Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Butterfly
deanjmi
Koja sumetina burazeru ovde biljaka na kilo ima heheBeer

biobiofizicar
Ajmo makaza, samo hrabro sa njima, postuj nam i fotke posle trimovanja, pa onda i desetak dana kasnije.
Biljna masa je tu, dobar raspored, uz intervenciju makazama na pravim mestima ovo moze da ispadne fenomenalan uredan holandez.Wink

vorens
ah trebali ste da vidite kakav je bio pre 2 dana Shock...nisam trimovao nekih 20 dana to je plivalo po povrsini,jedva se probijala svetlost..ja reko dovoljno sam orezao kad ono treba jos triminga Lecture nego jel trimovao neko blixu yaponicu,jel je skracivao na zeljeni nivo??posto je kod mene uhvatila maha..

biobiofizicar
Nisam 100% siguran i nikada mi u akvarijumima nije dosla u "gigantea" fazu , ali koliko me secanje sluzi ona se proredjuje obzirom da od dna pocinje da formira novi busen. Znaci zadje se do dna pa odvoji ceo busen. Ipak sacekajmo odgovor nekoga sa vise iskustva sa ovom biljkom.

vorens
znas kako,ja je jesam prosle godine trimovao na nekih 5 cm od peska jer se uhvatila neka alga,pa me to nerviralo i ja je isecem..posle nekih 25 dana ona je krenula sa rastom..medjutim nije neka lepota,nema tu formu kad se istrimuje..a kod mene je uhvatila maha jer stoji u prednjem planu i sta znam,nekako se nabila,ima u visini nekih 17-18 cm...aj daj neki predlog kako da istrimujem ostalo bilje sto kazes da lici na holandeza Wink,ja nisam pametan kako..ja mislio da ovo nije lose...Smile

biobiofizicar
Malo sam Googlao za blyxu.
I ako je ona zbunastog oblika u sustini je stabljikasta biljka relativno kratkog stabla u odnosu na ostale stabljikaste biljke. Naravno svakoj stabljikastoj biljci stablo vremenom rastem, a ako se dobro adaptirala i novi listovi postaju sve veci i veci. Kao i mnoge druge stabljikaste biljke razmnozava se bocnim izdancima na tom "kratkom" stablu.

E sad kako trimovati?

1.Trimovanje samih listova nema nikakvog efekta za rast biljke. Ako se seku vizuelno oni ce izgledati svi pod konac, ali sustinski to su povredjeni listovi zatupljenog vrha - takvi ce ostati, borice se sa povredom ili truliti i propadati - nije to to.

2, Radikalniji nacin je sve povaditi odvojiti najlepse bocne izdanke (na njima ima i adventivnih korena) i ponovo posaditi. Ovo podrazumeva puno loma, zamucivanja vode (blyxa ima jak koren kad se dobro primi). Ona je skakljiva biljka. U jednom turnusu raste fenomenalno kao tvoja, ali posle radikalnih sredjivanja moze da kilavi na istom mestu i u istom akvarijumu.

3. Poprilicno radikalno je i oseci je u stablu skoro do "panja" i cekati da ponovo krene. Svakako manje djubreta u akvarijumu, ali ode onaj lepi zbun, a treba se nacekati par meseci da se obnovi.

4. proredjivanje zbuna i ono sto sam vec savetovao je neko umereno resenje. Zadjes prvo u krug rukom spolja, ides duz izdanka do glavnog stablada tu ga otkines. Tako je suzis na razumnu meru i velicinu koju hoces. Malo razgrnes i onda iz unutra vadis najvece stabljike orezivanjem na mestu gde pocinju.
Svakako ce delovati olindrano, proredjeno, sa puno velikih vertikalnih listova (jer su se u zbunu borili za prostor). Procenis i mozda sa strana posadis par najzdravijih malaca da koliko -toliko uoblicis zbun. Ovo je mozda najprihvatljivije sa stanovista izgleda,a i uznemiravanja akvarijuma, same biljke i podloge...

Za ostala"stabljikasta" trimovanja generalno na pola visine, pa i nize, najlepse vrhove sadis ispred svog zbuna i sve stepanasto od napred ka nazad.
Prvo kreni sa sredjivanjem blyxe - sama se nece srediti i samo ce biti gusca i gusca, veca i veca, pa od nje ka nazad i u vis.

