|
Crvene biljke i Fe
|
| nene |
Posted on 22.11.2009 21:42
|

član
|
Ma druze ne preterujes nego podbacujes sa gvozdjem to ti govorim dakle 0,1 ppm sedmiccno je 0,1 mg gvozdja na 1 l vode i to sada podeli sa tri ako dodajes mikro pa makro (dakle jedan dan mikro jedan dan makro) dakle svaki dan treba da ti bude 0,033 mg gvozdza po 1 litri akvarijumske vode.
To kaze racun ako sam pogresio onda imama pogresan podatak za potrebnu kolicinu gvozda
pozz Nene |
| |
|
|
| zander |
Posted on 22.11.2009 21:49
|

Administrator
|
A kad tabletu ubaci pod koren i ako se ne rastopi u jednom danuč
to bi onda računali ppm ili mg/l kad Fe ni ne dospe u vodu, nego ga iz podloge biljka koja je 'iznad tablete' lagano uzimač Znači moe da bude akvarijum od 100 litara ili od 500, rezultat po tu biljku će biti isti Čak ako tako pogleda, svo to Fe joj nije ni potrebno jer tako kad bi izračunali to je i previe za jednu biljku... Sav viak neka pokupe ostale biljke
Edited by zander on 22.11.2009 21:51
|
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.11.2009 21:57
|

član
|
ja sam pricao o rastvorima i o doziranju na celi aq a sto se tice doziranja pod korenje to je nekontrolisano sa moje tacke gledista ali i to se koristi. dakle nije mi jasno zasto se ta tableta ne rastvori pa se doda rastvor . tako je mnogo kontrolisanije a svim biljkama treba gvozdje da ne kazem da je od krucijalne vaznosti a tesko da ga u dobro ubiljenom aq moze biti viska. i inace ako je u tim tabletama helirano veruj mi da se jakoooooo brzo rastvori.
No necu da smaram hteo sam da pomognem a ne da zakomplikujemo situaciju
Pozz Nene |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 22.11.2009 22:05
|

Administrator
|
Nene sto se tice rasvete, sumarnog spektra i pojedinacnih pikova, sve znam i sve se slazem. Za kineze (fabricke sunsun lampe) tesko da ces naci spektralnu analizu, a i ovi sumarni podaci (o 14000K) su verovatno bljak...
Bacicu pogled na spektre ovih lampi sto sam ubacio, a za grolux znam da je jedna od "the best" za rast.
Ali prijatelju, moji aq su misterija. Da vidis (ustvari nece da vidis - jer necu da pokazujem) kakav tek algarijum od 30lit gajim u kancelariji, a svo bilje fuj... A teram ga samo na grolux 14W T8 i mikro i makro po istim sistemima kao ranije navedeno....
Misterija....
Na kombinaciji Philipsovih T5 planiram ovih dana da poteram cerkin aq od 120lit i nadam se da ce mi dozvoliti da bude dominantno biljni pa ce da vidimo kako prica ide...
I jos jedno podpitanje:
Nene kako ti doziras i trpas Fe u svojoj dzunglici i da li dodajes Mg, posto sam ja citao da u Bgd tvrdoj cesmovaci njega ima sasvim dovoljno.... |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 22.11.2009 22:09
|

član
|
Nene ja sam napisao 5mg na 100l nedeljno,znaci 0.5ppm a ne 0.1ppm |
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.11.2009 22:15
|

član
|
Bio druze moj dakle ja sam i izneo stav o tvom novom svetlu tek nakon sto sam pogledao emisone spektre stela koje koristis. jeste gro lux najbolje prati akcioni spektar fotosinteze od svih lampi na trzistu i tu nema rasprave. Ta lampa ima samo dve mane
Prva jako malo lemena ima (350 lumena t* neonka od 60 cm)
druga nIje ezana smao za nju ali kao sto znate malete ne se celi korisni deo crenmog spektra upije u vodu. E sad kada dodas i da ona ima 3 puta slabiju snagu od recimo iste velicine neke daylight jasno ti je u cemu je kvaka. Inace jesm je napljuvao ali je nabolja i ja je koristim i necu nikada da je menajm
dakle kaos to rekoh sve sto sam ikada reako o svetlu (ukljucujuci i o tvom novom je fundirano proucavanjem emisionih spektara)
e sad sto se tice navale algi u tvom aq zao mi je stvarno ali da bi ti pomogao to bi trebalo duzeeeeeee da pricamo i sve razmotrimo.
sta ja radim mojoj dzunglici ja jedan dan dajem mikro jedan makro i tako cele sedmice pa u nedelju ide vani 30 % vode i tako u krug.
Da za Mg je tacno da ga dovoljno ima u cesmovaci ali ga ja dodajem jer je on srce biljke pa tesko da ga moze biti viska.
izvini ako sam konfuzan i ako sam nesto zaboravio smao pitaj druze ja obozavam da raspravljam i pricam sa ljudima
\Poz Nene |
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.11.2009 22:18
|

