14.06.2026 09:31
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Lepljenje akvarijuma
marko_pa
Pri kupovini silikona obavezno obratiti paznju na rok trajanja!!!
Tacno je da se silikon nanosi na te stranice i jos bih dodao da se prvo postavljaju bocne pa tek onda prednja i zadnja.

Radmanovac
daweed je napisao:
Dakle, lepi se oko dna, silikon se nanosi na donju stranu prednjeg i zadnjeg stakla, kao i na sve tri strane bocnih stakala.

Ovaj akvarijum će se prelepiti na isti način na koji je bio zalepljen pre toga.
To ćemo videti na licu mesta kada očićeno staklo stgne.
Mali akvarijumi trpe sve po pitanju pakovanja stranica, i do sada sam se svačega nagledao od ruku raznih priučenih staklorezaca. Ali, nećemo sada o tome.

U svakom slučaju, ja i dalje preporučujem kupovinu novog stakla.
Pančevo nije daleko, a ovih dana imaju 6mm u pančevačkoj staklari, pa koga ne mrazi...

daweed
"Mali akvarijumi trpe sve po pitanju pakovanja stranica"Thumb upThumb up
Ja imam akvarijum od 60 litara koji je star 20 godina, stranice su lepljene na dno, osim sto sam jednom do sada menjao samo unutrasnji deo silikona ostalo i dan danas ne pokazuje znake popustanjaThumb upThumb up

http://daweedaqua.tk
Thalassoma
Radmanovac je napisao:
Pančevo nije daleko, a ovih dana imaju 6mm u pančevačkoj staklari, pa koga ne mrazi...

Molio bih malo pojasnjenje ove izjave. Jer, staklo je jedan od najpostojaniji materijala i teze se razgradjuje cak i od plastike pa ako nema neku duboku ogrebotinu, ne bi trebalo da su kompromitovana svojsta koja su vazna za akvaristiku, zar neč

www.njivice.co.rs
daweed
Pa mislili su na to da je rasturanje aq toliko mucan posao da iako ga uradis sve kako treba, ne isplati se toliko posla zbog niske cene novog stakla.

http://daweedaqua.tk
Srafciger
Ja cu takodje razlepljivati jedan akvarijum slicnih dimenzija naredne nedelje, pa cemo videti koliko je to komplikovan posao Smile

Taj moj stari akvarijum je takodje lepljen na dno, a ne oko dna i to krajem osamdesetih nekim tada dostupnim silikonom. Sad se jos uvek premisljam da li da iskoristim isto staklo ili da uzmem drugo staklo za dno i zalepim ga oko dna.
Edited by Srafciger on 22.01.2010 11:19

www.MojBiljniAkvarijum.org
photoivek
kako je meni jedan novosadski majstor zalepio dva akvarijuma vie mi nikada neće pasti na pamet da sam bilo ta radim...
lepo platim i uivam a usluga prvoklasna, bez trgovačkog ugrađivanja...
to se tiče razlepljivanja, jednom sam radio i na kraju mi je toliko mrsko bilo da sam svako staklo obrnuo na drugu stranu (bio neki spoljni filter, lepo sakriven pa se nije videlo) jr mi je jako teko i sporo ilo skidanje starog silikona....

https://minepi.com/photoivek
zander
Ja sam lepio tri puta akvarijum, a jednom sam pridravao stranice, oćete da vam objasnim kako se to radič Wink

Kod Srafcigera ćemo za koji dan imati jedan pokuaj razlepljivanja i lepljenja pa ćemo da slikamo Grin Proli put nam je lepo ispalo Thumb up pa moda bude i kakvih komentara od iskusnijih akvarijumolepaca...
Edited by Srafciger on 22.01.2010 15:28

paleoglodit
Ja sam lepio dva puta potpuno sam bez pridrzavaoca. Jedan je bio 120 litara a drugi 35 litara.
Kad sam lepio 120 l nisam imao strpljenja da cekam (bilo mi je 18 god) vec sam odmah posle 24h sipao vodu i kao testirao. Test je uspesno pokazao da se aq odlepio i sva voda je iscurela u sekundima u trpezariju.Naime odlepila se jedna stranica odozdo i istrbila se tako da nije bilo loma.Tad sam primetio da 120 lit deluje mnogo vise kad je na podu tj parketu.Grin
Do odlepljivanja je doslo naglo nakon 5-6 sati od punjenja !

