Thalassoma je napisao:
Da bi "mladezi" bilo zabavnije i da bi shvatili da su u Srbiji, ja sam mu ponudio par Helena ali Jovan ih nije prihvatio.
Ne razumem zasto
Sasvim neplanirano sam dosao do ovih puzeva, ubacio sam ih u ne bas odgovarajuci akvarijum sa crystal red kozicama ali se za sada dobro snalaze. U slabo kiseloj vodi su skoro oko mesec dana i sve je ok (6,5-6,8pH)
Ukoliko se vlasnik ovih puzica ne javi, ostavicu ih pa sta bude da bude, mozda se i razmnoze
Koliko sam cuo da je cena ovih puzica u Madjarskoj oko 2,5-3 EU, ako gresim ispravite me...
U svakom slucaju zanimljiva su stvorenja i jako malo znam o njima, nesto malo sam citao po netu i to je to...
Aha znaci ti si vlasnik gore pomenutih
Mogu ti reci da su odlicni cistaci akvarijuma, sav visak hrane kojom hranim CRS oni i helene pokupe, u akvarijumu od riba imam samo 2 ancistrusa... Vrlo su aktivni i setaju po celom akvarijumu u potrazi za hranom.
Vidim da se gore u temi pisalo o njima i C.helenama u kombinaciji. Kod Eugena od koga sam i uzeo ove puzeve su bili neko duze vreme, mozda 2-3 meseca sa dosta helena i sada su i kod mene zajedno sa helenama i nema nikakvih problema...
Takva je situacija sa ovim malo vecim Tylomelania-ma, sta se desava sa mladima i da li oni mogu da se odbrane od h(J)elena to ne znam...
Ovi sto su kod mene su velicine oko 6-7cm, njima Helene ne mogu nista koliko sam primetio.
Sad si korak blize Sulawesi biotopu. Jos samo da nabavis Cardinal kozice. H(J)elene cudne zverke. Nikad nisi nacisto sa njima. Za bebe ne znam da li ce dirati, ali velike nema sanse. Tylomelania-e su bile kod Eugena od zimus, tako da je mala verovatnoca da su razlicitog pola, jer za tako dug period se nisu razmnozile. Pocasti ih nekad spirulinom.
Kod mene nisu bile mnogo hranjene jer sam ih drzao sa sitnim i halapljivim ribama koji nisam davao previse hrane, tako da za puzeve tesko da je ostalo puno. Na netu sam nasao tanije da ih treba podstaci na mrest zivom hranom (najvise larvama komaraca), a posto nije bio plan da ostanu duze kod mene, nisam se ni trudio da im ugodim da se razmnozavaju, tako da jos uvek ima sanse da bude nesto od njih
Imam dva ovakva puza i jedu mi biljke i pored toga sto ih hranim spirulina wafersima i svezim povrcem. Jedu sagitariju, bakopu monieri, marsileu hirsutu, i nimphoides aquatiku. Za te biljke sam ih za sada uhvatio na delu. Kakva su tvoja iskustva oko njihove ishrane? Jedu li ti biljke?