14.06.2026 04:53
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY T5 Rasveta
bata44
Evo da i ja doprinesem ovoj temi.Definitivno elektronska prigunica 36 za t8 moe da upali t5 od 39vati,ovo je prisilna varijanta,jer original elektronika za t5 mu dođe malo skupa.Ako nekog zanima to moe da uradi isto i klasična prigunica za t8.ja imam eksperiment koji radi već godinu dana.Dali je procenat isijavanja neto manji od originala,to se okom nemoe videti,alije činjenica da sve to funcionie izuzetno dobro.
Ponovo da kaem nije sve to original ali sve dobro radi,imnogo imnogooo jevtinje!!!!

KBDNK
deep blue je napisao korisnik:
..-Sto se tice samog trajanja nisam nikad cuo za ovaj podatak od 8god mislim da traje neke 4god ali ako imas neki link to je onda nesto drugo.Jedino sto znam je da izgube oko 10% smage do kraja zivotnog veka (nereno PAR metrom) sto je generalno zanemarivo...

Evo link o T5HO sijalicama.
http://www.geligh...hkView=IDS
Pie 30000 sati a ne 8 godina ali ako rade po 10 sati dnevno to je ipak 8 godina i 4 meseca...
Pozz

deep blue
Matematika nelazeGrin

photoivek
matematika je jedna egzaktna nauka. sati kada se prebace u dane moraju pokazivati isto...
jedino to jo moe umanjiti rok trajanja cevi je broj paljenja i gaenja ali ja stvarno ne znam koliko ovo moe uticati...
to se samog veka trajnaj tiče, na osnovu gornjih rasprava, to se mene tiče, ako traje 3 godine ili vie u bilo kojoj varijanti jeftino je.... (mada bi moda MH bio i jeftiniji ali....)

nakon svega rečenog, ne znam zato ali i dalje ima osećaj da me treba ubetiti da treba uraditi DIY umesto kupovnog! zatoč

ako se potrudim 20 evra za T5 prigunicu 2x39w umesto 1x36w....
za 70 evra 2x36w prigunica i 2xreflektor za cevi...
.....

kada sve sabere da li se isplati T5 DIYč

moda!č zavisi ! ! !

ako ima i moe sve odjednom da priuti uzmi kupovno sa reflektorima i balastom. cevi se svakako računaju odvojeno!
u suprotnom malo po malo DIY pa posle napredovanje...

https://minepi.com/photoivek
dexter
KBDNK je napisao korisnik:
dexter1974 je napisao korisnik:

Isto tako bio sam siguran da obična prigunica od 36W (elektromagnetna) koja se koristi za T8 sijalice neće poterati T5HO ni sa ni bez startera mada je dexter1974 to pomenuo na temi o 500l dutch na ovom forumu. Ova slika koju je okačio dexter1974 me donekle razuverava u to mada imam jo sumnju da je u konkretnom slučaju ovo (to je dextzer1974 slikao i okačio) ipak elektronska prigunica a ne elektromagnetna i to iz 2 razloga.

Obicna elektromagnetna prigusnica ce upaliti i raditi sa T5HO sijalicom,probano i radi.Slike koje sam okacio su slike elektronskih prigusnica.

Dextere blago tebi ako radi sa elektromagnetnom prigunicom. Ja sam to pokuao i nije htelo ali to nije dovoljno da se izvede zaključak da nije moguće. Ajde okači slike ako moe toga. ivo me interesuje kako je to povezano kod tebe da vidim.
Mislim da je u slučaju korićenja ove obične prigunice (za T8) "glavni stres" za T5HO sijalicu u samom momentu uključivanja i da to skraćuje vek trajanja sijalice mada je moda logično izvesti zaključak da poto "sijalica radi u niem reimu rada" u slučaju korićenja manje prigunice, vek trajanja sijalice i produen. Isto tako gotovo sam siguran da manja prigunica znači i manje svetla i to srazmerno tome koliko je manja prigunica. Tih 3 w ne treba posmatrati kao 3 w nego kao 7,5% od ukupne snage sijalice pa onda srazmerno tome i 7,5% manje lm.
Ta manjkavost se ne moe videti golim okom sigurno a ukoliko je cena ovih elektronskih prigunica 300 din na buvljaku to je gotovo neznatno skuplje od običnih elektromagnetnih sijalica i ne isplati se petljati sa njima ako ni zbog čega drugog onda zbog onih 7,5% lm.
Samo da napomenem i to i da ujedno odgovorim photoiveku da je sijalica T5HO namenjena za 30.000 radnih sati to znači 3.000 dana ukoliko radi 10 sati dnevno ili 100 meseca odnosno 8 godina i 4 meseca takvog rada. Davati ocene posle godinu dana rada u reimu sa elektromagnetnom prigunicom je u najmanju ruku neozbiljno...

