|
Problem sa algama
|
| zander |
Posted on 27.02.2010 23:28
|

Administrator
|
Evo kako izgleda zemlja za cveće.
Neke stvari tek vidi kad proba da istrese sadraj iz tih bočica. Kada rasformira akvarijum itd.
I kada vidi kakav je koren biljke posle dueg vremena...
Evo slike same zemlje za cveće
ode mi ova slika na drugu stranu al nema veze...
Kako god izbor je na tebi.
Neka se uključi jo neko u priču... Da ne ispadnem ja neki Baltazar Ja isto verovatno kao i svi vi eksperimentiem i učim samo.... Blago onom ko sve zna 
zander attached the following image:
Edited by zander on 27.02.2010 23:33
|
| |
|
|
| sejn |
Posted on 27.02.2010 23:47
|

član
|
Tolke alge su zbog te podloge "bez greske" ubedjen sam.Jos ti djubris i eto ludnice.Ostavi samo CO2 ostalo a ostalo stopiraj.
Sve vise razmisljam o prihrani bilja iskljucivo kroz vodu,da bih uspeo da odrzim AQ duzi period bez zamene podloge.
Mislim da je vulkanit ispod kvarca sasvim dovoljan.Video sam predivan AQ kod Dragana Kineza u Subotici koji ima samo kvarc i .... |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 28.02.2010 00:40
|

član
|
Iako je podloga definitvino jedan od uzroka ovome sto ti se desilo, mislim da nije jedini uzrok.
Svi su zanemarili cinjenicu da si imao 216w neonskog osvetljenja cija je prodornost mnogo manja od mh sijalice, a sada imas 300w mh. Rekao si da si i ranije imao problem s algama ali tek po ovoj promeni svetla si se javio. Promenio si fotoperiod, povecao djubrenje itd. Dakle i ovo drugo je dosta bitno.
Opet i ja kazem podloga je tu najveci krivac sigurno - nekontrolisano ispustanje hranljivih materija, ogromno svetlo, malo biljaka u aq i naravno alge.... |
| |
|
|
| newpain01 |
Posted on 28.02.2010 01:21
|

član
|
daweed je napisao:
Iako je podloga definitvino jedan od uzroka ovome sto ti se desilo, mislim da nije jedini uzrok.
Svi su zanemarili cinjenicu da si imao 216w neonskog osvetljenja cija je prodornost mnogo manja od mh sijalice, a sada imas 300w mh. Rekao si da si i ranije imao problem s algama ali tek po ovoj promeni svetla si se javio. Promenio si fotoperiod, povecao djubrenje itd. Dakle i ovo drugo je dosta bitno.
Opet i ja kazem podloga je tu najveci krivac sigurno - nekontrolisano ispustanje hranljivih materija, ogromno svetlo, malo biljaka u aq i naravno alge....
da, ovo je tacno, vec 2-3 meseci imam problem sa crnom algom koja se hvatala na glosu i criptu, ponekad sam imao i koncastu ali sam je cistio sa cetkicom za zube. tacno je da sam imao 216w neonskog osvetljenja, a pre nedelju do 10-tak dana sam stavio 2x150w MH. sad je intenzitet svetla jaci, povecao sam djubrenje i promenio foto period, a namalio malo na biljnu masu jer sam izfrljio neke biljke koje su imale previse algu, mislio sam ranije da mi je slabo svetlo a mnogo hranljive materije i zato imam algu,cesto sam menjao rezim djubrenja, ali sam se nadao da kad ubacim MH svetlo ce biti jace i bilje ce iskoristiti sve te hranljive materije i nestace alga, ali sam se varao. alga i dalje cveta veliko deo alge sam unistio uz pomoci hidrogen peroksidom, spricao sam direktno na algu, ali unistim je na jedno mesto, ona izlazi na drugo, zato moram resiti problem koji izaziva alge, a ne samu algu. zadnje dve nedelje sam potrosio skoro celog litra hidrogena i ima poboljsanje, ali nije to resenje. 
namalicu gjubrenje, na 2-3 dana menjacu 50% vode i namalicu intenzitet svetla tako sto cu podici lampe na 40cm, co2 ide sigurno sa 10-tak mehura u sekundi, dc zut, tako da to nije manjak, pa sledece nedelje videcemo dali ce biti bolja situacija, a u medjuvremenu pripremacu novu podlogu 
EDIT: osim ove alge, redovno na staklu ima tackasta alga i druga zelena alga koja lici na prasinu, mislim da se zvala green dust alge. :p
Edited by newpain01 on 28.02.2010 01:29
|
| |
|
|
| daweed |
Posted on 28.02.2010 02:03
|

