarijum ponekad na startu ualgavi ali ako sve radite kako treba,stvorite sve uslove za rast biljaka one ce ga dobiti sigurno.Imam jedan takav koji polako i sigurno dobij rat.Netreba zuriti nekad za to treba i pola godine.Akvarijum sa biljkama definitivno nije za one koji hoce da lece zivce od stresa nego za one koji dobro podnose stresEdited by deep blue on 07.06.2009 15:46
takodje nemojte damislite da ja savetujem ovakav start.Mene bar svi znaju po tome da koristim kvalitetne komercionalne stvari.ovde vise gledamo da svi nesto naucimo.cim se biljke oporave i namnoze ja bij zamenuo dno zato sto ce tada biti dovoljno biljaka za novi start,dovoljno znanja i zato sto bi iduci nalet algi verovatno bio fatalan....sabijanje dna sledi sigurno za neko vreme....
Fax hvala na podrci......ba si me uteio...alim se normalno...
Stvar se polako kreće na bolje. Ove svakodnevne zamene vode po 25% daju rezultate jer staghorn algi vie nema u onim količinima. Fotoperiod je 4-4-4, ne djubrim, primetio sam da je voda blago zelena, pojavljuju se sad u nekim manjim količinama neke zelene alge,...i jo jedan problem...ispraznila se boca sa CO2. Nadam se da ću je napuniti za jedan dan ali nikad se ne zna...
Pratim dalje...U svakom slučaju pokuaću da nekako revitalizujem bilje za novi start a do tada se paralelno sa ovim ratom bacam se na proučavanje firmiranih podloga...
Pozz
salio sam se malo, mozda i ima nade, al bas,bas je ostecena, ja kad sam moj formirao, imao sam problema bas sa istom algom i sa crnom cupavom, posto sam imao pumpu od 450l na akvarijum od 105l, poslusao sam rastu da povecam protok, povecao sam protok na 600l i dodavao 24h co2+easy carbo+plus sijamci(opet hvala rasti i iveku)+gomila kozica(hvala banetu) i za jedno 2nedelje sam se resio svih algi... mada nije na odmet malo i rukom da cupas, naravno,netreba da prekines ni sa prihranom-napravices jos vecu stetu...
to sa svetlom nisam pokusavao....
Edited by fax on 08.06.2009 00:13
ziko ja ti napisah jos na prvoj strani,odvoji vikend izbaci sve napolje operi aq, 1cm treseta 8-10cm kvarca ubaci biljaka sta uspes da spases,ja cu ti poslati bilja sta budem mogao,KH2PO4,KNO3, i lepo ispocetka.Gresku si napravio i ako nastavis ovu borbu tvrdoglavo doziveces samo razocarenja iz dana u dan.Iz tvoje podloge kroz sitan pesak zbog visine vod.stuba hran.mat. izlaze u vodu,s druge strane voda ne moze da cirkuluse kroz podlogu jer taj sitni pesak i glina su sad cement.I nema sanse da se sve vrati u normalu.Cak i dan unistis alge sada trebace ti uzasan napor i stalna briga da to stanje zadrzis.
Obzirom da nisi Sizif,sedi i razmisli o ovom.
Pozz
KBDNK je napisao:
Fax hvala na podrci......ba si me uteio...alim se normalno...
Stvar se polako kreće na bolje. Ove svakodnevne zamene vode po 25% daju rezultate jer staghorn algi vie nema u onim količinima. Fotoperiod je 4-4-4, ne djubrim, primetio sam da je voda blago zelena, pojavljuju se sad u nekim manjim količinama neke zelene alge,...i jo jedan problem...ispraznila se boca sa CO2. Nadam se da ću je napuniti za jedan dan ali nikad se ne zna...
Pratim dalje...U svakom slučaju pokuaću da nekako revitalizujem bilje za novi start a do tada se paralelno sa ovim ratom bacam se na proučavanje firmiranih podloga...
Pozz
onaj dan kad ti nestane CO2 nepalis svetlo dokle god nedoneses punu bocu
Najbolji rezultati u mojim akvarijumima su bili neki vid hranjive podloge(DIY ili brand)+prehrana preko vode.
