14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Borovska bara - biotopski akvarijum
biobiofizicar
i ovo sto nazivate korovomGrin moze biti ranunculus, a mislim da je Miti mislio na jedan drugi listic pored 7ice na 3sata donja slika. To podseca na hidrocotilu
biobiofizicar attached the following image:
sturm05057a.jpg

Edited by biobiofizicar on 13.04.2010 21:04

Arcus
biobiofizicar je napisao:
bravo do neba. ApplauseApplause
Spremi se dolazim ti u posetu!!!!Beer
Odusevljen sam crvenom bojom biljaka. Sta li se nalazi u toj podloziččč
Mahovina je mozda wilov moss , mlada mentha aquatica je mozda osmica, taj eleocharis je isti kao i kod mene

Nisam daleko, 20-30min od Apatina. Dođi pa ćemo u lov na novo bilje. Ima jo jedna bara u kojoj očekujem jo novih vrsta bilja jer je drugačiji tip vode, neka spora tekućica. Znam da je pre vrvila od bilja. Iću tamo čim uhvatim vremena.
Nadam se da si upravu za willow moss, vidih na netu da ta mahovina raste u vodi, valda će i kod mene.
Kako je rastao taj eleocharis kod tebeč Jel se irioč
Mislim da je ključ rasta ovog bilja i crvenila nekih vrsta u onom mulju, kada bi se mogao analizirati bilo bi super.
Dvoumim se ta da stavim kao podlogu, taj mulj (debljine najvie 1cm) ili Vulkanit. Mislim da ću staviti mulj, nita me nekota, a ako krene po zlu idem po novo bilje.

Miti
jeste bio bas na taj usamljeni listic na 3h, jel i tebi licič

Arcus
Miti je napisao:
jeste bio bas na taj usamljeni listic na 3h, jel i tebi licič

Boe daj da ste u pravu, eto jo jedne 100% akvarijumske biljke za moj biotop Thumb up

Miti
a kava je ovo mahovina u vodi, ona me podseca na stringy moss, ali se nevidi lepoč Moze li taj tvoj ph metar da izmeri ph muljač

pesavranjanac
Thumb upThumb up

biobiofizicar
@miti lici mi i ima ga ispred moje kuce u BGd na suvoj livadi kolko oces. To je biljka broj 3 kod onog mog drugog uzorkovanja. Neznam da li je bas H. vericulata ili neka slicna.

@Arcus
-Podloga - ako zelis probaj mulj nesumnjivo da je autenticno. Nepresusan izvor divnih biljaka ti je na 5 min od kuce. Ipak mulj predhodno osusi na suncu sterilisi u rerni i , isperi pa ubaci.
-Uporedi moju 7icu i tvoju 6icu

Dezinfekcija ako ides na podlogu sa muljem moze laksa varijanta jer ce se neka spora algi sigurno provuci. Bitno je napraviti uslove da ne krenu da rastu. Znaci hipermangan, eventualno H2O2, i potapanje i stajanje u nekom algicidu. Koncentracije blaze. Ako oces da pravis startno sterilniji akvarijum (na vulkanitu) vece koncentracije duze stajanje, pa i ako osteti neku biljku moze se skoknuti po zamenu....

Naknadni EDIt:
I ja sam hteo a pitam sta su oni silni konci sto plivaju po baričččč
Edited by biobiofizicar on 13.04.2010 21:30

Miti
ima je i kod mene u dvoristu, ima da uberem i neka pliva po ak pa sta joj bude, Wink , predlazem jedan eksperiment da osusis dobro jedan deo mulja, precizno ga izmeris, i onda na neku visoku temperaturu da izgori sve organsko u njoj, razlika bi trebala da priblizno bude procenat organike u podlozi, -1-2 % pepeo od sagorevanja

Arcus
Kod biljke broj 2, treća slika, se na dnu vidi ta končasta biljka. Ja sam mislio da je to neka alga, i idalje mislim tako Grin Skoknem sutra do bare pa uzmem tu "algu" i potraim tu hidrocotilu. Sada kada znam kave sam biljke doneo kući, sutra ću bolje otvoriti oči, garant ima jo 4-5 vrsta biljaka koje su mi promakle. Thumb up

kojot
Mene zanima ova obelezena biljka jer mi lici na Hottoniu P.
Inace svaka cast Applause
Mozda bi mogli da organizujemo neku ekspediciju pre leta, da dodje nas par iz Srbije a ti da budes strucni vodic!!!
kojot attached the following image:
korov2_1.jpg

biobiofizicar
Istu smo biljku merkali sa istim razmisljanjima Grin, ali mislim da je Ranunculus circinatus nadvodna forma malo gusceg lista okruzena svojom sabracom Ranunculusima...