Sto se tice tih 7.5% ili ti 7.5% manje lumena,pa njih mozes da konpezujes dodavanjem jedne sijalice.Ovo se odnosilo na sijalice duzine 85,dok kod sijalica od 55 se koriste el.prigusnice iz stedljivih koje su tacno 24w.

E sad mala paralela,da li koristiti DIY ili ne.Pa ako je neko u mogucnosti da sebi priusti sve na gotovo onda da.

El.prigusnica=3 evr.
nosaci nenki=1.2 evr.
alu folija =
UTP kabal =oko 0.3evr za metar

Znaci za jedan komplet ti treba oko 5evr bez sijalice,dok za original el.prigusnicu treba izdvojiti 20 evr.Znaci ovo je 4 puta jeftinija varijanta.Uzmimo da nam treba cetiri ovaka kompleta to je 20evr a sa originalnim pr. to je oko 85 evr.,da dodamo na DIY varijantu zbog 7,5% manje lumena i jos jedan komlet to je 25evr a to je opet velika razlika u paricama (ZA NEKOG)Da li ce ona sijati 4 ili 3 godine mislim da je totalno zanemarljivo.Meni je sve preko 2 godine ekstra,uzimajuci da si T8 neonke morao da menjas posle pola godine rada,najvise godinu.

www.aquaplants.org
KBDNK
Ljudi, ja sam platio 2 elektronske prigunice 2x54w, 4 T5HO 54w/865 i 8 drača oko 4.300 din to je manje od 50 eur. (Prigunica 2x54w kota 1.415 din pa ne znam ni odakle Iveku da je 20 eur prigunica 2x39w).Dobio sam 19000 lm za 216w odnosno skoro 88lm/w. Samo poređenja radi reflektor u toj istoj radnji za T5HO sijalice kota oko 4.000 dinara i lično mislim da ga treba izbeći zbog cene pre svega.
Ne znam odakle dexteru ova računica od 85 eur. Isto tako ne znam zato mi stavlja u usta reči koje ja nisam rekao. Ja nikada nisam komentarisao elektronske prigunice iz tedljivih sijalica nego elektromagnetne prigunice koje su standardizovane za T8 rasvetu. Ako sam igde kritikovao DIY varijantu onda je to u onom delu gde je dexter komentarisao da je koristio elektromagnetnu prigunicu a ne elektronsku od 36w. Ja to ne bi radio jer ne verujem da je razlika u ceni elektromagnetnih prigunica od 36w u odnosu na elektronske prigunice od 39W ili na prigunice iz tedljivih sijalica od 40w, toliko velika da bi se trebalo odreći tih 3w odnosno 7,5%. Preko svega toga vrlo često se deava da se u akvaristici koriste T5HO sijalice u paru odnosno da se pale i gase u paru to omogućava korićenje elektronskih prigunica snage 2x39w ili 2x54w i sl. to jo daje prevagu elektronskim u odnosu na elektromagnetne prigunice jer 2x36 elektromagnetnih priogunica mislim da nema (mada nisam siguran).
Jo jednom napominjem da su prigunice iz tedljivih sijalica po mom miljenju potpuno ok.
Kompenzacija izgubljenih lm s jo jednom sijalicom u reimu rada sa elektromagnetnom prigunicom bi povukla dodatne trokove, pa jo ako uzmemo u obzir i činjenicu da niti jedna hauba ne raspolae neograničenim prostorom za smetaj sijalica, prigunica, ica i svega ostalog to bi značilo da je "ćar pojeo vajdu".
A to se tiče toga da je dexter zadovoljan i ako mu sijalica T5HO traje 2 godine hteo sam da pitam zato onda ne menja T8 na svakih 1,5 mesec jer bi to bila paralela...
T5HO sijalice su sijalice novije generacije u odnosu na T8 i normalno je da budu kvalitetnije, dugotrajnije, isplativije, da imaju vie lm po w, da budu gabaritno manje...
Nadam se da niko, a pogotovo dexter ovaj moj post neće shvatiti pogreno jer ja sigurno nisam imao na umu nita lično kada sam ovo pisao.
Pozz svima.
PS. nosači neonki =1.2 evr. se mogu zameniti rednim klemama i dolazimo do cene koja je bar upola manja ako ne i za 3/4 manja od 1.2 evr.

photoivek
KBDNK je napisao korisnik:.... pa ne znam ni odakle Iveku da je 20 eur prigunica 2x39w...