Za konkretnije morao bih da se poigram u PSu, ali baci pogled u galeriju na Zanderove akvarijume od pre godinu dve - cisto da steknes predstavu.

vorens
evo malo live...Smile

YouTube Video

vorens
palo trimovanje..cak sam i blixu obradio..
vorens attached the following images:
img_20140512_233502.jpg img_20140512_233151.jpg img_20140512_203205.jpg img_20140512_203146.jpg

biobiofizicar
Care razvalio si ga - svaka čast - odlično si ovo odrario!!!! Thumb up

Sada kada si sve obradio u isto vreme prati koliko vremena treba kom bunu da potera mladare i kojom brzinom to radi i kojom brzinom rastu koji mladari. Od toga zavisi i kojom dinamikom će odravati i trimovati koji bun, ako eli da ti holandez stalno bude u top izgledu.

Ne zaboravi da nam postavi i slike i posle jedno 7 dana od trimovanja tek da vidimo napredak i promene...
Kako si obradio blyxu?

deanjmi
Bem ti ala ga sredi svaka cast moram vaditi panjeve napolje....hehe neznam sta reci osim fenomenalno pun kolorit biljcica...

Dejan Jankovic
Sve pohvale , akvarijum je izuzenno lep i stvarno se vidi velika ljubav i kreativnost . Samo tako nastavi Applause

simici789
Malo sam vise nego odusevljena - ja ovako ne mogu da oblikujem ni simsir u basti Smile

vorens
hvala vam svima,medjutim samo moja kicmica zna koliko mi je trebalo za ovo..sa sve trimovanjem i menjanjem vode i malo premestanja nekih 7-8 sati,ali sam razvukao za ceo dan..

blixu sam istrimovao makazama takodje,kao i svaku drugu biljku,lepo podnosi trimovanje jedino sto joj treba malo vise da se povrati na staro..to mi je iskustvo od prosle godine u vezi nje..ne bi verovali koliko sam izbacio ne upotrebljivog bilja iz akvarijuma,dve kofe od poludisperzije,a kad sam poceo blixu da trimujem to je tek havarija nastala od sitnih listica..najvise vremena provodim u skupljanju skarta po akvarijumu sa mrezicom..takodje ne bi verovali kad bi rekao da nekih mesec ipo-dva nedodajem mikro elemente,sto se ni jednog trenutka nije odrazilo po biljkama..mada cu uskoro poceti..

biobiofizicar
Isplatilo se svo vreme koje si proveo u seckanju. Bitno je da si skupio hrabrosti da ovako radikalno odradis posao. I to na kraju odlicno. Ovi zaobljeni zbunici su odlicni! Nije laka odluka da se ojaditi 200litra prepun biljaka. Ruka drhti u početku...Nooo
Svaki sledeći put će biti bre, lake, nemoj ga radikalno zaputati, seckaj. čeće i po manje.

ta ti je u podlozi od hranjivih materija? Ovo su uglavnom stabljikaste biljke koje se dobrano hrane preko korena i ako im prija tvoja podloga, a po izgledu im svakako neto kod tebe prija mogu one jakooo dugo i bez dodavanja mikro preko vodene kolone

vorens
pazi,prvi put trimujem biljke da bi dobio formu da izgleda kao holandez,mozda nije holandez u pravoj reci ali boze moj,bice bolje..nisam uspeo da nabavim neke biljke koje sam planirao i krivo mi zbog toga..razmisljam da umesto jednog od dva velika zbuna rotundofolije zamenim za rotalu coloratu,a mozda izbacim i oba pa ih zamenim za coloratu,ne znam..mislim na zbunove colorate..nesto sam se primio na rotale,lepe biljke..ali definitivno makranda je izazov da je odrzis u formi i lepoti,zaguljena je do bola..