Ali ko ce ga znati. ...
Mozda bude iznenadjenja sa Hottoniom P.

Miti
http://www.heimbi...ladaba.htm mnogo dobar link za prpoznavanje biljaka , obavezno idite i na Startseite da vidite gomilu dobrih stvari, jedini problem je sto je na nemackom Grin

kojot
ali mislim da je Ranunculus circinatus

Bice da jeste neki Ranunculus

Arcus
kojot je napisao:
Mene zanima ova obelezena biljka jer mi lici na Hottoniu P.
Inace svaka cast Applause
Mozda bi mogli da organizujemo neku ekspediciju pre leta, da dodje nas par iz Srbije a ti da budes strucni vodic!!!

Ja sam za!
Mogli smo formirati local-plants akvarijume pa menjati to "domaće" bilje!
Izmerio sam temp bare i iznenadio se, 17-17.5C. Izmeriću i sutra ujutru da vidim da li se ta ohladila!

biobiofizicar
Plitka je odvojena od glavnog vodotoka i to je ona prica da za suncanog dana temperature za tili cas ode gore....
O ovo o lokalnim biotopskim aq je moja masta i zelja da se ostvari. Da malo osvojimo problematiku prilagodjavanja i gajenja u staklu, pa ce biti toga....

zander
Svaka čast za ovu temu, trud i priloene fotografije Applause

Arcus
Nabavio sam otopinu kalijevog permanganata 1% i pie u uputstvu da ide 16kapi (1g) u jednu litru vode. Sada neznam da li će to biti prejako za bilječ Zna li nekoč Koliko dugo bilje mora biti toj kupkič
Mislim da ću za podlogu staviti oprani i prosejani dunavski ljunak (sad razmiljam, mogao sam i njega dezinfikovati) i u podlogu, ispod buna bilja na par mesta stavim ove NPK tapiće. Evo slika. Hajde sada vi koji se razumete u kojekakva đubriva analizirajte da li su ovi tapići dobri i koliko dobrič

img37.imageshack.us/img37/3978/stapici1.jpg
By karas1987 at 2010-04-15

img89.imageshack.us/img89/115/stapici2.jpg
By karas1987 at 2010-04-15

biobiofizicar
sto se tice dezinfekcije to je ona famozna konstatacija da boja kupke treba biti boje rozea (e koje boje roze ja pijem, a koje ti uvek ostaje otvorena dilema Beer ). Korenje kratkotrajno potopiti u rastvor, pa dobro isprati (da ne povuce u biljku) nadzemne delove ostaviti nesto duze (sa korenjem napolju), pa opet dobro isprati. E koliko dugu to opet zavisi od one famozne boje rozea.
Ajd da kazemo da u dobro potrefljen rastvor (koji ne przi biljke), moze stajati oko sata, korencici na par minuta....
Inace Kalijumpermanganat kako dezinfikuje, oksiduje tako se i obezbojava. Nema svrhe drzati biljke u rastvoru koji je znatno izbledeo....

Za djubrivo u stapicima sacekajmo ove nase strucnjake "podlogase" Wink
Edited by biobiofizicar on 15.04.2010 10:10

Thalassoma
biobiofizicar je napisao:

Za djubrivo u stapicima sacekajmo ove nase strucnjake "podlogase" Wink

Evo malog OFF-a!
Ja koristim takvo djubrivo i oni koji su bili kod mene tj. videli moj AQ znaju kako mi je bilje zdravo i bujno. Od algi ni traga ni glasa! Siroti ancistrusi su na zestokom postu! Sad
Dakle, kod mene se ono dobro pokazalo.
E sada, od skoro sam poceo da malo "filujem" sljunak tj. podlogu i OSMOCOT-om i moram da priznam da su za sada rezultati vise nego zadovoljavajuci.
Jos jednom se izvinjavam zbog OFF-a!

www.njivice.co.rs
biobiofizicar
Ma nije OFF.
Koliko i koliko cesto stavljas ove stapice u podlogu na tvoju litrazuč

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta