14.06.2026 09:30
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Tehnike fotografisanja
 Print Thread
Obrada fotki - Resize i ISO na aparatu
biobiofizicar
Necemo da delimo temu promenio sam naslov...Wink

I citajuci na onom sajtu mozemo dati konkretan odgovor u skladu sa naslovom teme:

ISO podesavanje na digitalnom aparatu je, kao sto ranije rekosmo, hardversko podesavanje pojacanja osetljivosti i signala sa svakog piksela fotosenzora. Veci ISO znaci vece pojacanje i koristi se kada na senzor pada nedovoljno svetla, ali to automatski znaci i veci sum na fotografiji. Podesavanje ISO vrednosti utice na RAW podatke slike

RESIZE na fotoaparatu (misli se na smanjivanje u odnosu na maksimalnu mogucu rezoluciju fotoaparata) je softverski postupak koji mozak fotoaparata odradi na snimljenim RAW podatcima slike pre nego sto je sacuva na memorijsku karticu u JPEG formatu.

I za one koji nisu upoznati.
RAW format slike (takozvani RAW podatci) je formata koji tacno prenosi izmerenu vrednost na svakom pojedinacnom pikselu fotosenzora. Ovi fajlovi su jako veliki i bolji fotoaparati mogu da sacuvaju fotku i u ovom formatu. Mozak fotoaparata sa ugradjenim softverom, obradjuje RAW podatke, komprimuje, po potrebi smanjuje, vrsi na njima sve one korekcije koje ste postavili pre slikanja (White balance, exposure corection,...) i zapisuje u JPEG formatu na memorijsku karticu. Vec ova obrada u samom aparatu nosi ozbiljne zrtve u kolicini informacija koja na fotografiji stize do nas i naravno kasnije nas ogranicava u daljim postupcima koje mozemo preduzeti da bi poboljsali fotku...

Odnos ISO i maksimalnog broja piksela kod vecine digitalnih idiota tako je podesen da je sum golim okom neprimetan na manjim ISO 50 ili 100 kod boljih idiota i oko 200, ali ogranicenje koje u digitalnim idiotima sa puno megapiksela daje gusto napakovan mali fotosenzor onemogucava da snimamo pri vecim ISO bez znacajnog suma.

I konacni odgovor bi bio:
Ako je svetla nedovoljno potrebno je povecati ISO, ali ne previse, i treba slikati uvek sa maksimalnom rezolucijom fotoaparata, a ako to aparat dozvoljava nije lose sacuvati fotku i u RAW formatu.

Kasnija obrada RAW formata na kompu dozvoljava najbolje ispravljanje gresaka nacinjenih tokom snimanja.

DSLR profi aparati velikih fotosenzora i sa optikom velike opticke moci su prica za sebe i dozvoljavaju mnogo lagodnije pristupanje fotoseansi
Edited by biobiofizicar on 10.11.2009 22:25

paleoglodit
Odlicno!!!
Potvrdjuje ono iz mog skromnogi skustva.
Ugalvnom prisutna je opsta logika a to je da sto vise elektronskih informacija imamo to bolje za dalju obradu.
Predpostavljam da si prevodio sa linka koji je dao Isnogood.
Ako se uokviri ceo tekst mozda ga objedinimo i postavimo u oficijalne tekstove sajta.

Bilo bi dobro razraditi posebno definicije svakog pojma kao sto su ISO/aperture itd u svim terminoloskim oblicima na engleskom i na srskom. Kao kratak recnik definicija pojmova.Wink
Edited by paleoglodit on 10.11.2009 21:49

ZoSo
paleoglodit je napisao:
Bilo bi dobro razraditi posebno definicije svakokg pojma kao ISO/aperture itd u svim terminoloskim oblicima na engleskom i na srskom. Kao kratak recnik definicija pojmova.

Uh to bi bilo extra za poliglote kao to sam ja Through wall Through wall Through wall

isnogood
Ja lepo kazem: bez dobrog (citaj DSLR) aparata retke su dobre fotografije, bas retke. Ne samo zbog ISO pitanja, ali i zbog toga.
Ovo definitivno u oficijalne textove.

biobiofizicar
ZoSo je napisao:
paleoglodit je napisao:
Bilo bi dobro razraditi posebno definicije svakokg pojma kao ISO/aperture itd u svim terminoloskim oblicima na engleskom i na srskom. Kao kratak recnik definicija pojmova.

Uh to bi bilo extra za poliglote kao to sam ja Through wall Through wall Through wall

Podsecam da je Photoivek vec nesto slicno uradio sa dva uvodna teksta postavljena u sekciji TEKSTOVI u delu namenjenom FOTOGRAFIJI

evo linka:
http://www.mojbil...p?cat_id=9

photoivek
samo nema naziva ne engleskom, ako se dobro sećam....

https://minepi.com/photoivek
biobiofizicar
ima ponesto enegleskih naziva u drugom tekstuThumb up, a mozes da malo dopunis i u prvomWink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta