14.06.2026 07:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Braon alge, staghorn alga, zelena konasta i zelena takasta alga
cikazuba
moja iskustva (imao sam sve moguce alge) govore da ti je mnooogo bitnije imati dobru cirkulaciju a za protok tu i tamo,
ja nisam naisao na bitnu razliku iako sam probao i jedno i drugo, ima onih koji zagovaraju i jednu i drugu varijantu ali moj ti je savet da obezbedis dobru cirkulaciju , uz naravno imperativno izvrsnu filtraciju, izcikliranog filtera!!

e da probaj koncastu da ubijes tako sto ces zamraciti aq, nemoras skroz, samo nemoj paliti svetlo neko vreme,par dana do 7, meni je uspelo svaki put, i vidi da li nemas viska Fe.

pozz

paleoglodit
Meni je potpuno jasno da visak svetla jako rasplamsava koncastu algu. Kad god sam smanjivao svetlo koncasta je nestajala ali ne odmah nego postepeno. Zato mozes da primenis i radikalnu metodu sa zamracivanjem ali treba i da je odstranjujes svim drugim raspolozivim sredstvima prvenstveno rukama tj mehanicki. U pravu je cikazuba i za mogucnost viska Fe ali to je tesko znati ako nemas testove. Svakako ne dodaj Fe za sada .
Za cirkulaciju nisam siguran jer meni se bas stvarala na velikoj cirkulaciji mnogo vise. Tvoja cirkulacija nije velika ali nije ni mnogo mala tako da je bolje da ne diras to dok ne vidis ovo sa svetlom . U slucaju da menjas i cirkulaciju i svetlo neces ni znati sta je od ta dva uticalo. Kreni prvo sa smanjenim svetlom i budi strpljiv.
Uzgred ima nekoliko tipova koncastih....

Bitnan faktor za koncaste je da ne uzburkavas dno presadjivanjem ...to moze dovesti do nagle pojave koncaste.

cikazuba
U svemu se slazem

samo da naglasim da se ne zbuni,razliku

cirkulacije

i

protoka

dobra cirkulacija i veci ili manji protok.
Thumb up Beer

zexy
Protok je bio 500 l/h, ali sam ga posle smanjio zbog staghorn alge (i to sam negde pročitao da pomae). to se tiče cirkulacije, mislim da je dovoljna, jer se biljke blago povijaju čak i na drugom kraju akvarijuma - nasuprot spraybara koji ubacue vodu (nalazi se sa strane a ne pozadi). Mislim da potpuno zamračenje ne bi podnele pre svega HC, moda Parvula i jo neke biljke, tako da ću za sada samo smanjiti intenzitet svetla. Ba sam u utorak pesađivao biljke ne znajući da ne treba da diram podloguThrough wall . Nadam se da to neće pogorati stvar. Kako da sankcioniem tačkastu, osim sa svetlomč
Edited by zexy on 14.04.2011 21:09

mojljubimac.forumsr.com
paleoglodit
Tackasta nije neki uzasan problem. Ne siri se brzo (koliko ja znam) i tesko da moze da unisti biljke osim da ih napravi malko ruznijim (mada ni to nije nesto strasno). Kazu da tackasta nastaje zbog manka fosfata (eventualno manjka CO2). Voli direktno svetlo..... Ne brini mnogo za nju. Resi se ti prvo ovih koncastih napasti.

zexy
Da li znate koji je uzrok za nastanak zelene končaste alge, voleo bih da ga otklonim, jer tek to je ručno skinem posle nekog vremena se pojavi opet, nema je mnogo ali je ipak prisutna. To se malo ređe deava od kada sam smanjio jačinu svetla, ali čim ponovo pojačam, odmah se pojavljuje. A trebalo bi da pojačam svetlo i da prihranjujem biljke, jer slabo napreduju. Dok je bilo jače svetlo i dok sam prihranjivao Ludwigia palustris je bila skoro crvena i brzo je rasla a sada stoji na mestu i nema vie onu boju. Međutim, čim pojačam svetlo ili stavim malo đubriva, eto opet končaste...Through wall

mojljubimac.forumsr.com
Kum 1229
Moj ti je predlog da probas sa easy carbom bez preterivanja nego redovne dnevne doze,mislim da bi ti to resilo problem posto su tek krenule tj. ima je u maloj kolicini,pa dok ti biljke ne krenu ona se nece vise pojavljivati Thumb up

zexy
Mogao bih da pokuam sa Carbom. U tom slučaju me zanima da li onda mogu da vratim stari intenzitet svetla i polako počnem sa prihranom biljakač

mojljubimac.forumsr.com
krcko
Nisam nikakav istrebljivač algi, ta vie, kod mene su one normalni stanovnici eko sistema. Kod pojačavanja svetla, promene duine fotoperioda, izvesna pojava algi je neminovna, sve dok biljke ne uspostave svoju kontrolu upijanja novog svetlosnog izvora. Tada alge kod mene giube bitku, stagniraju i vremenom se gube. Pojava končastih mi je redovno praćena zamenom samo jednog rasvetnog tela novim, potpuno istim. To traje samo nekoliko dana, i ustupaju mesto većim potrebama biljaka za svetlom. Preparate za unitavanje algi ne koristim. Najbolje je dodatnu i postojeću rasvetu podeliti na to veći broj jedinica, da moemo selektivno da ih uključujemo ili iskljčujemo. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
tomce
imam problema sa braon agle, iscistil se od staklo i nesto od kamenja ali na listovi jos stoi i od nje doljni listovi skapaju, sta da radim, da izvadim sve trave i iscistim ili ubacim nesto algari

oto ovde nema, ali imam black molly, mogu mi zavrsit raboty brzo ili nesto treto sto bi mi preporucili

zander
Par komada mladih Ancistrusa mozda?

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta