|
Reflektujuca folija
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.11.2009 08:49
|

Administrator
|
Pa evo mogu samo da prikazem na primeru. Nisam nasao stiropor, ali posluzice i ova kutijica slicne debljine....
Moji stiropori ispod aq su debljine 1cm a povrsina im je 1 do 2mm veca od povrsine osnove akvarijuma. Znaci radio sam u dva reda izolir trake.
Izolir traka generalno slabo drzi na bilo sta osim na samu sebe, a i tada je treba rastezati u toku lepljenja (zavisi koliko je sveza rastezati je 5 do 10%)
Krenuo sam da lepim sa desna na levo sa prepustom na gornju povrsinu od par milimetara. Zuta strelica je mesto gde pridrzavam prstom, dupla crvena je deo zalepljen sa rastezanjem trake, a jednostruka crvena bez rastezanja. Treba lepiti ceo krug i na kraju prelepiti pocetak trake sa jos jedno5 do 10cm u drugom sloju.
Isto ponoviti sa donje strane. Trake preklopiti par milimetara po sredini kanta...
Kao sto se vidi rastezanje daje efekat savijanja na gornju povrsinu. ne rastegnut em ne drzi, em ne savija...Malo utrljas po sredini secnes na coskovima (bela isprekidana) i spakujes coskove jedan pod drugi.. To sve ulazi ispod dna akvarijuma ili ka polici i stalno je pritisnuto.
Ovako obrubljen nategnutim izolirom stiropor je kao u tankom gumenom odbojniku i nema veze da li izolir drzi ili ne drzi na stiropor. Sve dok je nategnut na samoga sebe daje dobru ivicu.
Inace na stiropor ce tesko bilo sta da se direktno zalepi (sem ako se ne koriste spec lepkovi)
eto...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.11.2009 09:39
|

Administrator
|
i evo kako to izgleda na mom akvarijumu. Gornja traka je obrub kupovnog akvarijuma. Donja je izolir radjen u tri sloja oko stiropora (treci zavrsni krug je oblepljen da se nevidi sredisnji preklop i prepusten je po 1-2mm gore i dole u odnosu na kant, ali i on je rastezan pri lepljenju)
Napominjem da je debljina stiropora 1cm (radi orjentacije u velicinama)
Sve je odradjeno pre postavljanja akvarijuma na stiropor. Obzirom da je stiropor mekan mozda par mm izolira moze da se uglavi i naknadno izmedju stiropora i akvarijuma sa jedne i stiropora i police sa druge strane kod vec postavljenih i napunjenih akvarijuma...
Edited by biobiofizicar on 14.11.2009 11:46
|
| |
|
|
| Santorini |
Posted on 14.11.2009 22:12
|

član
|
Hvala daweed na lepom pocetku.Nisam nista lose mislio.
Sad ti budi najpametniji.
 |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 15.11.2009 03:17
|

član
|
Sparta nikada nisam imao nameru da se pravim pametan ili bilo sta. Zao mi je sto je sve ovako pocelo i nadam se da cemo to ispraviti. Ali ako dobro procitas tvoju poruku (sto rece Ivek u jednoj temi slicne problematike) - obicno oni na koje se post odnosi ne znaju u kom tonu se prica to sto se prica ako se ne napise na pravi nacin. Pa je to meni delovalo ruzno i neukusno (kao i moj odgovor na to sto si ti napisao). Zaboravimo ovo i krenimo iz pocetka. Molim neke od administratora da obrisu oba nasa posta.
|
| |
|
|
| daweed |
Posted on 15.11.2009 03:20
|

član
|
Bio ovo mi nikad ali NIKAD ne bi palo na pamet, da ovako lepim trake... Sada ce to ici malo teze jer je aq vec postavljen ali probacu sigurno . Hvala ti na iscrpnom objasnjenju   |
| |
|
|
| Baia |
Posted on 15.05.2010 15:39
|

član
|
Imate samolepljive crne folije po knjizarama koje se prodaju na metar, mozete ih iseci na odgovarajucu sirinu pa nima oblepiti stiropor kakve god sirine.
Pitanje u vezi reflektujuce folije: Da li je neko pokusao da napravi neki reflektor pomocu ove folije ili ih svi lepite samo sa unutrasnje strane poklopca tj haubeč |
| |
|