14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
 Print Thread
Duet
biobiofizicar
Posle aquascaperskih igrarija vratimo se malo biotopu Savi i njegovim novim stanovnicima. Neko ih zna kao Pe, neko kao Glavoč, a ko su i ta su po latinski probaću da ustanovim ovih dana. Lepo kopaju podlogu i prave rupe i sklonita ispod panjeva...
Upecao ih komija ovde na Savi, 50m od mog stana i ja ih ubacio u aq.
biobiofizicar attached the following image:
img_3393aq.jpg

Goxx
interesantne prinove, latinski naziv za pesa je Cottus gobio
za zainteresovane za recnu faunu
http://www.pcelic...te/pes.php

zander
Ja ga za rep zakacim kada pecam smudja (nekad kada pecam na dubinku) Wink
A gde su ti oni ludi algari - gavčiceč

Dejan Stefanovic
Grin odlicno Applause sta sve trenutno ima od riba u tom akvarijumuč
POZDRAV!!!

biobiofizicar
pa ove ribe mi vise izgledaju kao neka od preko 2000 vrsta iz porodice Gobiidae, nego kao pesevi pa se za sada ne izjasnjavam o latinskom i naucnom nazivu. Jos cu malo pronjuskati i probati da ih pravilno determinisem.

Inace i sve ostale ribe koje su bile u akvarijumu ranije tamo su i dalje. Sve su jos pomalo porasle osim jedne dominantne suncice koja je gazda u akvarijumu i koja je malo vise porasla i velicine je sake...Wink

biobiofizicar
Evo izucavajuci malo sve vise sam ubedjen da su u pitanju Neogobius melanostomus (dva veca primerka) i Neogobius fluvialis. Ako sam u pravu (a ostavljam sebi jos malo rezeerve) opet su u pitanju alohtone invazivne vrste koje su intezivnije pocele da nastanjuju ovaj deo Dunava i Save posle izgradnje Djerdapa i povlacenja autohtonih vrsta. Ispade da ni obicnog domaceg pesa nije vise lako uhvatiti. Through wall
Jos cu malo istrazivati...

Goxx
nisam znao da u nasim vodama ima "peolikih'' doljaka... pretpostavljam da determinacija nije laka, posebno kada su u pitanju mlade ribe...
jedino to sam pronaao je da kod pea ''trbuna peraja nikad ne doseu do analnog otvora'', pa ko je voljan da meri Through wall

biobiofizicar
Kod pripadnika porodice Gobiidae karakteristicno je da su prednja donja peraja spojena u jedno i izgledaju kao neka stopica na kojoj riba "stoji" - sto je slucaj i sa ovim ribama. Ove vece sa tufnom na prednjem ledjnom peraju trebalo bi da su N. Melanostomus, a ona manja bi trebalo da je N. Fluvijalis. Razlikuju se donekle i po ponasanju. Melanostomusi vise kopaju zaklone ispod panjeva u sljunku dok Fluvijalis vise voli da lezi na vecem kamenju na otvorenom prostoru. Ovo i nisu mlade ribe, po velicini rekao bih da su ohoho matore, posebno Melanostomusi. Fluvialis ima i lepsu prugastu saru na prednjem ledjnom peraju dok Melanostomusi imaju beli obrub duz ledjnih i zadnjeg peraja i generalno su nesto obliji.

Inace su prava napast. Ako na Savi kod mene u blokovima zabacis glistu, bilo uz obalu, bilo na sred Save, samo se oni hvataju. Drugar mi kaze da imaju i neki potpuno crni, neki beli i narandzasti. Obecao je da ce doneti ako uhvati...

Ovo na donjoj fotki bi trebao da bude Neogobius Melanostomus, a na predhodnoj fotki gore desno bi trebalo da bude N. Fluvialis
img_3397aq.jpg

Edited by biobiofizicar on 11.08.2011 08:45

biobiofizicar
evo jedna pozerska fotka
img_3407aq.jpg

biobiofizicar
I jos jedna slikana sa blicom Beer
img_3414aq.jpg

Edited by biobiofizicar on 10.08.2011 14:06

Dejan Stefanovic
u svakom slucaju vrlo interesantna riba, ne znam sta ce biti samo ako odluci da se mresti Frown e sad meni lici da su sve tri ribe ista vrsta, ali vi imate bolji uvid, mada su fotografije koje ste nam pokazali odlicne Thumb up vidi se da ribe izgledaju malo bledje. zar nisu i kod pesa ta abdominalna peraja spojenač Beer

biobiofizicar
Ovo sa perajima je beskonacna igrarija. Nisam siguran za pravog pesa kako su mu spojena, ali se ovaj oblik sisaljke - postolja - levka pominje kao karakteristican za Neogobie. Inace pravi pes (Cottus gobio) po nekim podatcima na koje sam naisao i ne bi trebalo da zivi u Savi i Dunavu iako zivi u bistrim hladnim potocima Dunavskog sliva.
Djavo ce ga znati sta je sta i ko je ko - sto vise kopam po netu sve sam zbunjeniji, a sa determinacijama i promenama u klasifikacijama je tek posebna prica.
Postavio sam temu i kod bobana na beke.nz, pa da vidimo sta ce i on da kaze...
Inace razlike u ponasanju i izgledu dve velike ribe i ove manje koje sam uocijo mogu biti i samo uzrastne razlike u okviru iste vrste, ali ipak pretpostavljam da su razlicite vrste. Inace pored ove dve vrste cesto se u Savi i Dunavu srece i Neogobius Kessleri (to bi trebalo da bude onaj crni o kome mi je komsija pricao)
Beer
Edited by biobiofizicar on 10.08.2011 15:26

biobiofizicar
I Myriophyllum spicatum iz obliznje bare (inace zelen) kada se dokopao moje Juwel Nature T5 rasvete poceo da crveni na vrhu...Wink
img_3424aq.jpg

biobiofizicar
preturajuci po folderima na kompu da nadjem neke fotke za slanje na AGA-u2011 naleteh na ove makro fotke iz Tase, pa reko ajd da ih turim i ovde: da vas jos malo maltretiram.

Za pocetak malo perlinga

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/img_2906aq.jpg
img_2910aq.jpg

biobiofizicar
pa malo Krckove crvene rotalice Wink
img_2483aq.jpg

biobiofizicar
malo korenja i hidrokotila
img_2499aq.jpg

biobiofizicar
malo ovog kombinovanog travnjaka

NAKNADNI EDIT:
UFF!!! Prelomih stranu. Ima nekih fotki i na predhodnoj strani, a koje sam malopre postavio
Through wallThrough wallThrough wall
img_2855aq.jpg

Edited by biobiofizicar on 19.09.2011 19:17

valisnerija
Prelepe i zdrave biljkice!

Mogao bi da "opalis" koju fotografiju celog akvarijuma sadasnjeg stanja!Thumb up

biobiofizicar
Sadasnnje stanje je opusteno-zapusteno-podivljala dzungla. Nisam menjao vodu 1,5meseci, ali za divno cudo akvarijum se i dalje drzi bez algi i biljke izgledaju zdravo...

I za kraj ovog foto ataka na vase zdravlje jos malo travnjaka sa kamencicima
GrinBeer
img_2454aq.jpg

zexy
Ova braonkasta travica u meanom travnjaku, jel to Echinodorus tenellusč Imam istu takvu i nisam 100% siguran koja je.

mojljubimac.forumsr.com
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,078 jedinstvenih poseta