|
Tresetne kokosove saksije
|
| photoivek |
Posted on 23.04.2010 17:58
|

član
|
zander je napisao:
ta bi ih onda dralo u obliku saksijiceč Misli da su samo ispresovane takoč
Kakva im je onda namena ako se koriste u hidropnici i ako se raspadaju posle mesec dana, pa i godinu npr. 
tek sada sam video ovu temu. promakla mi je ranije....
tada kada je bila aktivna nisam ni znao ono to ću sada napisati....
prole ili one prethodne nedelje sam na petkazanju (za one koji ne znaju...) video prilog o liku koji gaji lubenice. on običnu zemlju presuje u tako neke saksijice pod pritiskom od 8 bara i tamo ih je za kamere malko bacao po zemlji i ne raspadaju se.... u to zabode seme i tako ih sa sve tim saksijama posle sadi....
valjda se i ove isto tako prave samo od tog kokosovog treseta... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 24.04.2010 07:39
|

Administrator
|
Na predhodnoj strani sam detaljno opisao koje su po mom misljenju prednosti ovih saksijica.
Evo foto stripa kako izgleda sadjenje u kuhinji Steve BioKarapandze.
Glavni problem je stabilnost (lako se prevrcu ako su pojedinacne i na suvom i u akvarijumu).
Zato sam se za sve pojedinacne saksije ispomagao soljicom za kafu kao drzacem, uz predhodno friziranje (makazama)ivice saksije. Drugu turu sam sadio u kompletan blok 3x2=6 saksija koji je stabilan. Kada se nakvase i omeksaju posle par nedelja lako se razdvajaju.
Zeznuo sam se sto nisam kupio i plasticne iste ovakve blokove drzace kokosovih saksija - nebi bilo problema sa prevrtanjem (ni na suvom ni u akvarijumu).
Za ovu priliku za sadjenje je spremljena zacinska podloga od malo:
treseta+lave+mrvljenih glinenih kuglica+ zeolit+vermikulit+ Tetracompleteplantsupstrate+ i kao zavrsni sloj par mm kvarcnog sljunka da sve to drzi.
Sadjeno je na suvo u suv supstrat, pa vlazeno. Tada je problem sto u ovom supstratu ima sastojaka koji hoce i da isplivaju. Sve je sklonjeno u lavor na par dana da se podloga stabilise i iz nje ispliva sta hoce, pa se prebacuje u akvarijum za odlaganje saksija. Ako se sadi u natopljenu podlogu ova faza se moze preskociti...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 24.04.2010 07:44
|

Administrator
|
I evo onih saksija iz prve probne ture sa rasadima. Vidi se kako zilice probijaju i razlika izmedju saksija sa startno friziranim ivicama i samo kidanim. Po meni je bolje da se odmah saksije na suvo seku makazama, kupi plasticni drzac (sace) i tako stavljaju u aq.
U pripremi je i eksperiment sa retko presovanim kokosovim blokovima (nisu gusti nego podsecaju na sundjer) secenim na kriske debljine 1cm za biljke prednjeg plana.
Edited by biobiofizicar on 24.04.2010 08:12
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.04.2010 08:12
|

Administrator
|
Dobra stvar stvarno i saksijica a i onaj treset sto se rastapa, a nikako ne utice na kvalitet vode, bar ne negativno.
Da znam za sledeći put  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 24.04.2010 08:49
|

Administrator
|
I evo jos jedna fotka "na suvo" da uporedite velicine i strukture ovih kokosovih drangulija...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 24.04.2010 09:56
|

Administrator
|
I da kompletiramo pricu izgledom u akvarijumu.
Gore levo fotka: biljki zadnjeg plana u zadnjem levom cosku aq. Spakovane su 4 saksijice u podlogu (malo vire) ali naravno da se spreda nista ne vidi, pa se nisam ni trudio da ih zabijam do kraja.
Gore desno fotka: 2 saksije sa ludvigijama i rotalom idalno su popunile rupu izmedju kamenja napred i panja nazad. Malo stisnute i ugurane. Ove rupe su nezgodne i nepristupacne za sadnju, da sam u njih hteo da nasipam podloge zbog sadnje morao bih da sunem kilo u debljini novi 4-5cm
Donja fotka: mesto gde sam bezuspesno pokusavao da zasadim HM. Coridorasi su ga "odradjivali" par minuta posle sadnje. I sada pokusavaju (malo su razgolitili ivicu saksije), ali HM i saksija se drze pred njhovim naletima vec duze od dana - novi rekord...
Edited by biobiofizicar on 24.04.2010 10:17
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 24.04.2010 10:15
|

Moderator
|
Odlicno!!!
Samo doduse cekam pricu u novinama kako je neka dama na N.beogradu ubila muza u kuhinji, ostrascenog akvaristu   |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 24.04.2010 10:21
|

Administrator
|
kojot je napisao:
Odlicno!!!
Samo doduse cekam pricu u novinama kako je neka dama na N.beogradu ubila muza u kuhinji, ostrascenog akvaristu  
Uskoro na stranama ovog foruma sledi i prica o tome 
Nasao sam lek i za bracnu akvaristicku kontrarevoluciju... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 25.04.2010 09:56
|

Administrator
|
Direktno iz mog mini emerznog uzgajalista u eksperiment je usao i Eleocharis sadjen sve sa komadicima treseta na koji su se korencici zalepili. Sadjeno je u onaj kokosov "sundjer"
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 01.05.2010 18:56
|

Administrator
|
Ovi kokosovi "sundjeri" ipak su necim "lepljeni" i kada su ubaceni u rasadnike ispod vode pobeleli su. Ipak sam na jos par komada "posadio" malo glose, HCa i marsilee (pored Eleocharisa), pa da vidimo kuda to vodi...
Edited by biobiofizicar on 01.05.2010 18:56
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 24.06.2010 13:47
|

Administrator
|
Evo posle 4 meseca krenule su da se raspadaju. Raspadanje krece od gornje ivice saksijice. Ako stoje u slobodnom prostoru poprilicno prljaju i naravno, ako nisu gurnute u plasticnu saksiju ili u podlogu pored tog kokosovog braon taloga i sve iz njih iscuri. One koje se nisu skroz raspale ubacio sam u supljikave plasticne saksijice - sve sa rasadima - da vidimo koliko jos mogu ovako da guraju...
U svakom slucaju su jako zgodne za pripremanje zbunova za nove postavke. Ova 3-4 meseca do pocetka raspadanja su vise nego dovoljno vremena da se biljka uzbuni, razraste i ukoreni, a onda bih preporucio da se ovako komplet guraju u podlogu. Pre sadnje makazama malo skratiti (5do 10mm) i obraditi gornju ivicu da ne viri iz podloge kasnije.
Samostalne nisu za neko duze drzanje biljke u njima da ceka neka bolja vremena i vreme kada ce biti zasadjena, ma da u ovoj kombinaciji sa plasticnom saksijicom mogu da izdrze i neki mesec duze.... Ovo je zgodna kombinacija (supljikava plasticna + tresetna saksijica) jer sa jedne strane je transparentna za transport hemije i korenovi mogu da probiju napolje, a sa druge strane drze podlogu u saksiji na okupu
NAknadni edit:
Ovi koksovi sundjeri od vlakana se i nisu pokazali nesto posebno. Od svega posadjenoh u njih jedino su opstali mali patrljci Eleoharisa....
Edited by biobiofizicar on 24.06.2010 13:49
|
| |
|