Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Duet
deanjmi
Au vrlo lepo,nego jel u oba bese rade samo fabricki filteri i jeste li menjali sijalice ikako dosad?

biobiofizicar
Vidi se u desnom akvarijumu i spraybar od dodatnog kanistera.

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc05650aa.jpg

Usisava nazad levo, a izbacuje duz zadnje stranice. U njemu radi i fabricki filter, ali i sve to nije dovoljno za kolicinu djubreta koju proizvode velike ribe.
U levom radi samo fabricki filter i sve je OK. Malo riba, malo hrane, puno biljaka i sistem je stabilan. Tako je bilo do sada. Nedavno sam utrostrucio broj riba, pa cemo videti hoce li izdrzati samo na fabrickom.

Inače plan je bio da iz desnog sve povadim iz akvarijuma, operem staklo i odlepim ugradni Juwel filter i sloim potpuno novu postavku sa novom podlogom i novim hardom i da radi samo kanister. Kako nikako ne mogu da udomim ove moje zveri, i kada sam privremeno bućnuo panjeve posle pranja nazad u akvarijum svidelo mi se kako su samostalno legli, pa reih da nastavim sa ovom big fish agonijom.

Malo sam ispomerao velike panjeve, pritisnuo kamenjem, okitio onim manjim panjevima i anubijama i rekoh: "neka tera dok tera...."

Sijalice nisam menjao, ali primetio sam da im je svetleci luk poceo da se skracuje od ivica neonke. Znaci vreme je i za to....
Edited by biobiofizicar on 28.11.2013 01:25

biobiofizicar
Nista specijalno novo, ali evo update-a levog akvarijuma.
Pustam ga da malo divlja sa novoubacenim biljkama. Tu i tamo secnem ponesto sto zakloni vidik... Razmisljam sta jos dodati, sta oduzeti, a dok ja mislim ono raste, pa raste....
Sorry za malo sprzene fotografije pri vrhu.
biobiofizicar attached the following images:
dsc05777aa.jpg dsc05805aa.jpg dsc05806aaa.jpg

Slovenski1000
Ovo bas lepo zaraslo. Meni je ovo extra. Nista ja tu ne bih dirao. Samo odrzavaj i uzivajjjjj. Very happy

biobiofizicar
Uzivam. Polako ga vracam u kondiciju. Konacno sam sebi napravio jednu pravu veliku divlju podvodnu basticu uz to i prepunu riba...

Nego hteo sam da mrdnem onu Alternatheru desno, a tamo mesta ni za lek da pridjem dnu akvarijuma, a i tamo mi ona treba samo da viri pri samom vrhu. Sklapao sam nesto od prirucnog materijala koji mi se nasao u kuci, a evo i fotke. Malo zaprljane filter vate, malo ciste, malo djubriva, prihrane i supstrata, jedan prilepak i saksijica sa velikom rupom na dnu. Sec, sec Alternatheri vrhove i spakovao je u saksijicu i zalepio na zadnje staklo. Sada kako bude rasla ja cu saksijcu voziti na dole duz zadnjeg stakla, a mogu i samu biljku povlaciti kroz rupu na dnu saksije tako da ce mi se uvek videti samo vrhovi i novi listovi. Videcemo kako ce ovo funkcionisati....

Malo sam se igrao i sa makazama pa evo i par fotki, kao i jedna od zaalgavelog puza. Nestalo mi CO2 pa mi puzevi zaalgavili.Grin
dsc05837aa.jpg dsc05853aaa.jpg dsc05863aa_1.jpg dsc05881aa_1.jpg dsc05833ddd.jpg

Edited by biobiofizicar on 20.12.2013 16:36

biobiofizicar
I ako deluje haoticno i totalno nekontrolisano isprepletano i nije bas 100% tako. Sadim ja i seckam biljke sa nekom idejom, ali u ovom trenutku negde su prerasle, negde su nedorasle, negde rastu suncobran biljke, negde je prepunjeno, negde krezavo, a za odredjena polja jos nema adekvatne ideje i resenja. Negde jednostavno treba sacekati da izrastu pravi listovi, prave velicine i usmerenja, negde da se popune polja, a za to vreme ostalo pomalo seckati i stalno se truditi da se ispostuju novonstali zanimljivi uzajamni odnosi struktura, boja i oblika.
To isprepletano sto stalno nastaje i nestaje u ovom akvarijumu je i najlepse kod njega. Tesko to moze docarati jedna frontalna fotka, eventualno mogu fotke detalja snimane iz posebnih uglova. To je nesto sto se najbolje vidi i sto oko lovi kada se stoji, i ne samo stoji nego i krece ispred akvarijuma.