Moze i smo voda ali je za pocetnika lakse ovo prvo(i ja posle svega sto sam radio a radio sam svasta perferiram vodu+podlogu)
Edited by deep blue on 08.06.2009 11:34
Deep blue, nisam siguran da ću dobro slikati moj reaktor ali sam isčeprkao sliku sa drugog foruma. Izgleda kao na ovoj slici samo to je umesto ove flae na slici kod mene iskorićena flaa od voda vode sa isečenim dnom. Evo linka do slike: http://akvaristik...g_1160.jpg
Sve to stoji kod mene u jednoj komori filtera (u predzadnjoj) i nisam primetio da mehurići izlaze iz flae. Voda iz ove komore se preleva u poslednju komoru gde je uz pomoć one velike motorne glave sa protokom od 1100 l/h odnonso neto vie od 800 l/h vraćam u aq. Skrama na aq mi se javlja jer ove rupice na improvizovanom spray baru ne ispustaju dovoljnu količinu vode da bi je razbile mada bi to moda mogao i da povećam i tako razbijem skramu. Na kraju creva je protok najveći i teko mogu da uperim na dole u dno jer preti opasnost da iskopam podlogu ali ako mu smanjim promer na samom kraju moda time povećam rasipanje po povrini a smanjim protok i kopanje podloge na kraju creva.
Iznad aq imam zatvorenu haubu i u njoj 4 sijalice T5HO 54w/865. Sijalice su oko 10 cm iznad povrine vode (mogu da ih podignem ali ne i da ih spustim). Na aq nemam stakleni poklopac tako da ne gubim nita od svetlosti. Malopre kada sam menjao vodu ostavio sam svetlo 10-ak minuta i biljke poćinju sa perlingom iako nema CO2 niti djubriva, niti svetla, a ludvigia je u takvoj sredini za poslednja 3 dana pustila one rizome na stablu to mi ukazuje da joj je dobro (ili moda i tu greim). Testere i podatke o vodi nemam i dalje.
Da ponovim samo da CO2 nemam već 4 dana, a zadnja 3 dana po preporuci ne palim svetlo. Sutra dobijam bocu. Vodu sam menjao svakog dana po 25% i situacija je bolja. Novih algi nema (zamisli) iako nema ni svetla ni CO2, voda se izbistrila, pojedino bilje se iskrivilo ka prozoru ali sve to nije strano kako je bilo ranije.
Sutra uveče kad namestim bocu me očekuje svojevrsni novi početak ...razvoja algi......normalno.
Pozz svima
Edited by Rasta on 12.06.2009 09:24
E to sa CO2 je malo komplikovano i nije bas najjednostavnije,ja to mogu da procenim tek kad posmatram akvarijum (ribe i biljke) dan dva.iseci stare listove sa algama.Uzmi neku plasticnu cev i razbusi je podjedn ako nekom sitnijom burgijom pa ces imati svuda po povrsini iz svakog otvora istu kolicinu vode.4 dana drzis ugaseno svetlo!!!Deco ovo rade profesionalci i nije preporucljivo da radite kuciJa sam mislio na dan,naj vise dva ako je sve ok,onda uredu mada ti nikad nebih savetovao da to ponovo radis,nije lose nabaviti jos jednu bocu i imati stalno jednu punu u rezervi.to sto je ludwigija pustila adventivne meni govori da tvoja podloga reagguje sa vodom,popularno receno hranjive materije ti cure iz podloge u vodeni stub pa se biljka tu pomocu tih korenova hrani,kad ludwigije sadis u low-light gde je hrana primarno u podlozi tih korencica ima mnogo manje bar u vecini slucajeva(u low-light,low-tech akvarijumima bakterije u podlozi uspevaju da stvore od izmeta i ostataka dovoljno hrane za biljku ali u CO2 hi-light akvarijumima neuspeveju,biljke suvise brzo rastu,Ecology of planted aquarium,D.Walstad).
Edited by deep blue on 12.06.2009 14:28
Jo jedan poraz.
Nastavio sam sa zamenom vode 25 % svake večeri. Svakog jutra sam dodavao po preporuci 1,5mg/l kalijuma. Alge su se blago umanjile. Dodue i čistio sam ih. Pojavljuju se u manjoj meri i neke končaste...ali manje. Pojačao sam CO2. Biljke perlaju toliko da aq izgleda kao čaa kisele vode, a pogotovo popodne i uveče. Fotoperiod 5-2-5. Svetlost 57 lm/l ili oko 0.6w/l T5HO.
Gupy i molly se kote u najveće...i hrane se samo i jedino algama...jer im ne dajem nikakvu hranu...
Malopre sam ubacio 5 lisica i pocrkale su svih 5 posle 10 minuta...Iako sam zamenio 25 % vode gotovo istovremeno uz ubacivanje lisica...
Nemam testove ali voda je sigurno kriva iako ne smrdi na nita. Mudrog li zaključka!
Lisice i kozice su jedini stanovnici aq koji su do sada crkavali u mom aq...a gupike i molly izgledaju i ponaaju se savreno...Prosto ne mogu da verujem da su ove gupy i molly toliko otpornije od onih "svilenih lisica".
