14.06.2026 08:26
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Reflektujuca folija
biobiofizicar
Pa evo mogu samo da prikazem na primeru. Nisam nasao stiropor, ali posluzice i ova kutijica slicne debljine....
Moji stiropori ispod aq su debljine 1cm a povrsina im je 1 do 2mm veca od povrsine osnove akvarijuma. Znaci radio sam u dva reda izolir trake.
Izolir traka generalno slabo drzi na bilo sta osim na samu sebe, a i tada je treba rastezati u toku lepljenja (zavisi koliko je sveza rastezati je 5 do 10%)
Krenuo sam da lepim sa desna na levo sa prepustom na gornju povrsinu od par milimetara. Zuta strelica je mesto gde pridrzavam prstom, dupla crvena je deo zalepljen sa rastezanjem trake, a jednostruka crvena bez rastezanja. Treba lepiti ceo krug i na kraju prelepiti pocetak trake sa jos jedno5 do 10cm u drugom sloju.
Isto ponoviti sa donje strane. Trake preklopiti par milimetara po sredini kanta...
Kao sto se vidi rastezanje daje efekat savijanja na gornju povrsinu. ne rastegnut em ne drzi, em ne savija...Malo utrljas po sredini secnes na coskovima (bela isprekidana) i spakujes coskove jedan pod drugi.. To sve ulazi ispod dna akvarijuma ili ka polici i stalno je pritisnuto.
Ovako obrubljen nategnutim izolirom stiropor je kao u tankom gumenom odbojniku i nema veze da li izolir drzi ili ne drzi na stiropor. Sve dok je nategnut na samoga sebe daje dobru ivicu.
Inace na stiropor ce tesko bilo sta da se direktno zalepi (sem ako se ne koriste spec lepkovi)
eto...Wink
biobiofizicar attached the following image:
izolir.jpg

biobiofizicar
i evo kako to izgleda na mom akvarijumu. Gornja traka je obrub kupovnog akvarijuma. Donja je izolir radjen u tri sloja oko stiropora (treci zavrsni krug je oblepljen da se nevidi sredisnji preklop i prepusten je po 1-2mm gore i dole u odnosu na kant, ali i on je rastezan pri lepljenju)
Napominjem da je debljina stiropora 1cm (radi orjentacije u velicinama)

Sve je odradjeno pre postavljanja akvarijuma na stiropor. Obzirom da je stiropor mekan mozda par mm izolira moze da se uglavi i naknadno izmedju stiropora i akvarijuma sa jedne i stiropora i police sa druge strane kod vec postavljenih i napunjenih akvarijuma...
biobiofizicar attached the following image:
izolir1.jpg

Edited by biobiofizicar on 14.11.2009 11:46

Santorini
Hvala daweed na lepom pocetku.Nisam nista lose mislio.

Sad ti budi najpametniji.

Beer

daweed
Sparta nikada nisam imao nameru da se pravim pametan ili bilo sta. Zao mi je sto je sve ovako pocelo i nadam se da cemo to ispraviti.Thumb up Ali ako dobro procitas tvoju poruku (sto rece Ivek u jednoj temi slicne problematike) - obicno oni na koje se post odnosi ne znaju u kom tonu se prica to sto se prica ako se ne napise na pravi nacin. Pa je to meni delovalo ruzno i neukusno (kao i moj odgovor na to sto si ti napisao). Zaboravimo ovo i krenimo iz pocetka. Molim neke od administratora da obrisu oba nasa posta.

http://daweedaqua.tk
daweed
Bio ovo mi nikad ali NIKAD ne bi palo na pamet, da ovako lepim trake... Sada ce to ici malo teze jer je aq vec postavljen ali probacu sigurnoThumb upGrin. Hvala ti na iscrpnom objasnjenjuThumb upThumb upThumb up

http://daweedaqua.tk
Baia
Imate samolepljive crne folije po knjizarama koje se prodaju na metar, mozete ih iseci na odgovarajucu sirinu pa nima oblepiti stiropor kakve god sirine.

Pitanje u vezi reflektujuce folije: Da li je neko pokusao da napravi neki reflektor pomocu ove folije ili ih svi lepite samo sa unutrasnje strane poklopca tj haubeč

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,728 jedinstvenih poseta