član
|
Miti druze 5 mg na 100 litara nije nikako 0,5 ppm vec je 10 puta manje ali necu da te zamaram raspravama jer to su brojke a o njima nema rasprave
Poz druze moj
Nene
Edited by nene on 22.11.2009 22:18
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 22.11.2009 22:19
|

Administrator
|
Nene ne rece mi za Fe i dzunglicu u kom obliku i koliko na svaki drugi dan...
Edited by biobiofizicar on 22.11.2009 22:19
|
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.11.2009 22:21
|

član
|
druze dodajem ga u heliranom obliku kao koktel sa drugim microelementima. Nisam jos potigao punu dozu. Ako zelis da znas bas kolicinu saljem za koji minut samo da sracunam
Poz Nene |
| |
|
|
| zander |
Posted on 22.11.2009 22:22
|

Administrator
|
i koji helatč  |
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.11.2009 22:26
|

član
|
dakle dodam ga toliko da mi konentracija bude 0,017 ppm ili ti 1,66 mg svaki drugi dan ali kazem ti to je doza koja ce da raste bar jos duplo. Ne zaboravi da sam ja formirao aq pre 45 dana i da zato sve postepeno podizem. dakle od sutra mi je tek fotoperiod 12 h (pratio sam biljke i one su mi rekle da mogu jos da ga produzim)
Poz druze i sta god da treba tu sam naravno
pozzz Nene |
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.11.2009 22:27
|

član
|
Zander druze helirano je sa EDTA |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 22.11.2009 23:13
|

član
|
Nend prijatelju izvini ja sam napravio zbrku tothema sadrzi 50mg gvozdja http://drugs-abou...-hema.html |
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.11.2009 23:15
|

član
|
e onda smo ok sa velicinama . Sada je sve ok. Nemoj mi uzeti za zlo samo sam hteo da pomognem prijatelju
Pozz Nene |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 22.11.2009 23:23
|

član
|
Ma kakvo zlo, sam sam kriv,brzi prsti od pameti |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 23.11.2009 01:00
|

Administrator
|
Znaci za pocetak ako ocu da mi bilje "pusti krv" da mu kujem eksere pod koren...
Totem, totem - idem sutra u apateku.... |
| |
|
|
| zander |
Posted on 23.11.2009 09:55
|

Administrator
|
Da se vratim na nekoliko postova iznad. Količinu Fe koju ćemo ubaciti u vodu zavisi nam od mnogo faktora i najbolje je da se ne vezujemo za pravilo da treba dodati 0,5 ili 0,1ppm ili moda i manje. Ako je neto sigurno onda je to ono to vizuelno moemo da vidimo na biljkama postmatrajući svaki dan akvarijum.
Mogu samo iz iskustva da kaem, jer sam koristio i nekoliko različitih "hranljivih" podloga i uglavnom uspevao da izguram akvarijum do kraja iako podloga nije bila ba funkcionalna da sam imao periode kada sam ubacivao 0ppm Fe i po 2 meseca i da nije bilo nikakvog problema sa gvođem, a isto tako sam imao periode kada je 0,5ppm na nedeljnom nivou bilo malo, a čak sam u ovom poslednjem akvarijumu doao do toga da ubacim u jednom danu 1,6ppm Fe iz CSM+B (helet Edta, pa tač , taj helat ne dri neto posebno Fe u helatnom obliku u naim uslovima, posebno gde ubacujemo česmovaču i gde je voda tvrda i visokog pH. Pa na to skraćenje perioda koji helat izdri u vodi utiče jo i konc. PO4, kod fosfata i uticaja tih jedinjenja na Fe je velika ali jako velika razlika da li P dolazi iz organskih jedinjenja (crknuta riba, riblji izmet itd vrsta hrane kojom hranimo i količina...) ili ga ubacujemo kao KH2PO4. I jedno i drugo će uticati na Fe, ali P organskog porekla je mnogo opasniji potom pitanju.
Onda da ne zaboravim, KNO3 tj nitrati u vodi ukoliko su velike koncetracije (da se ne vezujem za brojke opet, ali priblino moe da bude problem i konc. od 15ppm Nitrata moe da utiče negativno za deficit Fe, mada nemora da znači, i to zavisi od drugih stvari...).
Da bi biljke dobro usvajale Fe i da bi zdravo izgledale jako je bitan NH4, retko ko to dodaje u vodu ali vremenom podloga nakupi dosta organskih stvari i onda kaemo EVO stabilizovao se akvarijum...... 
Tu moemo da spomenemo dobra iskustva ljudi sa zemljom za cveće u podlozi koji kau da jednu jedinu algu nisu imali... A toga se sećam i ja. Ali opet zemlja za cveće ili bilo koja druga moe da nam se obije o glavu, ne samo zbog hemijskog sastava, ali ustvari i najvie zbog toga.
Po poljoprivrednim apotekama potraite đubriva za deficit Fe, i preporučiće vam Wuxal Fe, a on pored 5% Fe ima i 5%Karbamida, tj uree. I to sam probao da stavljam u vodu, iako sam čuo da moe da bude problem jer je Fe vezano za aglukonat koji moe da izazove pojavu infuzorije (mada nije mi se to desilo, al opet...)
To je samo ono to se tiče Fe i nekih mojih iskustava, a ostali mikroelementi su priča za sebe.
Neka poljoprivredna ispitivanja govore da svea biljna materija u sebi sadri samo 0,02 % Fe (dvovalentnog i trovalentnog) a na drugu stranu Mn je 0,05 %, za nedostatak Fe znamo koji je simptom a ako se neko drugi javi sa pitanjem čega je ovo nedostatak mi nalazimo odgovor u Kalijumu č
Kalijuma uopte ne treba puno biljkama i Kalijum je samo ono to Amano dodaje u početku startovanjem akvarijuma (jer sve to fali njegovoj podlozi je K), a kako i neće faliti kad mu je podloga Organska, u organskim jedinjenja kalijuma gotovo da nema... Eto greke, kod nas kad startujemo akvarijum npr bez organske podloge a ubacujemo samo Kalijum a izostavljamo ostale stvari N,P, mikroelemente...
U principu nita nije komplikovano ali mi znamo da zakomplikujemo ugedajući se kako to radi Amano ili Tom Barr. Pa malo od jednog kopiram ovo a malo od drugog ono i onda nastane problem.
Definitvno sam skrenuo sa teme, ali neko moda svoje probleme u akvarijumu i algama nađe u ovoj temi...
Skrenuo sam definitivno sa teme, ali pričati o gvođu u biljnom akvarijumu trai malo iri pogled na ostale stvari koje se deavaju i nemogu nikad da zaobiđem podlogu.... Stizalo mi je nekoliko puta PP sa pitanjem koliko treba da se dodaje Fe i kako posle svega odgovoriti nekom koliko...č
Edited by zander on 23.11.2009 12:21
|
| |
|
|
| nene |
Posted on 23.11.2009 12:42
|

