14.06.2026 09:18
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Mikro i Makroelementi
photoivek
Dusan79 je napisao:
Da li se ovaj CMS+B stavlja, kao podloga, ili moze da se dodaje naknadno, tako reci odozgo!č

isto ga rastvara u vodi kao i makro elemente....
ima u onoj temi samo čitaj dalje.....

https://minepi.com/photoivek
paleoglodit
katjusa je napisao:
KH (kod nas kaemo puferski kapacitet)
To su dva razlicita pojma mada povezana ali nije nam sad to ni bitno.
Vazno je da mi preko KH i GH ne znamo tacnu kolicinu jona Mg koji nas zanimaju. Mozemo samo zamisliti da ih je manje ako kje KH ili GH nizi. I nista preciznije.

zander
Super tema Thumb up Svako po neto napie i svako po neto nauči Thumb up

Predlaem da ova tri teksta stavite u bookmarks jer nećete odjednom sigurno pročitati (ko nije čitao), a dobro je i kada se pročita po par puta, meni svaki put neto interesantno promakne Wink
Gvođe-akvaristikayu.com
Makroelementi-akvaristikayu.com
Mikro i makroelementi - akvarij.net

@biobio - Mg je u centru Thumb up eto i to potvrđuje ono to sam rekao da bez Mg biljka uopte neće rasti ni usvajatai nita drugo od elemenata. Zanimljiva ova hemija WinkBeerBeer
Edited by zander on 10.10.2009 15:19

katjusa
Moda je ovde OT, ali meni je vrednost KH u aq gde se dodaje CO2 i tek kako bitna. Ona nam kae, koliko je naa voda u aq spremna, da nevtralizira kiseline i uz to stabilizuje pH.
A za GH (Mg - Ca), ako ima tester za jednog od tih elemenata, i kad zna. kolika je ukupna tvrdoča GH. moe. da preračuna i vrednost drugog elemenata.
Neću vie, da pametujem, jer ako ovo nije tačno znači, da o hemiji u akvaristiki nisam nita naučila, pa da treba sve jovo na novo Wink
I to mi neće biti teko Grin
Slobodno Beer
lp
Edited by zander on 09.10.2009 21:06

SnikS
Od kako mi je miti dao preporuku za Mg biljke su poludele,vidljivo brzo napreduju od kako sam poceo sa doziranjem Mg.Probajte necete da se pokajete Wink

zander
katjusa je napisao:
Moda je ovde OT, ali meni je vrednost KH u aq gde se dodaje CO2 i tek kako bitna. Ona nam kae, koliko je naa voda u aq spremna, da nevtralizira kiseline i uz to stabilizuje pH.
A za GH (Mg - Ca), ako ima tester za jednog od tih elemenata, i kad zna. kolika je ukupna tvrdoča GH. moe. da preračuna i vrednost drugog elemenata.
Neću vie, da pametujem, jer ako ovo nije tačno znači, da o hemiji u akvaristiki nisam nita naučila, pa da treba sve jovo na novo Wink
I to mi neće biti teko Grin
Slobodno Beer
lp

Ma Katjua, kad ne bi lupili neku glupost nikad ne bi nita ni naučili. Ako ćutimo to je dokaz koliko ne znamo ustvari... Najlae je tako.
I ja mnoge stvari odavde nisam znao pa i ako je neko neto pogreno rekao drugi će ga ispraviti... Nema ljutnje bitno je da se komunicira i uči dok nam u isto vreme alge rastu po akvarijumu GrinWinkWink
Edited by zander on 09.10.2009 21:07

katjusa
Thumb up

paleoglodit
katjusa je napisao:

Ma to nije uopste pogresno sto kazes. Ali je pogresno da preko toga racunas Mg ili Ca.
KH ti je ustvari kolicina ukupnih karbonata -CO3 (dva put negativan) koja potice bilo od +Ca bilo od+Mg (dvaput pozitivni joni) .

Njihova medjusobna analogija ne mora biti ista za razlicite vode a mi samo znamo ukupnu kolicinu +Mg i +Ca koji poticu od karbonata. Mg i Ca su elementi II-grupe periodnog sistema koji se slicno ponasaju. Zato je sve to tako uprosceno u praksi.

Znaci nije netacno gore navedeno.

Netacno je da je KH i puferski kapacitet jedno te isto. Ali kazem za nas nije to sad ni bitno.

Miti
Ljudi meni je stvarno drago sto je ova tema oko Magnezijuma odradjena korektno,i da smo svi danas nesto naucili. Na isti nacin treba da se odradjuju i ostale teme. Aj pozdrav.

Dusan79
Evo Miti, druze idemo dalje za iste pare!!!

Jos jedno razbijanje mita i iznosenje cinjenica na sunce(1060) Grin
Sta se tacno desava i zasto ne bi u isto vreme ubacivali mikro i makro elemente u aqč

Auh, koska, znam sad ce da se lome koplja! Evo sam sebi dajem Red card

P.S. Ja drugari sve ovo radim iz najbolje namere! Verujte mi! Beer

paleoglodit
Pa koplja i treba da se lome ali ne da se i mi polomimo. Ja isto verujem da sve to moze zajedno ali ko zna .....ima neka zackoljica kazu ,....pa sad...Frown
Edited by paleoglodit on 16.11.2009 20:38

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,790 jedinstvenih poseta