član
|
Newpain za sve ovo sto ti dodajes, imas u podlozi, kolicinu svetla i fotoperiod moras da imas ultra ubiljen akvarijum a koliko primecujem nije bas ubiljen (daj jednu frontalnu sliku). Aj probaj da smanjis fotoperiod na 8 sati ali vidi kad ti se biljke otvaraju pa tada da stratuje. Menjaj cesce vodu. Probaj da malo koristis i carbo. Ubaci drezgu i takve ultra giga brze biljke da malo pojedu te hranljive materije.
Ti ovde bukvalno imas sve alge koje postoje, u istom trenutku, prosto zapanjujuce.
Jos nesto, tebi je ovo startna alga samo sto se ti nisi uspeo izboriti s tim. I meni su se alge pojavile nakon mesec dva i mesec dana sam se borio s njima.
Edited by daweed on 28.02.2010 02:08
|
| |
|
|
| newpain01 |
Posted on 28.02.2010 02:20
|

član
|
sutra stavljam frontalnu 
nema mnogo bilja, ali sam mislio da fali neki elemenat i zato bujaju alge, pa sam pojacao gjubrenje. ubacicu drezgu, mozda malo pomogne. imam hygrophilu korimbosu, ona je brzorastuca i nema nikakva alga na nju, aromaticu napala ta koncasta, ali i dalje raste brzo, glosa mi je od brzorastecih, HM i jos jedna, mislim da je neka rotala, ali nisam siguran. osim ove imam jos nekoliko kripte koje formiraju zbun i malo eleocharisa koji je zatrupan algom.
tacno da se je prva alga pojavila nakon mesec-dva, i od tada imam alge, evo vec 4-5 meseci 
namestio sam fotoperiod na 8h i podigao reflektore za 6-7cm, sutra radim veliku izmenu vode.
dali da dodajem neko djubre ili nista da ne dodajem, nisam pokusao da ukinem djubrenje jer se bojim da ce zafaliti neki elemenat i da ce alge jos vise da porastu  |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 28.02.2010 02:58
|

član
|
Najpre: "sledece nedelje videcemo dali ce biti bolja situacija", borba protiv algi ne moze trajati nedelju dana, mozes primetiti boljitak ali da nestanu nece sigurno za nedelju dana, dakle budi uporan sa jednim... Carbo mi je te pocetne crne cupave alge unistio za nedelju dana. Sada ga ne kristim.
Nemoj menjati vise od 50% vode. Sa djubrenjem sacekaj, vidi po tome da li biljkama treba pa tek onda dodaj ali u manjoj kolicini.
Spisak biljaka takodje moze dosta da kaze o problemu. Jednostavno mi deluje da je aq nedovoljno formiran za ovih 6 meseci, gloso, hm nece upiti te hranljive materije. |
| |
|
|
| newpain01 |
Posted on 28.02.2010 03:21
|

član
|
ma jasno, nisam ni mislio da bi alge nestale za nedelju dana, samo mislim da cu mozda primetiti dali ide na bolje ili ne. EL proizvodi se kod nas nemogu nabaviti, niko ih ne uvezuje, takoj da nemam carbo 
vodu koju dodajem u aq je cesmovaca koja pred da udje u aq, prodje preko aktivnog uglja i jednu vrecicu smole za omeksavanje vode, to sam poceo da praktikujem zadnjih 2-3 nedelje kako bi omeksao vodu i zadrzao neke od tih teskih metala koji voda zadrzi u ugalj.
mislim da hidrogen ima slicno dejstvo kao karbo na algu, kad uspricam hidrogen na tu crnu cupavu algu, sledeceg dana ona dobije ljubicaste boje, a treceg dana bude bela i stopljena  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.02.2010 09:18
|

Administrator
|
preko aktivnog uglja i jednu vrecicu smole za omeksavanje vode, to sam poceo da praktikujem zadnjih 2-3 nedelje kako bi omeksao vodu i zadrzao neke od tih teskih metala koji voda zadrzi u ugalj.
Pre neki dan sam kod Octopusa čitao, a mislim da si i ti tamo član, da uglavnom svi ovi aktivni ugljevi koje mi korisitmo tj kupujemo ovde kod nas isputaju Fosfate, rekao je neto u fazonu da o tome dobro znaju ovi koji se bave reef-om al sad nemam tačan link.
Edited by zander on 28.02.2010 09:28
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 28.02.2010 09:31
|

Administrator
|
evo u ovoj temi su pomenuti fosfati u aktivnom uglju
http://www.akvari...=2504.html |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 28.02.2010 10:38
|