Taj dogadjaj mi je pruzio priliku i da gulim taj silikon i ponovo lepim isti aq. Znaci trece lepljenje ukupno. Ogulio sam uspesno silikon sa svih stakala i kompletno ponovio lepljenje ovog puta uspesno. Sad nerznam da li bih imao zivaca za guljenjeAngry

Eto cisto da znate .... za gulljenje treba koristiti nove zilete i uz cescu zamenu i brisanje radi vidljivosti eventualnih ostataka silikona. Veliko smaranje.Through wall
Edited by paleoglodit on 22.01.2010 18:42

Radmanovac
Thalassoma je napisao:
Radmanovac je napisao:

Molio bih malo pojasnjenje ove izjave. Jer, staklo je jedan od najpostojaniji materijala i teze se razgradjuje cak i od plastike pa ako nema neku duboku ogrebotinu, ne bi trebalo da su kompromitovana svojsta koja su vazna za akvaristiku, zar neč

Kao to je većina ovde već prokomentarisala, ako razmiljam da li da ribam i gulim staklo ceo jedan dan i da na kraju ne budem siguran jesu li svi spojevi dovoljno čisti da se silikon uhvati za njih, ali da bacim 15-20evra za novo staklo, ja biram ovu drugu varijantu.
Za slučaj da je u pitanju neki akvarijum od par tona od 24mm stakla, mislim da bih tada pre ribao silikon nego kupovao novo staklo.
Sve je stvar slobodnog vremena i entuzijazma.

Shone Pa
Moj sadasnji akvarijum porinut sa 128 litara vode sam dobio sa razlepljenom ivicom - razlepio sam ceo , maksimalno silikon skinuo sa skalpelom , ostatke silikona najbrze sam skidao sa zicom koja se upotrebljava u kuhinjama (znaci one "guzve" od metalnih trakica)

zatim dobro odmascivanje sredstvom za ciscenje stakla pa i sa alkoholom 98 % - cime se ujedno i uklanja prasina i cestice koje bi ugrozile potrebnu cistu povrsinu za lepljenje

Ne znajuci za bolji silikon , lepio sam sa TKK za akvarijume silikonom ( ujedno sam prvi put uzeo spric za silikon u ruku )

Da li je to bila pocetnicka sreca ili neka nebjasnjiva sila ali je voda ves trecu godinu na sigurnom u okviru tih staklica koje sam lepio.

Da li ces akvarijum razlepljivati ili kupiti novo staklo ,to je po meni individualna stvar ( ceo postupak razlepljivanja mi je oduzeo max sat vremena , dobio sam staro staklo mozda i 10 godina , nije bilo izgrebano a u tom trenutku mi je nedostatak novca i sam pocetnicki pristup akvaristici dozvoljavao da sebi priustim to zadovoljstvo i u apsolutnoj DIY varijanti napravim AQ )

sve je u prostoj kalkulaciji ...ako zaradjujes na sat vise nego li kosta staklo i ruke majstora koji ce to zalepiti , bolje je da platis ...

...ili ako je racunica drugacija , razlepis lagano staklice ,kupis dobar silikon ( moze Soudal) , kupis gajbu piva :p i eto ekipe sa foruma da to zalepi "for free" a ujedno i dobijes akvaristicka iskustava, predloge, neku "pilot" ribicu viska....
Edited by Shone Pa on 23.01.2010 00:00

Cishi
Pozz ljudi. Kontam da je ovo stara tema pa da ne bih otvarao novu nadam se da ce te ipak videti ovaj post. Za par dana imam nameru da uzmem stakla za novi AQ i planiram da bude oko 300 litara sto je u merama 120x50x50 cm,cenim da bi na tu litrazu trebalo 10 mm staklo . E sad pre 2 nedelje sam drugaru lepio AQ od 75 litara od 8 mm i sve je zavrseno kako treba Aq je formiran i extra izgleda. Zanima me da li je moguce da ga sam lepim sa soudalom,da li moze na dno da se lepe stranice posto vidim da je velika rasprava oko toga,da li je isti nacin sastavljanja pomocu traka izlepljenih da bi drzale ivice ili treba jos nesto dodatno,naravno za stege znamč Ako vas mrzi da odgovarate na sve ovo Smile onda me samo uputite na nekog dobrog majstora koji bi mi to izlepio kvalitetno i da nije preterano skupo Smile Beer

club-shots.com
silwert
tako malko veci aq se lepi oko dna kao i svi aq, nemoj ga lepiti sam trebaju ti jos 2 ruke koje ce biti stvarno od pomoci
kada ga zalepis samo ga pricvrstis sa trakom i to je to nisu potrebne stege, mada ja lepim sa stegama jer obicno radim sam pa su mi one najzgodnije

pero
ljudi e ba ste dali neki odgovor po pitanju lepljenja. imam stari akv. 120l koji sam dobio, a poto je on bio garairan verovatno pomeri ovamo pomeri tamo kada sam nasuo vodu on u donjem delu procuri. lepljen je bio na dno akvarijuma, e sada kako ga lepiti.

poto se neto plaim da on neprocuri iako sam u stanju kakav je bio preao sa unutarnje strane sve ivice.

slika u prilogu.

pero
evo naao sam zanimljiv članak iz aqua-art sajta i jako lepo je objanjeno dilema gotova.

http://www.aqua-a...ma-54.html

lp

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta