14.06.2026 06:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
DIY mikro iz poljoprivredne apoteke
zander
paleoglodit je napisao:
MgO+ H2O-------> Mg(OH)2 Magnezijum hidroksid (baza)
Mg(OH)2 + CO2 ----------> MgCO3 + H2O Magnezijum karbonat (so) povecava karbonatnu tvrdocu...
Evo sta se desava u vodi sa tim oksidom Magnezijuma.
Treba racunati samo Mg a ne oksid...

Oni ga dodaju u đubrivo u obliku MgSO4 ali negde napiu procenat MgO, a ne samog Mg uglavnom.
Kao npr i K2O to se daje u procentima gde je K2SO4
Ja sam na to mislio. E sad zato tako daju % nemam pojma..... č
Edited by zander on 11.01.2010 20:03

paleoglodit
Zander tako nesto sam i sumnjao ali to je samo pitanje konvencije kako sta izrazavaju.Doduse nama to pravi zbrku kod racunanja. Ipak to je djubrivo namenjeno poljoprivredi i tako su se navikli. Trebalo bi se raspitati. Neki razlog postoji... Mozda Nene zna...
Edited by paleoglodit on 11.01.2010 20:14

Blue
P2O5 ima 43.64% P, K2O ima 83% K, MgO ima 60,3% Mg, i tako dalje... Rec je o starim pravilima za izrazavanje sadrzaja pojedinih elemenata u djubrivima koja su se zadrzala do danasnjih dana, a koja se zasnivaju na nekadasnjim metodama za odredjivanje ovih vrednosti. Ovu informaciju sam dobio od poznanika hemicara, tako da ne mogu da garantujem da je 100% tacna.
Edited by Blue on 12.01.2010 08:01

zander
To je to, samo neko pravilo verovatno po kojem oni navode koncetracije.
Da se stvarno ne radi o oksidima Mg i K govori to da da ti oksidi gotovo da nisu rastvorljivi u vodi.
MgO neto jako slabo a K2O jo slabije.
Dok su npr njihovi sulfati daleko rastvorljiviji, opet MgSO4 dosta vie od K2SO4.
O velikim koncetracijama SO4 u vodi, bi trebalo malo preispitati kako biljke reaguju, jer uglavnom mislim da ih estoko kljukamo sa tim dodavajući Mg, K (najvie), Mn... i da to utiče ako nita drugo na usvajanje nekih drugih mikroelemenata... Kako vae pravila u poljoprivredi tako isto i u biljnim akvarijumima to se tiče bar tih stvari...

Ako pogledate EI sistem i zamene vode, te zamene moguće i imaju taj uticaj pored izbacivanja onih osnovnih stvari o kojima uglavnom vodimo reč kada su i pitanju mikro i makro na izbacivanje tih velikih količina sulfata ... Al ajde moda i lupam Wink dok neko ne lupi neto niko drugi ga neće ispraviti Grin
Pozdrav zemljoradnici GrinBeer
Edited by zander on 12.01.2010 12:05

biobiofizicar
Pa uvek nam ostaje kao opcija KCl (ja tako dodajem kalijum u mom PPSpro), ma da su sulfatne soli nekako vise za slatku akvaristiku, dok su hloridne za morsku. A moze i kombinacija - KCl i K2SO4.

zander
Primer, ako dodajemo Kalijuma da mu konc. bude 20ppm, sa njim ćemo dodati oko 23ppm SO4 (nisam nita računao precizno, kaem od prilike)

Pored K, ako dodamo jo Mg da mu konc bude 5ppm tu smo dodali jo 15ppm SO4, ali za Mg Chuckov kalkulator daje i konc. od 10ppm Mg, to uvećava naravno za duplo (30ppm SO4)...

Pored toga su velike koncetracije i u mikroelementima, ako dodajemo npr CSM+B, onako da Fe bude 0,5ppm, tu ima sigurno jo jedno 10-15ppm SO4.

Pa mu sve to zajedno dodje oko 50ppm SO4, ne računajući već ono to imamo u česmovači, a to moe da bude jedno 20ak ppm-a SO4 + na sve to.......... to izađe oko 70ppm SO4 ShockShockShock

Nisam precizno računao, nego ovako iz glave...
Edited by zander on 12.01.2010 23:19

Marko_Smed
Molim Vas za pomoc.u pitanju je wuxal ferro,5% Fe i 5% N (u obliku amonijaka).Nekim racunanjem dosao sam do sledeceg:
-19l akvarijum (sa filterom)
-100 ml preparata rastvorenog u 500 ml destilovane vode
-1ml podize koncentraciju Fe za 0.52ppm

Molim za potvrdu.
Ako bi 0.5ppm Fe bila nedeljna doza,da li s tim uneo mnogo amonijakač

Miti
nisi dobro racunao dobijas 0.44 ppm za Fe, vidim kako si racunao nedelis sada na 500 delova nego na 600 100ml preparata+500ml destilovane vode Wink se razblazuje zajedno u 19l OKč Ako imas bilja koje mogu da potrose tu kolicinu nije mnogo, moze i jos. Grin

Blue
>>Dobro si izracunao.<<-- greska
Sto se tice amonijaka, to moze da bude opasna doza, a i ne mora, zavisno od pH vode u akvarijumu. Ako u tom akv nemas ribice, kozice, sta god, onda mozes da se igras, u suprotnom dobro pazi.