Ivek je tu cenu čuo i samo je preneo...
nisam ni jednu radnju posetio tako da ta cena koju sam ja izneo nita ne znači...
prvo ću posetiti izvesnu radnju da pazarim reflektore i cevi a onda ću nabaviti prigunice i tek tada mogu reći koliko sam ih platio!

bata44
Moraću da se opet da se nadoveem na vie postova,ali da ih ne citiram.Kvalitetetna elektronska prigunica,firmirana 39v,ponavljam ne divča,svetska firma ja pitao kota 20 eura,dinar tamo dinar ovamo ali to je to,za mali AQ i nije neka cifra ali za većičččččč

KBDNK
Ja sam kao to sam rekao platio elektronsku prigunicu 2x54w oko 1.415 din i marke je VOSSLOH SCHWABE" i na njoj pie, pored ostalog, Made in EU. Da li je i koliko kvalitetna ne znam isto kao to ne znam ni da li je firmirana ili divča...

dexter

Kompenzacija izgubljenih lm s jo jednom sijalicom u reimu rada sa elektromagnetnom prigunicom bi povukla dodatne trokove, pa jo ako uzmemo u obzir i činjenicu da niti jedna hauba ne raspolae neograničenim prostorom za smetaj sijalica, prigunica, ica i svega ostalog to bi značilo da je "ćar pojeo vajdu".
A to se tiče toga da je dexter zadovoljan i ako mu sijalica T5HO traje 2 godine hteo sam da pitam zato onda ne menja T8 na svakih 1,5 mesec jer bi to bila paralela...

Kao prvo ja nisam napisao da koristim Elektromagnetne prigusnice,samo sam ti rekao da to radi,t.j. da je probano i da funkcionise.Sam si rekao da su sijalice novije generacije a samim tim i tanje,onda nece biti problema staviti jos jednu u haubu.A sto se tice prigusnica u haubi mislim da one ne trebaju da se nalaze u samoj haubi,zbog isparenja vode ipak je to elektronika.

I na kraju,da veoma sam zadovoljan ako one traju 2 godine sa ulozenim novcem.Ako budu trajele 4 jos vise cu biti zadovoljan.

Da dodam da je original ipak original

www.aquaplants.org
KBDNK
Dextere, konačno da se oko nečeg sloimo...Thumb up
Pogotovo oko ovoga da je "...original ipak original..." iako ne mogu a da ne kaem da sam u principu i ja za DIY varijantu svega i svačega pogotovo kada su cena, gubicu i nedostaci DIY varijante zanemarljivi pa samim tim donose utedu...
Pozz
Edited by KBDNK on 23.03.2009 12:15

bata44
bata44 je napisao korisnik:
Moraću da se opet da se nadoveem na vie postova,ali da ih ne citiram.Kvalitetetna elektronska prigunica,firmirana 39v,ponavljam ne divča,svetska firma ja pitao kota 20 eura,dinar tamo dinar ovamo ali to je to,za mali AQ i nije neka cifra ali za većičččččč

Da kaem da sam proverio,cenu elektronske prigunice od 39v koja kota 2322,00din.sa pdv.u pitamju je Osram ako nije reklamačččččAko neko tei ka originalu to je to!!! Thumb up
Poz.
Edited by bata44 on 24.03.2009 11:46

deep blue
Ja sam nasao Osram u BGD za 1700,oo 2x54 a 2x80 je 2700,oo

photoivek
jesu to oni to nemaju 2x39č

krcko
Za odluku o nabavci prigunica ( elektronskih ) cena je za nas jo uvek ograničavajući faktor . Ako ramotrimo , pak , da garantuju desetogodinji rad , moda i nisu skupe Thumb up . Pa nekoliko cena o kojima treba razmisliti : 2x24 i 2x39 = 26,20
2x54 = 26,90
1x80 = 26,70
Cene su u Evropskoj zvečećoj moneti , sa PDV-om , koji po umanjenju pokriva trokove carinjenja , a ako je porudbina u vrednosti 150 evra ne plaćaju se ni trokovi prevoza . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
photoivek
dexter1974 je napisao:
...