Daleko je od dobrog jer ukoliko samo jednog dana ne bi zamenio vodu ne verujem da bi to mogao nekako da ispravim posle. to je najgore uopte ne vidim dokle ću morati dda menjam vodu u ovoj količini jer ovo postaje kuluk...
Po svemu sudeći ne gine mi kompletno preuređenje uz stavljanje inertne podloge...normalno...Jedina dilema je kolika granulacija tog kvarcnog peska je najpoeljnija. U okolini mog mesta je rudnik kvarcnog peska i cenim da mi neće biti naročito teko da ga obezbedim...
Ako mi samo jo neko pomene hranljivu podlogu...ima da se ubijem...
Pozz
Edited by KBDNK on 16.06.2009 22:10
pa gupi i moli su ti se verovatno navikle na takve uslove...to sam i ja imao u mojim akvarijumima, ako hoces da ubacis nove ribice nije dovoljno sto si zamenio 25% vode vec moras i kiseonika da ubacis da pici par sati...bar sam ja tako i onda nema tolikog stresa..to ti je kao da tebe odjednom bace na Mont Everest i onda tek polako CO2 i naviknu se...
jbg KBDNK na greskama se uci...sad bar znas kako vise neces, a i to je nesto
KBDNK je napisao:
Jo jedan poraz.
Nastavio sam sa zamenom vode 25 % svake večeri. Svakog jutra sam dodavao po preporuci 1,5mg/l kalijuma. Alge su se blago umanjile. Dodue i čistio sam ih. Pojavljuju se u manjoj meri i neke končaste...ali manje. Pojačao sam CO2. Biljke perlaju toliko da aq izgleda kao čaa kisele vode, a pogotovo popodne i uveče. Fotoperiod 5-2-5. Svetlost 57 lm/l ili oko 0.6w/l T5HO.
Gupy i molly se kote u najveće...i hrane se samo i jedino algama...jer im ne dajem nikakvu hranu...
Malopre sam ubacio 5 lisica i pocrkale su svih 5 posle 10 minuta...Iako sam zamenio 25 % vode gotovo istovremeno uz ubacivanje lisica...
Nemam testove ali voda je sigurno kriva iako ne smrdi na nita. Mudrog li zaključka!
Lisice i kozice su jedini stanovnici aq koji su do sada crkavali u mom aq...a gupike i molly izgledaju i ponaaju se savreno...Prosto ne mogu da verujem da su ove gupy i molly toliko otpornije od onih "svilenih lisica".
Daleko je od dobrog jer ukoliko samo jednog dana ne bi zamenio vodu ne verujem da bi to mogao nekako da ispravim posle. to je najgore uopte ne vidim dokle ću morati dda menjam vodu u ovoj količini jer ovo postaje kuluk...
Po svemu sudeći ne gine mi kompletno preuređenje uz stavljanje inertne podloge...normalno...Jedina dilema je kolika granulacija tog kvarcnog peska je najpoeljnija. U okolini mog mesta je rudnik kvarcnog peska i cenim da mi neće biti naročito teko da ga obezbedim...
Ako mi samo jo neko pomene hranljivu podlogu...ima da se ubijem...
Pozz
2-4mm kvarc,moze i 1-3 a moze i mesavina.Ili pusti da ti biljke jos malo izrastu,taman dok sve nespremis od potrepstina ili nabavi dovoljnu kolicinu za start.Izmeri Dh i Kh.
2-4mm kvarc,moze i 1-3 a moze i mesavina.Ili pusti da ti biljke jos malo izrastu,taman dok sve nespremis od potrepstina ili nabavi dovoljnu kolicinu za start.Izmeri Dh i Kh.
U ovo je ba "liberalan" odgovor. Ispade da moe sve. Već vidim situaciju za nekoliko meseci da mi neko na forumu kae da sam pogreio u izboru granulacije kvarcnog peska i da problemi koje imam su zbog toga...alim se normalno...
Pozz
U ovo je ba "liberalan" odgovor. Ispade da moe sve. Već vidim situaciju za nekoliko meseci da mi neko na forumu kae da sam pogreio u izboru granulacije kvarcnog peska i da problemi koje imam su zbog toga...alim se normalno...
Pozz
izbor je uvek samo tvoj.
savet ti moe dati svako!
drugo bi bilo da ti nekome plati da ti sve lepo uradi a da taj neko zezne....
moja podloga je to se određenog procenta tiče i veća od 5mm pa nemam ama ba nikakvih problema. nemam aparat ali ako hoće mogu je već nekako uslikati pored lenjira čisto za primer...