član
|
Cisto da napomenem jednu stvar sto se tice zemlje za cvece ! Nije problem kod zemlje nastanak algi problem je u samom balansiranju tj. ne preterivati u nicemu,ja sam video mnogo algavih akvarijuma sa brendiranom podlogom sa ovakvom i onakvom vrstom,jednostavno je problem sto ljudi koji stave neku hranjivu podlogu ne shvate na vreme da to neko treba i da iskoristi,ako se stave biljke koje imaju razvijen korenov sistem nece biti problema ni za jednu podlogu. Predhodnu postavku u kojoj sam imao vise od 10 l zemlje i u njemu su u glavnom bile kripte i rotale,posle 8 meseci kada sam ga rasformirao nije bilo nikakvog mirisa niti je bilo zabetonirano pa pretpostavljam da sam mogao jos dugo dugo da koristim istu podlogu,ali neko je napisao da ne moze duze od godinu dana jer je imao licno iskustvo,a radi se o tome da ja nisam imao to iskustvo i da sam trebao da nastavim tako kako sam ja mislio,jednostavno je korenov sistem odradio sve sto treba da ne bi doslo do neiskoriscavanja hranjivih materija i u odrzavanju podloge u rastresitom stanju. Cinjenica je da se sve sto se ubacuje u akvarijum ne radi po principu: vidi ovog kako je odradio e tako cu i ja. I onda se javi neko, kako meni ceo akvarijum u algama a njemu nije,a sve sam odradio kako treba ili netreba posto su sopstvena iskustva jako bitna stvar u balansiranju akvarijuma. Trebalo bi jos da pisem ali cu prvo sacekati dalja misljenja  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.02.2010 12:36
|

Administrator
|
Zato si ga rasformirao posle 8 mesecič
Ja sam imao jedan od 1,5godinu sa 16 litara zemlje, dobro ubiljen itd pa je opet bio smrad kada sam vadio podlogu.
Desi se to da ti posle nekog perioda, od 1 do 1,5 godine krene problem.
Mnogi ljudi kau istroila se podloga pa je krenuo problem, a zato se ne istroio ona podloga koja je već "prazna", inertna i neorganskač Eto pitanje za sve, ne samo za tebe č |
| |
|
|
| newpain01 |
Posted on 28.02.2010 14:04
|

član
|
jesam clan Oktopusovog foruma, ali nisam aktivan clan, samo citam po forumu od vreme na vreme 
evo frontalna slika aq

flasa sa leve strane je reaktor za co2 koji dosta dobro rastvara co2 ali nomogu ga gledati pa sam zato narucio stakleni difuzer za co2 kojeg cu staviti za nedelju-dve, cim ga dobijem i izbacicu ovu flasu. motorna glava odozgo je stavljena za cirkulaciju, ali sam je iskljucio jer mislim da je prejaka(1200l/h) a i kanister mi je 1200l/h pa mislim da sam kanister dobro radi cirkulaciju. mrzelo me da izvadim tu motornu glavu 
moze se videti i boja DC-a sa desne strane 
evo jos jedna slika

aromatika je pravila veliki zbun iza kripte dok su radile neonke, ali je samo gornjih 5-6 cm bila dobra, ostalo nadole nije imalo listove jer je gusto sadjena i svetlo nije prodiralo, pa nakon sto sam stavio MH, povadio sam svu aromatiku, otsekao stebla i posadio ponovo. desno je sagitarija koja je posadjena pre 10-tak dana |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 28.02.2010 21:46
|

član
|
zander je napisao:
Zato si ga rasformirao posle 8 mesecič
Zato sto mi je ponestalo ideja i nisam mogao da pretumbavam biljke po akvarijumu da ne bi podigao podlogu. Znaci sve je normalno funkcionisalo samo sto sam odlucio da napravim nesto novo posto sam bio zadovoljan sa zemljom. I tako sam je opet stavio i opet sam zadovoljan,e sad videcemo dokle ce trajati ova postavka,ja bi voleo sto duze da mi bude interesantna upravo iz razloga da vidim sta ce da se desi sa podlogom,posto ja dok nesto ne vidim ne verujem,a u zivotu smo se svi naslusali prica i prica tako da je najbolje isprobavati na svom terenu  |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 01.03.2010 03:16
|