Evo par takvih fotki...Beer
dsc05884bbb.jpg dsc05889bbb.jpg

deanjmi
Jel bese ostadoste na dve neonke sa reflektorima ili ste ubacivali jos,izvinjavam se ako ste pisali nisam nasao.

biobiofizicar
Jeste jos uvek one dve koje su dosle u kompletu sa akvarijumom. Vreme im je da se menjaju jer im se smanjila duzina svetleceg luka po par cm od ivica cevi tako da po coskovima vise definitivno ne daju dovoljno svetla

biobiofizicar
Uvek su me impresionirali ti neobicni kadrovi koje oko i kamera uhvate cunjajuci objektivom i pogledom po akvarijumu. Neke je i nemoguce uhvatiti okom i tek ih makro pokaze, kao na primer onaj maleni zaalgaveli puz od nekoliko milimetara...

Evo jos par
dsc05858cc.jpg dsc05912cc.jpg

Goxx
Sviđa mi se tako kako je, divlje i haotično sa arenom ribljom ''sitnurijom'' Thumb up.
Kako se iriatherine slau sa filigerama i furkatama?

biobiofizicar
U akvarijumu vlada "uredjeni haos i harmonija". Sve ove ribe se jako dobro slazu medjusobno. Uglavnom je vecina grupisana u levom delu akvarijuma u srednjim i gornjim slojevima vode. Sva jata su od 5 do 8 komada, a cesto se ribe razlicitih vrsta uparuju u zajednicko jato ili si pojedini primerci pridrucuju primercima ili jatima druge vrste pa sa njima plivaju ili se pred njima sepure. Obicno kada su u jatu rasplivavaju se duz celog akvarijuma.

Filigere se od svih riba do sada pokazale najvise jatnog grupnog ponasanja. Gertrude i mikrorazbore najmanje. One su unjaka koja dosta vremena provode u gustiima. Albonubesa ima svuda po akvarijumu i oni najbre dolaze dohrane, to se vidi i po stomacima. Furcate vole eputenje kao i plivanje u jakom strujanju vode koja izlazi iz filtera. Stiphodoni vredno rade gde god treba, a amano rakovi su vec ko zna koju godinu jako vredni i rastu i rastu i rasu, tako da su sada pojedini primerci veći i od 90% riba u akvarijumu. Itd, itd,...
Puno arenila, puno deavanja, kako u ribljem, tako i u biljnom svetu ovog akvarijuma, zabavno za gledanje i odmaranje misli, pogleda zakovanog u ovaj podvodni cirkus.

branimir ok
Jel u zivotu onaj Aponogeton henkelianus .I kakvo si iskustvo imao sa njim .Jel planiras nesto sledece sticem utisak da su ovo zavrsne fotke ovog akvariuma ali se tesko oprastas Sad

biobiofizicar
I ja sam se iznenadio, ali u zivotu je jos uvek. Skroz u zadnjem levom cosku iza kripti. Mislio sam da je geknuo, ali kada sam raskrcivao kripte ispostavilo se da je jos uvek tamo. Bilo je 5-6 listova kracih od uobicajene velicine do vrha akvarijuma (on razmotava list, a ne raste kao koplje, pa nije mogao da se probije od kripti). Najstariji listovi su delimicno imali tamna polja, ali bilo je i zelenih delova na njima. Algu nije hvatao na sebe. Malo sam mu rascistio prostor, krenuo je intezivnije da raste, pa ocekujem da se opet pojavi u vidnom polju u tom mracnom zadnjem cosku.
Ovo ujedno ukazuje i na moja iskustva sa njim - pokazao se izdrzljivim - nije se sirio dalje, ali obzirom da u taj cosak od gustisa nisam pod koren nista ubacivao godinu dana dobro je gurao samo iz onoga sto uzme iz vodene kolone, krtole i moje siromasne podloge i raspadnute organike koja se definitivno talozi u tom mrtvom nepristupacnom uglu. Ocito mu i minimalno svetlo u cosku iza kripti nije zadavalo probleme.

Sto se tice akvarijuma i ja sam mislio da su ovoj postavci dani odbrojani, ali ona je resila da udje u drugu mladost i mogu ti reci da mi je na oko akvarijum sada lepsi nego ikad...
Guracu ga sigurno dok moze, a svakako dok star grass ne preuzme primat, sto je i neki dalekosezni cilj za neku medju-zavrsnu globalnu fotku. Svakako ce se izgled akvarijuma jos dosta menjati, a stari hard ce tu biti samo kao kicma na kojoj ce izrasti ovaj Divlji holandjanin.