Za kablazu ja sam koristi UTP kabal koji ima osam zica.

e dex, treba uskoro da mi stignu T5 cevi i prigunice već imam...
interesuje me da li zna koji je izlazni napon iz tih prigunica kakda koristi UTP kabloveč da li je on dovoljno dobro izolovan za ovu namenuč

paleoglodit
krcko je napisao:
Pa nekoliko cena o kojima treba razmisliti : 2x24 i 2x39 = 26,20
2x54 = 26,90
1x80 = 26,70

Cisto informativno; cene su ovde u vecini radnji identicne kao sto navodi Krcko . Ja sam ipak uspeo da nadjem 2x39W po 14 eura ali samo u takozvanoj "Elekto-zdruzi sevrne Grcke". Zato ako malo procackate mozda i nadjete jeftinije.
Edited by paleoglodit on 10.04.2009 10:53

krcko
Svakako se mogu pronaći i jeftinije , cene koje sam naveo su Hevlar prigunica . Ima i mnogo skupljih , koje garantuju 50000 sati rada , zatitu od podnapona i prenapona , automatski restart kod izmena cevi , očitavanje snage cevi koja je postavljena i samopodeavanje za tu snagu itd. Jedan od tih proizvođača je TRIDONIC.ATCO . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
KBDNK
photoivek je napisao:
dexter1974 je napisao:
...

Za kablazu ja sam koristi UTP kabal koji ima osam zica.

e dex, treba uskoro da mi stignu T5 cevi i prigunice već imam...
interesuje me da li zna koji je izlazni napon iz tih prigunica kakda koristi UTP kabloveč da li je on dovoljno dobro izolovan za ovu namenuč

Napon (U) u konkretnom slučaju nije bitan koliko jačina struje (I). Proizvod ove dve veličine daje jačinu električne energije (P) poto je P=U*I odnosno 2*39 ili 2*54w odnosno 78 ili 108w u zavosnosti od sijalice i prigunice. Eh sad, prigunica je konstruktivno tako izrađena da za svaku sijalicu ima posebne izlaze kao i da za svaku sijalicu ima poseban par izlaza to znači da za svaku sijalicu izlazi posebno po polovina potrebne snage za svaku sijalicu na svakom paru izlaza ili 19,5w odnosno 27w u zavisnosti od prigunice i sijalice poto se svaka sijalica za prigunicu povezuje sa 2 para kablova. To znači da će svaki par kablova sprovoditi struju čija je jačina polovine ukupne snage jedne sijalice.
Ivek, to to tebe interesuje tj. da li je poprečni presek ovog kabla dovoljan za povezivanje ovih sijalica, interesovalo je i mene ali na osnovu mog skromnog znanja iz oblasti elektrotethnike i energetike nisam se odlučio za upotrebu ovog kabla nego za običan dvoilni pljosnati kabal 2*0,5 cm2 čija je cena 12 din/m i iskoristio ga za kompletno povezivanje. Naročite utede koje donosi upotreba UTP kabla i nema jer ovaj dvoilni kabal ima 4 puta manje kablova po metru od UTP kabla ali mu je cena priblino i za toliko manja, a sigurnije je itekako.
Samo da napomenem da na samu prigunicu dovodi napon iz mree tj. 220v i struju onoliko koliko povuču obe sijalice zajedno i istovremeno a za to je po meni slab ovaj UTP kabal. Zamisli da sa 2 ile iz UTP kabla povee sijalicu jačine 78w ili 108w. Kako bi se to ponaaloč Moda je reenje da se kablovi koji dovode struju iz mree na prigunicu "upredu" ali onda gubi utedu, oteano povezuje na prigunicu...
Ovo je ipak samo moje miljenje
Edited by KBDNK on 10.04.2009 17:28

photoivek
mene ipak najvie interesuje napon koji je na izlazu iz prigunica jer moje malo vie od skromnog snanja elektotehnike zna da će veći el. potencijal (odnosno napon) lake probiti izolaciju...
svakako nisam mislo da koristim UTP kabel ali sam mislio neki sličan koji već imam ali ako ne uspem da nađem (pokuavao sam danas već na nekoliko mesta) tačne podatke o izlaznim vrednostima na elektronskim prigunicama i ja ću gotovo sigurno uzeti kalsičan dvoilni gajtan, to bi se reklo za regularnu sijalicu i slično....

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,901 jedinstvenih poseta