sto se tice podloge to sam se ja igrao oko raznih nekih zemalja,neke 2 vrste zemlje,humus od lisca,fitokot i osmokot..posto sam potpuno siguran da blixa yaponica trazi jaku i dobru podlogu i to se po njoj vidi i na koju sam posebno ponosan..vidim i po drugim biljkama kao sto si i ti zapazio da ne izgledaju lose..jedino sto me nervira to je alternatera,po njenim listovima se javlja praskasta,po malo i koncasta,i za to nemam resenje vec par godina,a probao sam nekoliko kombinacija da to iskorenim medjutim i dalje tera praskasta po starijim,cak i na novijim listovima..druge biljke nemaju taj problem..sta jos mogu reci,takodje sam primetio da u mom akvarijumu koliko god izgledalo glupo ali menjanje vode 2 puta nedeljno je mnogo bolje nego jednom..cim padnem na jedno menjanje vode pocinju po malo alge..kad menjam 2 puta biljke dosta bolje rastu i lepse izgledaju..tako da sam prinudjen za dobrobit biljaka da menjam cetvrtkom 30% a nedeljom 50%..svetlo sam spustio sa 1w/l na 0.7w/l,i pokazalo se takodje da biljke bolje napreduju.i razbio sam sebi iluziju iako sam citao o tome ali sta vredi dok ja nisam proverio da velika vataza u akvarijumu ne igra ulogu za dobar i kvalitetan rast biljaka..ali ipak ne bih silazio ispod 0.7w/l..video sam panco u jednom postu pise da mu tepih biljke napreduju i na 0.5 i 0.6,ali jbg ja ne bih spustao kod mene na toliko malo..foto period mi je 9 sati u taku,bez foto perioda..zelja mi je jos kad budem imao para da kupim co2 bocu,ova diy zajebancija mi je na vrh glave se popela..plus sto imam ne dovoljno co2 u aq..onako kao covek nastelujem iglicasti,tajmer nabudzim na magnetni i nasteluje paljenje i gasenje i nema brige vise..

biobiofizicar
Jako je bitno sto eksperimentises u razumnoj meri, aktivno ucestvujes, pratis i koriguje po potrebi. I sto se tice jacine osvetljenja i podloge i po pitanju zamena vode. I sad ona dobra stara: svaki akvarijum je prica za sebe..., a tvoja prica odlicno gura jer je dobro osecas i pratis. Ocito si skockao stabilan i zdrav akvaticki sistem i sa ovim finim tjunovanjima parametara i hrabrijim trimovanjem stvarno je eksplodirao u svoj svojoj lepoti.

Dobar CO2 sistem bi ti svakako olaksao patnje i otvorio mnoge druge mogucnosti.

vorens
mene interesuje tvoj odgovor jer si bio sudija koliko sam shvatio na ruskim takmicenjima,kako treba da izgleda pravi holandez,sta se trazi i sta bih trebao jos da promenim??pocev od forme biljaka,trimovanja pa do pozadine..jel sme da budu dva zbuna u akvarijumu od iste biljke,kao sto je to slucaj kod mene sa rotundofolijom i blixom?ako bi mogao u kracim crtama da mi objasnis da te ne mucim mnogo..ionako sam te smorio do sad..ja nisam ljubitelj skejpova sto neznaci da mi se ne svidja to,to je prava umetnost,napraviti sume i doline,planine i klance..ali ipak ja vise naginjem biljnim akvarijumima,sa sto vise biljaka..pa me cisto iz tog razloga interesuje pravila za holandeza..

biobiofizicar
Holandezi imaju neka sasvim druga svoja pravila oko uredjenja u odnosu na Nature.
Mozda je najbolje da bacis pogled na AGA sajt i kriterijume ocenjivanja holandeza, jer su ove godine na AGA-i uveli i tu kategoriju kao novinu.

http://www.aquati...org/?ID=16

Oni pak savetuju da se poseti holandski sajt gde o holandezima ima najvise informacija. Sa google translate sve je relativno lako citljivo

http://www.nbat.nl/.
Ovde se mogu naci gotovo svi odgovori vezani za neka takmicarska pravila oko uredjenja holandeza....
Beer

vorens
up date..bez trimovanja,malo zaraslo..
1_455.jpg 2_354.jpg 3_270.jpg 4_185.jpg

vorens
.
5_131.jpg 6_107.jpg 7_80.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com