Naucio sam se za sve ove godine akvaristickom strpljenju i da postujem sveto pravilo da kada nesto ide dobro - nemoj ga dirati i maltretirati. Imam sasvim dovoljno praznih stakala da ako pozelim mogu da se razigram i slozim nesto novo - sto je i u planu...Wink

Naknadni edit:
Evo iskopao sam fotku na kojoj se nazire u kakvom stanju sam zatekao Aponogeton neposredno posto sam raskrcio zadnji cosak. vecinu ovih starih listova sam u medjuvremenu isekao...
biobiofizicar attached the following image:
dsc05584ac.jpg

Edited by biobiofizicar on 23.12.2013 16:58

branimir ok
Au kakav iscrpan odgovor .Kod mene je ovaj Aponogeton henkelianus bio izgubljen skoro sam rasturao taj akvarium i nasao se u cudu lukovica je prezivela .Premestio sam je sada u drugi akvarium i ponovo je krenuo kakva biljka Thumb up

biobiofizicar
Update iz desnog.
ta god ja tamo radio sve se svodi na riblji svet. On diktira deavanja u akvarijumu. Opet poalgavio, pa sam maksimalno smanjio fotoperiod i postepeno ubacivao black molije da kontroliu alge. Akvarijum se isčićava, ali predatori i "crne krave" koje pasu nisu bas dobitna kombinacija za biljojede. Shvatile su molike da se moraju drati povrine, otvorenog prostora, jatno i na oprezu. Sunčice ih ne jure agresivno, ali naslućujem rad u paru i lov iz zasede. Čoban tera ovčice, a vuk čeka u zasedi u gustiu, pa se čoban i vuk kasnije zamene... U svakom slučaju skoro svako jutro crno jato na ispai je neto brojčano manje... I don't knowSad

Moraću da presecam ako se tako nastavi.

Evo i par fotki. Redak prizor i mujaka i enke na otvorenom. Do ubacivanja molika znala se hirearhija. Mujak na otvorenom, enka proterana i sakrivena u najvećem gustiu. Evo i fotke "vuka" u zasedi i molika u povrinskoj zoni odakle najbolje kontroliu deavanja ispod njih.

Inače zift crne molike su fantastično vizuelno sele u ovu postavku. Levi akvarijum vrvi od isprepletanosti arenia, oblika i kretnje, dok je desni sveden, kako bojama tako i kretnjama i oblicima
dsc05927aaa.jpg dsc05923aa.jpg dsc05919aa.jpg

biobiofizicar
Malo opazanje u vezi levog akvarijuma.
Nesto nisam bio prezadovoljan perlingom jedno 10ak dana, a dodajem svakodnevno djubrivo po pojacanom PPSpro metodu. Otprilike duplu dozu. Reko ajde da pojacam samo K pa ubacih 1g KCl na mojih 240 lit. Sledeca dva dana imao sam puno intezivniji perling. Ovo sam ponavljao 3 puta i svaki put se ponavljala ista slika.
Verovatno kod ovako intezivno ubiljenih matorih akvarijuma sa velikim brojem riba i stabilnom filtracijom znatna kolicina Nitrata i Fosfata potice sto od filtracije sto iz riblje kake i riblje hrane. Znam da je tesko uterati akvarijum u nedostatak K, ali citao sam da se kod ovakvih akvarijuma i to moze desiti, pa reko ajd da proverim. I stvarno posle dodavanja dodatnog K u formi KCl imao sam mnogo bolji odgovor biljaka u sledecih dan, dva sto me navodi na razmisljanje da je K bio limitirajuci faktor u mom matorom akvarijumu (gde je sve naseljeno bakterijama), napucanom ribama i rizomskim i brzorastucim biljkama .

I opazanje iz Desnog
Black Molike su zakon: ciste kao lude. Gde one prodju tu alga ne raste... To jest mozda ce pokusati, ali ciste u nulu...
Edited by biobiofizicar on 27.12.2013 12:54

edison
He, ba sam sinoć pričao Veriu kako bi probao da dodam samo kalijum da vidim kako će biljke reagovati, poto je i kod mene otprilike takvo stanje flore i faune.

www.mojbiljniakvarijum.org
biobiofizicar
Pa probni i ti. Akvarijumi su nam slicnih dimenzija i karakteristika. Bas me interesuju tvoja opazanja na tu temu...

biobiofizicar
Crne molike - fasciniraju me svojom pojavom, a izgleda da su i izdrzljivije nego sto sam mislio. Senke bez senki koje se pomaljaju iz mraka i krstare kao jato skakavaca akvarijumom. Gde se spuste to mesto je olizano. Vremenom se jato koje slobodno krstari uvecava. Izgleda da nisu bile popapane od strane mojih "piranica", nego da su se samo mudro skrivale i drzale tame dok nisu procenile situaciju. Sada vec jato od 15ak komada mnogo slobodnije krstari akvarijumom, a svojom grupnom mracnom pojavom izgleda da i mojim nemanima ulivaju strahopostovanje.
Senke bez senki kojima cak ni oci ne sijaju.
dsc06010aa.jpg dsc06005aa_1.jpg dsc05975aa_1.jpg

Edited by biobiofizicar on 31.12.2013 11:09

ZoSo
E gos'n Bio, ovo se zove akvaristika kako ga je Bog nekada davno zamislio......
Nego, sa čime kljoca ove novije slike?

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com