član
|
E sada se raspisa a ja mislio da smo temu priveli kraju 
Salu na stranu zaista se slazem sa tobom druze u svemu i ima jos milion parametara koji uticu na to koliko Fe treba i mora ili moze biti. Nisam ja velicao kompleks EDTA sa Fe mogu ja da napravim i mnogo bolje komplekse ali cemu kada je ovaj jeftiniji i drzi vodu. deo odgovora na stabilnost kompleksa u aq je mozda i taj da je bolje dodavati dnevne doze (idealno bi bilo dodati tacno koliko biljke mogu da usvoje u svakom trenutku ali jbg)sto ja praktikujem kako za njega tako i za ostale el iz prihrane. Dakle da napomene jos jednom slazem se u potpunosti sa svim.
E sada po pitanju podloge, nitrata, fosfata i mase drugih jedinjenja i cinilaca pa zar nije osnovno pravilo da je SVAKI AQ PRICA ZA SEBE ili gresim.Dakle ja nisam da se pridrzavamo slepo brojki ali moramo znati bar neke okvire. Inace nista mi nije cudno sto nisi duzi period dodavao Fe ako u podlozi imas dosta recimo humisnkih kiselina ili recimo zeolita ili recimo neku glinu koja kompleksira Fe ili neki jonoizmenjivac ili imam jos milion ideja ali da ne tupim. Dakle ne treba slepo verovati svemu sto je napisano vec je najbolje posmatrati i zakljucivati ali zakljucivati razlozno
Pozz Nene
Edited by nene on 23.11.2009 12:48
|
| |
|
|
| krcko |
Posted on 23.11.2009 12:47
|

član
|
Pitanje , na osnovu kojih podataka se zna kada i koljko Fe treba dodati , vrite merenja koncentracije u akvarijumima , ili ... č Pozdrav |
| |
|
|
| nene |
Posted on 23.11.2009 12:51
|

član
|
Ne krcko. ja ne merim nista izuzzev pK Kh i Gh za sad. naime nije problem da se odredi Fe u vodi ali to ti nista ne znaci ili znaci jako malo jer ako imas u podlozi materije (da ih sada ne nabrajam) koje kompleksiraju ili vezuju gvozdje nista ne znas ako odredis u vodi. Nije neizvodljivo da se odredi i u podlozi ali necu da se smaram toliko jer mislim da nema potrebe. ja cepam rastvornu hranu jedan dan micro mix jedan dan macro mix bilje raste li raste i dok je tako necu da se ganjam sa analitikom.
Pozz Nene |
| |
|