EDIT: Miti je u pravu, ja sam zaboravio da dodam tih 100mlSmile
Edited by Blue on 13.04.2010 16:52

zander
Pogreili ste obojica Wink

U Wuxalu ima 70g/l Fe i 70g/l N (N u obliku Uree)

Tako da će ti 1ml tog rastvora podizati 0,73ppm umesto 0,52ppm, mala ali bitna razlika Wink u guyvi sam pa moyda ni ja nisam lepo izracunao... Uglavnom 5% je 70g/l Fe
Edited by zander on 13.04.2010 18:06

Miti
brate kako je 70gr/l 5%č matematika kaze da moze bude samo 7% i nikako drugacije!

zander
Jeste matematika, ali pogledaj ta pie na pakovanju Wink

Radi se o koncetrovanoj suspenziji, gde 1gr nije isto to i 1ml.

Lepo pie na pakovanju, 70gr/l , a nas zanima masa a ne zapremina.

Marko_Smed
Hvala Vam sto mi pomazete,ali sam sad totalno zbunjenčPogresio sam kako kazu Miti i Blue,ali nikako ne mogu do dobijem 0,73ppmč
Zander,jel moze pojasnjenječ

zander
Računaj slobodno 70g/l Fe.
Onda to izađe u stvari 7% Fe u 100ml = 7

7*1000/500/19 = 0,736 ppm

1ml tog rastvora ti podie 0,736 ppm Fe u akvarijumu od 19 litara
Edited by zander on 13.04.2010 19:40

Miti
zander sada posto je wuxal u tecnom stanju mi u tih 500ml vode dodajemo X procenata tecnosti iz samog wuxala i vise nije 500ml nego 500 +x. sto znaci da ni tvoj racun nije tacan Wink hehe ajde sad neko pametan neka preracuna

zander
I nemoj da sipa, 100ml, nego sipaj 10-ak ml Fe. Ostatak dri na tamnom i hladnom mestu.... Uvek je bolje da se pravi slabiji rastvor kako bi se i cela smea to pre potroila... Wuxal ako dugo stoji rastvoren, na toplom obično, hoće da se pokvari i usmrdi...

Znači sipaj 10ak ml na 500ml. I onda računaj po tome.
Uglavnom koncetracija se na računa po onih 5% koji piu na pakovanju nego po 70g/l. Onda mu to dođe ustvari 7% Fe kad računa potrebnu dozu za akvarijum......

Blue
Ma pustite skladistenje Wuxala, mislim da je drugi deo pitanja koje je covek postavio bitniji...
Marko_Smed je napisao:
Ako bi 0.5ppm Fe bila nedeljna doza,da li s tim uneo mnogo amonijakač

zander
Da ne pričam kolike sam sve koncetracije dodavao, nije za internet, vie za PP moda nego ovako javno Wink

Isto tako, znaju oni koji su bili na okupljanju u S.Mitrovici pričali smo na tu temu...
Koliku količinu Uree je Nene dodao, pri tom nita nije uginulo (da ne kaem da je ivom svetu u akv. lepo bilo), zaboravio sam o kojoj tačno količini je reč, ali znam da je bilo jedno 30x vie nego ono koliko ja dodajem... Znači ja pored Uree iz Wuxala dodajem i ovu čistu, pravu Ureu u kuglicama, nije ni bitno....
Evo jedan lep tekst gde se pominje urea u akvaristici...

http://www.akvari...id=10.html

A kad spomenemo reč UREA u akvaristici ljudi se verovatno zaprepaste, i kao ma daj garant ću to da stavljam... a pri odabiru neke organske podloge zamure i ne mere koncetracije... Tako je lake kad ne zna ta se deava Wink Sve to dosta brzo bude usvojeno od biljaka ili oksidovano od strane bakterije iz podloge, filtera...
Edited by zander on 13.04.2010 21:44

Marko_Smed
Uh,bas Vam hvala,puno ste mi pomogli.Sad nesto gledam,jeste urea nije amonijak,ja sam pogresio izvinjavam se!Wink Dodavao sam je rastvorenu,doduse neke male kolicine,nije bilo problema.Onda,od sutra krecem!
Hvala Vam jos jednom!
Pozdrav. Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,300 jedinstvenih poseta