Moderator
|
zander je napisao:
preko aktivnog uglja i jednu vrecicu smole za omeksavanje vode, to sam poceo da praktikujem zadnjih 2-3 nedelje kako bi omeksao vodu i zadrzao neke od tih teskih metala koji voda zadrzi u ugalj.
Pre neki dan sam kod Octopusa čitao, a mislim da si i ti tamo član, da uglavnom svi ovi aktivni ugljevi koje mi korisitmo tj kupujemo ovde kod nas isputaju Fosfate, rekao je neto u fazonu da o tome dobro znaju ovi koji se bave reef-om al sad nemam tačan link.
Nedavno sam poterao aq od 160 litara i igrom slucaja zadesila mi se veeeelika kolicina ribica u njemu.
Pre unosenja ribica sam izmerio vrednosti u akvarijumu, a onda sam, intuitivno, drugog dana od unosenja ribica premerio vrednosti u aq i zakljucio da su nitriti skocili na 0.5-1ppm, a pre unosenja tolike ribe bili su 0. Fosfati su pokazali vrednost od 0.5ppm, a pre unosenja vrednost je bila 0.
Izmedju ostalog sam stavio i aktivni ugalj u nadi da ce isterati amonijak i nitrite. Da li zbog njega ili neceg drugog vrednosti nitrita su se spustile na 0.25ppm, ali se vrednost fosfata popela na 1ppm.
Da li je i u kojoj meri, ako jeste, aktivni ugalj "kriv" za smanjenje nitrita, tj. povecanje fosfata ne znam, al` eto mog iskustva sa aktivnim ugljem. |
| |
|
|
| newpain01 |
Posted on 03.03.2010 16:08
|

član
|
danas vidim da mi se formirao beli mrsni film niz cele povrsine vode. izlaz filtera je namesten da malo branuje vodu, ali to ne pomaze. od sto se ovo formirač i kako se najlakse cistič
@zander danas sam poceo spremati podlogu, pa sam te hteo pitati koliko je dovoljno da stavim onaj kokosovi treset, rekao si malo, dali je jedna saka dovoljno, mozda manje, mozda viseč
Edited by newpain01 on 03.03.2010 17:04
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 03.03.2010 18:51
|

Administrator
|
Nisam ni ja na čisto o čemu se tu sa tim tresetom radi.
Proizvođači ga hvale, neki koji ga koriste kau da to nije ba tako kako ovi piu... ta znam, sada sam ga i ja uzeo pa isprobavam.
Ja sam čak bio i napravio podlogu od 7litara pa sam se onda predomislio i stavio samo jedno 4-5 aka tog treseta u podlogu od vermikulita (oko 10litara), Aqualita (hobby 3 litre), meanu sa kvarcnim ljunkom (2-3L) i neto jako malo Osmocota sam stavio (6meseci).... I preko toga tanak sloj opet kvarcnog ljunka.
Jako dobro izgleda podloga sa tim tresetom, ali ta se posle deava u akvarijumu sa njim ne znam...  |
| |
|
|
| newpain01 |
Posted on 03.03.2010 19:30
|

član
|
pa i ja cu isprobati, pa videcemo, citao sam da su neki zadovoljni, ali ipak probacu sa malom kolicinom.
inace uzeo sam terra magmu zemlju za cvece jer je mnogi hvale, uzeo sam vrecu 4 litara, izmerio sam na vagu i to tezi 1.5kg, ali mislim da posle ispiranja i sejanja(da odstranim velike komade drveta) ostace oko 1kg, verovatno je to dovoljno 
dali si ti izmedju te podloge i kvarcnog sljunka stavio mrezu ili si to samo tako naredioč ja sad trenutno kod mene imam takodje tankog sloja sljunka, ali odozdo ima mreza i tesko je saditi bilje u tako tankom sloju sljunka. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 03.03.2010 21:31
|

Administrator
|
Ovaj put sam stavljao bez mree ba zbog tog sađenja biljaka.
Ne znam kakve komade drveta, nisam nikad imao iskustva sa tom zemljom. Ja sam lokal patriota i koristim tu neku Zrenjaninsku zemlju za cveće Unija supstrat, to jest po novom je to sada Bata doo. 
Prepuna gvođa, mikroelemenata zbog pepela koji su ubacivali u nju al nije ni bitno... Uglavnom sam smanjio sa količinom i krenuo da koristim tako neke druge materijale koje sam nabrajao proli put...
Bitno je da sve posle bude u tvojim rukama oko đubrenja će se lako snaći i videti kako ide kada ubaci nečega malo vie ili manje...
Ali nemoj ni preterivati sa svetlom, naročito u početku i biće sve OK |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 04.03.2010 07:43
|

član
|
Sto se tice kokosovih vlakana ja sam ih stavljao u podlogu i u sustini sam bio zadovoljan mada to nije bilo kompletna hrana za biljke i falilo je jos nesto pa zato nisam imao neke ekstremne rezultate. Stavio sam tablu od 500g ili ti kada se tabla potopi u vodu dobije se oko 11l problema nisam imao sto se tice algi. Posto za sledecu postavku nisam stigao da nabavim ova vlakna,definitvno ce mi biti sledeca kombinacija zemlja+vlakna+drobljena lava+spagum treset kada ga nabavim ... |
| |
|